Kemisten är Norrlands främste entreprenör

| 2 december, 2021 | 0 kommentarer

Under torsdagskvällen utnämndes Jonas Wiklund, Wibax Group AB, till Norrlands främste entreprenör i EY:s utmärkelse EY Entrepreneur Of The Year. Under galakvällen i Skellefteå utsågs dessutom Lina Andersson, Once Upon Publishing AB, till ”Årets kvinnliga stjärnskott”. Daniel McCabe, HighCon AB, blev ”Årets manliga stjärnskott” medan Adam och Daniel Brånby, Woolpower Östersund AB, mottog SEB:s pris för ”Bästa internationella tillväxt”.

I mitten av 1990-talet började Jonas Wiklund arbeta i företaget som grundades av hans far, och 2012 tog han över rollen som koncernchef. Wibax Group AB säljer, köper in, processar och distribuerar flytande kemiska produkter och biooljor till basindustrin i Europa. Inom verksamheten ryms dotterbolag i Sverige, Finland, Estland och Norge. 2018 passerade Wibax Group AB miljardomsättning.

– Det var precis som alltid en tuff uppgift att utse vinnare bland alla fantastiska entreprenörer. Men Jonas är väl värd priset som Norrlands främste entreprenör. Han går i bräschen för en hållbar utveckling med optimalt resursutnyttjande. Och hans företag bara växer, säger Ragnhild Backman, juryordförande.  

Vinnarna i region Norr utsågs av en extern oberoende jury som består av juryordförande Ragnhild Backman, vd Backmans Fastighetsutveckling AB, Jonas Olert, ägare Olert Holdingkoncernen, Petter Mikaelsson, grundare Kung Fu Invest AB, Niklas Jonsson, vd Norrlandsfonden, Sofia Ekström, partner & vd Ekström Invest AB.

Juryns motivering löd:
”Vinnaren av ”EY Entrepreneur Of The Year” bygger imponerande och lönsam tillväxt på mogen marknad, och omsättningen ska dubblas igen. Ledarskap med starka team, ordning och struktur har utvecklat leveranssäkerhet och förtroende av absolut högsta klass. Även om det inte går på räls – så rullar verksamheten på effektivt – när nya möjligheter flyter fram i tankarna. Entreprenören har även skapat en akademi – vars värderingar genomsyras av god kemi.”

Fler priser under galakvällen
Under galakvällen på Elite Wood Hotel i Skellefteå delades även tre kategoripriser ut. Utmärkelsen ”Årets kvinnliga stjärnskott” gick till Lina Andersson, Once Upon Publishing AB, medan Daniel McCabe, HighCon AB, utsågs till ”Årets manliga stjärnskott”. SEB:s pris för ”Bästa internationella tillväxt” tilldelades Adam och Daniel Brånby, Woolpower Östersund AB.

Finalen i Skellefteå var den sjätte och sista av totalt sex regionfinaler under hösten. Samtliga vinnare från kvällens galafinal kommer att ställas mot vinnarna från de övriga fem finalerna när den stora Sverigefinalen går av stapeln i Stockholms stadshus i januari 2022. Den nationella vinnaren av huvudpriset EY Entrepreneur Of The Year representerar sedan Sverige i Monte Carlo i juni, där entreprenörer från hela världen gör upp om titeln som världens främsta entreprenör.

–Stort grattis till samtliga vinnare. Årets finalfält visade återigen vilken stark entreprenörsanda vi har i regionen. Jag är säker på att vi kommer göra ett rejält avtryck även i Stockholm, säger Patric Birgersson, ansvarig för EY Entrepreneur Of The Year i region Norr.  

Samtliga jurymotiveringar:

Huvudpriset EY Entrepreneur Of The Year – Jonas Wiklund, Wibax Group AB
Vinnaren av ”EY Entrepreneur Of The Year” bygger imponerande och lönsam tillväxt på mogen marknad, och omsättningen ska dubblas igen. Ledarskap med starka team, ordning och struktur har utvecklat leveranssäkerhet och förtroende av absolut högsta klass. Även om det inte går på räls – så rullar verksamheten på effektivt – när nya möjligheter flyter fram i tankarna. Entreprenören har även skapat en akademi – vars värderingar genomsyras av god kemi.”

Årets kvinnliga stjärnskott – Lina Andersson, Once Upon Publishing AB
”Med kollegorna som före-bild och norrländsk produktutveckling i fokus har entreprenören gjort det på sitt sätt – och fler vill vara med på denna resa. Tredje gången föddes även en stark idé och drivkraft tillägnad hela världen att minnas historien som den var. Det skall vara snyggt, enkelt, praktiskt och hållbart – inte bara en packad mobil.”

Årets manliga stjärnskott – Daniel McCabe, HighCon AB
På kort tid har vinnaren av årets manliga stjärnskott – genom hårt arbete – utvecklat en mycket lönsam affärsverksamhet med stark tillväxt i en traditionell bransch. Med anställda, kunder och säkerhet i fokus, och ett tävlingsinriktat driv från idrotten, har han inte bara hållit ”ställningarna” – entreprenören har även satt bollen i rullning mot nya mål med miljardomsättning i blicken.”

SEB:s pris för Bästa internationella tillväxt – Adam och Daniel Brånby, Woolpower Östersund AB
Med långsiktighet och hög kvalitet i en traditionell bransch har vinnaren av priset ”Bästa internationella tillväxt” sytt ihop en norrländsk exportsuccé. Med lokalt ansvar, schyssta hållbara signerade norrländska produkter och de bästa funktionerna kastas varken spill eller yxan i forsen i första taget – inte ens under en pandemi. Då påbörjas istället investeringar och utvecklas säljkanaler för att nå ut till fler än någonsin – och det med personalen som första ambassadörer.”

Ny samarbetspartner
Till årets upplaga av EY Entrepreneur Of The Year inleder EY ett samarbete med den ideella organisationen Hand in Hand Sweden. Samarbetet grundar sig i en gemensam tro på entreprenörskapet som en avgörande kraft för att stärka individer och samhällen. Målsättningen med samarbetet är att ytterligare lyfta dagens och morgondagens entreprenörer.  

För mer information, vänligen kontakta: Isabel Bergström Stacey, projektledare för EY Entrepreneur Of The Year, [email protected]

För mer information: www.eoy.se

Om EY Entrepreneur Of The Year

EY Entrepreneur Of The Year är en av världens främsta utmärkelser för entreprenörer. Tävlingen startade i USA 1986 och i Sverige började utmärkelsen delas ut 1995. Det är den första internationella utmärkelsen för entreprenörer som med tydliga visioner och goda ledaregenskaper bygger upp framgångsrika företag. Tävlingen genomförs på regional, nationell och internationell nivå i fler än 140 städer i fler än 60 länder. En oberoende jury bedömer entreprenörerna efter kriterierna entreprenörsanda, ekonomisk utveckling, strategisk inriktning, inverkan på omvärlden, innovation samt personlig integritet och inflytande. Vid de regionala finalerna och vid den nationella finalen i Sverige utses även vinnare i kategorierna Årets kvinnliga stjärnskott, Årets manliga stjärnskott samt kategoripriset Bästa internationella tillväxt.

Den första entreprenören att ta hem den prestigefulla titeln i Sverige 1995 var Karin Henriksson, då vd på Hogia Institutet AB i Stenungsund. Bland vinnarna genom åren finns entreprenörer från företag som Kopparbergs Bryggeri, Meda, Poolia, New Wave Group, Stadium, Klarna och Netonnet group.
www.ey.com/sv_se/eoy

Om EY

EY är världsledande inom revision, redovisning, skatt, transaktioner och affärsrådgivning. Våra tjänster och insikter hjälper till att skapa förtroende och hållbar tillväxt på finansmarknader och i ekonomier världen över. För att hålla våra löften till våra intressenter utvecklar vi ledare och medarbetare som arbetar i team över gränserna. Vi vill att allt vi gör ska bidra till att affärsvärlden och arbetslivet fungerar bättre – för våra medarbetare, våra kunder och de samhällen vi verkar i. EY refererar till den globala organisationen samt kan avse en eller flera medlemsföretag i Ernst & Young Global Limited. Varje medlemsföretag utgör en egen juridisk person.

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *