Connect with us

Marknadsnyheter

Känns det som konsumtionsfest? Så här får du pengarna att räcka och växa även efter coronan

Published

on

Vad borde vi lära oss av coronatiden? Flexibilitet och förutsägande. Att balansera inkomster och utgifter. Coronan kan leda till en konsumtionstopp eftersom många har sparat rekordstora belopp. Men hur lönar det sig att använda coronabesparingarna? Så här håller du is i hatten och tänker på ditt ekonomiska välbefinnande även efter coronatiden.

Även om 2020 var dåligt på det stora hela, klarade sig Finland bättre än man var rädd för. Det gick bra för de finländska hushållen och sparandet blev vanligare.

”Inom hela samhällsekonomin var hushållens sparande 6 miljarder euro mer 2020 än året innan. Det är mer än någonsin”, beskriver Sparbanksgruppens chefsekonom Henna Mikkonen.

Efter coronan tar ekonomin fart i takt med att hushållen börjar spendera igen på tjänster som restauranger, evenemang och resor. 

”Men ingen behöver överkonsumera för att det ska gå bra för Finlands ekonomi”, påminner Markus Lauri, affärsverksamhetsdirektör för Sparbanksgruppens privatkunder. 

Nu är det bra att tänka på den egna konsumtionen.

”Fundera på hurdan konsumtion som ökar på ditt välbefinnande och hurdana saker du vill främja med konsumtionen. Hurdan konsumtion gör mig lycklig? Även genom konsumtionen kan man påverka”, påminner Mikkonen.

Vi lär oss av coronatiden: balans i inkomsterna och utgifterna och respekt för planenligheten!

Enligt sparbarometern fick coronan en del personer att bättre planera sin ekonomi (27 procent). Enligt Markus Lauri är detta en lärdom som vi kan bära med oss även i fortsättningen.

”Om du har besparingar har du ekonomisk trygghet. Nu kan du konsumera ledigare om du bara proportionerar det korrekt. Besparingarna kan väl användas för konsumtion. Viktigt är att du vet hur mycket du får och hur mycket du betalar”, konstaterar Lauri.

Sikta på maraton, inte på ett sprintlopp 

Långsiktig planering av den egna ekonomin är en av nycklarna till ekonomiskt välbefinnande. 

Regelbundet sparande och investeringar är vanligtvis det mest lönsamma – och stressfria – alternativet för välstånd eller ackumulering av buffertfonder. 

”Välståndet är ett långsiktigt maratonlopp, inte en sprint”, påminner Lauri. 

Ett annat viktigt råd för att främja sitt eget ekonomiska välbefinnande är förutseende.

”Inte alla kriser, som coronan, är samhälleliga, utan även personliga kriser som skilsmässa kan förlama ens egen ekonomi. Det är bra att ha en buffert för kriser”, konstaterar Lauri.

Planeringen bör börja med en analys och en plan för er egen ekonomi. Hos Sparbanken kan detta ske till exempel genom att delta i Din ekonomi i fokus både på distans och ansikte mot ansikte. 

”Vad vill du egentligen ha av ditt liv i det långa loppet? Förmågan och viljan att spendera eller förbereda sig för framtiden bör basera sig en god förståelse för din situation och en långsiktig plan. För det kan du skaffa en samtalspartner från banken”, säger Lauri. 

Du bör också vara i kontakt med banken när din egen ekonomiska situation kräver flexibilitet. Under coronatiden har vi märkt att kunderna i tighta situationer uppskattar den flexibilitet de har fått från sina banker, till exempel med bostadslånen.

”Jag hoppas att människor minns coronatiden med en känsla av att det alltid går att vända sig till sin bank då man behöver stöd”, konstaterar Lauri.

Summering: Hur kan jag ta hand om min ekonomi efter coronan?

  1. Förstå inkomster och utgifter och din förmögenhet, och håll skulderna måttliga. På så sätt kan du förbereda dig för en dålig dag och spendera rätt i proportion till din ekonomi – och inte ens små regnmoln orsakar bekymmer. 
  2. Kom ihåg att ditt mål är ett maraton, inte en sprint. Tillsammans med banken gör du en egen långsiktig finansiell plan så att du kan skapa en buffert för eventuella kriser. 
  3. Det är fiffigare att först spara och sen slösa. Om det blir ändringar i inkomsterna och du har många månatliga utgifter, löper de även om inkomsten blir mindre. Du kan förhandla om bostadslånet, men nödvändigtvis inte om avbetalningar. Tjänster som Netflix kan avbrytas, men du kan inte undkomma besluten ”Köp nu och betala i sakta mak”. 
  4. Fall inte för erbjudandena ”Köp nu, betala senare”. Om du köper en produkt, fundera på om det lönar sig att betala 20 euro i månaden och eventuellt betala detta ännu om tre år, när du vill ersätta produkten med en ny. Du sitter fast med betalningarna även om produkten känns gammal.
  5. Förutse, ta det lugnt! Om din egen ekonomiska situation ser svår ut efter coronan, förhandla med banken om flexibilitet i din situation, till exempel med ditt bostadslån.

 

Mer information:

Henna Mikkonen
Sparbanksgruppen, chefsekonom 
henna.mikkonen@saastopankki.fi, 040 564 7918

Markus Lauri
Sparbanksgruppen, affärsverksamhetsdirektör för privatkundsverksamheten
markus.lauri@saastopankki.fi, 0400 296 123

 

Sparbanksgruppen främjar individens och samhällets ekonomiska välstånd. Vi vill att man känner oss för vårt mod, vår expertis och passion att göra ett utmärkt kundarbete. Sparbanksgruppen består av lokala Sparbanker runtom i Finland samt Sparbankscentralen. Utöver omfattande banktjänster erbjuder vi våra kunder tjänster för placering, bostadsbyte och försäkring.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Fabeges Kvarter 1 i Haga Norra vinner Årets Fasad

Published

on

By

”Vi är väldigt stolta över att vinna Årets Fasad i kategorin nybyggnation. Det återbrukade teglet som pryder fasaden har blivit ett lyckat exempel på återbruk, både vad gäller design och hållbarhet. Genom noggrann hantering och ett gediget hantverk tillsammans med BAU, Zengun, Bruksspecialisten och Kovenda har vi lyckats bevara teglets naturliga patina och skiftande kulör som skulle vara svår att återskapa med nytt material, säger John McMillen, Projektchef på Fabege.

Det är tionde året som branschföreningen Mur & Putsföretagen delar ut priset för att uppmärksamma vackra, intressanta och hållbara byggnader med material som står för tidlös kvalitet, god estetik och hållbarhet.

Juryns motivering:
”Med hälsning från grannen Danmark har nu 355 790 tegelstenar används åter till en fasad. Varje tegelsten bär på en historia och ger fasaden en autentisk och beständig känsla. Den stora byggnaden om 27 000 kvm uthyrbar yta har delats upp i mindre volymer med varierande liv och skapar variation i stadsrummet. Det är tegelpilastrar med mönstermurning i relief och djupgröna och bruna terrazzo-omfattningar som markerar husets tre huvudentréer. Teglets egenskaper, som bland annat innebär en lång livslängd och minimalt med underhåll, medverkar till att minska koldioxidutsläpp och fasadens U-värden. Kvalificerat murarhantverk i kombination med lagarbetet mellan alla medverkande, arkitekt, tegelleverantör, entreprenör samt en byggherre med ett långsiktigt tänkande i detta komplexa projekt, har verkligen givit resultat.”

Kvarter 1 i Arenastadens stadskvarter Haga Norra bär på 5 500 kvm tegel och är den största kontorsfastigheten med återbrukat tegel i Sverige just nu.

Teglet bär på en unik historia. Enligt de märkningar vi noterat vid murandet tillverkades mycket av teglet ursprungligen vid Vedstaarups tegelbruk i Danmark år 1973 och har tidigare dekorerat flera byggnader i Danmark.

     

En mötesplats för framtiden

Kvarter 1 är inte bara ett kontorshus, utan blir också en viktig mötesplats i Haga Norra som är Arenastadens stadskvarter. Här kommer man att mötas av en stadsdel som lever dygnets alla timmar, med en noga utvald blandning av restauranger, caféer, kontor och bostäder.

Andra utmärkelser för Haga Norra Kvarter 1

  • Årets vinnare – BREEAM Byggnad 2023 – ett pris som hyllar fastigheter som inspirerar och leder vägen inom hållbarhet.
     
  • Fastigheten har preliminärt certifierats med den högsta betygsnivån ”Outstanding” enligt BREEAM-SE och är för närvarande en av endast tio nyproducerade byggnader i Sverige som har uppnått denna höga standard.
     
  • Kvalitetsutmärkelsen ”PQi – Utmärkt Projektkvalitet,” ett årligt pris inom bygg- och fastighetssektorn.
  • Nominerad till Årets Bygge 2025 (Vinnare utses 18 mars 2025).

Fakta om Haga Norra Kvarter 1

  • Adress: Torfredsplatsen och Mathildatorget i Solna.
  • Storlek: 27 000 kvm.
  • Kontorshyresgäster: JM, Coor och Randstad.
  • Kontorshuset innehåller: Bistro Mathilda, Café Vigor och Joy’s, SATS-gym, konferensanläggning, reception, lounge, ljusgårdar, bobutik, cykelgarage och bilgarage.
  • Totalentreprenör: Zengun.
  • Arkitekt: BAU – Byrån för Arkitektur & Urbanism
Continue Reading

Marknadsnyheter

Fabeges Kvarter 1 i Haga Norra vinner Årets Fasad

Published

on

By

”Vi är väldigt stolta över att vinna Årets Fasad i kategorin nybyggnation. Det återbrukade teglet som pryder fasaden har blivit ett lyckat exempel på återbruk, både vad gäller design och hållbarhet. Genom noggrann hantering och ett gediget hantverk tillsammans med BAU, Zengun, Bruksspecialisten och Kovenda har vi lyckats bevara teglets naturliga patina och skiftande kulör som skulle vara svår att återskapa med nytt material, säger John McMillen, Projektchef på Fabege.

Det är tionde året som branschföreningen Mur & Putsföretagen delar ut priset för att uppmärksamma vackra, intressanta och hållbara byggnader med material som står för tidlös kvalitet, god estetik och hållbarhet.

Juryns motivering:
”Med hälsning från grannen Danmark har nu 355 790 tegelstenar används åter till en fasad. Varje tegelsten bär på en historia och ger fasaden en autentisk och beständig känsla. Den stora byggnaden om 27 000 kvm uthyrbar yta har delats upp i mindre volymer med varierande liv och skapar variation i stadsrummet. Det är tegelpilastrar med mönstermurning i relief och djupgröna och bruna terrazzo-omfattningar som markerar husets tre huvudentréer. Teglets egenskaper, som bland annat innebär en lång livslängd och minimalt med underhåll, medverkar till att minska koldioxidutsläpp och fasadens U-värden. Kvalificerat murarhantverk i kombination med lagarbetet mellan alla medverkande, arkitekt, tegelleverantör, entreprenör samt en byggherre med ett långsiktigt tänkande i detta komplexa projekt, har verkligen givit resultat.”

Kvarter 1 i Arenastadens stadskvarter Haga Norra bär på 5 500 kvm tegel och är den största kontorsfastigheten med återbrukat tegel i Sverige just nu.

Teglet bär på en unik historia. Enligt de märkningar vi noterat vid murandet tillverkades mycket av teglet ursprungligen vid Vedstaarups tegelbruk i Danmark år 1973 och har tidigare dekorerat flera byggnader i Danmark.

     

En mötesplats för framtiden

Kvarter 1 är inte bara ett kontorshus, utan blir också en viktig mötesplats i Haga Norra som är Arenastadens stadskvarter. Här kommer man att mötas av en stadsdel som lever dygnets alla timmar, med en noga utvald blandning av restauranger, caféer, kontor och bostäder.

Andra utmärkelser för Haga Norra Kvarter 1

  • Årets vinnare – BREEAM Byggnad 2023 – ett pris som hyllar fastigheter som inspirerar och leder vägen inom hållbarhet.
     
  • Fastigheten har preliminärt certifierats med den högsta betygsnivån ”Outstanding” enligt BREEAM-SE och är för närvarande en av endast tio nyproducerade byggnader i Sverige som har uppnått denna höga standard.
     
  • Kvalitetsutmärkelsen ”PQi – Utmärkt Projektkvalitet,” ett årligt pris inom bygg- och fastighetssektorn.
  • Nominerad till Årets Bygge 2025 (Vinnare utses 18 mars 2025).

Fakta om Haga Norra Kvarter 1

  • Adress: Torfredsplatsen och Mathildatorget i Solna.
  • Storlek: 27 000 kvm.
  • Kontorshyresgäster: JM, Coor och Randstad.
  • Kontorshuset innehåller: Bistro Mathilda, Café Vigor och Joy’s, SATS-gym, konferensanläggning, reception, lounge, ljusgårdar, bobutik, cykelgarage och bilgarage.
  • Totalentreprenör: Zengun.
  • Arkitekt: BAU – Byrån för Arkitektur & Urbanism
Continue Reading

Marknadsnyheter

Nordea Bank Abp: Återköp av egna aktier den 14.11.2024

Published

on

By

Nordea Bank Abp
Börsmeddelande – Förändringar i återköpta aktier
14.11.2024 kl. 22.30 EET

Nordea Bank Abp (LEI-kod: 529900ODI3047E2LIV03) har den 14.11.2024 slutfört återköp av egna aktier (ISIN-kod: FI4000297767) enligt följande:

Handelsplats (MIC-kod)

Antal aktier

Viktad snittkurs/aktie, euro*, **

Kostnad, euro*, **

XHEL

143 009

10,62

1 518 512,46

XSTO

113 140

10,63

1 202 484,85

XCSE

27 998

10,62

297 235,32

Summa

284 147

10,62

3 018 232,64

* Växelkurser som använts: SEK till EUR 11,5881 och DKK till EUR 7,4588
** Avrundat till två decimaler

Den 17 oktober 2024 tillkännagav Nordea ett program för återköp av egna aktier till ett värde av högst 250 mn euro med stöd av det bemyndigande som gavs av Nordeas ordinarie bolagsstämma 2024. Återköpet av egna aktier utförs genom offentlig handel i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 596/2014 av den 16 april 2014 (marknadsmissbruksförordningen) och Kommissionens delegerade förordning (EU) 2016/1052.

Efter de redovisade transaktionerna innehar Nordea 5 289 219 egna aktier för kapitaloptimeringsändamål och 3 513 966 egna aktier för ersättningsändamål.

Uppgifter om respektive transaktion finns som en bilaga till detta meddelande.

För Nordea Bank Abp:s räkning,
Morgan Stanley Europé SE

För ytterligare information:

Ilkka Ottoila, chef för investerarrelationer, +358 9 5300 7058
Mediefrågor, +358 10 416 8023 eller press@nordea.com

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.