Connect with us

Marknadsnyheter

Julia Holmqvist, vinnare i SM Unga Bagare 2023

Published

on

Efter fem intensiva tävlingstimmar avgjordes idag finalen av tävlingen SM Unga Bagare och  Julia Holmqvist, kan nu titulera sig som svensk juniormästare i bageri 2023. Den imponerande hantverksskickligheten i kombination med kreativitet och utförande fick juryn på fall. Julia imponerade stort med sitt bevara havet-tema. Där hon bland annat presenterade ett spektakulärt skådebröd i form av en jordglob som det kom både bläckfiskarmar, fenor, rep och fiskenät ur. Tävlingen avgjordes på Ester Mosessons gymnasium i Göteborg under eftermiddagen.

Åtta finalister från hela landet möttes i finalen för att tävla om den anrika titeln SM Unga Bagare. På fem timmar skulle de unga talangerna bevisa sin skicklighet och baka både goda och fantasifulla matbröd, kuvertbröd, bullar, kavlade degar (t ex wienerbröd) och ett vackert skådebröd, som är en skulptur av bröd. Allt bakas från grunden och blir bedömt efter hantverksskicklighet, teknik, kreativitet, smakprecision och nytänkande i sitt skapande av bröden. Finalisterna imponerade stort med många kreativa teman inspirerade av bland annat Andy Warhol, Sherlock Holmes, sjömän, skog och hav  som blandades med spännande smaker av citrus, sesam, grönkål och hasselnöt utöver de traditionella smakerna som choklad och hallon. Högst upp på prispallen stod slutligen Julia Holmqvist, med sitt tema “Bevara havet”. Född och bor i Billdal/Askim Göteborg men till vardags jobbar hon som konditor hos Margaretas Bröd & Bakverk i Mölndal.

Juryns motivering:
Vinnaren av SM Unga Bagare skapade en vacker helhet av både smaker och estetik med ett tydligt tema som genomsyrade alla bakverk. Årets final bjöd på en rafflande tävling med hög och jämn nivå där många unika kreationer kom fram. Genom systematiskt och professionellt arbetssätt utmärkte sig en bagare extra. Vi gratulerar vår nya unga svenska mästare, vars passion och skicklighet inspirerar oss alla.

–  Äntligen, det är helt sjukt! Förra gången gick inte tävlingen riktigt som jag hade önskat, jag glömde jästen, frustrerande när man är bagare. Idag visade jag vad jag går för och har äntligen fått min revansch. Jag är väldigt nöjd över min insats idag och jag tror att mitt nytänkande och ett tema som syntes tydligt genom hela mitt arbete gjorde susen, säger, Julia Holmqvist, vinnare av SM Unga Bagare 2023.

SM Unga Bagare arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer för att uppmärksamma unga och ambitiösa talanger inom bagaryrket. Att tävla inom bageri är inte bara ett bra sätt att visa den hantverksskicklighet som krävs utan också att inspirera fler att välja en yrkesbana inom bageri. De bagare som placerar sig på plats ett till fyra i årets tävling bildar tillsammans Svenska Juniorbagarlandslaget.

– Som alltid i SM Unga Bagare bjuds vi på en väldigt god uppvisning i bageriet. Finalisterna visade stor kunskap och genuin passion för hantverket och där vinnaren Julias skådebröd är världsklass. Unga svenska bagare tillhör världseliten vilket Svenska Juniorbagarlandslaget bevisade för bara några veckor sedan när de vann silver i VM. Under SM Unga Bagare får brödet sin sanna plats i rampljuset och briljerar som en riktig stjärna som både hållbart, gott och nyttigt, säger Martin Lundell, vd på Sveriges bagare & konditorer.

Resultat SM Unga Bagare 2023 (bildar Svenska Juniorbagarlandslaget)
Första plats: Julia Holmqvist, 22 år, är född i Billdal men bor i Askim/Göteborg och jobbar på Margaretas Bröd & Bakverk.
Andra plats: Matilda Jacob, 22 år, är född och bor i Stockholm. Matilda jobbar på Bageri Socker Sucker.
Tredje plats: Alva Odelbrink, 22 år, är född i Solna, Stockholm men bor nu i Kristianstad där hon studerar vid yrkeshögskolan.
Fjärde plats: Wilhelmina Krossén, 21 år, är född i Stockholm men bor nu i Kristianstad där hon studerar vid yrkeshögskolan.

På delad femteplats (utan inbördes ordning):
Sofie Le, 23 år, är född i Greve/Danmark men bor i Göteborg, studerar på Yrgo Bageri/konditori i Göteborg och jobbar extra på Cum Pane och i bageriet på Ica Maxi. 
Linnéa Cederberg, 20 år, är född i Mölndal, studerar på Yrgo Bageri/konditori i Göteborg och jobbar extra på Gunneboslott kaffehus och krog. 
Tilda Lövenklev, 19 år, är född i Jönköping, uppvuxen på Öland men bor sedan årsskiftet i Oskarshamn och jobbar på Restaurang Furan. 
Alma Lübeck, 23 år, är född i Yngsjö men bor i Malmö och jobbar på Mat & Chokladstudion.

Vinnare av bästa bakverk inom respektive kategori:
Bästa skådebröd: Wilhelmina Krossén, 21 år, är född i Stockholm men bor nu i Kristianstad där hon studerar vid yrkeshögskolan.
Bästa matbröd: Sofie Le, 23 år, är född i Greve/Danmark men bor i Göteborg, studerar på Yrgo Bageri/konditori i Göteborg och jobbar extra på Cum Pane och i bageriet på Ica Maxi.
Bästa kuvertbröd: Alva Odelbrink, 22 år, är född i Solna, Stockholm men bor nu i Kristianstad där hon studerar vid yrkeshögskolan.
Bästa bulle: Julia Holmqvist, 22 år, är född i Billdal men bor i Askim/Göteborg och jobbar på Margaretas Bröd & Bakverk.
Bästa kavlade deg (wienerbröd): Julia Holmqvist, 22 år, är född i Billdal men bor i Askim/Göteborg och jobbar på Margaretas Bröd & Bakverk.

För mer information om tävlingen och ytterligare pressbilder, besök bageri.se och https://www.smungabagare.se/press/pressbilder/

Information om tävlingen SM Unga Bagare 2023
SM Unga Bagare har funnits sedan 1990 och är det svenska mästerskapet för bagare upp till 24 år. Tävlingen anordnas av Sveriges bagare & konditorer i samarbete med Ester Mosessons gymnasium och sponsorerna Kåkå och Nord Mills. Årets erfarna jury bestod av juryordförande Amanda Bäckström tillsammans med Peter Halldén, Pernilla Boström, Christer Nordh, Johan Landerhjelm.

Under SM Unga Bagare bakade finalisterna:
12 stycken matbröd med tre olika uppslag (utseenden)
45 stycken kuvertbröd med tre olika uppslag
45 stycken bullar, tre olika varianter
Kavlade degar (till exempel wienerbröd, brioche eller croissantdeg) tre olika varianter och 15 stycken av varje sort.
Skådebröd – skådebrödet skall tillverkas av ätbar deg. Basen ska vara maximalt 40×60 cm och höjden minst 40 cm. Fritt val på tema och utformning.

För ytterligare information, pressmaterial eller intervju med finalisterna, kontakta:
Malou Rönnmark, presskontakt SM Unga Bagare
malou@futurniture.com
0733 665 779

Martin Lundell, vd, Sverige bagare och konditorer
martin@bageri.se
070 364 67 94

Sveriges bagare & konditorer är en branschorganisation för bageribranschen i Sverige. Organisationen grundades år 1900 och har sedan dess arbetat för att främja utvecklingen av bagerier och konditorier i Sverige. Sveriges bagare & konditorer har cirka 450 medlemsföretag. Bland de projekt organisationen driver kan nämnas tävlingarna Årets Konditor, Årets Bagare, SM Unga Bagare och Mack-SM. Dessutom driver Sveriges bagare & konditorer Svenska Konditorlandslaget, Svenska Bagarlandslaget och Svenska Juniorbagarlandslaget samt ger ut Tidningen BRÖD. För mer information: www.bageri.se. För pressbilder, se: https://www.smungabagare.se/press/pressbilder/

Taggar:

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Marknadsnyheter

Daniel Adams-Ray kommer till Grönan i juni

Published

on

By

Ingen har nog missat Daniel Adams-Rays stora hit ”Gubben i lådan” som var 10-talets mest streamade låt på svenska. Med miljontals streams, otaliga livespelningar och hyllade musiksläpp har han skapat sig en säker plats på den svenska musikscenen. Ända sedan han slog igenom som medlem i gruppen Snook har han skapat unik och relevant musik som fångar samhällets strömningar. Nu välkomnar vi Daniel Adams-Ray tillbaka till vår Stora Scen den 2 juni kl. 20.00. 

Daniel Adams-Ray skapar musik som fångar samhällets strömningar på ett unikt och relevant vis. Han slog igenom som medlem i Snook och är en av förgrundsgestalterna i formandet av den svenska hiphop-scenen. När han senare släppte den kritikerrosade solodebuten ”Svart, vitt och allt däremellan” förändrade han synen på hur svensk pop kan låta. När 10-talet summerades stod det klart att singeln ”Gubben i lådan” var den mest streamade låten på svenska under det decenniet.

2020 återvände Daniel Adams-Ray med ny musik och året efter följde det tredje soloalbumet i ordningen, ”Döda hjärtan kan slå igen”, hans första svenska platta på åtta år. 2021 medverkade han också i Så Mycket Bättre där hans tolkningar hyllades av såväl deltagare som tittare. Med miljontals streams, otaliga livespelningar och hyllade musiksläpp har han skapat sig en säker plats på den svenska musikscenen.

Den 2 juni kl. 20.00 har vi glädjen att välkomna Daniel Adams-Ray tillbaka till Gröna Lunds Stora Scen.

 

GRÖNAN LIVE 2023  
Med Grönan Live-passet har du fri entré till alla konsert- och alla danskvällar. Passet kostar 399 kr och går att köpa i Gröna Lunds webbshop. Följande konserter har hittills bokats till Grönan Live 2023:  

Macklemore – 11 maj kl. 20.00 på Stora Scen 
Norlie & KKV – 12 maj kl. 20.00 på Stora Scen 
Bolaget – 26 maj kl. 20.00 på Stora Scen 
Daniel Adams Ray – 2 juni kl. 20.00 på Stora Scen 
Hooja – 6 juni kl. 20.00 på Stora Scen  
Jack Johnson – 8 juni kl. 20.00 på Stora Scen 
Jireel – 12 juni kl. 20.00 på Stora Scen 
Alter Bridge – 13 juni kl. 20.00 på Stora Scen  
Disturbed – 14 juni kl. 20.00 på Stora Scen 
Machine Gun Kelly – 12 juli kl. 20.00 på Stora Scen 
Marcus & Martinus – 14 augusti kl. 20.00 på Stora Scen 
Trippie Redd – 23 augusti kl. 20.00 på Stora Scen  
Johnossi – 24 augusti kl. 20.00 på Stora Scen 
Gavin DeGraw – 21 september kl. 20.00 på Stora Scen 

För mer information kontakta:

Johanna Boström Stone
070-640 85 04
johanna.bostrom.stone@parksandresorts.com

För pressbilder besök Gröna Lunds bildbank:http://mediabank.parksandresorts.com/search?categoryidpath=gronalund:127

 

Gröna Lund är Sveriges äldsta tivoli och ingår i temaparkskoncernen Parks and Resorts, Nordens ledande aktör inom upplevelseindustrin, tillsammans med Kolmården, Furuvik och Skara Sommarland. Tivolit har 30 attraktioner och sex restauranger samt ett varierat utbud av lotterier, 5-kampsspel och mat- och snackskiosker. Gröna Lund bjuder även på en mängd underhållning i form av konserter, dans, barnunderhållning mm. Tivolit sysselsätter ca 1500 säsongsanställda och är en av landets ledande besöksattraktioner.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

PostNord stärker den nordiska verksamheten för ökad samordning och tillväxt

Published

on

By

PostNord Group uppdaterar organisationsstrukturen genom att inrätta segmentet ”PostNord International”, där Direct Link, PostNords tyska logistikverksamhet och Worldwide Connect samlas. Samtidigt flyttas de svenska och danska TPL-verksamheterna till ett nytt segment, ”PostNord Accelerate”, där också PostNord Strålfors kommer att ingå. Förändringen genomförs den 1 april 2023.

Uppdateringen av koncernledningsstrukturen görs för att ytterligare stärka samarbetet inom den nordiska verksamheten och tillvarata tillväxtpotentialen inom internationella importvolymer och tredjepartslogistik.

PostNord International kommer att ledas av Peter Kjær Jensen, som dessutom är vice vd PostNord och chef PostNord Danmark, och bestå av Direct Link, den tyska logistikverksameten och Worldwide Connect.

I PostNord Accelerate kommer PostNord Strålfors och verksamheterna för tredjepartslogistik i Sverige och Danmark att ingå. Segmentet kommer att ledas av Ylva Ekborn, som samtidigt behåller sin roll som vd för PostNord StrålforsGroup.

– Vi ser en stor tillväxtpotential i de internationella importvolymerna och i vår tredjepartslogistikaffär. Samtidigt ser vi en betydande värdepotential i PostNord Strålfors. Genom ökad samordning och tydligare fokusering vill vi stärka vår nordiska verksamhet ytterligare och positionera oss för att kunna tillvarata den potential vi ser framför oss, säger Annemarie Gardshol, vd och koncernchef för PostNord.

Den nya koncernledningsstrukturen börjar gälla den 1 april 2023 och innebär inga personella förändringar.

För ytterligare information kontakta:
PostNord Medierelationer, tel: 010-436 10 10, e-post: press@postnord.com

Vi gör vardagen enklare. PostNord är ledande inom paket- och logistiktjänster till, från och inom Norden. Vi säkerställer postservicen till alla privatpersoner och företag i Sverige och Danmark oavsett var de bor och verkar. PostNord kopplar ihop företag, myndigheter och privatpersoner och möjliggör affärer, handel och kommunikation i Norden. Genom vår expertis och ett starkt distributionsnät utvecklar vi förutsättningarna för morgondagens e-handel, distribution, logistik och kommunikation i Norden. 2022 hade koncernen cirka 26 500 anställda och en omsättning på 40,2 miljarder SEK. Moderbolaget är ett svenskt publikt bolag med koncernkontor i Solna. Besök oss på www.postnord.com

Continue Reading

Marknadsnyheter

Lägre koldioxidutsläpp från Finnairs avgångar från Helsingfors med Neste MY Förnybart Flygbränsle

Published

on

By

Neste Corporation, Pressmeddelande, 20 mars 2023 kl. 11:00 (EET)

Foto: Tankbil med förnybart flygbränsle från Neste på Helsingfors flygplats i Finland. Källa: Neste

Finnair har köpt 750 ton Neste MY Förnybart Flygbränsle™ från Neste för att minska koldioxidutsläppen från avgående flyg från Helsingfors flygplats i Finland. Förnybart flygbränsle är ett av de viktigaste verktygen för att minska utsläppen från flygresor under de kommande åren och finns tillgängligt för alla flygbolag på Helsingfors flygplats. 

Finnair har som mål att uppnå koldioxidneutralitet till 2045, och att använda mer hållbart flygbränsle är ett verktyg som kommer bidra till att nå det målet. Att använda Neste MY Förnybart Flygbränsle minskar utsläppen av växthusgaser med upp till 80 procent* under bränslets livscykel jämfört med användning av fossilt jetbränsle. Den bränslevolym som Finnair nu köper är det största enskilda partiet förnybart flygbränsle som bolaget köper hittills. Neste kommer att leverera förnybart flygbränsle till Helsingfors flygplats i början av 2023. 750 ton förnybart flygbränsle motsvarar cirka 400 flygningar mellan Helsingfors och Stockholm med oblandat, 100 procentigt förnybart flygbränsle. För närvarande kan förnybart flygbränsle användas blandat upp till 50 procent med konventionellt fossilt jetbränsle.

”Finnair firar 100-årsjubileum i år, och att minska flygets utsläpp kommer bli viktigt för en långsiktigt hållbar framtid. Förnybart flygbränsle kommer att vara ett av de viktigaste verktygen för att minska utsläppen under de kommande åren. Vi vill involvera våra kunder i denna resa, en liten del av varje såld flygbiljett går till kostnaden för förnybart flygbränsle, säger Eveliina Huurre, Finnairs SVP, Sustainability. ”För att minska utsläppen från flyget krävs ett omfattande antal åtgärder och att alla anstränger sig. Samtidigt som vi ökar användningen av förnybart flygbränsle kommer vi även att fortsätta vidta andra åtgärder, från att minska flygplanens vikt till att optimera flygrutter och öka bränsleeffektiviteten.”

”Finnair var ett av de första flygbolagen som använde Neste MY Förnybart Flygbränsle. Vi har arbetat tillsammans länge och ser fram emot att stödja Finnair i att nå sina hållbarhetsmål”, säger Jonathan Wood, Vice President Commercial & Technical Management, Renewable Aviation på Neste. “Det är fantastiskt att se flygbolag som Finnair ta initiativet att frivilligt köpa vårt förnybara flygbränsle som en del av sina hållbarhetsåtaganden, och skapa medvetenhet bland sina kunder om hur de kan spela en viktig roll i att skapa en mer hållbar framtid.”

Förnybart flygbränsle
Förnybart flygbränsle ger ett mer hållbart alternativ till konventionellt, fossilbaserat jetbränsle. Neste MY Förnybart Flygbränsle framställs av råvaror från hållbart införskaffade 100 procent avfalls- och restprodukter, exempelvis använd matlagningsolja och animaliskt fett. Förnybart flygbränsle blandas med konventionellt flygbränsle och fungerar tillsammans med befintliga flygplansmotorer och befintlig bränsleinfrastruktur. 

*) Beräknat med etablerade metoder för uppskattning av livscykel (LCA) som t.ex. CORSIA-metoden, när bränslet används i ren form

Neste Corporation

Susanna Sieppi
Vice President, Communications

Ytterligare information: 

Neste: Kontakta Nestes medietjänst på tel. +358 800 94025 / media@neste.com (vardagar 8:30–16:00 EET). Prenumerera på Nestes pressmeddelanden på https://www.neste.com/for-media/releases-and-news/subscribe.

Finnair: Finnair media desk, +358 9 818 4020, comms@finnair.com

Kort om Neste 

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) skapar lösningar som bekämpar klimatförändringarna och skyndar på omställningen mot en cirkulär ekonomi. Vi raffinerar avfall, restprodukter och innovativa råvaror till förnybara bränslen och hållbara råvaror för plast och andra material. Vi är världens ledande tillverkare av förnybart flygbränsle och förnybar diesel, och vi utvecklar kemisk återvinning för att bekämpa utmaningen med plastnedskräpning. Genom våra förnybara och cirkulära lösningar strävar vi efter att hjälpa våra kunder att minska sina utsläpp av växthusgaser med minst 20 miljoner ton årligen till 2030. Vår ambition är att göra Borgå oljeraffinaderi i Finland till det mest hållbara raffinaderiet i Europa till 2030. Vi introducerar förnybara och återvunna råvaror som till exempel flytande plastavfall i raffinaderiet. Vi har ett åtagande att uppnå koldioxidneutral produktion till 2035, och vi kommer att minska koldioxidutsläppen från sålda produkter med 50 % till 2040. Vi har också ställt upp höga standarder för biologisk mångfald, mänskliga rättigheter och leveranskedjan. Vi finns ständigt med i både Dow Jones hållbarhetsindex och på Global 100-listan över världens mest hållbara företag. 2022 hade Neste intäkter på 25,7 miljarder euro. Läs mer: neste.se 

Finnair in brief

Finnair is a network airline, specialising in connecting passenger and cargo traffic between Asia, North America and Europe. Finnair is one of the oldest operating airlines in the world, celebrating its centenary in 2023. Sustainability is at the heart of everything we do – Finnair intends to reach carbon neutrality latest by the end of 2045. Customers have chosen Finnair as the Best Airline in Northern Europe in the Skytrax Awards for 12 times in a row. Finnair is a member of the oneworld alliance. Finnair Plc’s shares are quoted on the Nasdaq Helsinki stock exchange.

Taggar:

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.