Connect with us

Marknadsnyheter

Kiwok publicerar kvartalsredogörelse för det tredje kvartalet 2022

Published

on

Kiwok Nordic AB (publ) (”Kiwok” eller ”Bolaget”) avlägger härmed kvartalsredogörelse för perioden juli – september 2022. Bolaget redovisar en försäljning för perioden om 15 Tsek, att jämföra med 30 TSEK för motsvarande period 2021.     

REDOGÖRELSE

Rapportens sifferunderlag har ej granskats av Bolagets revisorer.

Perioden juli – september 2022

Under perioden redovisar koncernen en försäljning om 15 Tsek, att jämföra med 30 Tsek under föregående år.

Under perioden redovisar koncernen en förlust före skatt om – 407 Tsek, att jämföra med
– 1 798 Tsek under föregående år.

Kassaflödet från den löpande verksamheten för koncernen under perioden var – 295 Tsek, att jämföras med – 1 934 Tsek under föregående år.

Resultatet per aktie uppgick till 0,0 sek att jämföras med 0,1 sek för samma period föregående år.

VD Klas Nyström kommenterar

Försäljning och resultat
Periodens försäljning 15 Tsek avser levererad mätutrustning till Sony Network Communications. Resultatet för perioden har påverkats av uppgörelser med WIP och Almi av engångskaraktär som påverkat resultatet positivt med ca 1 400 Tsek. Det underliggande rörelseresultatet oaktat transaktioner av engångskaraktär ligger i nivå med samma period föregående år.

Ändrat kundfokus
Efter Bolagets beslut tidigare under året om att ändra kundfokus så har vi under perioden startat vår transformation mot att bli en leverantör av kvalificerad monitoreringsutrustning till medicinsk forskning och utveckling. Beslutet om att fokusera på forskningen i stället för klinisk användning i marknadsbearbetningen grundar sig dels på att klinikerna ännu inte har tagit till sig fördelarna med distansmonitorering, dels på att försäljning till kliniker kräver CE-märkning i enlighet med det nya europeiska regelverket MDR vilket inte forsningen gör. Genom att vända sig till forskningen når vi flera fördelar. Vi når en kundgrupp som är motiverade att implementera nya typer av lösning i sin verksamhet och vi slipper för tillfället den höga kostnaden för certifieringsprocessen. Dessutom så är naturligtvis medicinska forskningsprojekt utmärkta referenser för den framtida försäljning till kliniker. Långsiktigt och när efterfrågan etablerats inom klinikerna är det Bolagets ambition att söka CE-märkning och åter erbjuda klinikerna våra lösningar.

Marknadsbearbetning
Vi har nu börjat kontakta och informera forskare om våra lösningar för monitorering av personer/patienter på distans vilka kan bidra till effektivare hantering av de personer som ingår i studier. Bearbetningen kommer att starta med de läkare och akademiker som sedan tidigare ingår i vårt nätverk. Vi informerar även forskningsinstitut och forskargrupper i Sverige och i utlandet och vi bjuder in till partnerskap och att gemensamt söka forskningsbidrag för utvecklingsprojekt. Under perioden har vi själva och i konsortier fortsatt deltagit i innovationsupphandlingar och utlysningar om forskningsfinansiering.

Partnersamverkan
Vårdsektorn genomgår just nu stora förändringar till följd av ökad efterfrågan och ofta minskade resurser. Grunden för detta är bland annat befolkningens ökade livslängd, mer medvetna patienter och akuta pandemier. Digitaliseringen är enligt de flesta en möjlig lösning på en del av problemen, distanshantering av patienter är uppenbarligen en annan lösning. Många hälso- och vårdlösningar har utvecklats de senaste åren, som tex Kiwoks unika distansmonitoreringslösning BodyKom. Problemet för vården är att det inte är möjligt att känna till alla dessa lösningar och att de oftast bara löser en mindre del av vårdbehovet. Vad vi inom Kiwok har sett så har detta lett till att upphandlande organisationer, både vad det gäller innovationsupphandling och reguljära upphandlingar, i allt större utsträckning upphandlar kompletta system för tex distansmonitorering av patientgrupper. Kiwok har under lång tid insett behovet av samverkan med andra leverantörer för att kunna erbjuda kompletta och sammanhållen vård.   

Kiwok arbetar långsiktigt med partners som tyska SRM för utveckling och leverans av sensorer, i Karlskrona med WIP för kommunikationsutveckling och BTH för medicinsk validering. Tidigare gjordes även medicinsk validering på KS i Huddinge. Vi har haft utvecklingsprojekt avseende vår t-shirt för EKG mätning med KTH och Smart Textiles, högskolan i Borås. 

Under perioden har Kiwok fortsatt arbetet inom ramen för ett konsortium med de svenska företagen Nordic Health Innovation (NHI), Combitech och iGrant.io. Konsortiet har bland annat samverkat med RISE när det gäller ansökningar om både nationell och europeisk forskningsfinansiering. Konsortiet har då i olika sammanhang kompletterats med andra samverkande partners i Sverige och i utlandet beroende på vad man avser utveckla och för vilka terapier.     

Forskningsbidrag och innovationsupphandlingar
Vi var under perioden engagerade i att förbereda ett erbjudande i en innovationsupphandling med region Västerbotten i Sverige samt regioner i Spanien och Italien. Upphandlarna hade bjudit in europeiska konsortier att utveckla en sammansatt distanslösning för vård av äldre patienter med svår hjärtsvikt. Man sökte lösningar som inte finns på marknaden idag men där delkomponenter till en lösning finns. Vårt konsortium hade de flesta komponenter för en sådan lösning och förstärktes av det svenska företaget MyIndicator, patient empowerment, och ytterligare partners från Spanien och Italien. Kontakten med dessa företag kom dels via matchmaking inom upphandlingen och i Italien med hjälp av Business Sweden i Milano. Det är inte alltid att processen landar i att ett anbud eller ansökan lämnas in. I det här fallet beslutade konsortiet att inte lämna in anbud även om mycket av arbetet var gjort då vi inte kunde engagera en projektägare för ett så stort projekt. Arbetet förde dock det goda med sig att vi skapade nya intressanta kontakter med kollegor i Sverige, Spanien och Italien samt att vi fick överväga hur vi skulle kunna anpassa vår lösning för patienter med svår hjärtsvikt.

Akademin bjuder regelbundet in Kiwok att delta i ansökningar. Vi deltar n u i förberedelserna för att söka forskningsbidrag för ett AI-projekt. Vi deltar i projektet tillsammans med Mälardalens Universitet samt företag och Universitet från andra europeiska länder. Uppgiften är att utveckla AI lösningar med en människa i loopen för verifiering. Förutom möjligheten att få vara med i ett finansierat projekt så ger den här typen av ansökningar nya forskarkontakter.

Hållbarhet ett säljargument
Distanshantering av patienter leder till en hållbar och nära vård som betecknas av prevention, prediktion, personanpassning och patientinvolvering. Klimatavtrycken minskar när patienter inte belägger sjukhusen och slipper sjukresor. Under perioden har vi utvärderat en svensk utlysning inom klimatområdet där vår hållbara lösning BodyKom skulle kunna vara en utmärkt grund för en hållbarare vård. Vi valde i det här fallet att inte ansöka eftersom tiden inte räckte till för att skapa de partnerskap som krävdes. Vi bedömer dock att kraven på att även vården skall göra mer för att minska klimatavtrycken kommer att öka vilket passar vårt erbjudande. 

Strategiarbetet
Bolaget har under perioden fortsatt arbetet med strategigenomgången inför 2023. Målet är att skapa referensprojekt, gör bolaget attraktivare för investerare, genomföra uppkapitalisering och i förlängningen listning. Vi bedömer att förändringen i den finansiella sektorn ställer högre större krav på omsättning och vinst, det räcker inte längre med enbart referensaffärer. Vår låga burn-rate är en förutsättning för att ven med små intäkter få ett positivt resultat. Arbetet med listningsprocessen tillsammans med Kiwoks mentor, Kanton, fortsätter. Målet är att lista bolaget på en lista med Nordic Growth Market (NGM) så snart bolaget uppfyller kapitalkraven.

Patent
Kostnaden för att upprätthålla Bolagets patent i USA och Sydkorea har varit för stor för att Bolaget skulle kunna hantera den utan intäkter. De båda sista patenten har därför löpt ut utan förnyelse. Vi har ambitionen att skydda kommande intressant utvecklingsresultat om det är tekniskt möjligt och ekonomiskt försvarbart ställt i relation till de merintäkter ett skydd kan ge. 

Stockholm den 14 november 2022
Styrelsen för Kiwok Nordic AB (publ)

www.kiwok.se

För ytterligare information kontakta:
Klas Nyström, CEO Kiwok Nordic AB (publ)
Telefon 076-880 08 00, mejl klas.nystrom@kiwok.se

eller besök bolagets hemsida www.kiwok.se

Om Kiwok Nordic AB (publ)
Kiwok är ett svenskt medicinsktekniskt företag grundat 2003. Tillsammans med akademin utvecklar vi nästa generation lösningar för trendmonitorering av patientens vitala parametrar. BodyKom, som vid lanseringen enligt Gartner var den första mobilt uppkopplade hälsolösningen, är en global vårdtjänst för kontinuerlig distansmonitorering av patienters hälsoutveckling under längre tid. BodyKom leder till tidigare upptäckt och diagnos samt säkerställer uppföljning och återhämtning. Kiwoks lösningar ger en hållbar vård och personcentrerade vårdprocesser. Kiwok har sökt notering på NGM.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Regeringen föreslår lättnader i byggkraven för studentbostäder

Published

on

By

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till lättnader i byggkraven för studentbostäder. Syftet är att öka möjligheterna till flexibilitet vid byggandet.

– På många studieorter är det svårt för studenter att hitta boende. Därför behöver byggregelverket förenklas. Syftet är att möjliggöra för fler studentbostäder genom sänkta byggkostnader och ökad flexibilitet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Förslaget innebär att det blir möjligt att göra undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet i en byggnad som innehåller studentbostäder. Undantagen ska kunna tillämpas vid både nyproduktion och vid ändring av en byggnad.

Det ska vara möjligt att göra undantag för högst 80 procent av studentbostäderna i ett byggprojekt. Minst 20 procent av studentbostäderna ska fortfarande uppfylla gällande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Lagändringen ger större flexibilitet vid byggande av studentbostäder och skapar fler tänkbara sätt att utforma planlösningar. Till exempel kan bostadsytan minskas och fler bostäder rymmas inom en given yta.  

De föreslagna undantagen ska inte hindra personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i sociala sammanhang. En studentbostad som omfattas av undantagen ska kunna besökas av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Regeringen breddar också definitionen av studentbostäder till att inkludera all vuxenutbildning för att göra det möjligt för fler kommuner att erbjuda studentbostäder.

Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.

Lagrådsremissen: Lättnader i byggkraven för studentbostäder – Regeringen.se

Presskontakt
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
ebba.gustavsson@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

“Vi behöver tillsammans enas om vettiga avtal, som sätter standard för branschen”

Published

on

By

Sveriges Radios Kulturnytt gör just nu en mycket välkommen granskning av villkoren i musikbranschen. Igår lyftes artisten Siw Malmkvists situation med ett avtal som inte förnyats på över 60 år. Hennes situation är tyvärr långt ifrån unik. Musikerförbundet har länge uppmärksammat att majorbolagen fortsätter att betala extremt låga royaltynivåer till artister vars kontrakt skrevs på 1960-talet – en tid då digital streaming inte existerade. 

– Jag kan intyga att artisterna som talar ut i P1 är långt ifrån ensamma om sin situation och vi uppmanar deras artistkollegor att gå ut med sitt tydliga stöd till de som vågar bryta tystnaden om oskäliga ersättningar, säger Musikerförbundets ordförande Karin Inde. 

Musiker och artister skapar det värde som skivbolagen tjänar pengar på, men ändå ser vi gång på gång hur bolagen behåller stora delar av intäkterna. Att en av Sveriges mest folkkära artister, med en karriär som sträcker sig över decennier, fortfarande har en oskälig royalty är ett tydligt bevis på branschens obalans. 

– Tystnadskulturen kring prissättning är enbart bra för bolagen. Både artister och musiker skulle verkligen tjäna på att dela med sig till varandra om hur betalningar och dealar verkligen ser ut. Förstås i trygga, egna rum. Det är bara bolagen som tjänar på att vi inte pratar med varandra om pengar, säger Karin Inde. 

Stort tack till de modiga artister som ser till att lyfta problematiken! För att vi ska få till en i grunden mer rättvis musikbransch behöver de stora parterna i sammanhanget – skivbolagen, musikerna och artisterna – göra som de flesta andra svenska branscher lyckas med:  

– Vi behöver tillsammans enas om vettiga och balanserade avtal, som sätter standard för branschen. Musikerförbundet är redo att göra vår del i arbetet för bättre villkor i musikbranschen, frågan är om skivbolagen är redo, säger Karin Inde.  

Karin Inde
Förbundsordförande
karin.inde@musikerforbundet.se
+46 (0)704447228

Musikerförbundet är fackförbundet för professionella musiker och artister. Vi arbetar för förbättrade upphovsrättsliga och arbetsrättsliga villkor och för att våra medlemmar ska få en rättvis del av de värden de skapar i samhället.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Bönor från egen kaffeskog, sump till jord – Viking Lines nya kaffe gör gott på många olika sätt

Published

on

By

Viking Lines resenärer dricker varje år 8,5 miljoner koppar kaffe. Nu satsar rederiet på ett helt nytt kaffe som ger minskade klimatutsläpp och bättre levnadsvillkor för odlarna. Kaffet från Slow Forest odlas på rederiets egen odling i Laos utan kemiska gödningsmedel, handplockas och rostas därefter i Danmark.

Allt kaffe som serveras på Viking Lines fartyg är nu hållbart producerat Slow Forest-kaffe, odlat på rederiets 75 hektar stora odling på högplatåerna i Laos och rostat i Danmark. Kaffeplantorna odlas bland träd på återbeskogad mark, i stället för på traditionellt skövlade plantager. Viking Lines odling ligger i en kolsänka där målsättningen är att plantera 30 000 träd, vilket innebär nästan 400 träd per hektar. Kaffeskogen förbättrar också den lokala biologiska mångfalden i området.

Odlingen, bearbetningen och rostningen av kaffet hanteras av Slow Forest Coffee. För företaget är det viktigt att produktionskedjan är rättvis och transparent. Utöver miljöfördelarna erbjuder Slow Forest bättre lönevillkor och sjukersättning för byns odlare.

”Den traditionella kaffetillverkningens koldioxidavtryck är stort och merparten av intäkterna går till Europa i stället för produktionsländerna. Vi ville göra annorlunda. Våra kunder vill göra hållbara val, och nu kan de njuta av sitt kaffe med bättre samvete än någonsin tidigare,” berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.

Bönorna till Slow Forest-kaffet får sakta mogna i skuggan av träden, utan kemiska gödningsmedel. De plockas också för hand, vilket avsevärt förbättrar kaffets kvalitet och smak. Viking Lines nya kaffe består till 100 procent av Arabica-bönor, med en balanserad syrlighet samt smak av nötter och choklad. Rostningsprofilen har skapats av den världsberömda danska rostningsmästaren Michael de Renouard.

”Vi valde en mörkrost till fartygets kaffe, vilket passar både finländarnas och svenskarnas nuvarande smakpreferenser gällande rostning. Finländarnas smak gällande kaffe har under de senaste åren utvecklats mot en mörkare rostning. Innan vi gjorde vårt slutgiltiga val testades det nya kaffet i Viking Cinderellas bufférestaurang och personalmässen – och båda testgrupperna gav toppbetyg. Då 8,5 miljoner koppar kaffe bryggs varje år kan inget lämnas åt slumpen!” säger Janne Lindholm.

Viking Lines hållbarhetsmål stannar inte vid produktionskedjan. Kaffesump från fartygen återvinns nämligen som råmaterial för trädgårdsjord. Detta minskar avsevärt användningen av jungfrulig torv vid tillverkningen av mylla.

”Vi har som mål att allt som tagits ombord på fartygen som är möjligt att återvinna ska återanvändas eller återvinnas. Det gäller inte bara kaffet utan även matavfall och till exempel textilier som tas ur bruk. Ett bra exempel på vårt livscykeltänkande är att frityrolja från fartygets restauranger blir till biobränsle för den finska sjöfartsindustrin,” säger Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg.

Slow Forest Coffee – 5 fakta:

  1. Slow Forest Coffee är ett kaffeföretag som verkar i Laos, Vietnam och Indonesien i samarbete med över 500 lokala kaffeodlare.
  2. Företaget grundades år 2019 av Pinja Puustjärvi, driven av en vilja att skydda skogarna i Laos och stötta lokala odlare. Puustjärvi bodde som barn i Laos på grund av sin fars arbete.
  3. Kaffet odlas i restaurerade kaffeskogar, som binder stora mängder kol och ökar den biologiska mångfalden.
  4. Det är viktigt för företaget att produktionskedjan är ansvarsfull och transparent, samt att verksamheten gynnar både miljön och de lokala samhällena.
  5. Slow Forest Coffee betalar odlarna bättre ersättning än genomsnittet i Laos och erbjuder förmåner som underlättar deras liv: förskottsbetalningar, utbildning och möjligheten att låna pengar från en krisfond.

Mera infomation om Slow Forest Coffee här

Tilläggsinformation:

Janne Lindholm, restaurangchef

janne.lindholm@vikingline.com, tel. +358 400 744 806

Dani Lindberg, hållbarhetschef

dani.lindberg@vikingline.com, tel. +358 18 27 000

Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör

johanna.boijer@vikingline.com, tel. +358 18 270 00

Christa Grönlund, informationschef

christa.gronlund@vikingline.com, tel. +358 9 123 51

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.