Känns det som konsumtionsfest? Så här får du pengarna att räcka och växa även efter coronan

| 26 maj, 2021 | 0 kommentarer

Vad borde vi lära oss av coronatiden? Flexibilitet och förutsägande. Att balansera inkomster och utgifter. Coronan kan leda till en konsumtionstopp eftersom många har sparat rekordstora belopp. Men hur lönar det sig att använda coronabesparingarna? Så här håller du is i hatten och tänker på ditt ekonomiska välbefinnande även efter coronatiden.

Även om 2020 var dåligt på det stora hela, klarade sig Finland bättre än man var rädd för. Det gick bra för de finländska hushållen och sparandet blev vanligare.

”Inom hela samhällsekonomin var hushållens sparande 6 miljarder euro mer 2020 än året innan. Det är mer än någonsin”, beskriver Sparbanksgruppens chefsekonom Henna Mikkonen.

Efter coronan tar ekonomin fart i takt med att hushållen börjar spendera igen på tjänster som restauranger, evenemang och resor. 

”Men ingen behöver överkonsumera för att det ska gå bra för Finlands ekonomi”, påminner Markus Lauri, affärsverksamhetsdirektör för Sparbanksgruppens privatkunder. 

Nu är det bra att tänka på den egna konsumtionen.

”Fundera på hurdan konsumtion som ökar på ditt välbefinnande och hurdana saker du vill främja med konsumtionen. Hurdan konsumtion gör mig lycklig? Även genom konsumtionen kan man påverka”, påminner Mikkonen.

Vi lär oss av coronatiden: balans i inkomsterna och utgifterna och respekt för planenligheten!

Enligt sparbarometern fick coronan en del personer att bättre planera sin ekonomi (27 procent). Enligt Markus Lauri är detta en lärdom som vi kan bära med oss även i fortsättningen.

”Om du har besparingar har du ekonomisk trygghet. Nu kan du konsumera ledigare om du bara proportionerar det korrekt. Besparingarna kan väl användas för konsumtion. Viktigt är att du vet hur mycket du får och hur mycket du betalar”, konstaterar Lauri.

Sikta på maraton, inte på ett sprintlopp 

Långsiktig planering av den egna ekonomin är en av nycklarna till ekonomiskt välbefinnande. 

Regelbundet sparande och investeringar är vanligtvis det mest lönsamma – och stressfria – alternativet för välstånd eller ackumulering av buffertfonder. 

”Välståndet är ett långsiktigt maratonlopp, inte en sprint”, påminner Lauri. 

Ett annat viktigt råd för att främja sitt eget ekonomiska välbefinnande är förutseende.

”Inte alla kriser, som coronan, är samhälleliga, utan även personliga kriser som skilsmässa kan förlama ens egen ekonomi. Det är bra att ha en buffert för kriser”, konstaterar Lauri.

Planeringen bör börja med en analys och en plan för er egen ekonomi. Hos Sparbanken kan detta ske till exempel genom att delta i Din ekonomi i fokus både på distans och ansikte mot ansikte. 

”Vad vill du egentligen ha av ditt liv i det långa loppet? Förmågan och viljan att spendera eller förbereda sig för framtiden bör basera sig en god förståelse för din situation och en långsiktig plan. För det kan du skaffa en samtalspartner från banken”, säger Lauri. 

Du bör också vara i kontakt med banken när din egen ekonomiska situation kräver flexibilitet. Under coronatiden har vi märkt att kunderna i tighta situationer uppskattar den flexibilitet de har fått från sina banker, till exempel med bostadslånen.

”Jag hoppas att människor minns coronatiden med en känsla av att det alltid går att vända sig till sin bank då man behöver stöd”, konstaterar Lauri.

Summering: Hur kan jag ta hand om min ekonomi efter coronan?

  1. Förstå inkomster och utgifter och din förmögenhet, och håll skulderna måttliga. På så sätt kan du förbereda dig för en dålig dag och spendera rätt i proportion till din ekonomi – och inte ens små regnmoln orsakar bekymmer. 
  2. Kom ihåg att ditt mål är ett maraton, inte en sprint. Tillsammans med banken gör du en egen långsiktig finansiell plan så att du kan skapa en buffert för eventuella kriser. 
  3. Det är fiffigare att först spara och sen slösa. Om det blir ändringar i inkomsterna och du har många månatliga utgifter, löper de även om inkomsten blir mindre. Du kan förhandla om bostadslånet, men nödvändigtvis inte om avbetalningar. Tjänster som Netflix kan avbrytas, men du kan inte undkomma besluten ”Köp nu och betala i sakta mak”. 
  4. Fall inte för erbjudandena ”Köp nu, betala senare”. Om du köper en produkt, fundera på om det lönar sig att betala 20 euro i månaden och eventuellt betala detta ännu om tre år, när du vill ersätta produkten med en ny. Du sitter fast med betalningarna även om produkten känns gammal.
  5. Förutse, ta det lugnt! Om din egen ekonomiska situation ser svår ut efter coronan, förhandla med banken om flexibilitet i din situation, till exempel med ditt bostadslån.

 

Mer information:

Henna Mikkonen
Sparbanksgruppen, chefsekonom 
[email protected], 040 564 7918

Markus Lauri
Sparbanksgruppen, affärsverksamhetsdirektör för privatkundsverksamheten
[email protected], 0400 296 123

 

Sparbanksgruppen främjar individens och samhällets ekonomiska välstånd. Vi vill att man känner oss för vårt mod, vår expertis och passion att göra ett utmärkt kundarbete. Sparbanksgruppen består av lokala Sparbanker runtom i Finland samt Sparbankscentralen. Utöver omfattande banktjänster erbjuder vi våra kunder tjänster för placering, bostadsbyte och försäkring.

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *