Connect with us

Marknadsnyheter

Känsligheten för bekämpningsmedel varierar kraftigt

Published

on

En ny studie från Lunds universitet visar att känsligheten för bekämpningsmedel kan skilja extremt mycket mellan olika grupper av insekter, men också mellan studier av samma insektsart. Studien fokuserar på världens mest undersökta bekämpningsmedel, imidakloprid. Nu efterlyser forskarna mer standardiserade mätningar.

En grupp forskare från Lunds universitet har gått igenom ett stort antal tidigare publicerade LD50-tester av bekämpningsmedlet imidakloprid. Syftet har varit att undersöka i hur stor utsträckning som resultaten från sådana tester varierar mellan de många studierna. LD50 är nämligen det vanligaste sättet att testa och jämföra olika ämnens giftighet och olika arters känslighet.

Närmare bestämt är LD50 ett mått på den specifika dos som dödar hälften av de testade individerna. Lundaforskarna blev förvånade över de stora skillnaderna mellan rapporterade LD50-värden.

– Känsligheten mellan olika arter kunde skilja med en miljon gånger, säger Elisa Rigosi, forskare i sinnesbiologi vid Lunds universitet.

Forskarna konstaterar att denna stora spridning är anmärkningsvärd eftersom man vanligtvis bara testar känsligheten hos ett litet antal arter. Att skillnaderna kan vara så stora innebär att man måste ifrågasätta hur representativa dessa arter är för andra insekter.

Utöver att olika arter kan vara olika känsliga tror forskarna att en del av skillnaderna också sannolikt kan förklaras av att metoderna i de tidigare testen varierat något. Trots att LD50 ska utgöra ett standardiserat mått såg forskarna i den aktuella studien att den dödliga dosen kunde variera även inom en och samma art. Honungsbiet var den mest testade insekten.

– Den högsta rapporterade dödliga dosen för honungsbiet var tusen gånger högre än den lägsta rapporterade dödliga dosen för samma art, säger Nicolas Nagloo, post doc vid Lunds universitet.

Forskarna understryker därför betydelsen av att standardisera denna typ av experiment ännu mer.

– För att minska de negativa effekterna av bekämpningsmedel i naturen är det viktigt att på ett korrekt sätt kunna utvärdera riskerna. Då måste de data som utvärderingarna baseras på vara jämförbara, säger Elisa Rigosi.

Lundaforskarna betonar också att trots att imidakloprid är världens mest studerade insektsbekämpningsmedel så är det bara en handfull arter som har testats. Med andra ord är vår okunskap om bekämpningsmedlens effekt på ekosystem väldigt stor, menar de.

Studien publicerades i den vetenskapliga tidskriften Proceedings B: ”Comparability of comparative toxicity: insect sensitivity to imidacloprid reveals huge variations across species but also within species”

För mer information, kontakta:

Elisa Rigosi, forskare

Biologiska institutionen, Lunds universitet

+46 72 729 61 88

elisa.rigosi@biol.lu.se

Nicolas Nagloo, post doc

Biologiska institutionen, Lunds universitet

+46 70 076 17 52

nicolas.nagloo@biol.lu.se

Presskontakt:

073 027 58 90

johan.joelsson@science.lu.se

Fakta: Riskbedömningar

Innan bekämpningsmedel godkänns för användande och försäljning utvärderas de risker som användandet kan utgöra för människans hälsa och miljön. I sådana riskbedömningar försöker man att väga risker och fördelar emot varandra. Ju högre risk ett ämne anses utgöra, desto större behöver behovet vara för att ämnen ska få godkännas. Just imidakloprid har tidigare varit godkänt för användning i jordbruket i EU, men på grund av dess effekter på bin förbjöds utomhusanvändandet av växtskyddsmedel med imidakloprid. Man kunde sedan bara använda dessa växtskyddsmedel i växthus. I Sverige har även detta förbjudits sedan man upptäckte att ämnet kunde spridas till den kringliggande miljön. Däremot används imidakloprid fortfarande i exempelvis husdjurshalsband för att motverka fästingbett.

Källa: Lina Herbertsson, Lunds universitet.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Scandinavian Astor Group refinansierar nuvarande lån och meddelar avsikt att byta husbank

Published

on

By

Scandinavian Astor Group AB (publ) (”Astor Group” eller ”Bolaget”) meddelar idag att Bolaget har, genom Swedbank, refinansierat tidigare upptagna lån i koncernen. Syftet med refinansieringen är få en ännu bättre partner för bland annat framtida förvärv och som även kan erbjuda lägre lånemarginaler än Astor Group tidigare haft. Avsikten är även att samla alla bolag och utestående krediter i koncernen hos Swedbank under hösten för att få en bättre ekonomistyrning.

”Styrelsen är mycket nöjda med den nya refinansieringen genom Swedbank. Genom detta får vi en kostnadsreduktion på lånen samtidigt som vi får en stark partner för att fortsätta vara aktiva på förvärvsmarknaden. Därtill ökar det vår flexibilitet för framtida satsningar och investeringar i organisk tillväxt inom koncernen”, säger styrelseordförande Lars Granbom.

Scandinavian Astor Group har idag ingått avtal med Swedbank om upptagande av ett lån om totalt 32 MSEK (”Lånet”). I samband med det kommer Bolaget att återbetala de befintliga lån som idag finns hos Norion Bank i Scandinavian Astor Group AB, Scandinavian Astor Technologies AB samt i dotterbolaget Marstrom Composite AB. Summan av de återbetalade lånen uppgår till cirka 32 MSEK.

Det nya lånet hos Swedbank, löper på 5 år med en ränta uppgående till STIBOR 3M plus 3,25% och amorteras i sin helhet över 5 års löptid. Låneavtalet innehåller även sedvanliga åtaganden för ställda säkerheter, såsom pant i dotterbolagens aktier. Tidigare lån löpte till en ränta på STIBOR 3M plus 7%. Vidare har Bolaget överenskommit om att finansiella konvenanter skall gälla vilka inkluderar proforma EBITDA samt nettoskuld/proforma EBITDA baserat på rullande tolv månader vilka ska uppfyllas på kvartalsbasis.

Mattias Hjorthvd och koncernchef för Scandinavian Astor Group AB (publ)info@astorgroup.se

Om Scandinavian Astor Group AB (publ)
Scandinavian Astor Group är verksamma inom försvarsindustrin. Bolaget är en leverantör av produkter, tjänster och tillhörande tekniska lösningar inom militärt försvar och civil säkerhet samt produkter för industrier. Koncernen delas in i två affärsområden, Astor Industry och Astor Tech där produktportföljerna exempelvis består av telekrigssystem och militär flygmateriel samt metall- och kompositkomponenter. Bolaget bedriver sin verksamhet i Sverige. Astor Group är ett publikt bolag vars aktie handlas under kortnamn ASTOR på NGM Nordic SME. Shark Communication AB, tel. +46 73-434 45 15, e-post: info@sharkcom.se är Bolagets Mentor. För mer information om Astor Groups verksamhet, besök: www.astorgroup.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Regeringen har lyssnat på oss och indexerar assistansersättningen

Published

on

By

Riksföreningen JAG välkomnar idag regeringens initiativ till att indexera assistansersättningen. Det ger en efterlängtad förutsägbarhet för den personliga assistansen. Dessutom höjs assistansersättningen med 3 procent. Ett steg i rätt riktning men tyvärr inte tillräckligt. Föräldraavdraget halveras men det verkliga problemet är Försäkringskassans lagtolkning.

Medlemmarna i Riksföreningen JAG ser mycket positivt på att regeringen tar initiativ till att indexera assistansersättningen.  

– Det är en stor lättnad att regeringen lyssnat på Sveriges funktionsrättsorganisationer, säger Magnus Andén, ordförande i Riksföreningen JAG, genom god man, Cecilia Blanck.

Med en indexering kommer det finnas en säkerhet i vad pengen kommer räcka till och många assistansanvändare slipper oron och kampen varje år för nivån på ersättningen. Nu återstår att se hur och när en indexering träder i kraft. Och till vilket lönegrundande index som ersättningen kommer kopplas.

En höjning av assistansersättningen med 3 procent är ett steg i rätt riktning. Tyvärr är det fortfarande långt kvar till en rimlig nivå för att ligga i fas med löneökningar och inflation. Trots höjningen kommer pengen inte räcka till utbildning, fortbildning, skäliga ingångslöner och investeringar för att uppfylla myndigheters regelverk och krav. Det kommer fortfarande saknas medel för en säker och kvalitativ personlig assistans. Kommer Sveriges regeringar någonsin se till att ersättningen kommer i kapp?

LSS och den personliga assistansen är en gemensam försäkring för alla människor i Sverige att kunna fortsätta leva sitt liv i ett eget hem även efter en svår sjukdom eller allvarlig olycka. Inte bara för dem som föds med stora och svåra funktionsnedsättningar.

Men vad är rättigheten och försäkringen värd om inte ersättningen räcker till?

Regeringen halverar också föräldraavdraget, som en reaktion på kritiken mot effekterna av reformen Stärkt assistans. Riksföreningen JAG ser inte att åtgärden är tillräcklig, och efterlyser fler initiativ för att säkra rätten till personlig assistans för barn. Det är fortfarande allt för många barn med stora behov som går miste om assistans på grund av Försäkringskassans tolkning av föräldraavdraget.

Vår förhoppning står till att regeringen ser över lagändringen Stärkt rätt till assistans. Tidöpartierna pekar själva på att lagändringen inte fick det genomslag som var tänkt och att det är Försäkringskassans tolkning av lagändringen som ställer till problem. Det är inte föräldraavdraget i sig som är problemet, det är de dubbla avdragen som Försäkringskassan gör. Det som skulle bli stärkt assistans för barn har istället blivit strypt assistans.

Cecilia Blanck
Verksamhetsansvarig Riksföreningen JAG
08-789 30 00
cecilia.blanck@jag.se

Åsa Emtelin
Presskontakt & PR
Riksföreningen JAG
076-545 30 77

JAG är en ideell riksförening för personer med flera omfattande funktionsnedsättningar, varav en avser den intellektuella förmågan. JAG arbetar för att medlemmarna ska kunna leva sina liv fullt ut, på sina egna villkor, med bästa möjliga personliga assistans. JAGs assistanskooperativ styrs av medlemmarna och drivs utan vinstintresse.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Pressinbjudan: Civilministern presenterar budgeten i Linköping

Published

on

By

Torsdag den 19 september reser civilminister Erik Slottner till Linköping för att presentera regeringens budgetproposition för 2025. Efter pressträffen sker ett verksamhetsbesök på Linköpings universitet med fokus på Nationellt superdatorcentrum (NSC) och Nationell akademisk infrastruktur för superdatorer i Sverige (NAISS).

Program torsdag 19 september:

Kl. 14.30 Pressträff om regeringens budgetproposition för 2025, Linköpings universitet, G-huset ”Galaxen”, Olaus Magnussons väg 48.

Kl. 15.15 Verksamhetsbesök på NSC och NAISS

Verksamhetsbesöket och pressträffen är endast öppna för media. Föranmälan krävs och sker senast 19 september kl. 12.00 till pressekreterare Samuel Dalevi (se presskontakt nedan).

Presskontakt:
Samuel Dalevi
Pressekreterare hos civilminister Erik Slottner
Tel 076 133 51 18
samuel.dalevi@regeringskansliet.se

Läs mer om regeringens budgetproposition för 2025 på www.regeringen.se.

Om NSC och NAISS:
Nationellt superdatorcentrum (NSC) driver och utvecklar storskaliga beräknings- och lagringsresurser för användare inom svensk akademisk forskning samt för Saab och SMHI

Nationell akademisk infrastruktur för superdatorer i Sverige (NAISS) är den största och mest nyttjade forskningsinfrastrukturen i Sverige. Under 2023 betjänades drygt 7 600 användare vid fler än 30 universitet och forskningsinstitut.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.