Karolinska rankas som Europas bästa sjukhus inom smart teknik och datastyrning

| 9 juni, 2021 | 0 kommentarer

När tidskriften Newsweek nu rankar världens 250 bästa sjukhus med avseende på hur de använder ny teknik för att förbättra sjukvården är Karolinska Universitetssjukhuset bäst i Europa och nummer åtta i världen. Fokus har speciellt legat på hur tekniken använts för att klara covid-19 pandemin.

I sin motivering av rankingen betonar Newsweek att pandemin är det ultimata stresstestet för världens sjukhus. De sjukhus som klarat pandemin bäst är till allra största delen de som redan integrerat ny teknik i sina arbetssätt och som drar nytta av data när de styr.   

– Detta är ett stort erkännande för hur våra medarbetare på ett strukturerat sätt använt data för att planera och styra Karolinska under pandemin och en förklaring till att vi kunnat vårda 10 000 patienter med covid-19. Det har varit tufft för personalen men vi har fått tekniken att arbeta för oss och inte mot oss, som det ibland varit tidigare inom sjukvården, säger Björn Zoëga, sjukhusdirektör för Karolinska Universitetssjukhuset.

Newsweeks rankning omfattar 250 sjukhus i hela världen och den bygger på utlåtanden från chefer och ledande personer från professionerna med kunskap om teknikutvecklingen på sjukhus. Undersökningen består av fem underkategorier: digital kirurgi, digital bild/imaging, artificiell intelligens, telemedicin/telehälsa och elektronisk dokumentation och analys. Karolinska hamnar på plats åtta globalt, med endast amerikanska sjukhus framför sig, och som nummer ett i Europa.

– Karolinskas strategi innebär att det är verksamheten som ska styra och att den ska göra det baserat på data. Vi investerar nu i ett datalager som ska förbättra för patienterna och förenkla för medarbetarna. När precisionsmedicin når fler patientgrupper kommer vi att se fantastiska resultat för patienterna och inom cancerkirurgi som assisteras med robotar ligger Karolinska i spets, säger Björn Zoëga.

Presstjänsten Karolinska Universitetssjukhuset

08-517 740 10

[email protected]

Karolinska Universitetssjukhuset är ett av Europas största sjukhus och tillsammans med Karolinska Institutet leder vi den medicinska utvecklingen i Sverige. För oss är sjukvård, forskning och utbildning lika viktiga delar i arbetet för att förlänga och förbättra människors liv.

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *