Connect with us

Marknadsnyheter

Kommuniké från årsstämma 2024 i Abera Bioscience AB

Published

on

Årsstämma 2024 i Abera Bioscience AB (”Abera” eller ”Bolaget”) hölls den 12 juni 2024. Ordförande Anders Ericson höll ett inledande anförande som också återfinnas längre ner i detta pressmeddelande.

Årsstämman fattade följande beslut.

Fastställande av resultat- och balansräkning
Årsstämman beslutade att fastställa resultaträkningen och balansräkningen i Abera.

Vinstdisposition
Årsstämman beslutade att disponera över bolagets resultat enligt styrelsens förslag i årsredovisningen samt att ingen utdelning lämnas för räkenskapsåret 2023.

Ansvarsfrihet
Styrelsens ledamöter och den verkställande direktören beviljades ansvarsfrihet för verksamhetsåret 2023.

Val av styrelse och revisorer samt arvoden till dessa
Årsstämman beslutade att styrelsen ska bestå av fem ledamöter utan styrelsesuppleanter. Beslutades att Bolaget ska ha ett registrerat revisionsbolag som revisor.

Årsstämman beslutade att styrelsearvode på 200 000 kronor per år ska utgå till styrelseordförande samt att styrelsearvode på 100 000 kronor per år vardera ska utgå till övriga styrelseledamöter.

Vidare beslutade att arvode till revisor ska utgå enligt godkänd räkning.

Till styrelse valdes av årsstämman; Anders Ericson, Cristina Glad, Fredrik Juserius och Harry Råstedt och Sohila Zadar.  Anders Ericson omvaldes som styrelseordförande.

PricewaterhouseCoopers AB valdes som revisor för Bolaget. PricewaterhouseCoopers AB har meddelat att auktoriserade revisorn Magnus Lagerberg kommer vara huvudansvarig.

Införande av incitamentsprogram
Årsstämman beslutade att införa långsiktigt incitamentsprogram för bolagets anställda och förtroendevalda i enlighet med förslagen.

Bemyndigande för styrelsen att besluta om emissioner
Årsstämman beslutade att bemyndiga styrelsen att, intill nästa årsstämma, vid ett eller flera tillfällen besluta om emission av aktier, teckningsoptioner eller konvertibler med eller utan företrädesrätt för aktieägarna inom de gränser som bolagsordningen medger att betalas kontant, med apportegendom eller genom kvittning.

Ändring av bolagsordningen
Årsstämman beslutade att ändra Bolagets säte från Stockholm till Uppsala i bolagsordningen.

Anförande av Anders Ericson, styrelseordförande i Abera Bioscience

Abera Bioscience lägger ytterligare ett år till handlingarna och det är svårt att inte vara stolt över hur vår teknologi och personal har levererat. Det märks inte i börskursen och det uppmärksammas inte av media, men branschfolk vi träffar blir imponerade.

Vi märker att många utanför biotech-världen tar för givet att utvecklingen bara ska hända för ett bolag som Abera. Vi använder oss av väletablerade metoder och har forskat länge, men viktiga utvecklingssteg, som uppskalning och toxikologiska studier kan vara riskfyllda aktiviteter som kan tvinga ett bolag att gå tillbaka ett steg. Otaliga är de gånger som jag har varnats för kommande svårigheter, med framför allt uppskalning som exempel, något som ”alla vaccinbolag” drabbas av. Vi har påstått att vi har robusta tillverkningsmetoder som vi alltid tyckt ska kunna skalas upp relativt enkelt. Det är ju dock inte samma sak som att göra det.

För ett par år sedan, när vi började skala upp produktionen av plattformen, närmade vi oss en potentiell partner för hjälp med uppskalning. De estimerades tidsåtgången för ett sådant projekt till ca 18 månader. Vid den tidpunkten var det inget vi hade tid med, och goda råd var dyra. Tänkarmössan åkte på och efter ett par veckor hade vi hittat ett lab där forskningschefen Mats, med benäget stöd från en av våra forskare, kunde lösa uppskalning på tre dagar. Det är 0,5 % av den externt estimerade tidsåtgången. Under tiden lyckas vår VD Maria ordna fram hjälp med finansieringen vilket gjorde att kostnaden bara blev en bråkdel av vad den potentiella partnern ville ha. Så jobbar vi på Abera. Vi har alltid jobbat effektivt. När man betänker att det investerats runt 200 MSEK i plattformen ska man ha i åtanke att det till stor del är pengar utan vinstintresse. Om vi hade betalat marknadspris för den utveckling som gjorts hade det nog vida överskridit 500 MSEK.

Vi kommer från ett akademiskt labb i Amsterdam där vår teknologi upptäcktes i jakt på något helt annat än vaccin. Vi kämpade länge i motvind där vi fick förklara de mest basala delarna av vår teknologi. Branschfolk rynkade på näsan åt nasal administration där man immuniserar och får ett skydd där bakterie eller virus försöker ta sig in i kroppen. En pandemi senare vet alla vad mukosal administration är. Det anses av många vara nästa nödvändiga steg som behöver tas för att snabbt kunna stoppa framtida pandemier då mukosala vacciner kan hindra smittspridning. En vaccinerad individ har då ett eget skydd mot sjukdomen men samtidigt skyddar den också sin omgivning mot respiratoriska sjukdomar. Det är stor skillnad mot dagens vacciner, som visserligen i många fall skyddar mot sjukdom, men som fungerar sämre mot smittspridning, transmission. Det pratas mycket om detta i vaccinbranschen och vi har märkt hur intresset för vår teknologi ökat markant sedan pandemin. Vi har sett hur välgörenhetsorganisationen CEPI delat ut över en miljard till forskning på ämnet och hur farmajätten Novo Nordisk sätter av minst 2,8 miljarder SEK för att bedriva forskning inom ämnet. För bara ett par dagar sedan fick ett amerikanskt bolag över 3 miljarder SEK i bidrag för att utveckla ett nasalt covid 19-vaccin.  Mitt i denna storm befinner sig Abera som hållit på med detta i 12 år och har visat på skydd i fem olika vacciner.

Jag är personligen övertygad om att mukosala vacciner kommer innebära en revolution inom vaccinindustrin. OM, det finns alltid risker, mukosal administration blir den föredragna administrationsvägen för respiratoriska vaccin kommer onekligen en del företag att hamna efter. Det är inte bara att sätta sig ner och bestämma sig för att uppfinna ett mukosalt vaccin och samtidigt finns tiotals miljarder USD nedplöjt i befintlig infrastruktur. Skiftet kommer så klart inte ske över en natt, men det finns nog en och annan forskningschef där ute som ligger och funderar på nätterna. Abera har under sin livstid försökt göra fem olika vaccin, och varje gång lyckats skapa ett skydd. Alla våra vacciner är inte fullt optimerade och de har en bit kvar till marknaden, men det faktum att vi lyckats varje gång säger något om vår plattform.

Under året som gått har vi fått ett stort bidrag från UK Vaccine Network för att kunna jobba med vår plattform och validera den som ett viktigt verktyg inom pandemibekämpning.

Vi som bolag kommer att ha stora fördelar av den utveckling som bedrivs i projektet, och naturligtvis det erkännande som det innebär, att som litet bolag, få den typen av validering i konkurrens med många sökanden. Det är full fart i labbet och nu när vi samlar all vår forskning i ett mer ändamålsenligt lab i Uppsala kommer aktiviteten att ökas ytterligare. Nu kommer vi att ha möjlighet att framställa vaccinkandidater för såväl virala som bakteriella sjukdomar på ett snabbt och kostnadseffektivt sätt. I labbet har vi två av våra erfarna forskare från Amsterdam, och två enormt erfarna medarbetare i Mats och Ann-Christin. De har tillsamman varit med och utvecklat tillverkningsprocesser för tiotals vacciner och de har samarbetat med alla de stora vaccinjättarna i olika konsultroller. Med den erfarenheten känner jag en stor trygghet – om något går att genomföra så kommer våra medarbetare att klara det.

Det är tydligt för oss som jobbar i bolaget att intresset för mukosal administration sedan pandemin ökat och fortsätter att öka. Bara ett fåtal bolag har en mukosal vaccinkandidat i sin pipeline, ännu färre en riktig plattform och vi känner inte till något bolag som har lika många olika kandidater som vi. Vi leder racet just nu och vill man snabbt komma framåt är det oss man ska prata med. Om mukosal vaccinering blir den föredragna vaccinmetoden för respiratoriska sjukdomar finns det mycket att förlora för redan etablerade bolag. Vi gillar det läget och fortsätter att bygga värde och söka samarbeten. Jag ser med stor tillförsikt fram emot det kommande året.

Vi välkomnar till vår styrelse Sohila Zadran och Harry Råstedt. Redan i inledande diskussioner har vi som sitter i bolaget insett att dessa två, på varsitt sätt, kommer att kunna bidra rejält till arbetet i Abera. Sohila har mycket goda förankringar inom venture capital-världen i USA och har dessutom bra kontakter även i den akademiska världen. Harry har bland annat varit ansvarig för vacciner i Europa för GSK. Vikten av hans kontaktnät och kunskaper kan inte överskattas. Jag vill passa på att tacka Florence Vicaire, som nu lämnar styrelsen, för hennes idoga arbete i styrelsen. Jag vill också tacka alla våra medarbetare med Maria i täten som ständigt får ikläda sig nya roller för att driva bolaget framåt. 

Jag vill till sist också tacka alla aktieägare utan vilka Abera inte hade kunnat fortsätta sin utveckling. Vi har en kärna med enormt engagerade aktieägare som, liksom vi i bolaget, vill vara med om något stort, vara en del, om än så liten, av ett projekt som har möjligheten att rädda miljontals liv. Den drömmen har vi alla på bolaget och den ger kraft

För mer information om Abera, vänliga kontakta:
Maria Alriksson, VD
Telefon: +46 (0) 70 433 04 49

E-post: info@aberabio.com
Hemsida:
www.aberabio.com

Abera Bioscience AB är ett svenskt vaccin- och bioteknikbolag som bildades 2012 och är sprunget ur molekylärbiologisk forskning vid Vrije Universiteit Amsterdam och Stockholms universitet. Abera besitter flera egenutvecklade och patenterade plattformsteknologier som möjliggör effektiv utveckling av vaccinkandidater med fleratalet fördelar jämfört med befintliga vacciner, bland annat möjligheten att ge vaccin som nässpray. Utifrån sina plattformsteknologier har Bolaget utvecklat flera vaccinkandidater och fokuserar i dagsläget på två huvudspår pneumokocker och pandemiberedskap. Bolagets huvudkandidat, Ab-01.12, är ett nasalt vaccin mot pneumokocker som förberds för kliniska studier fas 1.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Regeringen föreslår lättnader i byggkraven för studentbostäder

Published

on

By

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till lättnader i byggkraven för studentbostäder. Syftet är att öka möjligheterna till flexibilitet vid byggandet.

– På många studieorter är det svårt för studenter att hitta boende. Därför behöver byggregelverket förenklas. Syftet är att möjliggöra för fler studentbostäder genom sänkta byggkostnader och ökad flexibilitet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Förslaget innebär att det blir möjligt att göra undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet i en byggnad som innehåller studentbostäder. Undantagen ska kunna tillämpas vid både nyproduktion och vid ändring av en byggnad.

Det ska vara möjligt att göra undantag för högst 80 procent av studentbostäderna i ett byggprojekt. Minst 20 procent av studentbostäderna ska fortfarande uppfylla gällande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Lagändringen ger större flexibilitet vid byggande av studentbostäder och skapar fler tänkbara sätt att utforma planlösningar. Till exempel kan bostadsytan minskas och fler bostäder rymmas inom en given yta.  

De föreslagna undantagen ska inte hindra personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i sociala sammanhang. En studentbostad som omfattas av undantagen ska kunna besökas av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Regeringen breddar också definitionen av studentbostäder till att inkludera all vuxenutbildning för att göra det möjligt för fler kommuner att erbjuda studentbostäder.

Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.

Lagrådsremissen: Lättnader i byggkraven för studentbostäder – Regeringen.se

Presskontakt
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
ebba.gustavsson@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Bönor från egen kaffeskog, sump till jord – Viking Lines nya kaffe gör gott på många olika sätt

Published

on

By

Viking Lines resenärer dricker varje år 8,5 miljoner koppar kaffe. Nu satsar rederiet på ett helt nytt kaffe som ger minskade klimatutsläpp och bättre levnadsvillkor för odlarna. Kaffet från Slow Forest odlas på rederiets egen odling i Laos utan kemiska gödningsmedel, handplockas och rostas därefter i Danmark.

Allt kaffe som serveras på Viking Lines fartyg är nu hållbart producerat Slow Forest-kaffe, odlat på rederiets 75 hektar stora odling på högplatåerna i Laos och rostat i Danmark. Kaffeplantorna odlas bland träd på återbeskogad mark, i stället för på traditionellt skövlade plantager. Viking Lines odling ligger i en kolsänka där målsättningen är att plantera 30 000 träd, vilket innebär nästan 400 träd per hektar. Kaffeskogen förbättrar också den lokala biologiska mångfalden i området.

Odlingen, bearbetningen och rostningen av kaffet hanteras av Slow Forest Coffee. För företaget är det viktigt att produktionskedjan är rättvis och transparent. Utöver miljöfördelarna erbjuder Slow Forest bättre lönevillkor och sjukersättning för byns odlare.

”Den traditionella kaffetillverkningens koldioxidavtryck är stort och merparten av intäkterna går till Europa i stället för produktionsländerna. Vi ville göra annorlunda. Våra kunder vill göra hållbara val, och nu kan de njuta av sitt kaffe med bättre samvete än någonsin tidigare,” berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.

Bönorna till Slow Forest-kaffet får sakta mogna i skuggan av träden, utan kemiska gödningsmedel. De plockas också för hand, vilket avsevärt förbättrar kaffets kvalitet och smak. Viking Lines nya kaffe består till 100 procent av Arabica-bönor, med en balanserad syrlighet samt smak av nötter och choklad. Rostningsprofilen har skapats av den världsberömda danska rostningsmästaren Michael de Renouard.

”Vi valde en mörkrost till fartygets kaffe, vilket passar både finländarnas och svenskarnas nuvarande smakpreferenser gällande rostning. Finländarnas smak gällande kaffe har under de senaste åren utvecklats mot en mörkare rostning. Innan vi gjorde vårt slutgiltiga val testades det nya kaffet i Viking Cinderellas bufférestaurang och personalmässen – och båda testgrupperna gav toppbetyg. Då 8,5 miljoner koppar kaffe bryggs varje år kan inget lämnas åt slumpen!” säger Janne Lindholm.

Viking Lines hållbarhetsmål stannar inte vid produktionskedjan. Kaffesump från fartygen återvinns nämligen som råmaterial för trädgårdsjord. Detta minskar avsevärt användningen av jungfrulig torv vid tillverkningen av mylla.

”Vi har som mål att allt som tagits ombord på fartygen som är möjligt att återvinna ska återanvändas eller återvinnas. Det gäller inte bara kaffet utan även matavfall och till exempel textilier som tas ur bruk. Ett bra exempel på vårt livscykeltänkande är att frityrolja från fartygets restauranger blir till biobränsle för den finska sjöfartsindustrin,” säger Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg.

Slow Forest Coffee – 5 fakta:

  1. Slow Forest Coffee är ett kaffeföretag som verkar i Laos, Vietnam och Indonesien i samarbete med över 500 lokala kaffeodlare.
  2. Företaget grundades år 2019 av Pinja Puustjärvi, driven av en vilja att skydda skogarna i Laos och stötta lokala odlare. Puustjärvi bodde som barn i Laos på grund av sin fars arbete.
  3. Kaffet odlas i restaurerade kaffeskogar, som binder stora mängder kol och ökar den biologiska mångfalden.
  4. Det är viktigt för företaget att produktionskedjan är ansvarsfull och transparent, samt att verksamheten gynnar både miljön och de lokala samhällena.
  5. Slow Forest Coffee betalar odlarna bättre ersättning än genomsnittet i Laos och erbjuder förmåner som underlättar deras liv: förskottsbetalningar, utbildning och möjligheten att låna pengar från en krisfond.

Mera infomation om Slow Forest Coffee här

Tilläggsinformation:

Janne Lindholm, restaurangchef

janne.lindholm@vikingline.com, tel. +358 400 744 806

Dani Lindberg, hållbarhetschef

dani.lindberg@vikingline.com, tel. +358 18 27 000

Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör

johanna.boijer@vikingline.com, tel. +358 18 270 00

Christa Grönlund, informationschef

christa.gronlund@vikingline.com, tel. +358 9 123 51

Continue Reading

Marknadsnyheter

“Vi behöver tillsammans enas om vettiga avtal, som sätter standard för branschen”

Published

on

By

Sveriges Radios Kulturnytt gör just nu en mycket välkommen granskning av villkoren i musikbranschen. Igår lyftes artisten Siw Malmkvists situation med ett avtal som inte förnyats på över 60 år. Hennes situation är tyvärr långt ifrån unik. Musikerförbundet har länge uppmärksammat att majorbolagen fortsätter att betala extremt låga royaltynivåer till artister vars kontrakt skrevs på 1960-talet – en tid då digital streaming inte existerade. 

– Jag kan intyga att artisterna som talar ut i P1 är långt ifrån ensamma om sin situation och vi uppmanar deras artistkollegor att gå ut med sitt tydliga stöd till de som vågar bryta tystnaden om oskäliga ersättningar, säger Musikerförbundets ordförande Karin Inde. 

Musiker och artister skapar det värde som skivbolagen tjänar pengar på, men ändå ser vi gång på gång hur bolagen behåller stora delar av intäkterna. Att en av Sveriges mest folkkära artister, med en karriär som sträcker sig över decennier, fortfarande har en oskälig royalty är ett tydligt bevis på branschens obalans. 

– Tystnadskulturen kring prissättning är enbart bra för bolagen. Både artister och musiker skulle verkligen tjäna på att dela med sig till varandra om hur betalningar och dealar verkligen ser ut. Förstås i trygga, egna rum. Det är bara bolagen som tjänar på att vi inte pratar med varandra om pengar, säger Karin Inde. 

Stort tack till de modiga artister som ser till att lyfta problematiken! För att vi ska få till en i grunden mer rättvis musikbransch behöver de stora parterna i sammanhanget – skivbolagen, musikerna och artisterna – göra som de flesta andra svenska branscher lyckas med:  

– Vi behöver tillsammans enas om vettiga och balanserade avtal, som sätter standard för branschen. Musikerförbundet är redo att göra vår del i arbetet för bättre villkor i musikbranschen, frågan är om skivbolagen är redo, säger Karin Inde.  

Karin Inde
Förbundsordförande
karin.inde@musikerforbundet.se
+46 (0)704447228

Musikerförbundet är fackförbundet för professionella musiker och artister. Vi arbetar för förbättrade upphovsrättsliga och arbetsrättsliga villkor och för att våra medlemmar ska få en rättvis del av de värden de skapar i samhället.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.