Connect with us

Marknadsnyheter

Kollektivet EMBRACE – Meleat Fredriksson, Adam Seid Tahir och Lydia Östberg Diakité – har premiär på MDT den 16 maj

Published

on

Tre namnkunniga konstnärer går samman i verket EMBRACE om vänskap och intimitet. Bakom föreställningen står kollektivet (med samma namn). De bjuder in till ett rum som omfamnar skepticism, förvirring och den uttröttande ambitionen. Vardagshänget intar scenen, där olika variationer av en verklighet förhandlas med ömhet. Föreställnignen spelas på MDT Moderna Dansteatern 16-19 maj. 

En bild som visar klädsel, person, Människoansikte, inomhus Automatiskt genererad beskrivning

Foto från Dubrovnik Summer Festival

Kollektivet EMBRACE (Meleat Fredriksson, Adam Seid Tahir, Lydia Östberg Diakité) har undersökt vänskap som koncept och ställt frågor som; Vad är intimitet? Vad betyder det att vara ömsesidigt beroende av varandra? Att ha valt varandra och gå genom livet tillsammans? Utifrån rörelser och dynamiker som uppstår mellan “vännerna” i vardagliga situationer har de skapat metaversioner av “sig själva” som upplöses och skapas om på nytt. 

ett vardagsrum. en soffa. skärmar lyser men ingen tittar egentligen. 
du ligger ned, vi sitter och hen fixar sitt hår. 
hemligheter slutar vara hemligheter. 
det är sol ute men alla är för trötta. Kanske senare. 
Vad sa du? 
konversationer omlott. tankar som har fastnat på annat. 
jag är ledsen, du är irriterad, och ni har jättemycket energi. 
alla vet allt och ingen lämnar. 

EMBRACE är ett kollektiv med tre namnkunniga konstnärer: Meleat Fredriksson, Adam Seid Tahir och Lydia Ö Diakité, som under våren 2020 gick samman för att påbörja arbetet med sitt debutkollektivprojekt. Projektet EMBRACE omfattar även research inför en dansföreställning med samma namn. Namnet kan kopplas till grunden för samarbetet: att omfamna kollektivets gemensamma existens och upplevelser av en afrikansk diaspora i Norden, och att undersöka och utforska hur dessa påverkar deras sätt att skapa konst.

Spelperiod
To 16.5.2024, 20:00-21:00, MDT
Fr 17.5.2024, 20:00-21:00, MDT
Lö 18.5.2024, 18:00-19:00, MDT
Sö 19.5.2024, 15:00-16:00, MDT
Biljetter

Medverkande
Koncept och koreografi: EMBRACE (Adam Seid Tahir, Lydia Östberg Diakité, och Meleat Fredriksson)
Artister: Adam Seid Tahir, Lydia Östberg Diakité, Meleat Fredriksson och Nova Varnrable
Musik: Nova Varnrable
Scenografi: Aida Ra Mana och Lydia Östberg Diakité
Kostym: Lydia Östberg Diakité

Samproduktion: MDT och Vitlycke – Center for Performing Arts
Med stöd av Nordic Culture Fund and Creative Europe Programme of the European Union within the project Future Epics

Tack till Holger Hartvig

Biografier
Meleat Fredriksson är en koreograf och dansare baserad i Köpenhamn. Hon har en BA i dans och koreografi från The Danish National School of Scenkonst. Meleats processer bärs av intuition och nyfikenhet. I sitt arbete skapar hon förkroppsligade situationer där mångskiktade meningar och känslor framträder. Hennes erfarenhet sträcker sig från att skapa och uppträda i verk för scen, skolor, och på utställningsplatser till att undervisa workshops och att organisera evenemang. 

Meleats verk har visats på festivaler som My Wild Flag (SE), Göteborg Dans- och teaterfestival (SE), TheCarrierBag Festival (DK), New Sh*t (DK), Dubrovnik Summer Festival (HR) och Hong Kong International Choreography Festival (HK). Meleat har skapat och uppträtt för, eller tillsammans med Noé Soulier, Ligia Lewis, Andros Zins Browne, Lydia Östberg Diakité, Adam Seid Tahir, dansatelier och Francesco Scavetta bland andra. Hon var också med och grundade danseatelier; ett självorganiserat studioutrymme och en grupp på 11 performancekonstnärer i Köpenhamn.
Läs mer om Meleat Fredriksson.

Adam Seid Tahir (hen) är en koreograf och creative technologist. Hens två roller innebär att skapa performativt arbete och designa/utveckla hemsidor. Dessa praktiker vävs också samman och expanderar till att skriva texter, skapa videoinstallationer, 3D-animationer, sensorbaserade instrument och att bygga den nya MDT-hemsidan som lanserades 2023. Seid Tahir använder spekulativ fantasi som ett verktyg för motstånd och centrerar sitt arbete kring att skapa högljudd och immersiv svart queer-fiktion. Hen är intresserad av mytologiska figurer, dagdrömmar och att bygga affektiva maskiner. Dessa intressen flätas ofta samman genom vatten, där de tar formen av sirener, vattenfall och nedsänkta transatlantiska kommunikationskablar. I sina senaste verk fortsätter Seid Tahir att återvända till praktiken att fläta hår. Både dess traditionella innebörd med sina förföräldrars sociala traditioner och genom den utvidgade idén om flätning som en metod för att arbeta tillsammans. Med det senare har Adam nyligen samarbetat med Amina Seid Tahir och kollektivet EMBRACE (Lydia Östberg Diakité, Meleat Fredriksson och Adam Seid Tahir).
Läs mer om Adam Seid Tahir.

Hen har presenterat sina verk på bland annat: Kunstenfestivaldesarts 2023 (BE), New Sh*t @ Dansehallerne 2022 (DK), Emergentia 2022 (CH), Batard 2022 (BE), My Wild Flag 2021 (SE) och Dubrovnik Summer Festival 2020 (HR). Hen har arbetat med andra konstnärer inklusive: Bambam Frost, Pontus Pettersson, Frederic Gies, Theo Clinkard, Samlingen, Meleat Fredriksson, Lydia Östberg Diakité, Amina Seid Tahir, Paloma Madrid, Eleanor Bauer, Zoë Poluch och Michael Keegan-Dolan. Hen har studerat kurser och program så som: Dekoloniala strategier inom konst och aktivism på Uniarts (SE), Estetik på LTU (SE), Programmering för konstnärer på Konstfack (SE), Ballet Junior de Geneve (CH) och Kungliga Svenska Balettskolan (SE).

Lydia Östberg Diakité är en dansare, koreograf och facklig organisatör som sedan 2013 är baserad i Köpenhamn. Ö. Diakité inspireras av och refererar i sitt arbete till populärkulturella fenomen, hyper-performativitet, samtidskritik och ömhet. Dessa teman och koncept gestaltas i verken EMBRACE och CRY BABY. Ö. Diakité arbetar med en intersektionell feministisk ingång i sina konstnärliga processer och praktiserar avkolonisering av konstskapandet och ser ett värde i att forma nya kollektiva verkligheter. Ö. Diakité la grunden till Dance Cooperative och driver det tillsammans med 15 konstnärer i Köpenhamn. Sedan 2019 sitter Ö. Diakité i styrelsen av The Union, en fackförening som arbetar mot eliminerandet av rasism på kultur och konstscenen i Danmark.
Läs mer om Lydia Ö Diakité.

Johanna Gubbins
johanna@mdtsthlm.se
Kommunikatör
MDT Moderna Dansteatern

MDT Moderna Dansteatern är en ledande scen för samtida koreografi och performance och en plattform för samproduktion belägen i en före detta torpedverkstad på Skeppsholmen i Stockholm. MDT (mdtsthlm.se)

Continue Reading

Marknadsnyheter

Årsredovisning för Cline Scientific AB (publ), 556867-8238, för period 1 januari – 31 december 2023

Published

on

By

 Cline Scientific AB (publ) (”Cline” eller ”Bolaget”) avger årsredovisning för 2023.

Rapporten publiceras på www.clinescientific.com/financial-reports

Bolaget är noterat på Nasdaq First North Growth Market. Redeye AB är Cline Scientifics Certified Adviser. Informationen lämnades för offentliggörande via kontaktpersonen som anges ovan, klockan 09:15 CEST den 26 maj 2024.

För mer information, vänligen kontakta:
Patrik Sundh, VD
E-post: patrik.sundh@clinescientific.com
Telefon: 0703-585 088

Cline Scientific AB (publ)                                                
Pepparedsleden 1
AstraZeneca BioVentureHub 
                                              E-post: info@clinescientific.com
431 53  MÖLNDAL                                                              Hemsida: www.clinescientific.com

Kort om Cline Scientific
Cline Scientific utvecklar avancerade cancerdiagnostik och stamcellsterapier.  Clines unika, patenterade ytnanoteknologi erbjuder nya lösningar på kritiska utmaningar för cellbaserade produkter och processer inom Life Science. Cline driver två projekt in i klinisk fas, StemCART – en stamcellsterapi för broskreparation, och CellRACE – en cancerdiagnostisk produkt för att förutsäga metastasering.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Ta ett snack om ekonomi med mamma på mors dag i morgon

Published

on

By

Tre av fyra tänker fira mors dag, enligt en undersökning från Svensk Handel. I genomsnitt lägger man 250 kronor på presenten och vanligast är att ge blommor. Om man också lägger till att, som partner i en relation, prata lite ekonomi med mor kan mors dag bli ännu bättre.

Prata ekonomi 

Visst är det fint att visa uppskattning med en blomma, ett smycke eller en middag på mors dag. Barnen ger en blomma, man äter en god middag och passar kanske på att prata ekonomi med sin partner. Om man lever i en parrelation kan mors dag vara en bra dag att prata ekonomi.  Prata drömmar, visioner, och räkna på era möjligheter att klara er ifall något oförutsett sker. Räkna till exempel på att någon av er står utan arbete, blir sjuk eller om ni separerar – hur ser era möjligheter ut att klara er? Det mesta handlar om att bli medveten om skillnaderna och bestämma sig för hur man vill ha det. Arbetar du deltid ska du vara exempelvis vara medveten om att det påverkar både inkomsten nu och pensionen i framtiden. 

– Det kanske inte blir så att ni pratar parekonomi precis på mors dag, men prata gärna om det och räkna på det en annan dag. Det är viktigt  att ni är uppmärksamma på om det uppstått inbyggda ekonomiska orättvisor. Inget ni gjort med flit, utan det har ofta bara blivit så. Någon tjänar mer, en annan mindre och så har ni fortsatt att dela lika på utgifterna. Gör en sanitycheck över er ekonomi och justera om något skaver. Ibland kan de ekoniska skillnaderna bli uppenbara först när något sker som man inte räknat med. Och det visar sig i hur lätt eller svårt det är att individuellt klara de nya utmaningar ekonomiskt, säger Claudia Wörmann, sparekonom på Hypoteket. 

Löneskillnader

Löneskillnaden mellan män och kvinnor var 10 procent 2022, enligt SCB. En del av löneskillnaden kan förklaras av att kvinnor och män har olika yrken och har olika utbildning. SCB använder sig av statistiska metoder för att ta hänsyn till det och få fram om kvinnor och män får olika betalt för samma jobb. I statistiken kallas det för standardvägning. Efter den uträkningen är löneskillnaden mellan kvinnors och mäns löner på den svenska arbetsmarknaden totalt 5 procent. Den här skillnaden kan man inte hitta någon förklaring till i statistiken.

Forskning visar att gemensam ekonomi kan betyda färre konflikter 

En studie från Stockholms Universitet visar att par med gemensam ekonomi upplever färre konflikter,  men det gäller främst par som varit tillsammans länge. Gemensam ekonomi kan leda till mer av en team- känsla och kan ge en känsla av stabilitet i förhållandet. 

Exempel på olika vanliga ekonomiska upplägg

  1. En helt gemensam ekonomi kan innebära att alla inkomster läggs ihop, utgifterna betalas gemensamt och det sätts av till ett gemensamt sparande. Att ha helt gemensam ekonomi innebär att ni ser inkomsten som en, alldeles oavsett om den ena tjänar mer. Båda lönerna läggs ihop, det är vad som kommer in. Utgifterna betraktas också som gemensamma. Glöm inte att emellanåt prata om era gemensamma sparmål. Ibland kan dessa ändras, både för er gemensamt och för var och en. Att ha gemensam ekonomi kan skapa en annan typ av trygghet, speciellt för den i relationen som tjänar mindre. 
  1. Väljer ni upplägget delvis gemensam ekonomi kan det till exempel innebära att dela på alla fasta utgifter, samtidigt som ni har ett visst gemensamt sparande, ett enskilt sparande och de pengar som blir över efter det förfogar var och en över. Prata ihop er om vad ni betraktar som gemensamma utgifter. Man kan tänka att det är de stora posterna i ert liv som är gemensamma. Som avgift till föreningen, hyra, ränta, amortering och försäkring. Det kan också ingå kostnader för barnomsorg, fritidsaktiviteter för barnen, kostnader och avgifter till A- kassan. Drivmedelskostnader kan också ingå i det gemensamma. Hela familjen kan gynnas av att det finns en bil även om en person har körkort. Här är det bra att prata om och se över vad ni båda menar med gemensamma utgifter. 
  1. Väljer man helt separat ekonomi är det en hårdare linje mellan era gemensamma utgifter och era enskilda. Exempelvis boendekostnader, transportkostnader och matkostnader delas och betalas gemensamt och resten sköter var och en själv. Försök att hitta er egen lösning, prata ihop er och hitta en samsyn. 

För mer information och kommentarer: 

Claudia Wörmann; sparekonom på Hypoteket

claudia@hypoteket.com eller 0709 – 90 68 14

Studien om gemensam ekonomi hittar du här: Best done differently? Couples’ money pooling and the association with economic conflicts https://journals.sagepub.com/eprint/KQEDMRHWXZKSK8AGEKE8/full

Hypoteket har sedan 2018 hjälpt över 20.000 bolånekunder sänka sina boendekostnader genom ett digitalt, enkelt och smidigt bolån där alla får en låg ränta utan förhandling. Bolånen finansieras av Nordens största pensionsfonder och försäkringsbolag. Enligt jämförelsetjänsten Trustpilot har Hypoteket Sveriges nöjdaste bolånekunder.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Ta ett snack om ekonomi med mamma på mors dag i morgon

Published

on

By

Tre av fyra tänker fira mors dag, enligt en undersökning från Svensk Handel. I genomsnitt lägger man 250 kronor på presenten och vanligast är att ge blommor. Om man också lägger till att, som partner i en relation, prata lite ekonomi med mor kan mors dag bli ännu bättre.

Prata ekonomi 

Visst är det fint att visa uppskattning med en blomma, ett smycke eller en middag på mors dag. Barnen ger en blomma, man äter en god middag och passar kanske på att prata ekonomi med sin partner. Om man lever i en parrelation kan mors dag vara en bra dag att prata ekonomi.  Prata drömmar, visioner, och räkna på era möjligheter att klara er ifall något oförutsett sker. Räkna till exempel på att någon av er står utan arbete, blir sjuk eller om ni separerar – hur ser era möjligheter ut att klara er? Det mesta handlar om att bli medveten om skillnaderna och bestämma sig för hur man vill ha det. Arbetar du deltid ska du vara exempelvis vara medveten om att det påverkar både inkomsten nu och pensionen i framtiden. 

– Det kanske inte blir så att ni pratar parekonomi precis på mors dag, men prata gärna om det och räkna på det en annan dag. Det är viktigt  att ni är uppmärksamma på om det uppstått inbyggda ekonomiska orättvisor. Inget ni gjort med flit, utan det har ofta bara blivit så. Någon tjänar mer, en annan mindre och så har ni fortsatt att dela lika på utgifterna. Gör en sanitycheck över er ekonomi och justera om något skaver. Ibland kan de ekoniska skillnaderna bli uppenbara först när något sker som man inte räknat med. Och det visar sig i hur lätt eller svårt det är att individuellt klara de nya utmaningar ekonomiskt, säger Claudia Wörmann, sparekonom på Hypoteket. 

Löneskillnader

Löneskillnaden mellan män och kvinnor var 10 procent 2022, enligt SCB. En del av löneskillnaden kan förklaras av att kvinnor och män har olika yrken och har olika utbildning. SCB använder sig av statistiska metoder för att ta hänsyn till det och få fram om kvinnor och män får olika betalt för samma jobb. I statistiken kallas det för standardvägning. Efter den uträkningen är löneskillnaden mellan kvinnors och mäns löner på den svenska arbetsmarknaden totalt 5 procent. Den här skillnaden kan man inte hitta någon förklaring till i statistiken.

Forskning visar att gemensam ekonomi kan betyda färre konflikter 

En studie från Stockholms Universitet visar att par med gemensam ekonomi upplever färre konflikter,  men det gäller främst par som varit tillsammans länge. Gemensam ekonomi kan leda till mer av en team- känsla och kan ge en känsla av stabilitet i förhållandet. 

Exempel på olika vanliga ekonomiska upplägg

  1. En helt gemensam ekonomi kan innebära att alla inkomster läggs ihop, utgifterna betalas gemensamt och det sätts av till ett gemensamt sparande. Att ha helt gemensam ekonomi innebär att ni ser inkomsten som en, alldeles oavsett om den ena tjänar mer. Båda lönerna läggs ihop, det är vad som kommer in. Utgifterna betraktas också som gemensamma. Glöm inte att emellanåt prata om era gemensamma sparmål. Ibland kan dessa ändras, både för er gemensamt och för var och en. Att ha gemensam ekonomi kan skapa en annan typ av trygghet, speciellt för den i relationen som tjänar mindre. 
  1. Väljer ni upplägget delvis gemensam ekonomi kan det till exempel innebära att dela på alla fasta utgifter, samtidigt som ni har ett visst gemensamt sparande, ett enskilt sparande och de pengar som blir över efter det förfogar var och en över. Prata ihop er om vad ni betraktar som gemensamma utgifter. Man kan tänka att det är de stora posterna i ert liv som är gemensamma. Som avgift till föreningen, hyra, ränta, amortering och försäkring. Det kan också ingå kostnader för barnomsorg, fritidsaktiviteter för barnen, kostnader och avgifter till A- kassan. Drivmedelskostnader kan också ingå i det gemensamma. Hela familjen kan gynnas av att det finns en bil även om en person har körkort. Här är det bra att prata om och se över vad ni båda menar med gemensamma utgifter. 
  1. Väljer man helt separat ekonomi är det en hårdare linje mellan era gemensamma utgifter och era enskilda. Exempelvis boendekostnader, transportkostnader och matkostnader delas och betalas gemensamt och resten sköter var och en själv. Försök att hitta er egen lösning, prata ihop er och hitta en samsyn. 

För mer information och kommentarer: 

Claudia Wörmann; sparekonom på Hypoteket

claudia@hypoteket.com eller 0709 – 90 68 14

Studien om gemensam ekonomi hittar du här: Best done differently? Couples’ money pooling and the association with economic conflicts https://journals.sagepub.com/eprint/KQEDMRHWXZKSK8AGEKE8/full

Hypoteket har sedan 2018 hjälpt över 20.000 bolånekunder sänka sina boendekostnader genom ett digitalt, enkelt och smidigt bolån där alla får en låg ränta utan förhandling. Bolånen finansieras av Nordens största pensionsfonder och försäkringsbolag. Enligt jämförelsetjänsten Trustpilot har Hypoteket Sveriges nöjdaste bolånekunder.

Taggar:

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.