Connect with us

Marknadsnyheter

Klimatförändringarna kan påverka havsmiljön mer än något annat

Published

on

För att främja en hållbar utveckling av havsmiljön behöver den planeras, liksom vi har en fysisk planering för verksamheter på land. Nu visar forskare från bland annat Göteborgs universitet att havsplaneringen måste ta hänsyn till ett förändrat klimat, vilket den inte gör i dag. Förändringarna i temperatur och salthalt komma att påverka ekosystem och arter lika mycket som all annan miljöpåverkan sammantaget.

Sedan några år finns ett digitalt verktyg, Symphony, som kan beskrivas som GIS-kartor som visar utbredningen av viktiga ekosystem och arter längs våra kuster, och hur påverkade dessa är i olika områden av miljöstörningar som exempelvis övergödning, båttrafik och fiske. Kartorna ska ge vägledning för prioriteringar och åtgärder av olika slag för myndigheter och andra som arbetar med havsplanering.

En brist i den nuvarande versionen av Symphony är att den inte tar hänsyn till framtidens klimat. Nu har forskare i projektet ClimeMarine undersökt vad som händer när förväntade förändringar i temperatur och salthalt läggs in i verktyget.

– Det visade sig att de förväntade klimatförändringarna ökar på den totala miljöpåverkan med minst femtio procent, och i vissa områden ända upp till flera hundra procent, säger Per Jonsson, forskare vid Göteborgs universitet och medförfattare till studien.

Kartor visar var klimatförändringarna påverkar mest

På GIS-kartorna kan man se hur påverkan från klimatförändringarna varierar för olika områden.

– Det blir en tydlig signal om att man kan behöva minska andra störningar för att sänka den totala påverkansgraden i vissa områden. Till exempel i områden med värdefulla ålgräsängar kan man överväga att dra om en båtled, eller bromsa utvecklingen av småbåtshamnar och fritidsbåtverksamhet., säger Per Jonsson.

Med verktyget kan man också identifiera områden där klimatpåverkan förväntas bli mindre, till exempel i så kallade uppvällningsområden som utanför Gotland där kallt bottenvatten strömmar upp och kyler ytvattnet. Sådana områden kan fungera som klimatrefuger där känsliga arter kan överleva.

– Dessa områden kan man överväga att skydda i marina reservat där man ”plockar bort” andra påverkansfaktorer. Sverige har förbundit sig att inrätta ett antal nya marina skyddsområden – här kan Symphony ge ledtrådar om var de ska ligga, säger Per Jonsson.

Vi behöver mer forskning om hur ekosystem och arter reagerar

Per Jonsson poängterar att det förstås finns svagheter med den här sortens förutsägelser. De matematiska modeller som används för att beräkna framtida temperaturer och salthalter utvecklas och förbättras ständigt. Dessutom vet vi inte vad som kommer att hända med våra koldioxidutsläpp framöver, det är en politisk fråga som är svårbedömd.

– Vi behöver också mer kunskap om hur känsliga olika ekosystem och arter är för klimatförändringarna. Experimentella studier som visar vad som händer när temperaturen stiger och salthalten sjunker är nödvändiga, säger Per Jonsson.

Ändå tvekar han inte om klimateffekternas betydelse för framtidens havsmiljö:

– Det vi presenterar i studien kan ses som kvalificerade gissningar utifrån den information vi har idag. Men helt klart måste effekterna av ett förändrat klimat in i havsplaneringen, säger Per Jonsson.

Vetenskaplig artikel: ”Projected climate change impact on a coastal sea—As significant as all current pressures combined”

Fakta: ClimeMarine – effekter av klimatförändring i marin planering

ClimeMarine utvecklar metoder för att ta med klimatförändringarna i beslutsprocesser som rör svenska havsområden. Göteborgs universitet deltar i projektet som leds av SMHI och i samarbete med Havs- och vattenmyndigheten samt Sveriges geologiska undersökningar, SGU.  Läs mer om ClimeMarine här

Bakgrund: Havsplanering

I februari 2022 fattade regeringen beslut om Sveriges första havsplaner. Havsplanerna ska bidra till en långsiktigt hållbar utveckling genom att vägleda om hur havet ska användas. Planförslagen ska även ge en bild av sannolika effekter av att använda havet enligt planerna. Därför har Havs- och vattenmyndigheten utvecklat ett planeringsstöd, Symphony, som används i arbetet med att ta fram och konsekvensbedöma havsplaner. Ett EU-direktiv säger att alla medlemsländer måste upprätta havsplaner.

Läs mer om Sveriges havsplanering här.

Kontakt: Per Jonsson, professor i marin ekologi vid Institutionen för marina vetenskaper, telefon: 0766-22 96 27, e-post: per.jonsson@marine.gu.se

Olof Lönnehed
Pressansvarig kommunikatör
Göteborgs universitet
telefon: 031-786 69 70

e-post: olof.lonnehed@science.gu.se

Göteborgs universitet är ett av de stora i Europa med 53 500 studenter och 6 500 anställda. Verksamheten bedrivs av åtta fakulteter, till allra största del i centrala Göteborg. Utbildning och forskning har stor bredd och hög kvalitet – det vittnar sökandetryck och nobelpris om. www.gu.se.  Följ oss på Twitter. Gilla oss på Facebook. Följ oss på Instagram.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

En elektriker invald i LO:s ledning

Published

on

By

Idag valdes Louise Olsson till förste vice ordförande på LO:s kongress. Det är första gången i LO:s 126-åriga historia som en elektriker blir invald i LO:s ledning.

Valberedningen har försökt bygga ett starkt lag, och nu vill vi fortsätta arbeta för ett starkt, enat LO,” säger Louise Olsson om det nya uppdraget.

Som ett av de mindre yrkesförbunden är detta något stort – vi har äntligen en elektriker i LO:s ledning,” tillägger hon.

Elektrikernas ordförande Urban Pettersson är också nöjd över valet: ”Som ordförande är jag stolt och glad att Louise Olsson är vald till LO:s förste vice ordförande. Det är historiskt för vår del eftersom det är första gången någon från Elektrikerna blir invald i LO:s ledning.

Louise Olsson har dessförinnan varit vice ordförande i Elektrikernas förbundsledning. Till hösten kommer en ny vice ordförande att väljas till Elektrikerna.

Urban Pettersson, förbundsordförande
010-434 05 92
urban.pettersson@sef.se

Louise Olsson, Elektrikernas vice ordförande
010-434 05 97
louise.olsson@sef.se

Diana Oldenburg, kommunikationschef
010 434 05 90
diana.oldenburg@sef.se 

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Fans använde rekordstora mängder data under konserten på Friends Arena igår – Besökare från 57 länder på konserten

Published

on

By

Under gårdagens stora konsert på Friends Arena användes rekordstor mängd mobildata visar siffror från Tele2. De cirka 65 000 tusen besökarna använde i genomsnitt 190 megabyte data, per person, vilket motsvarar nästan 2 timmar streamad musik eller över 50 uppladdade bilder per person. Några av de appar publiken använde mest för att dela sin konsertupplevelse var Snapchat och Facebook. Enligt Tele2s roamingsiffror, så befann sig på besökare från 57 länder på arenan under konserten och de flesta utländska besökarna kom från USA. Gårdagens Konsert blev startskottet för det nya 5G-nät från Ericsson som Tele2 och Telenors gemensamma nätbolag Net4Mobility bygger på Friends Arena.

Under konserten laddades det upp 1092 gigabyte data, vilket motsvarar lika mycket data som exempelvis Örebro under samma kväll. Varje person på konserten använde i genomsnitt totalt 190 megabyte data och laddade upp 80 megabyte bilder och filmer från sina smartphones, vilket är nästan 50 procent mer än vad besökarna på Beyoncé gjorde förra året.

 

Första konserten av tredagars-turnén på Friends Arena igår lockade besökare från mer än 57 länder visar Tele2s roamingsiffror och de vanligaste länderna som de utländska besökarna kom ifrån var USA, Danmark och Finland.

 

Konserten igår spreds även flitigt i sociala medier. De appar som användes flitigast för att ladda upp data och dela med omvärlden iCloud, Snapchat och Facebook. De appar som de flesta besökare tittade på och laddade ner data från under konserten var Snapchat och Instagram.

        Vi är mycket glada att tillsammans med Ericsson få bygga ett helt nytt 5G-nät både på Friends Arena men också i stora delar av övriga Sverige. På Tele2 har vi lång erfarenhet av att jobba med arenauppkoppling och 5G kommer att revolutionera upplevelsen på konserter med betydligt bättre möjligheter att dela med sig av sina upplevelser i realtid, något som vi ser efterfrågas starkt av fansen. När det är 65 000 besökare på en liten yta ställer det höga krav på uppkopplingen och det är det vi nu löser, säger Elin Ovéus, nätchef på Tele2.

 

Konsert

Uppladdad data/abonnent

Nedladdad data/abonnent

Total mängd använd data/abonnent

Gårdagens konsert

80 MB

110 MB

190 MB

Beyoncé 11 maj 2023

54 MB

95 MB

150 MB

Final Mello 9 mars 2024

45 MB

82 MB

125 MB

 

Topp 5 vanligaste använda appar under gårdagens konsert

Mest använda appar för att dela data tex video och bilder

Mest använda appar för ta emot data

iCloud, 12,91%

Snapchat, 19,16%

Snapchat, 12,41%

Instagram, 17,31%

Facebook, 5,58%

TikTok, 9,74%

Instagram, 3,69%

Facebook, 9,09%

Whatsapp, 1,9%

iCloud, 8,01%

 

Topp 5 vanligaste länder utländska besökare (baserat på roaming)

Land

Andel av utländska besökare

Andel av alla besökare

USA

34,4%

8,4%

Danmark

10,1%

2,5%

Finland

8,7%

2,1%

Norge

8,1%

2,0%

Storbritannien

6,9%

1,7%

 

 

Metod
Alla siffror kommer från genererade data av besökare på konserten den 17 maj med Tele2 eller Comviq-abonnemang. Roamingdatan baseras på utländska besökare som under vistelsen i Sverige använder Tele2s nätverk.

 

 

För mer information, vänligen kontakta:

Fredrik Hallstan, Head of External Communications, Tele2, +46 761 15 38 30 / fredrik.hallstan@tele2.com

 

Följ Tele2 på vårt pressrum: www.tele2.com/sv/media

 

 

Om Tele2
Tele2 är ett ledande telekombolag med syfte att möjliggöra ett samhälle med obegränsade möjligheter. Genom våra nätverk och tjänster — som sträcker sig från bredband, datanät, mobil- och fast telefoni till TV, streaming och globala IoT-tjänster — är vi djupt sammankopplade med alla delar av dagens digitala livsstil. Genom att göra vår infrastruktur mer kraftfull, säker och hållbar möjliggör vi samma slags utveckling av samhället. Tele2 grundades 1993 och är noterat på Nasdaq Stockholm. Under 2023 omsatte bolaget 29 miljarder kronor, med en underliggande EBITDAaL på 10 miljarder kronor. För de senaste nyheterna och finansiella definitioner, vänligen se vår hemsida www.tele2.com.

 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Coop återkallar Tortellini spenat & ricotta 350 g

Published

on

By

Coop återkallar Coop Tortellini spenat & ricotta 350 gram med bäst före-datum 2025-09-04 på grund av risk för allergener.

Anledningen till återkallelsen är att produkten fått felaktig förpackning och kan innehålla lax.

Coop tar händelsen på stort allvar och undersöker tillsammans med leverantören det inträffade. Varan kan innebära en hälsofara för den som är allergisk mot fisk.

Vid återkallelsen stoppas produkten i kassan och är inte möjlig att köpa. Kunder som har köpt Coop Tortellini spenat & ricotta 350 g, med ovan bäst-före-datum uppmanas lämna tillbaka produkten i Coops butiker och få pengarna tillbaka.

Coop beklagar det inträffade.

För mediefrågor, kontakta
Coops presstjänst: 010-743 13 13 
eller media@coop.se 

Coop är en av Sveriges största dagligvarukedjor som levererar prisvärd, hållbar matglädje och har mer än 800 butiker från Kiruna i norr till Smygehamn i söder. Coop har sedan 2008 erbjudit näthandel av mat och vår butik på coop.se erbjuder mer än 80 procent av de svenska hushållen möjligheten att få tillgång till sin beställning via hemleverans eller andra leveransmöjligheter. Coop rankas som ett av Sveriges mest hållbara varumärken och har störst andel ekologisk försäljning i branschen. Totalt omsätter Coop i Sverige 48 miljarder kronor och har över 22 000 medarbetare. För mer information om Coop besök: http://www.coop.se.

Taggar:

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.