Marknadsnyheter
Kommentar med anledning av regeringens promemoria ”Finansiering och riskdelning vid investeringar i ny kärnkraft”
Batteribolaget Stella Futura kommenterar regeringens promemoria ”Finansiering och riskdelning vid investeringar i ny kärnkraft” som presenterades den 12 augusti 2024.
Konsekvensanalysen i utredningen visar att en utbyggnad av kärnkraft i linje med förslaget skulle innebära en temporär ökning av statsskulden, som dock förväntas minska på sikt när statliga lån ersätts av privata lån under driftsfasen. Samtidigt konstaterar utredningen att kärnkraftens bidrag till ett stabilt elsystem med mindre prisvolatilitet är betydande, vilket kan leda till lägre kostnader för både systemdrift och nätutbyggnad i framtiden. Effekten på andra kraftslag, såsom vindkraft, bedöms vara mer komplex, med både positiva och negativa effekter på deras lönsamhet beroende på hur elpriser och prisvolatilitet utvecklas.
Utredningen avslutar med att rekommendera att Sverige implementerar den föreslagna finansierings- och riskdelningsmodellen för att möjliggöra nya investeringar i kärnkraft. Modellen är utformad för att balansera behovet av att minimera statens finansiella risker samtidigt som den skapar tillräckliga incitament för privata aktörer att investera. Om modellen godkänns av Europeiska kommissionen, vilket anses sannolikt, kan den ge Sverige en realistisk möjlighet att bygga ny kärnkraft och därigenom bidra till ett hållbart och stabilt elsystem.
Promemorian är komplex och täcker en rad olika frågor relaterade till kärnkraftens framtid i Sverige. Utredningen pekar på att medan kärnkraft är en betydande investering med många risker, kan rätt hanterade riskdelnings- och finansieringsmodeller göra dessa projekt genomförbara och ekonomiskt hållbara.
Med bakgrund av denna promemoria ser vi att batterier fortsatt kommer att spela en kritisk roll i dagens och framtidens energiinfrastruktur, även med en utbyggnad av kärnkraft, av flera skäl.
1. Flexibilitet och snabb respons
- Snabba reaktionstider: Batterier kan snabbt leverera kraft och balansera elnätet på sekunder, vilket är avgörande för att hantera plötsliga variationer i efterfrågan och utbud. Kärnkraftverk, å andra sidan, är bäst lämpade för baslastproduktion och har inte samma förmåga att snabbt skala upp eller ner produktionen.
- Reglerkraft: Även med kärnkraftens stabila produktion behövs batterier för att hantera mindre frekvensvariationer och för att säkerställa att elnätet fungerar smidigt under alla förhållanden.
2. Stöd för förnybara energikällor
- Integrering av förnybar energi: Förnybara energikällor som sol och vind är intermittenta, vilket innebär att deras produktion varierar beroende på väderförhållanden. Batterier är avgörande för att lagra överskottsenergi som produceras under perioder med hög produktion (till exempel under soliga eller blåsiga dagar) och för att släppa ut den när produktionen är låg.
- Minskning av överkapacitet: Genom att kombinera kärnkraft med batterilagring kan man undvika att behöva överdimensionera kärnkraftsproduktionen för att möta toppbelastningar. Istället kan batterier lagra överskottsenergi från kärnkraft under perioder med låg efterfrågan och leverera den vid hög efterfrågan.
3. Stöd till decentraliserade energilösningar
- Mikronät och decentralisering: Batterier möjliggör drift av mikronät och lokala energisystem, vilket blir allt viktigare i en tid där energiproduktionen blir mer decentraliserad. Även med en utbyggd kärnkraft är lokala energilösningar kritiska för att minska belastningen på centrala kraftnät och förbättra energisäkerheten på lokal nivå.
- Elbilar och energilagring: Med den ökande användningen av elbilar blir batterier en integrerad del av energiinfrastrukturen. De kan inte bara dra nytta av kärnkraftens produktion för att ladda bilarna utan också fungera som distribuerade lagringsenheter som kan stödja elnätet.
4. Reducering av nätkostnader och flaskhalsar
- Undvikande av nätutbyggnad: Genom att lagra energi lokalt kan batterier minska behovet av kostsam utbyggnad av elnätet och hantera flaskhalsar i nätet, särskilt i tider av hög efterfrågan. Detta gäller även i scenarier där kärnkraft spelar en stor roll i att leverera baslast.
5. Stöd för energiförsörjning under krisförhållanden
- Energisäkerhet och resiliens: Batterier erbjuder en extra säkerhetsnivå genom att kunna tillhandahålla ström under kortare avbrott eller vid störningar i energiförsörjningen, vilket är viktigt även om kärnkraft utgör en betydande del av energimixen.
6. Ekonomisk optimering
- Prisoptimering: Batterier kan användas för att lagra energi när elpriserna är låga (t.ex. under natten när efterfrågan är låg) och sedan sälja tillbaka energi när priserna är höga. Detta kan komplettera kärnkraftens mer stabila prisstruktur och ge ekonomiska fördelar för både energiproducenter och konsumenter.
7. Framtida energimarknader och innovation
- Fortsatt teknologisk utveckling: Batteriteknologin utvecklas snabbt, och framtida innovationer kan göra batterier ännu mer kostnadseffektiva och kraftfulla. Detta kommer att förstärka deras roll som en kompletterande teknologi till kärnkraft.
- Marknadens utveckling: Energiindustrin rör sig mot mer dynamiska och flexibla marknadsmodeller där lagring spelar en avgörande roll. Även med kärnkraft som en stabil bas, krävs flexibilitet som batterier erbjuder för att optimera energimarknadens funktion.
Sammanfattningsvis kommer batterier att fortsätta vara en kritisk komponent i energiinfrastrukturen, även i ett scenario med utbyggnad av centraliserad kärnkraftsproduktion. Deras förmåga att snabbt reagera, stödja förnybara energikällor och förbättra både nätets och energisystemets övergripande effektivitet och resiliens gör dem oumbärliga i en modern energimix.
För mer information:
Nicolina Braw, Brand & Communications Manager
nicolina.braw@stellafutura.com
+46 070 829 63 93
Om Stella Futura
Stella Futura är en helhetsleverantör av teknik- och finansieringslösningar inom energilagring. Bolaget är aktivt i Norden och erbjuder lösningar inom BESS (”Battery energy storage systems”) till bland annat elnätsaktörer, industrier, kommersiella fastigheter och energiproducenter. Stella Futura fokuserar främst på samlokalisering av batterier vid platser och verksamheter där flera av batteriets nyttor kan kombineras effektivt över tid. Stella Futura erbjuder Battery-as-a-Service där kunden får full finansiering av batteritjänsten. Genom att kombinera djup ingenjörskompetens med nya finansieringslösningar skapar Stella Futura förutsättningar för en snabb grön omställning för sina kunder. Företaget ägs av grundarna samt investeringsbolaget Profuragruppen AB.
Läs mer: https://stellafutura.com/
Marknadsnyheter
Avinor förstärker säkerheten kring norska flygplatser med ännu ett SeaRanger-system
Avinor har idag beställt ett SeaRanger-system till Alta flygplats, för att klara av sitt uppdrag med att rädda liv i de sjöar och vattendrag som finns i anslutning till sina landningsbanor.
Avinor, som ansvarar för driften av Norges flygplatssäkerhet, har idag lagt en beställning på ännu ett SeaRanger-system, denna gång för användning vid Alta flygplats. Systemet anskaffas för att uppfylla de högt ställda säkerhetskraven som gäller i och runt landningsbanorna.
SeaRanger, utvecklat i samarbete med det sydafrikanska sjöräddningssällskapet NSRI, är Safe at Seas största räddningsbåtssystem. Det utmärker sig genom sin imponerande lastkapacitet, utmärkta manövrerbarhet och pålitliga stabilitet.
””Vi är mycket glada över att Avinor återigen väljer SeaRanger och ser detta som ett kvitto på det förtroende vi byggt tillsammans. Denna order stärker vår redan nära affärsrelation, och vi ser fram emot att fortsätta stödja Avinor i deras viktiga arbete.” säger Lukas Brehm, Vice President.
Leverans av systemet är planerad till mitten av Q1 2025, och ordervärdet uppgår till cirka 600 000 SEK.
Denna information är sådan som Safe at Sea är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (EU nr 596/2014). Informationen lämnades, genom angiven kontaktpersons försorg, för offentliggörande 2025-01-15 09:30 CET.
För mer information vänligen kontakta:
Lukas Brehm
Phone +46 (0)76-316 04 70
E-mail info@safeatsea.se
Safe at Sea AB tillverkar, utvecklar och säljer lätta, flexibla och kostnadseffektiva sjösäkerhetssystem. Dessa system bidrar till att rädda liv och effektivisera maritim SAR-verksamhet (Search and Rescue) och är förmodligen de effektivaste systemen i världen för att rädda nödställda personer ur vattnet. Systemen innefattar utrustning, utvecklade arbetsmetoder och tillhörande utbildning. Basen i Safe at Seas utbud är RescueRunner, SafeRunner, SeaRanger och GuardRunner. Safe at Seas aktie är listad på Spotlight Stockmarket.
Taggar:
Marknadsnyheter
Rekordår för fondsparandet 2024
Under 2024 uppgick nysparandet i fonder till rekordhöga 208 miljarder kronor. Även fondförmögenheten steg kraftigt och summerades vid årsskiftet till 8 355 miljarder kronor.
Trots såväl politisk som ekonomisk oro var fondsparandet överraskande starkt under 2024. Det sammanlagda nettoinflödet till fonder uppgick till närmare 208 miljarder kronor, vilket är det högsta nysparandet som någonsin uppmätts under ett enskilt år. Den största delen av nysparandet gick till aktiefonder som uppvisade nettoinsättningar på drygt 130 miljarder kronor. Även räntefonder noterade nettoinflöden med 83,7 miljarder till långa räntefonder och 20,4 miljarder till korta räntefonder. Från blandfonder gjordes däremot nettouttag på 33,8 miljarder kronor under 2024.
Vid utgången av 2024 uppgick den samlade fondförmögenheten i Sverige till 8 355 miljarder kronor, vilket innebär en ökning under året på 1 426 miljarder.
Detta är något av vad som framgår av Fondbolagens förenings årsrapport över fondsparandet i Sverige under 2024.
”När vi summerar fondåret 2024 kan vi konstatera att spararna köpt mycket fonder i år, för hela 208 miljarder. Mest gick till aktiefonder, 130 miljarder, och en stark trend bland fondspararna även i år är att det mesta av nysparandet i aktiefonder går till globalfonder. Under året gick Stockholmsbörsen upp och ner och slutade på drygt 8% inklusive utdelningar. Trots en blandad börsutveckling köpte spararna fonder under alla månader utom en. Det visar att fondspararna har fortsatt sitt långsiktiga sparande. Eftersom det är omöjligt att tajma marknaden gör fondspararna helt rätt som sparar regelbundet och därmed sprider risken”, säger Rebecca Jansson, fondekonom på Fondbolagens förening.
2024 i punkter:
- Totalt nysparades 208 miljarder kronor i fonder under 2024. Främst gjordes nettoinsättningar i aktiefonder, följt av långa räntefonder.
- Den samlade fondförmögenheten i Sverige uppgick till 8 355 miljarder vid utgången av 2024. Under året noterades en ökning av fondförmögenheten med 1 426 miljarder kronor. Av förmögenhetsökningen utgjorde 208 miljarder nysparande och 1 218 miljarder kom från positiv värdeutveckling under året.
- De flesta av världens aktiemarknader visade värdeökningar. I genomsnitt steg värdet på aktiefonder (mätt i SEK) med drygt 14 procent under 2024. Sverigefonder uppvisade en genomsnittlig värdeökning på omkring 10 procent och globalfonder ökade i värde med genomsnittligen 19 procent. Ännu högre avkastning noterade USA-fonder, medan utvecklingen på tillväxtmarknader var spretig under 2024.
- Aktiefonder uppvisade nettoinflöden på drygt 130 miljarder kronor under 2024. Överlägset störst insättningar hade globalfonder med närmare 140 miljarder netto, följt av USA-fonder, branschfonder och Sverigefonder.
- Indexfonder noterade fortsatt stora inflöden. Av det totala nysparandet i aktiefonder på drygt 130 miljarder under 2024 gick närmare 113 miljarder, motsvarande 87 procent, till indexfonder. Sedan 2010 har andelen indexfonder av den samlade aktiefondförmögenheten ökat från 6 procent till närmare 24 procent vid utgången av 2024.
- Långa räntefonder hade nettoinsättningar på totalt 83,7 miljarder kronor under 2024, av vilket 24,2 miljarder utgjorde nettoinflöden i företagsobligationsfonder. Noterbart är att det stora nettoinflödet till långa räntefonder under 2024 delvis förklaras av en rebalansering inom AP7 Såfa (förvalsalternativet inom premiepensionen). Under året har omkring 35 miljarder kronor omplacerats från AP7 Aktiefond till AP7 Räntefond.
- Även korta räntefonder uppvisade under året nettoinflöden på 20,4 miljarder kronor.
- Blandfonder uppvisade däremot nettoutflöden under 2024. Totalt uppgick nettouttagen till närmare 34 miljarder kronor.
För hela ”Årsrapporten 2024” samt tillhörande statistik se bilagor och https://www.fondbolagen.se/fakta_index/statistik/
För kommentarer kontakta:
Rebecca Jansson, fondekonom Fondbolagens förening
08-506 988 07 / 079-143 80 43 / rebecca.jansson@fondbolagen.se
Vid frågor om statistiken kontakta:
Fredrik Pettersson, chefsanalytiker Fondbolagens förening
08-506 988 03 / 0733-12 55 77 / fredrik.pettersson@fondbolagen.se
Fredrik Hård, ekonom Fondbolagens förening
08-506 988 08 / 070-333 43 39 / fredrik.hard@fondbolagen.se
Marknadsnyheter
Nu startar röstningen i Skandias fullmäktigeval 2025
Idag startar årets val till Skandias fullmäktige. Skandias kunder är också ägare och ska rösta om vilka kandidater som ska väljas in i fullmäktige. Som Skandias högsta beslutande organ är det fullmäktige som sätter Skandias riktning framåt, värderingar och utser styrelse. Fullmäktigevalet pågår till och med den 17 februari.
I årets val omfattar valsedeln tio kandidater och under valperioden 15 januari – 17 februari 2025 får Skandias ägare, det vill säga kunderna i Skandias livbolag, möjlighet att lägga sin röst på de kandidater de vill ska ingå i fullmäktige. Totalt kommer fem ledamöter att väljas in för en mandatperiod om sex år. Efter valet kommer fullmäktige bestå av 15 ledamöter.
Inför valet har ägarna haft möjlighet att nominera personer som de anser vara lämpliga kandidater. Skandias valberedning till fullmäktigeval, bestående av fem personer som representerar såväl företags- som privatkunder i Skandia, har huvudsakligen baserat på de 155 nomineringar som har kommit in, sammanställt valsedeln med tio kandidater. Av de tio kandidaterna på valsedeln är sju nominerade av kunderna, varav två är omvalskandidater. Samtliga kandidater på valsedeln har bedömts väl lämpade för uppdraget. Valberedningen har strävat efter en sammansättning av kandidater som representerar kompetenser som ansetts särskilt betydelsefulla i fullmäktigearbetet. Fullmäktige består idag av betydligt fler kvinnor (76,5 procent) än män (23,5 procent). I årets val är därför flertalet kandidater män.
– Skandia ägs av sina kunder och strävar efter att ge ägarna bra avkastning. Därför hoppas jag att du som ägare tar tillvara möjligheten att rösta in fem kandidater som ska representera dig som kund i viktiga frågor för Skandias utveckling de kommande åren. Eftersom fullmäktige sätter riktningen för Skandia framåt påverkar det i förlängningen också hur ägarnas pengar investeras för framtiden. Genom att rösta kan du som ägare påverka, säger Agneta Wallmark, ordförande i Skandias valberedning till fullmäktigeval.
Valberedningen har utsett följande personer som kandidater till Skandias fullmäktigeval 2025:
Cecilia Sandberg (omval), Personaldirektör
Kristina Hirschfeldt (omval), Internrevisionschef
Christian Schulz, Ansvarig för Ersättning & Förmåner
Mikael Angberg, Partner hållbara investeringar
Frédéric Cho, Egenföretagare
Arne Lidén, Rådgivare kapitalförvaltning
Jonas Nilsson, Finansansvarig
Mikael Sundström, F.d. Chefsjurist
Peter Tuving, Kreditchef
Daniel Waldenström, Professor i nationalekonomi
Ytterligare information om fullmäktigekandidaterna och valberedningens motivering finns på www.skandia.se/rosta
Läs mer om Skandias ägarstyrning här.
Om röstningen till fullmäktigevalet
Cirka 1,5 miljoner ägare i Skandiakoncernens moderbolag (Skandias livbolag) är röstberättigade och informeras om valet via digitala direktutskick och andra kommunikationsinsatser. Presentationer av kandidaterna finns på skandia.se/rosta där ägarna också kan rösta. Det går även att rösta via blankett eller telefon. Notera att det inte går att rösta via ombud eller att överlåta sin röst.
För varje inskickad röst skänker Skandia 10 kronor till Skandias stiftelse Idéer för livet för att bidra till ökad trygghet och hälsa för barn och unga.
För ytterligare information:
Agneta Wallmark, ordförande i Skandias valberedning till fullmäktigeval, agneta.m.wallmark@telia.com
Bodil Söderqvist, ansvarig för fullmäktiges kansli, 072-248 70 52, fullmaktige@skandia.se
Pressrum inklusive foton finns på Skandia.se.
Om Skandia
Skandia är ett pensionsbolag som erbjuder tjänstepension med förebyggande hälsoförsäkring för att du ska kunna bygga grunden till en trygg pension och vara frisk på vägen dit. Vi har cirka 860 miljarder kronor under förvaltning. Vi låter pengarna jobba på ett sätt som ger bra avkastning åt våra närmare 1,9 miljoner kunder och samtidigt bygger vi ett bättre samhälle. Hos oss finns också en bank för bolån och sparande som möjliggör att hantera hela din ekonomi från pension till räkningar. Läs mer på www.skandia.se
Taggar:
-
Analys från DailyFX9 år ago
EUR/USD Flirts with Monthly Close Under 30 Year Trendline
-
Marknadsnyheter2 år ago
Upptäck de bästa verktygen för att analysera Bitcoin!
-
Marknadsnyheter5 år ago
BrainCool AB (publ): erhåller bidrag (grant) om 0,9 MSEK från Vinnova för bolagets projekt inom behandling av covid-19 patienter med hög feber
-
Analys från DailyFX11 år ago
Japanese Yen Breakout or Fakeout? ZAR/JPY May Provide the Answer
-
Analys från DailyFX11 år ago
Price & Time: Key Levels to Watch in the Aftermath of NFP
-
Marknadsnyheter2 år ago
Därför föredrar svenska spelare att spela via mobiltelefonen
-
Analys från DailyFX7 år ago
Gold Prices Falter at Resistance: Is the Bullish Run Finished?
-
Nyheter6 år ago
Teknisk analys med Martin Hallström och Nils Brobacke