Connect with us

Marknadsnyheter

Instiftande av Taubedagen 12 mars

Published

on

Den 12 mars instiftas en årlig ”Taubedag” i Sverige, samma datum som Evert Taubes födelsedag. Instiftarna av “Taubedagen 12 mars” består av 2 körer och 12 musiker, sångare och kompositörer. 6 författare och forskare samt Stiftelsen Taubes Värld. Taubedagen vill få Evert Taubes texter och musik att sprida sig och förmedla Evert Taubes unika perspektiv. Taubedagen 2023 blir också den första offentliga minnesstunden över Sven-Bertil Taube.
”Vi vill fira Evert Taube, minnas Sven-Bertil Taube och hälsa våren välkommen”

Taubedagen vill få Evert Taubes texter och musik att sprida sig, likt ett gräs. Att ta vägen åt nya håll. Koppla sig till det oväntade. Taubedagen vill förmedla Evert Taubes unika perspektiv: att förbinda hemma och borta, nära och fjärran, det välbekanta med det främmande.

Taubedagen 2023 blir också den första offentliga minnesstunden över Sven-Bertil Taube. Då vi får höra hans röst i “Sånger ur havet” och inläsning av “Till Evert”, Håkan Hellströms dikt till Evert Taube.

Taubedagen blir en happening i Taubes anda! Med körer, kompositörer, musiker, sångare och författare på scenen. Därför kommer den att avslutas med att vi tillsammans med publiken hälsar tjällen (strandskatan) – Bohusläns landskapsfågel och Västkustens viktigaste vårtecken – välkommen på ett karnevaliskt vis. Den 12 mars är också dagen då Färöarna hälsar tjällen välkommen med körsång (fast där heter den tjaldur). Den sången kommer vi att sjunga, i en svensk översättning av Gunnar D Hansson.

Taubedagen kommer att bjuda på ett flertal uruppföranden. Och kända visor i nya och överraskande arrangemang.

Medverkande sångare och musiker

De båda körerna Göteborgs Kammarkör och Göteborgs Nya Flickkör.

Benny Andersson.

Kompositör och pianist. Har alltid spelat Taube på pianot de gånger det låser sig i komponerandet. Tycker Taubes melodier är i klass med Mozarts.

Peter Nordahl.

Kompositör, pianist och arrangör. 
Har samarbetat med Sven-Bertil Taube, live och på skiva. Från “Hommage” till “Sånger ur havet”.

Gunnar Eriksson.

Kördirigent som leder Göteborgs Kammarkör och Rilkeensemblen. Har arrangerat Evert Taubes visor för kör sedan 1962. Tycker att Taubes melodier har en öppenhet för nya musikaliska tankar.

Birgitta Mannerström Molin.

Kördirigent som leder Göteborgs Nya Flickkör. Har ofta samarbetat med Göteborgs Kammarkör i musik av Evert Taube. Vill ge liv och körklang till hans visor.

Päyam Tabatabayi.

Sångare och utövare av setar, persisk luta från Iran. Kom till Sverige 2016 och började då att studera Evert Taube för att lära sig svenska och förstå den svenska kulturen.

Myrra Malmberg.

Sångare och skådespelare. Drabbades av Evert Taubes breda konstnärskap när hon läste hans texter ihop med att se hans teckningar.

The Gothenburg Combo.

Gitarrduo som består av David Hansson och Thomas Hansy. De har alltid fascinerats av Evert Taube som världsmedborgare, resenär och nomad. Och gör sig ständigt påmind
på deras resor från Shanghai till Valparaiso.

Martin Bagge.

Trubadur, visforskare, kompositör och körledare. Har tolkat sällan framförda Taubevisor live och på skiva och gett aldrig tonsatta Taubetexter musik. Och turnerat med “På kryss med Taube”.

Lars Rudolfsson.

Regissör, dramatiker och dragspelare i BAO (Benny Anderssons orkester). Har alltid stått Evert Taube nära. Och älskar särskilt de enkla och lite barnsligt längtande visorna.

Harald Svensson.

Pianist, kompositör och arrangör. Har samarbetat kring Evert Taubes musik med Gunnar Eriksson och Kammarkören.

Lasse Nilsson.

Ägare av Nilento Studio. Har ansvarat för ljudtekniken på alla Sven-Bertil Taubes och Peter Nordahls gemensamma skivprojekt.

Medverkande författare och forskare. 

Ellen Mattson.

Författare och ledamot i Svenska Akademien. Är starkt inspirerad av det bohuslänska landskapet och havet i sina romaner. Skrev förordet till den nya utgåvan 2020 av Evert
Taubes prosabok “Vallfart till Trubadurien och Toscana”.

Gunnar D Hansson.

Poet, essäist, översättare och litteraturvetare. Född på Smögen och skrivit och forskat under många år om och kring Evert Taube.

David Anthin.

Litteraturvetare, författare och estradör. Har skrivit avhandlingen om Evert Taube som scenartist. Stod bakom museet “Evert Taubes Värld” på Liseberg. Och skrev biografin
med samma namn. Har turnerat med och skrivit en bok om “På kryss med Taube”.

Oskar Kroon.

Författare. Fick Augustpriset 2019 för ungdomsromanen “Vänta på vind” som var djupt inspirerad av Evert Taube och dennes blick på horisonten.

Per Magnus Johansson.

Psykoanalytiker, idéhistoriker, redaktör för tidskriften Arche och författare. Han är djupt färgad av Evert Taubes livssyn och författarskap. Gör ständiga besök ute på Vinga, den
ö som symboliserar att världen ligger öppen och att allt är möjligt. 

Konferencier och initiativtagare:

Martin Nyström, musikkritiker på DN, essäist och författare – bl a till boken “Konsten att se långt. Nya perspektiv på Evert Taube.”
Martin är initiativtagare till “Taubedagen 12 mars”.

“Taubedagen” stöds av Stiftelsen Taubes Värld och av Göteborgs kammarkör.

Tid: 12 mars 2023 kl 14.00 – 16.00
Plats: Skeppet Gbg (Gamla Sjömanskyrkan vid Stigbergstorget, Göteborg) – 
Skeppet GBG – Restaurang

Biljettsläpp måndagen 30 januari  – Upptäck evenemang eller sälj biljetter till ditt eget – Billetto Sweden

För mer information, v.v. kontakta:

Martin Nyström
Initiativtagare
Taubedagen 12 mars
Tel: 0706 24 11 75
Martin.nyström@dn.se

Birgitta Plyhm
PR
Tel: 0707 77 12 90
birgitta@plyhm.se

Foton nedan:

  • Evert Taube – Foto: Jacob Forsell
  • Sven-Bertil Taube – Foto: Lina E Adamo
  • Göteborg Kammarkör – Foto: Stig Magnus Thorsén
  • Göteborgs Nya Flickkör – Foto: Lars Johannesson
  • Benny Andersson – Foto: Johan Renck
  • Peter Nordahl – Foto: Myrra Malmberg
  • Päyam Tabatabayi – Foto: Maryam
  • Martin Nyström – Foto: Carina Nyström

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Entreprenörskap i skolan: nya fokusområden och en bredd av unga förebilder ges plats

Published

on

By

Större fokus på innovation och hållbarhet samt flera inspirerande exempel på unga entreprenörer med en variation av drivkrafter. Nu nylanserar Natur & Kultur marknadens ledande läromedel för entreprenörskap på gymnasiet. Att vidga begreppet och bilden av en entreprenör och belysa samhällseffekterna av entreprenörskap är målet.

Idag lanseras en ny upplaga av Ung Företagsamhets läromedel ”Mitt UF-företag – entreprenörskap på riktigt”, som ges ut av Natur & Kultur. Den nya upplagan, den tredje sedan 2012, innehåller flera stora omarbetningar, bland annat med ett större fokus på hållbarhet och innovation. Även en bredd av unga entreprenörer och tidigare UF-företagare ges plats så att eleverna enklare ska kunna hitta berättelser att relatera till. Bland förebilderna finns exempelvis Liza Eriksson och Clara Lidman bakom RedLocker, Albin Ljudén och Victor Olsmats bakom Bivaxfabriken samt Muna Idow som grundat och driver Mermaid simskola.

– Vi behöver lyfta fram fler förebilder med olika drivkrafter för att vidga begreppet och bilden av en entreprenör ytterligare. Många entreprenörer har inte föräldrar som är egenföretagare utan påverkas av andra förebilder och där spelar skolan och de läromedel som används en viktig roll, säger Aino Pleiner, utbildningsansvarig på Ung Företagsamhet.

Författaren Michael Lindquist har många års erfarenhet av att arbeta som lärare med UF-företagande och har även varit involverad i arbetet med kursplanerna för ämnet Entreprenörskap. Experter och myndigheter inom olika områden har också bidragit med underlag till innehållet.

– Vi är otroligt stolta över vårt reviderade läromedel, genom det fortsätter vi att vara en föregångare för det entreprenöriella lärandet i Sverige med målet att ge alla unga samma förutsättningar att utveckla sin företagsamhet på gymnasiet. Entreprenörskap ökar våra ungas självförtroende, livsmöjligheter och självledarskap – avgörande för såväl individ som för samhället i stort, säger Aino Pleiner, utbildningsansvarig på Ung Företagsamhet.

Om läromedlet
”Mitt UF-företag – Entreprenörskap på riktigt” är anpassat för kommande ämnesbetygsreform för gymnasiet, Gy25, och kopplat till centralt innehåll i Entreprenörskap samt Entreprenörskap och företagande. Läromedlet går att använda på alla gymnasieprogram och i många ämnen.

Läromedlet speglar UF-årets delar: Inför, Starta, Driva och Avveckla samt följer en tydlig tidslinje under UF-året. Struktur och språk är redigerat så att det underlättar förståelsen och eleverna får stöd i läsningen genom att centrala begrepp fetas och förklaras samt samlas i en ordlista i slutet av boken. Till ytterligare stöd i undervisningen finns övningar, digitala utbildningar och mallar på Ung Företagsamhets sajt.

Om Entreprenörskap i skolan och UF-företagande
UF-företagande är en möjlighet att arbeta med entreprenörskap i skolan på ett praktiskt och verklighetsförankrat sätt. Eleven får bland annat lära sig att komma på en affärsidé, bygga en företagsorganisation, försäljning och bokföring. Förutom det får eleven kognitiva kunskaper under sitt UF-år, som samarbete, problemlösning, konflikthantering, presentationsteknik och att våga utmana sig själv. Idag har var tredje gymnasieelev som går ut gymnasiet drivit UF-företag och totalt nästan 600 000 gymnasieelever sedan starten 1980.

Presskontakt
Elin Östblom, kommunikationsansvarig
Telefon: 070-372 32 20
E-post: elin.ostblom@ungforetagsamhet.se

Om Ung Företagsamhet
Ung Företagsamhet är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation och är en del av den globala organisationen Junior Achievement, som nominerats till Nobels fredspris 2022 och 2023. Vi ger barn och ungdomar möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap – för en positiv samhällsutveckling. Vi utsågs till Årets samhällsaktör 2023, kategori ledarskap. Vi har 24 regionkontor, ett nationellt kansli och ca 150 anställda i hela landet. Vi stöds av offentliga medel och det privata näringslivet.

Sedan 1980 har vi utbildat cirka 600 000 gymnasieelever i Sverige i entreprenörskap genom utbildningen UF-företagande och var tredje elev som idag går ut gymnasiet har drivit ett UF-företag Vi finns på hälften av Sveriges grundskolor där vi erbjuder elever och lärare våra läromedel, utbildningar och inspirerande möten. Vi driver även vårt nätverk UF alumni som ger unga entreprenörer, tidigare UF-företagare, personlig utveckling, drivkraft att växa och ett unikt kontaktnät.

Forskning visar att elever som drivit UF-företag har bättre möjligheter efter skoltiden; de får oftare jobb, har färre arbetslöshetsdagar och startar oftare eget företag. Det vinner både de unga och samhället på.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

First Ventures substansvärde 30 april 2024

Published

on

By

First Ventures substansvärde per aktie uppgick per den 30 april 2024 till 6,25 kr/aktie. Rabatten i förhållande till börskursen var 52,3 %. First Ventures avkastning på substansvärdet för 2024 uppgår till -3,5 %. First North All-share Index avkastade -3,7 % under samma period.

Substansvärdets fördelning per 30 april 2024

 

 

 

Andel av substansvärdet

Noterade tillgångar

Sektor

Marknadsvärde, SEK 

Kr/aktie*

%

Humble Group

Hälsa

42 042 089

1,12

17,9%

Sprint Bioscience

Hälsa

13 176 936

0,35

5,6%

Kiliaro

Teknologi

10 473 799

0,28

4,5%

Lyckegård

Hållbarhet

5 793 645

0,15

2,5%

Dlaboratory

Hållbarhet

1 076 360

0,03

0,5%

 

 

 

 

 

 

 

72 562 830

1,93

30,9%

 

 

 

 

 

Onoterade tillgångar

 

 

 

 

Cling

Hållbarhet

26 070 219

0,69

11,1%

Tribonex

Hållbarhet

24 346 847

0,65

10,4%

Mendi Innovation

Hälsa

20 617 532

0,55

8,8%

CombiQ

Teknologi

18 629 180

0,50

7,9%

Verduro

Hälsa

18 440 000

0,49

7,9%

OneTwo Analytics

Hälsa

14 071 553

0,37

6,0%

Zigrid

Hållbarhet

13 627 075

0,36

5,8%

Speedment

Teknologi

4 911 498

0,13

2,1%

Knodd

Hälsa

4 728 900

0,13

2,0%

Virtual eTraining

Teknologi

4 055 552

0,11

1,7%

Mindforce Game Lab

Hälsa

2 307 528

0,06

1,0%

 

 

151 805 884

4,05

64,7%

 

 

 

 

 

Övriga värdepapper

 

169 942

0,00

0,1%

 

 

 

 

 

Totalt innehav

 

224 538 656

5,98

95,7%

 

 

 

 

 

Övriga investeringsinstrument

9 978 641

0,27

4,3%

 

 

 

 

 

Substansvärde

 

234 517 297

6,25

100,0%

 

 

 

 

 

*Antal aktier i First Venture: 37 524 206 st

 

 

 

 

För vidare information, vänligen kontakta:
Rune Nordlander, t f verkställande direktör, First Venture Sweden AB
E-post: rune.nordlander@first-venture.se

Om First Venture Sweden AB (publ)

First Venture investerar i starka entreprenörsteam inom teknik, hälsa och hållbarhet. Bolaget
investerar i både onoterade och noterade tillväxtbolag och är en långsiktig, aktiv ägare med ett nära samarbete med entreprenörsteamen i portföljbolagen. Bolaget har sitt säte i Stockholm.

First Venture-aktien är noterad på Nasdaq First North Growth Market och handlas under kortnamnet FIRST B. Ytterligare information finns på bolagets hemsida; www.first-venture.se.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Hilke Collection utvidgar sin eleganta porslinserie med nyheter

Published

on

By

Svenska Hilke Collection utökar nu sitt porslinssortiment med vackra muggar, tekannor och kakfat. De mjuka, charmiga färgerna gör sig bäst tillsammans och lockar till te-bjudningar med familj och vänner.

Hilke Collections nya och utökade serie dukar upp för värmande och sociala stunder. Kannorna Cielo Rosa och Bianco bevarar både värmen och smaken medan den nya storleken på kopparna möjliggör mer utav det goda. Ett nytt färgutförande av de tidigare lanserade kopparna med fat tillkommer nu när Strisce Rosa visas upp. Till detta lanserar Hilke Collection även sitt allra första kakfat Lignano Sabbiadoro i handmålat New Bone-porslin.

– När vi skapade kollektionen så var syftet att tillverka produkter som håller över tid, både ur ett kvalitets- och designperspektiv. Produkterna ska vara tidlösa och passa in i det moderna och eleganta hemmet, säger Giovanna Hilke VD och designer Hilke Collection.

Lanseringen utökar Hilke Collections produktkategori ”High Tea Collection”, där porslinet smyckas i gulddetaljer och handmålas för en klassisk, lyxig och tidlös design. Tidigare släpptes koppar med fat i sju stycken färg- och mönsterutföranden som nu får sällskap av höstens nyheter.  

Produkterna finns från och med Juli månad att köpa hos utvalda återförsäljare och på www.hilkecollection.se

Om Hilke Collection AB

Hilke Collection är ett svenskt handelsföretag som erbjuder inredningsprodukter och smycken i klassisk, feminin och stilren design med en modern tvist. Grundaren Giovanna Hilke startade varumärket 2015 i Linköping och med tiden har en gedigen kollektion av inredningsprodukter och smycken vuxit fram. Produkterna säljs i de mest framstående inredningsbutikerna i Sverige. Visionen bakom varumärket är att skapa tidlös och vacker design för moderna och eleganta hem, skapade med kärlek och ansvarsfull produktion.

För ytterligare information och utlån, vänligen kontakta:

EKPR & Kommunikation │Telefon: 08-667 22 06 │E-mail: info@ekpr.com

Taggar:

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.