Connect with us

Marknadsnyheter

Kommuniké från extra bolagsstämma i LifeAssays

Published

on

fr, maj 04, 2018 16:00 CET

LifeAssays AB (publ) (”LifeAssays” eller ”Bolaget”) höll under fredagen den 4 maj 2018 extra bolagsstämma varvid följande huvudsakliga beslut fattades.

För mer detaljerad information om innehållet i besluten hänvisas till den fullständiga kallelsen till den extra bolagsstämman och de fullständiga förslagen, vilka finns på bolagets webbplats www.lifeassays.com.

Beslut om emissioner, sammanläggning av aktier m.m.

Stämman beslutade, i enlighet med styrelsens förslag, om en företrädesemission av units om maximalt cirka 22,2 MSEK (”Företrädesemissionen”). Företrädesemissionen är garanterad till 100 procent genom teckningsförbindelser och emissionsgarantier.

Stämman beslutade även, i enlighet med styrelsens förslag, om en överteckningsemission av units om maximalt cirka 4 MSEK (”Överteckningsemissionen”). Vid full teckning i Företrädesemissionen och Överteckningsemissionen tillförs Bolaget cirka 26,2 MSEK före avdrag för emissionskostnader.

Därutöver beslutade stämman, i enlighet med styrelsens förslag, om en sammanläggning av aktier av serie B 1:1 000 och i samband därmed en utjämningsemission av aktier, minskningar av aktiekapitalet, fondemission samt erforderliga bolagsordningsändringar.

Sammanfattning

  • Sammanläggning av Bolagets aktier av serie B 1:1 000, och i samband därmed en utjämningsemission av aktier.
  • Företrädesemission om maximal cirka 22,2 MSEK. Företrädesemissionen omfattar högst 3 174 805 units (efter sammanläggning av aktier 1:1 000). En unit består av två aktier av serie B och en teckningsoption (serie 2018/2019). Varje teckningsoption berättigar till teckning av en aktie av serie B i Bolaget.  Bolagets aktieägare har företrädesrätt att teckna units i Företrädesemissionen, varvid 1 befintlig aktie av serie B ska berättiga till 5 uniträtter, och 4 uniträtter berättigar till teckning av 1 unit. 
  • Avstämningsdag för erhållande av uniträtter och rätt till deltagande i Företrädesemissionen med företrädesrätt är den 25 maj 2018.
  • Överteckningsemission om maximalt cirka 4 MSEK. Överteckningsemissionen omfattar högst 571 429 units (efter sammanläggning av aktier 1:1 000). En unit består av två aktier av serie B och en teckningsoption (serie 2018/2019). Varje teckningsoption berättigar till teckning av en aktie av serie B i Bolaget. Rätt att teckna units i emissionen tillkommer, med avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt, dem som tecknat sig för units i Företrädesemissionen, men inte erhållit tilldelning av samtliga av dem tecknade units. 
  • Teckningskursen i Företrädesemissionen och Överteckningsemissionen är 7 kronor per unit, varav 3,50 kronor avser respektive aktie av serie B (efter sammanläggning av aktier 1:1 000, vilket motsvarar 0,35 öre per aktie före sammanläggningen). Teckningsoptionerna ges ut utan vederlag.
  • Teckningsperioden i Företrädesemissionen och Överteckningsemissionen löper under perioden 29 maj 2018 – 12 juni 2018. 
  • Företrädesemissionen är garanterad till 100 procent via teckningsförbindelser och emissionsgarantier. Teckningsförbindelser om cirka 22,3 procent av Företrädesemissionen har lämnats av Biothom Oy och Tibia Konsult AB, två större aktieägare i Bolaget, samt av styrelseledamoten Bo Unéus bolag, Hügoth AB, styrelseordförande Anders Norlings bolag, AN Holding AB, Bolagets VD, Anders Ingvarsson, samt Bolagets CFO, Dan Wahrenberg.  Emissionsgarantier om cirka 77,7 procent av Företrädesemissionen har lämnats av externa garantigivare och befintliga aktieägare, vilka är Biothom Oy, Tibia Konsult AB, styrelseledamoten Bo Unéus bolag, Hügoth AB, styrelseordförande Anders Norlings bolag, AN Holding AB, Bolagets VD, Anders Ingvarsson, samt Bolagets CFO, Dan Wahrenberg.    
  • Prospekt avseende emissionerna kommer att offentliggöras innan teckningstiden inleds. 
  • Minskningar av aktiekapitalet för såväl förlusttäckning som för avsättning till fritt eget kapital, fondemission samt erforderliga bolagsordningsändringar.

Bakgrund och motiv till emissionerna samt kapitalanvändning

LifeAssays genomför en emission som garanterar Bolagets finansiering det kommande året. Medlen från emissionen kommer att användas till att följa upp den lyckade lanseringen av Bolagets hästtest i Norden, då främst i USA och Tyskland. Kombinationen av hund-, katt- och hästtester har ökat Bolagets konkurrenskraft avsevärt. Påbörjade projekt med ytterligare tester, för i första hand hund och häst, kommer att färdigställas för att ytterligare förstärka Bolagets position i Norden likaväl som utanför. Bolagets unika kvantitativa engångstest ska ta de sista stegen fram till en fungerande plattform med produkter. I likhet med ex. en vanlig diabetestest, kan denna produkt användas i miljöer från klinik till det egna hemmet. Nya marknader med stor tillväxtpotential, både inom veterinär och humanmedicin, kommer att öppnas med denna enkla och unika plattform. Inte minst gäller det testande i hemmiljö.

Teckningsförbindelser och garantiåtaganden

Företrädesemissionen är garanterad till 100 procent via teckningsförbindelser och emissionsgarantier.

Teckningsförbindelser om cirka 22,3 procent av Företrädesemissionen har lämnats av Biothom Oy och Tibia Konsult AB, två större aktieägare i Bolaget, samt av styrelseledamoten Bo Unéus bolag, Hügoth AB, styrelseordförande Anders Norlings bolag, AN Holding AB, Bolagets VD, Anders Ingvarsson, samt Bolagets CFO, Dan Wahrenberg. 

Emissionsgarantier om cirka 77,7 procent av Företrädesemissionen har lämnats av externa garantigivare och befintliga aktieägare, vilka är Biothom Oy, Tibia Konsult AB, styrelseledamoten Bo Unéus bolag, Hügoth AB, styrelseordförande Anders Norlings bolag, AN Holding AB, Bolagets VD, Anders Ingvarsson, samt Bolagets CFO, Dan Wahrenberg. 

Villkor för Företrädesemissionen

Stämman beslutade om emission av högst 3 174 805 units (efter sammanläggning av aktier 1:1 000). En unit består av två aktier av serie B och en teckningsoption (serie 2018/2019). Varje teckningsoption berättigar till teckning av en aktie av serie B i bolaget. Bolagets aktieägare har företrädesrätt att teckna units, varvid 1 befintlig aktie av serie B berättigar till 5 uniträtter, och 4 uniträtter berättigar till teckning av 1 unit.

Avstämningsdag för fastställande av vilka aktieägare som är berättigade att med företrädesrätt teckna units är den 25 maj 2018. Teckningskursen per unit är 7 kronor, varav 3,50 kronor avser respektive aktie av serie B (efter sammanläggning av aktier 1:1 000, vilket motsvarar 0,35 öre per aktie före sammanläggningen). Teckningsoptionerna ges ut utan vederlag. Teckning av units kan ske från och med den 29 maj 2018 till och med den 12 juni 2018.

Varje teckningsoption berättigar till teckning av en ny aktie av serie B i bolaget till en teckningskurs motsvarande ett belopp om 70 procent av den volymvägda genomsittkursen beräknad som ett genomsnitt av den för aktien i bolaget på NGM Equitys officiella kurslista noterade dagliga volymviktade betalkursen under 20 handelsdagar med början den dag Bolaget offentliggör sin bokslutskommuniké under 2019 eller, om bolaget inte offentliggör någon sådan kommuniké, med början den 28 februari 2019 (”Beräkningsperioden”), dock lägst vid var tid gällande kvotvärde.

Varje teckningsoption berättigar till teckning av en ny aktie av serie B i bolaget under en sammanhängande period om tre kalenderveckor, med början en vecka efter Beräkningsperiodens utgång, dock senast med start den 4 april 2019. Teckning av aktier kan således ske tidigast från och med den 6 februari 2019 och senast till och med den 25 april 2019. 

Vid full teckning i Företrädesemissionen och fullt utnyttjande av teckningsoptionerna kommer bolagets aktiekapital att öka med 1 904 833 kronor, varav 1 269 922 kronor av ökningen avser aktierna och 634 961 kronor avser teckningsoptionerna. Vid full teckning i Företrädesemissionen och fullt utnyttjande av teckningsoptionerna kommer antalet aktier av serie B i bolaget att öka med 9 524 415 varav ökningen avser 6 349 610 aktier av serie B som utgör en del av units och 3 174 805 aktier av serie B som tillkommer genom fullt utnyttjande av teckningsoptionerna.

Villkor för Överteckningsemissionen

Stämman beslutade om en emission av högst 571 429 units (efter sammanläggning av aktier 1:1 000). En unit består av två aktier av serie B och en teckningsoption (serie 2018/2019). Varje teckningsoption berättigar till teckning av en aktie av serie B i bolaget. Rätt att teckna units i Överteckningsemissionen tillkommer, med avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt, dem som tecknat sig för units i Företrädesemissionen, men inte erhållit tilldelning av samtliga av dem tecknade units.

Teckningskursen per unit är 7 kronor, varav 3,50 kronor avser respektive aktie av serie B (efter sammanläggning av aktier 1:1 000, vilket motsvarar 0,35 öre per aktie före sammanläggningen). Teckningsoptionerna ges ut utan vederlag. Teckning av units kan ske från och med den 29 maj 2018 till och med den 12 juni 2018. 

Varje teckningsoption ska berättiga till teckning av en ny aktie av serie B i bolaget till en teckningskurs motsvarande ett belopp om 70 procent av den volymvägda genomsittkursen beräknad som ett genomsnitt av den för aktien i bolaget på NGM Equitys officiella kurslista noterade dagliga volymviktade betalkursen under 20 handelsdagar med början den dag Bolaget offentliggör sin bokslutskommuniké under 2019 eller, om bolaget inte offentliggör någon sådan kommuniké, med början den 28 februari 2019 (”Beräkningsperioden”), dock lägst vid var tid gällande kvotvärde.

Varje teckningsoption berättigar till teckning av en ny aktie av serie B i bolaget under en sammanhängande period om tre kalenderveckor, med början en vecka efter Beräkningsperiodens utgång, dock senast med start den 4 april 2019. Teckning av aktier kan således ske tidigast från och med den 6 februari 2019 och senast till och med den 25 april 2019.

Vid full teckning i Överteckningsemissionen och fullt utnyttjande av teckningsoptionerna kommer bolagets aktiekapital att öka med 342 857,40 kronor, varav 228 571,60 kronor avser aktierna och 114 285,80 kronor avser teckningsoptionerna. Vid full teckning i Överteckningsemissionen och fullt utnyttjande av teckningsoptionerna kommer antalet aktier av serie B i bolaget att öka med 1 714 287 varav ökningen avser 1 142 858 aktier av serie B som utgör en del av units och 571 429 aktier av serie B som tillkommer genom fullt utnyttjande av teckningsoptionerna.

Sammanläggning av aktier m.m.

Bolagets aktier av serie B ska läggas samman 1:1 000, vilket innebär att 1 000 aktier läggs samman till en aktie.  För att uppnå ett antal aktier i bolaget av serie B som är jämnt delbart med 1 000 syftandes till att kunna genomföra sammanläggningen av aktier av serie B genomförs även en utjämningsemission av aktier av serie B till Tibia Konsult AB, en större aktieägare i Bolaget.

Tibia Konsult AB och Biothom Oy, båda större aktieägare i Bolaget, har åtagit sig att till de aktieägare vars innehav inte är jämnt delbart med 1 000, vederlagsfritt tillskjuta det antal aktier som krävs för att uppnå ett aktieinnehav jämnt delbart med 1 000. Utbyte av aktier samt tillskjutande av aktier till jämnt delbart tusental på sätt som anges ovan kommer att ske genom Euroclear Sweden AB:s försorg utan att ytterligare åtgärd behöver vidtas av bolagets aktieägare.

Sammanläggningen innebär att antalet aktier kommer att minska till 2 539 844, vilket innebär ett kvotvärde om 20 kronor efter sammanläggningen.

Minskning av aktiekapitalet, fondemission och bolagsordningsändringar

Stämman beslutade om minskningar av aktiekapitalet för såväl förlusttäckning som för avsättning till fritt eget kapital, fondemission samt erforderliga bolagsordningsändringar.

Preliminär tidplan för sammanläggning av aktier

  • 11 maj 2018 – Sista dag för handel före sammanläggning, med gammalt ISIN
  • 14 maj 2018 – Första dag för handel efter sammanläggning, med nytt ISIN
  • 15 maj 2018 – Avstämningsdag för sammanläggningen
  • 16 maj 2018 – Nytt antal aktier på konton

Preliminär tidplan för Företrädesemissionen

  • 23 maj 2018 – Sista dag för handel inkl. uniträtt
  • 24 maj 2018 – Första dag för handel exkl. uniträtt
  • 25 maj 2018 – Avstämningsdag för rätt att delta i Företrädesemissionen
  • 29 maj 2018 – 12 juni 2018 – Teckningsperiod
  • 29 maj 2018 – 8 juni 2018 – Handel i uniträtter       
  • 29 maj 2018 t.o.m. registrering av Företrädesemissionen – Handel i BTU
  • 18 juni 2018 – Pressmeddelande utfall

Preliminär tidplan för Överteckningsemissionen 

  • 29 maj 2018 – 12 juni 2018 – Teckningsperiod
  • 18 juni 2018 – Pressmeddelande utfall 

Informationen i detta pressmeddelande är sådan information som LifeAssays AB är skyldig att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (EU) nr 596/2014.

För ytterligare information kontakta VD för LifeAssays AB, Anders Ingvarsson 46 46 286 54 00 eller email: info@lifeassays.com

Om LifeAssays®. NGM-listade LifeAssays® ABs affärsidé är att utveckla, tillverka och sälja diagnostiska system baserade på bolagets egna och patenterade teknologiplattform, MagnetoImmunoAssay (MIA). Företaget levererar säkra och robusta system för snabba och tillförlitliga analyser inom veterinärmedicin. För mer detaljer se www.lifeassays.com

Continue Reading

Marknadsnyheter

Advitum blir en del av Aderian Group

Published

on

By

Aderian Group har förvärvat Advitum, ett ledande cloudbolag inom infrastruktur och säkerhet, med verksamhet i Kalmar, Växjö och Kristianstad. Detta förvärv stärker Aderian Groups position inom cloudlösningar samtidigt som det utökar vår geografiska närvaro till orter där Aderian Group tidigare inte varit representerat.

Advitum, grundat 2010, är specialiserat på att leverera pålitliga IT-lösningar såsom digitala arbetsplatser, IT-säkerhet, molntjänster och databehandling. Deras expertis inom dessa områden stärker och kompletterar Aderian Groups befintliga tjänsteutbud och ger ett starkare lokalt stöd i södra Sverige.

– Att bli en del av Aderian Group är ett naturligt steg i vår strävan att erbjuda våra kunder ännu bredare och djupare kompetens inom IT-infrastruktur, molntjänster och säkerhet. Vi ser fram emot de synergier och möjligheter som detta samarbete kommer att medföra för våra kunder och medarbetare, inte minst med Aderian Groups geografiska bredd och lokala styrka. Att nu bli en del av det känner vi både stolthet och tillförsikt inför, säger Markus Persson, VD på Advitum.

Aderian Group, som samlar några av Sveriges mest framstående lokala IT-bolag, fortsätter sin expansion med fokus på att erbjuda heltäckande IT-lösningar över hela landet.

– Vi är glada över att välkomna Advitum till Aderian Group. Deras expertis och engagemang för kund- och medarbetarnöjdhet passar perfekt in i vår vision att vara Sveriges ledande IT-partner. Med detta förvärv stärker vi vår närvaro i södra Sverige och växer genom att integrera företag med stark lokal förankring och specialistkompetens. Med utgångspunkt i vår decentraliserade Aderian-modell kommer vi tillsammans att skapa både tillväxt och synergier, säger Christian Dempe, VD på Aderian Group.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Markus Persson
VD Advitum

markus.persson@advitum.se
070-250 08 17

Christian Dempe 
VD/Koncernchef Aderian Group 
christian.dempe@aderian.se
073-347 10 18 

Om Aderian Group:
Aderian Group digitaliserar mindre och medelstora företag i Norden genom säkra och hållbara IT-lösningar som adderar konkurrenskraft. Gruppen består av 20 lokalt ledande bolag som tillsammans erbjuder heltäckande tjänster inom IT- och applikationsdrift, infrastruktur, molntjänster, användarstöd, säkerhet och digitalisering.

Aderian Group utgörs av Aderian Stockholm, Aderian Göteborg, Advitum, Aktiv IT, Canmer Data, Canerva, CC IT, Contribit, CoreIT, Degea, DNS IT, GDM,Kullander, Navet, One IT Partner, PC AddOn, Security Solution, Square Moon, Thelin Data, och Zelly.

Gruppen har ca 650 medarbetare och omsätter över 1,7 miljarder SEK.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Assemblin stärker sin position i Skåne genom förvärv av Elkontakt

Published

on

By

Assemblin El har förvärvat elinstallationsbolaget Elkontakt Installation i Malmö AB (”Elkontakt”) genom en inkråmsaffär. Elkontakt har verksamhet i Malmö och Lund, företaget har sex anställda och en årsomsättning på cirka 10 MSEK.

Elkontakt grundades 2017 och består av sex anställa med mer än 20 års erfarenhet i branschen. Elkontakt har hög kompetens inom data, el och energi och erbjuder både installationsprojekt- och serviceuppdrag. Bland tjänsterna ingår även installation av elbilsladdare.

”Elkontakt stärker vår närvaro i Malmö och Lund ytterligare och vi är glada över att kunna välkomna medarbetare, kunder och leverantörer till Assemblin-familjen. Tillsammans får vi en starkare lokal marknadsposition och en bredare kompetens vilket gynnar våra kunder”, säger Fredrik Allthin, EVP och vd för division Assemblin El.

Kundbasen utförs av byggbolag, fastighetsbolag, industrier och offentliga beställare. 

”Jag ser fram mot att fortsätta vår verksamhet som en del av Assemblin och är övertygad om att detta är ett steg i rätt riktning för både våra medarbetare och våra kunder”, säger Mats Jeppsson, vd på Elkontakt.

För mer information om Elkontakt, se www.elkontaktinstallation.se

För mer information, kontakta:
Mats Jeppsson, vd Elkontakt Installation AB, mats.jeppsson@elkontaktinstallation.se, +46 705 801 083

Oliver Lindahl, Filialchef Lund, Assemblin El, oliver.lindahl@assemblin.se, +46 10 472 6476
Johnny Wendel, Regionchef Syd, Assemblin El, johnny.wendel@assemblin.se, +46 10 472 49 01
Åsvor Brynnel, EVP Kommunikation, HR och Hållbarhet, Assemblin Caverion Group, asvor.brynnel@assemblin.se, +46 10 475 39 48

Om Assemblin

Assemblin är en komplett installations- och servicepartner med verksamhet i Sverige och Norge. Vi utformar, installerar och underhåller tekniska system och lösningar för luft, vatten och energi. Vår vision är att skapa smarta och hållbara installationer som får byggnader att fungera och människor att trivas. Genom nära och lokala samarbeten på runt 100 orter och en stark organisation i ryggen gör vi det möjligt. Läs mer på assemblin.se.

Om Assemblin Caverion Group
Assemblin Caverion Group är ett ledande nordeuropeiskt tekniskt service- och installationsföretag. Koncernen består av cirka 21 000 skickliga medarbetare i nio länder som delar passionen för smarta och hållbara lösningar. Vi levererar installationer, tekniska tjänster och lösningar under hela livscykeln för den byggda miljön för att stödja våra kunder och deras ökande efterfrågan på energieffektivitet, hållbarhet och automatisering för byggnader, infrastruktur och industrianläggningar. Assemblin Caverion Group bildades i april 2024 genom kombinationen av Assemblin och Caverion. Vår sammanlagda årsomsättning uppgår till cirka 43 miljarder SEK/3,7 miljarder euro. Läs mer på assemblincaverion.com.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Donation räddar fjärilar

Published

on

By

Hotade fjärilar har nu en ljusare framtid tack vare en donation från Microsoft. Skötseln av den välkända Fjärilsvägen utanför Gävle stod plötsligt utan finansiering när statliga medel försvann. Genom ett nytt projekt för en rikare biologisk mångfald kan nu markägaren Bergvik Skog Öst i stället utöka insatserna för de dagfjärilar som trivs i området.

Ett skogsområde utanför Gävle har visat sig ha gynnsamma förutsättningar för dagfjärilar. Längs en tre kilometer lång skogsväg har upp till 50 olika fjärilsarter, varav flera rödlistade, hittats. Det krävs dock att vägrenen sköts på rätt sätt för att det ska upprätthållas och i över 15 års tid har Länsstyrelsen Gävleborg finansierat och genomfört arbetet. Efter kraftiga nedskärningar av statliga medel till naturvårdande insatser aviserade Länsstyrelsen att de från och med 2025 inte längre kunde bidra. Bergvik Skog Öst började då leta efter andra alternativ och genom ett samarbete mellan Microsoft och stiftelsen World Forest Forum kan nu arbetet i stället utökas rejält.
– Projektet Fjärilsvägen innebär att den totala vägsträckan kommer att öka med ytterligare ca 15 km, säger Sofia Lilja, hållbarhetschef på Bergvik Skog Öst. Förutom att sköta den befintliga Fjärilsvägen kommer vi nu att kunna restaurera ett större område, där fjärilar tidigare funnits.

De konkreta skötselåtgärderna innebär bland annat att vägrenen slås varje år i stället för var 3–5 år, förklarar Lilja. Det sker sent på säsongen för att inte störa fjärilarna. I vissa områden med särskilt känsliga fjärilar krävs det också att maskinen klarar att mer skonsamt skära av växtligheten i stället för att slå av den.
– Fjärilsvägen är ett synnerligen behjärtansvärt projekt, eftersom det syftar till att främja hotade fjärilsarters överlevnad. När vi nu blev kontaktade av World Forest Forum, kändes det som alldeles naturligt och självklart att vi skulle stödja projektets fortsatta utveckling och ambitionen att utöka den befintliga fjärilsvägen, säger Mia Enayatollah, ansvarig för Microsofts Datacenter Community Affairs i Sverige.

Projektet kommer också att finansiera utökad skyltning och en ny handikappanpassad entré. Bergvik Skog Öst har också inlett dialog med lokala aktörer som Naturskyddsföreningen och Fältbiologerna för ett samarbete. Sofia Lilja hoppas på ett ökat lokalt engagemang, till exempel för att sprida kunskap om biologisk mångfald och den fantastiska artrika vägen.

Varför satsar då ett stort företag som Microsoft på den här typen av lokala projekt?
– För Microsoft är det ytterst viktigt att vara närvarande och bidra till samhället i våra datacenterregioner, förklarar Mia Enayatollah. Vi bidrar lokalt, bland annat genom att donera pengar till ideella organisationer för projekt som syftar till att öka kompetensen inom tech, till hållbarhetsprojekt, där biologisk mångfald är en viktig komponent, och till projekt som syftar till att stärka enskilda initiativ och lokalt engagemang.

Projektet Fjärilsvägen sker enligt en ny standard för biokrediter, som är ett nytt verktyg som utvecklats för att markägare ska kunna få ersättning för att göra naturvårdande insatser, som annars inte skulle skett, och det ger näringsliv och andra organisationer möjlighet att bidra till en rikare biologisk mångfald.
– Vi arbetar för breddad markanvändning där biokrediter skapar nya samarbetsmöjligheter samtidigt som det ökar restaureringstakten i våra skogar och vatten, säger Sofia Lilja. En fördel med att följa standardens krav är till exempel inventeringarna av både växter och fjärilar som tydligt kommer att visa om åtgärderna gör att vi närmare oss målen.

Biokreditprojektet har tagits fram av markägaren i dialog med Qarlbo Biodiversity, som investerar i naturpositivt skogsbruk globalt och utvecklar biokreditmetoder. Martin Pilstjärna, Impact Director på Qarlbo Biodiversity, har stöttat Bergvik Skog Öst under projektutvecklingen.
– Projektet är ett bra exempel på hur även större skogsägare inom ramen för sitt kommersiella skogsbruk kan använda biokrediter och vår biokreditmetod. Fjärilsvägen uppvisar en unik rikedom av ovanliga och hotade dagfjärilar som nu kommer att kunna fortleva längs vägsträckan.

Fjärilsvägen är det tredje biokredit-projektet som genomförs i Sverige.
– World Forest Forum har under flera år arbetat för att möjliggöra biokrediter som ett finansieringsverktyg för naturvårdsinsatser. Därför var det en självklarhet för oss att gå in i ett samarbete med Bergvik Skog Öst, konstaterar Maria Hedblom, vd, World Forest Forum.

För att biokrediter ska fungera som ett verktyg för att öka den biologiska mångfalden krävs ett öppet och robust system. Transaktionen för projektet Fjärilsvägen genomfördes via företaget Treebulas tekniska plattform.
– Transparens och spårbarhet är centrala aspekter i dessa transaktioner, och med vår plattform kan vi säkerställa att alla biodiversitetsprojekt som säljs blir möjliga att spåra och följa. Det skapar en trygg och öppen process för både köpare, säljare och omvärlden. säger Adam Aljaraidah, medgrundare av Treebula.

Kontaktpersoner

Sofia Lilja, hållbarhetschef och projektutvecklare, Bergvik Skog Öst
sofia.lilja@bergvikskogost.se

Mia Enayatollah, ansvarig Datacenter Community Affairs Manager – Sverige, Microsoft
enayatollahm@microsoft.com

Maria Hedblom, vd, World Forest Forum
maria.hedblom@worldforestforum.com
070-236 54 36 

Pressbilder finns att ladda ner här: Ladda ned pressmaterial och grafiskt material – World Forest Forum

Faktaruta Fjärilsvägen
Fjärilsvägen är en skogsbilväg utanför Gävle, som har varit känd hos fjärilsintresserade sedan 1950-talet och är idag ett populärt utflyktsmål för allt från lokala besökare till internationella turister. Efter den tre kilometer långa vägsträckan förekommer över 50 olika fjärilsarter, däribland ett antal rödlistade arter. Liknande vägar med rik fjärilssammansättning har funnits i andra delar av Sverige men har försvunnit på grund av igenväxning eller för att vägkantsslåtter under flera år har utförts vid fel tidpunkt på sommaren. Länsstyrelsen Gävleborg har sedan år 2007 haft ett nyttjanderättsavtal med Bergvik Skog Öst och ansvarat för röjning och slåtter av vägkanterna på den nuvarande Fjärilsvägen. Länsstyrelsen har dock aviserat att de inte har finansiering för att upprätthålla nuvarande skötseln efter 2024. Skogsägaren Bergvik Skog Östs markinnehav omfattar cirka 360 000 hektar, där merparten finns i Uppland, Gästrikland, Hälsingland, Dalarna och Härjedalen. 

Läs mer om projektet här: https://treebula.se/biodiversitet/1/

Faktaruta Biokrediter
Biokrediter är ett verktyg som ska stimulera till fler biodiversitetsförbättrande naturvårdsprojekt via privat finansiering. Det kan handla om att ett företag köper insatser som bevarar, utvecklar och restaurerar den biologiska mångfalden i syfte att skydda och återställa viktiga ekosystem.

Swedish Biocredit Alliance syftar till att på ett oberoende och icke-vinstdrivande sätt främja en livskraftig, transparent och ansvarsfull marknad för biokrediter och målet är att förvalta standarden och tillhandahålla projektregister för biokrediter. Biokrediter lyfts fram globalt som ett viktigt komplement till befintlig finansiering av naturvård.

Initiativtagare och projektägare är World Forest Forum som tillsammans med Qarlbo Biodiversity, Norra Skog, Södra och Umeå kommun utgör styrgruppen. Swedish Biocredit Alliance är medlemmar i den globala organisationen Biodiversity Credit Alliance, som bildades under COP15 i Montreal 2022 i syfte att skapa ett globalt ramverk för högkvalitativa biokrediter. Swedish Biocredit Alliance har nyligen lanserat Global Biocredit Standard.

Läs mer om Swedish Biocredit Alliance och ta del av standarden, www.swedishbiocreditalliance.se

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.