Kent NHS i Storbritannien moderniserar patientdiagnostik med Sectra genom samarbete mellan flera sjukhus

| 12 maj, 2022 | 0 kommentarer

Linköping – 12 maj, 2022 – Medicinteknik- och cybersäkerhetsföretaget Sectra (STO: SECT B) har tecknat ett kontrakt med Kent and Medway Medical Imaging Consoritum. Det nya avtalet kommer hjälpa konsortiet av vårdgivare att leverera snabbare diagnoser, förbättra kapaciteten samt ge patienter möjlighet att ta röntgenbilder på fler platser. Fördelar förväntas också av att de nu kommer använda samma system som många andra vårdgivare över stora delar av sydöstra England.

Sue Lang som har varit ansvarig för konsortiet och dess projekt kring att transformera radiologin på East Kent Hospitals University NHS Foundation Trust, säger:
– Det nya systemet kommer göra att viktiga diagnostiska bilder omedelbart finns tillgängliga på våra sjukhus för de som granskar bilderna och övrig involverad vårdpersonal. Det kommer även förbättra tillgången av medicinska bilder över stora delar av sydöstra England eftersom många andra sjukhus också använder Sectras lösning.

– Patienter kan förvänta sig att deras bilder följer dem genom vårdkedjan, oavsett om det är inom konsortiet eller utanför. Cancerpatienter blir exempelvis ofta förflyttade till specialistcenter och andra hänvisas till sjukhus i London som en del av ett traumanätverk och kommer sedan tillbaka till oss. Det är alltså avgörande att vi enkelt kan få tillgång till och dela bilderna, fortsätter Sue Lang.

Radiologer och andra läkare vid East Kent Hospitals University NHS Foundation Trust, Maidstone and Tunbridge Wells NHS Trust samt Medway NHS Foundation Trust kommer enkelt kunna få tillgång till medicinska bilder såsom röntgen, datortomografi, MRI, ultraljud med mera, oavsett var i konsortiet patientens bilder är tagna.

Tack vare den förbättrade bildåtkomsten kan patienter förvänta sig mer utförliga diagnoser och kliniska beslut i rätt tid. Vårdgivare i hela regionen kommer kunna slå samman sina arbetsstyrkor för att fördela arbetsbördan mellan sjukhus där det råder brist på viss typ av personal, exempelvis radiologer och specialister. Att bilder blir lättare att hitta och mer tillgängliga kommer också leda till förbättrad patientsäkerhet eftersom onödiga nya röntgenundersökningar kan undvikas och därmed minskar strålningsexponeringen för patienterna. 

Radiologimodulen av Sectras helhetslösning för medicinsk bildhantering kommer att implementeras tillsammans med Sectras leverantörsneutrala multimediaarkiv. Utöver det initiala fokuset på radiologi och medicinska foton ger lösningen även möjlighet att i framtiden expandera till fler diagnostiska specialiteter – till exempel digital patologi.

Sectras lösning kommer att hantera upp till 1,4 miljoner undersökningar varje år inom konsortiet. Det kommer att förenkla processen för multidisciplinära ronder genom enkel tillgång till bilder som bidrar till effektivitetsvinster. Genom initiativet kommer också personalens behov av att logga in och ut ur olika system att minska. Exempelvis kommer visualiseringsverktyg från tredje part att öppnas och stängas direkt i Sectras lösning och svarsskrivning integreras i konsortiets radiologiinformationssystem vilket minskar radiologernas behov av att manuellt få tillgång till RIS. Det nya systemet kommer även integreras i modulen för bröstradiologi som i dagsläget används på Kent och Medway och som redan tillhandahålls av Sectra. Vårdgivare i regionen kommer också kunna nyttja AI-potentialen med applikationer som sömlöst kan integreras med Sectras lösning.   

Kontraktet tecknades i april 2022 och omfattar Sectras helhetslösning för medicinsk bildhantering som en prenumeration (Sectra One) vilket möjliggör enkel skalbarhet av lösningen.

Jane Rendall, vd för Sectra Storbritannien och Irland, säger:
– Noggrann och snabb diagnos är nyckeln till att fatta välgrundade beslut om lämplig behandling. Sjukhusen i Kent kommer att bli mer sammansvetsade både med varandra och med andra i regionen eftersom de moderniserar bilddiagnostiken. Detta för att säkerställa det bästa utfallet för patienter och för att skapa de bästa tänkbara arbetsförhållandena för radiologer och professionella vårdgivare.

Om Sectra
Sectra hjälper sjukhus världen över att effektivisera vården och myndigheter samt försvar i Europa att skydda samhällets mest känsliga information. På så vis bidrar Sectra till ett friskare och tryggare samhälle. Företaget grundades 1978 och har sitt huvudkontor i Linköping. I dag har Sectra direktförsäljning i 19 länder och säljer genom samarbete med partners över hela världen. Omsättningen uppgick helåret 2020/2021 till 1 632 MSEK. Sectra (STO: SECT B) är noterat på Nasdaq Stockholm. För mer information besök Sectras hemsida.

För ytterligare information kontakta:
Torbjörn Kronander, koncernchef och vd Sectra AB, 070 52 35 227
Marie Ekström Trägårdh, vice vd Sectra AB och vd Sectra Imaging IT Solutions AB, 070 82 35 610

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.