Connect with us

Marknadsnyheter

Innovativ förspänningslösning minskar InfinityWECs elproduktionskostnad

Published

on

Karlskrona/Göteborg; den 23 november 2022 – Vågkraftverket InfinityWEC har uppgraderats med en innovativ lösning som använder hydrostatiskt tryck för att ge en konstant förspänningskraft i drivlinan (Power Take-Off/PTO), vilket minskar storlek, vikt, komplexitet och i slutändan kostnaden för elproduktion (LCoE).

Ocean Harvesting wave farm

I den uppgraderade InfinityWEC-designen är PTO-skrovet uppdelat i två halvor, där den övre halvan rör sig upp och ner med bojen, medan den nedre halvan är fixerad vid ankaret. Liknande lösningar har använts av tryckmodulerande typer av vågenergiomvandlare för att extrahera energi från variationen i tryck under vågor, nära ytan. InfinityWEC är däremot ett punktabsorberande vågkraftverk, med en boj på ytan som ger drivkraft åt drivlinan som är placerad nära havsbotten. Vid 70 m djup ger vattnets höga tryck 100 ton förspänningskraft med endast 1,6 meter diameter på PTO-skrovet. En patentansökan har lämnats in för innovationen.

”Den nya förspänningslösningen innebär en förbättring som minskar vikten av InfinityWECs drivlina med ca. 40%. Vi utnyttjar vattentrycket utanför drivlinan för att generera den konstanta förspänningskraften som, i kombination med kulskruvar, ger omedelbar kraftstyrning med mycket hög verkningsgrad. Detta möjliggör våg-för-våg optimerad kraftstyrning, vilket förbättrar den årliga energiproduktionen med upp till 30% jämfört med sjötillståndsanpassad kraftstyrning, säger VD Mikael Sidenmark.”

Ocean Harvesting förbereder sig för havsförsök av InfinityWEC i skala 1:3 att utföras utanför svenska västkusten. Havsförsöksprojektet kommer att genomföras under februari 2023 – juni 2025 för att validera prestandan i verklig havsmiljö. Resultaten kommer att användas för att vidareutveckla och förbättra det fullskaliga systemet med avseende på energiproduktion, effektivitet, tillgänglighet och i slutändan lönsamhet.

Den 14 november beviljades Ocean Harvesting 2 MEUR i bidragsfinansiering från Energimyndigheten för projektet. För att slutföra projektfinansieringen genomför nu företaget en nyemission på 3 MEUR till en bolagsvärdering på 7 MEUR. 

För mer information, vänligen kontakta:

Mikael Sidenmark,
VD för Ocean Harvesting Technologies AB,

 [email protected],
+46 709 55 61 66

500 kW InfinityWEC Vgkraftverk Generation 6

Om Ocean Harvesting och InfinityWEC

Ocean Harvesting är ett privatägt företag med kontor i Karlskrona och Göteborg. Efter år av forskning inom vågenergisektorn började företaget 2017 utvecklingen av vågenergiomvandlaren InfinityWEC.

InfinityWEC är:

  • Effektiv – Banbrytande drivlina som säkerställer maximal effekt från varje våg. Strukturellt effektiv.
  • Tillförlitlig – Håller bojen nedsänkt genom toppen av stora vågor för att säkra överlevnad och för att möjliggöra fortsatt elproduktion även under de tuffaste vågförhållandena.
  • Skalbar – Hög tillverkningsvolym möjliggörs genom att drivlinor tillverkas i fabrik i en storlek som kan transporteras effektivt till siten, medan bojarna byggs på plats av lokalt tillgängliga material.
  • Idealisk partner för vind och sol – Producerar elektricitet vid andra tidpunkter, förbättrar balansen mellan elförsörjning och efterfrågan. Delade infrastruktur- och driftskostnader. Bättre utnyttjande av yta.
  • Låg energikostnad (LCOE) – Uppskattad till 100 EUR / MWh vid 100 MW installerad effekt och <35 EUR / MWh vid 5 GW installerad effekt, mycket konkurrenskraftig jämfört med annan elproduktion.

Det som gör InfinityWEC så konkurrenskraftigt är den avancerade drivlinan (Power Take-Off / PTO), som använder en kombination av kulskruvsaktuatorer och en konstant förspänningskraft genom hydrostatiskt tryck, för att ge omedelbar kontroll över kraften som appliceras på bojen för att kontrollera dess rörelse (fasstyrning) och producera elenergi. Detta möjliggör användning av reaktiv kraftstyrning för att maximera elproduktionen från varje enskild våg, vilket kan ge upp till 30% högre årlig energiproduktion jämfört med motsvarande kraftstyrning som endast anpassas efter sjöstillståndet. En unik överlevnadsfunktion håller bojen nedsänkt genom toppen av stora vågor, vilket skyddar systemet från överbelastning och gör det möjligt att producera el även under de svåraste vågförhållandena.

InfinityWEC är konstruerad för hållbar storskalig produktion och effektiv logistik. InfinityWEC boj är tillverkad av betong gjuten med lokalt anskaffade material på installationsplatsen i en process som är vanlig inom anläggningsteknik. En speciell höghållfast och hållbar betongblandning har utvecklats i samarbete med RISE Research Institutes of Sweden, vilket möjliggör en betongboj med motsvarande vikt som ett konventionellt stålskrov, men till 1/4 av kostnaden, en 1/3 av CO2-avtrycket och som går 10x snabbare att tillverka.

Den utmärkta prestandan och tillförlitligheten, i kombination med en modulär design där alla kritiska delar enkelt tillverkas, transporteras, installeras och underhålls, gör InfinityWEC till en mycket konkurrenskraftig lösning för den framtida globala energimarknaden.

Marknaden för InfinityWEC sträcker sig från storskaliga vågkraftsparker för el- och vätgasproduktion till gas- och elnätet på fastlandet, till elförsörjning för ösamhällen och andra offshore-industrianläggningar som olje- och gasplattformar och fiskfarmar.

Läs mer: oceanharvesting.com

Om Vågkraft

Den uppskattade globala teoretiska potentialen för vågkraft1 överstiger den globala användningen av el och är tillgänglig i kustområden där större delen av befolkningen bor.

Vågkraft producerar el mer konsekvent än vindkraft och behöver därför bara hälften så mycket energilagring för att balansera elproduktionen till en konstant effektnivå under hela året, vilket minskar den totala kostnaden för att balansera tillgång och efterfrågan på el. Dessutom produceras el vid olika tidpunkter jämfört med vind- och solkraft, vilket bidrar till att minska variationer och avbrott i elnätet, vilket ytterligare minskar den totala kostnaden för elektricitet.

Vågkraft kommer att vara en viktig del av den framtida förnybara energimixen och bidra både till lägre energikostnader och ett stabilare energisystem.

1. OES En internationell vision för havsenergi 2017

Taggar:

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Marknadsnyheter

Nu kommer Coop Mini till Gåvsta nordost om Uppsala

Published

on

By

Coop Butiker och Stormarknader öppnar idag sin tredje Coop Mini. Den första invigdes i Täby i september, den andra som del av Stora Coop Haninge (öppnar inom kort) och den tredje invigs idag i Gåvsta, 1,5 mil nordost om Uppsala.

I Gåvsta nordost om Uppsala har invånarna cirka 1,5 mil fågelvägen till närmaste livsmedelsbutik. Det vill Coop Butiker och Stormarknader ändra på och öppnar idag sitt tredje dygnet-runt-öppna och helt obemannade Coop Mini på platsen. Med hjälp av Coops mobilapp Scan & Pay låser kunden själv upp butiken, scannar sina varor, betalar och går ut. Butiken på cirka 30 kvadratmeter innehåller flera hundra torra, kylda och frysta varor och tycker man att något saknas, beställs det enkelt online på coop.se och hämtas i skåpet utanför butiken.

Varorna till Coop Mini och hämtaskåpet kommer från Stora Coop Boländerna i Uppsala, en av Coop Butiker och Stormarknaders e-handelsnav som även erbjuder hemleverans i Uppsala med omnejd.

– För den lokala marknadsplatsen och Uppsala kommun har Stora Coop Boländerna gjort det möjligt att förstärka vårt erbjudande och att vi når ut till kunder vi tidigare inte har haft möjlighet att nå ut till med enbart våra traditionella fysiska butiker. Stora Coop Boländerna blir mer än bara en fysisk butik, säger Samir Radjai, försäljningschef online på Coop Butiker & Stormarknader.

Konceptet med dygnet-runt-öppet och obemannat ökar inom Coop Butiker och Stormarknader. I Täby öppnade nyligen ett Coop Mini och i Haninge öppnar inom kort ytterligare ett Coop Mini vid sidan av den befintliga Stora Coop. På Coop Tystberga utanför Nyköping håller större delar av erbjudandet och butiken öppet även efter det att personalen har gått hem. Här låser kunden, på samma sätt som i Coop Mini, själv upp butiken, scannar sina varor, betalar och går ut med hjälp av mobilappen Scan & Pay.

– Med Coop Mini och digifysiska lösningar har vi möjlighet att som i Gåvsta nå ut till kunder och medlemmar i ett område som saknar en livsmedelsbutik, som ligger långt från närmaste butik eller där det inte är praktiskt möjlig att etablera en vanlig fysisk butik. Det är också en möjlighet för oss att testa en ny marknad innan beslut tas om en eventuell permanent etablering, säger Meta Persdotter, vd för Coop Butiker & Stormarknader och tillägger:

Vi ser ett ökande behov hos våra kunder att kunna handla livsmedel av hög kvalitet på tider och platser som passar olika livsstilar. Med dygnet-runt-öppna obemannade butiker och hybridbutiker kombinerat med vårt e-handelserbjudande där vi erbjuder stormarknadsutbud till stormarknadspriser, hoppas jag att kunderna upplever Coop som en framåtlutad partner och stöd i att få ihop livspusslet på bästa sätt.

För ytterligare information, kontakta:

Bernd Schmitz
PR & kommunikation
Coop Butiker & Stormarknader AB
076-116 80 99
[email protected]

Om Coop Butiker & Stormarknader
Coop Butiker & Stormarknader AB driver cirka 200 livsmedelsbutiker i Stockholms län, Uppsala, Södermanland och Östergötland, har cirka 5 300 medarbetare och omsätter cirka 13 miljarder kronor per år. Bolaget ingår i Konsumentföreningen Stockholm som med cirka 1,2 miljoner medlemmar är Sveriges största konsumentförening. Sveriges 28 konsumentföreningar äger tillsammans Coop i Sverige, som är en av Sveriges största dagligvarukedjor med fler än 800 butiker från Katterjokk i norr till Smygehamn i söder, har 3,7 miljoner medlemmar, över 22 000 medarbetare och omsätter cirka 43 miljarder kronor per år. För mer information se se.linkedin.com/company/coop-butiker-&-stormarknader-ab, www.coop.se och www.kfstockholm.se.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Baker McKenzie legal rådgivare till bankerna vid Catenas riktade nyemission om cirka 1,6 miljarder SEK

Published

on

By

Catena AB (publ) har genomfört en riktad nyemission av aktier om cirka 1,6 miljarder miljoner kronor där teckningskursen fastställdes genom ett accelererat bookbuilding-förfarande.

Catena är ett börsnoterat fastighetsbolag som genom samarbete och på ett hållbart sätt utvecklar och långsiktigt förvaltar effektiva logistikanläggningar. De strategiskt placerade fastigheterna försörjer Skandinaviens storstadsregioner och är anpassade för såväl dagens som morgondagens varuflöden.

ABG Sundal Collier och Van Lanschot Kempen agerade Joint Global Coordinators och Bookrunners. Baker McKenzie agerade legal rådgivare till bankerna med ett internationell kapitalmarknads-team bestående av Joakim Falkner och Johanna Flink i Stockholm samt Adam Farlow i London.

Kontakt
Joakim Falkner, advokat, partner, solicitor, head of Capital Markets – Europe, Middle East & Africa, Baker McKenzie
Tfn: 08-566 177 80
E-post:
[email protected]

Om Baker McKenzie
Baker McKenzie är en av världens ledande fullservicebyråer inom affärsjuridik.  Sedan 1949 har Baker McKenzie tillhandahållit kvalificerade juridiska tjänster till flera av världens mest framstående företag, organisationer och offentliga institutioner. I dag har Baker McKenzie drygt 13 000 medarbetare på 74 kontor i 45 länder. I Sverige finns Baker McKenzie sedan 1991. Företagets svenska kontor är miljöcertifierat i enlighet med ISO 14001 miljöledningssystem och verksamheten är klimatneutral sedan 2020 (egen granskning)www.bakermckenzie.com 

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Lättare för läkemedelsskadade att erhålla ersättning genom läkemedelsförsäkringen efter yttrande av Läkemedelsskadenämnden

Published

on

By

LO-TCO Rättsskydd AB företräder en medlem i Svenska Elektrikerförbundet om rätt till ersättning för en läkemedelsskada. Medlemmen har ådragit sig en allvarlig hjärnskada vid användande av läkemedel i form av opiater och bensodiazepiner.

I USA förekommer det sedan många år en stor överdödlighet vid användande av läkemedel innehållande opioider. Detta har utöver det personliga lidandet även inneburit ett stort antal rättsprocesser.

Alla som fått läkemedel av en aktör som är ansluten till läkemedelsförsäkringen och som anser sig ha ådragit sig en skada av läkemedlet, har rätt att göra en anmälan till Svenska Läkemedelsförsäkringen AB. Om man är missnöjd med deras bedömning kan man begära prövning i Läkemedelsskadenämnden.

Läkemedelsskadenämnden behandlar ärenden som överklagas. Såväl den skadelidande som försäkringsgivaren kan lämna ärenden vidare till nämnden. Nämnden är rådgivande. Om försäkringsgivaren och den skadelidande inte blir överens kan talan väckas vid allmän domstol.

Läkemedelsförsäkringen har vid sin prövning av medlemmens rätt till ersättning funnit att det var användandet av läkemedel som orsakat medlemmens personskada, men att personskadan ändå inte utgör en läkemedelsskada. Anledningen till det är att Läkemedelsförsäkringen anser att medlemmen använt läkemedel på ett uppenbart felaktigt eller olämpligt sätt. Läkemedelsförsäkringen ansåg också att det var medlemmen som har bevisbördan för att han omfattas av försäkringen. Någon rätt till ersättning bedömdes därför inte föreligga.

LO-TCO Rättsskydds uppfattning är att Läkemedelsförsäkringen åberopat ett undantagsvillkor från rätten till ersättning som Läkemedelsförsäkringen har bevisbördan för och detta utan någon bevislättnad. Läkemedelsförsäkringen har inte kunnat styrka att undantagsvillkoret är tillämpligt och därför har medlemmen rätt till försäkringsersättning för den mycket allvarliga personskada han drabbats av.

På förbundets uppdrag överklagade LO-TCO Rättsskydd AB Läkemedelsförsäkringens beslut till Läkemedelsskadenämnden, som nu i ett rådgivande yttrande bedömt hur det aktuella försäkringsvillkoret ska förstås. 

Det aktuella försäkringsvillkoret är enligt Läkemedelsskadenämnden ett undantagsvillkor och Läkemedelsförsäkringen har enligt nämndens bedömning bevisbördan för att undantaget är tillämpligt och detta utan någon bevislättnad.

Svenska läkemedelsförsäkringen har efter nämndens yttrande meddelat att de accepterar att skadan är en läkemedelsskada. Ersättning regleras enligt 5 kapitlet skadeståndslagen. Detta innebär att medlemmen ska erhålla full ersättning för sin personskada beräknad på skadeståndsrättslig grund.

I och med att Läkemedelsförsäkringen har accepterat Läkemedelsskadenämndens bedömning, blir yttrandet vägledande. Det betyder att det bör bli väsentligt mycket lättare för personer som drabbats av läkemedelsskada att erhålla ersättning.

Ombud i målet har varit förbundsjurist Ulf Lejonklou, tel. 08-676 63 57.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.