Marknadsnyheter
Konkurrenskraftig klinisk forskning ett av målen när ALF-avtalet utreds
Landskapet för både klinisk forskning och svensk sjukvård har förändrats under de senaste åren. Regeringskansliet har tillsatt en utredare som ska biträda Utbildningsdepartementet med att ta fram ett underlag inför en omförhandling av ALF-avtalet som reglerar samverkan mellan staten och berörda regioner om läkarutbildning, klinisk forskning och utveckling av hälso- och sjukvården.
Syftet med utredningen är att bistå staten med ett underlag till ett nytt avtal som långsiktigt bidrar till en läkarutbildning av hög kvalitet, internationellt konkurrenskraftig klinisk forskning och utveckling av en kunskapsbaserad, effektiv och modern hälso- och sjukvård.
Staten är ansvarig för läkarutbildningen och för forskningen medan det är regionerna som är huvudmän för hälso- och sjukvården. En utgångspunkt för utredningen är att staten och regionerna har ett gemensamt intresse och ansvar att erbjuda klinisk forskning, utbildning och utveckling för att stärka hälso- och sjukvården i Sverige. Ett nytt ALF-avtal ska också syfta till en god nationell samordning av klinisk utbildning av läkare, forskning och utveckling, inklusive transparens och effektivitet i användning av resurser inom ramen för ALF-samarbetet.
– För att Sverige ska kunna erbjuda en kunskapsbaserad, modern och jämlik vård behöver utbildning, klinisk forskning och utveckling ses som en strategisk resurs. Mot bakgrund av den nya läkarutbildningen, utvecklingen inom klinisk forskning och de stora förändringar som svensk hälso- och sjukvård har genomgått under senare år finns det goda skäl att se över det nuvarande ALF-avtalet, säger utbildningsminister Mats Persson.
Utredare blir Bertil Lindahl som är överläkare och professor i kardiologi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och vid Uppsala universitet.
Uppdraget ska redovisas senast den 29 februari 2024.
Kontakt
Agnes Eklund, pressekreterare hos Mats Persson, 076-1426378, agnes.eklund@regeringskansliet.se
Marknadsnyheter
Platzer bibehåller investment grade kreditbetyg, BBB- med stabila utsikter

Platzer bibehåller ”investment grade” kreditbetyget, BBB- med stabila utsikter, vid den årliga genomgången från kreditvärderingsinstitutet Nordic Credit Rating AS (NCR). Ratingen speglar att Platzer alltjämt har en stabil finansiell ställning i nuvarande miljö.
– Vi arbetar aktivt med att agera långsiktigt och vidta åtgärder för att begränsa effekterna av de höjda räntorna och osäkerheten på kapitalmarknaden. Vi har upptagit längre lån i bank och utökat volymen räntesäkring. Ratingen bekräftar att åtgärderna gett önskad effekt och att vår finansiella ställning är fortsatt stabil. Jag är glad och stolt att vi idag kan lämna detta styrkebesked, säger Fredrik Sjudin, cfo på Platzer.
Nordic Credit Rating AS (NCR) är registrerat hos europeiska värdepappersmarknads-myndigheten (ESMA) och har tillstånd att utföra kreditvärderingsaktiviteter i EU och EFTA-länderna. NCR tilldelar kreditbetyg till finansinstitut och företag baserade i främst Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige.
För ytterligare information kontakta:
Fredrik Sjudin, cfo, Platzer, tel: 0721-27 77 78
P-G Persson, vd, Platzer, Tel.: 0734-11 12 22
Platzer Fastigheter Holding AB (publ) äger och utvecklar kommersiella fastigheter i Göteborg till ett värde om 27 mdkr. Platzer är noterat på Nasdaq Stockholm, Large Cap.
Marknadsnyheter
Sileon tecknar avtal med spanska Sipay för att lansera BNPL i Spanien
Sileons BNPL-teknik får fotfäste i Spanien genom ett nytt treårigt avtal med Sipay, en ledande spansk betaltjänstleverantör inom handel, service och media.
Avtalet befäster Sileon som en internationell teknikleverantör på den växande BNPL-marknaden och ger Sipay möjlighet att utöka sina tjänster till att omfatta fakturabetalning och avbetalningsplaner.
Med Sileons kraftfulla BNPL-teknik kan Sipay möta konsumenternas höga efterfrågan på flexibla och bekväma betalningsalternativ.
Sipay är en betaltjänstleverantör och plattform som hjälper handlare att sälja mer genom att addera värde till deras slutkonsumenter under betalningsprocessen. Företaget, specialiserat på utveckling av innovativa och säkra betalningslösningar, har nästan 30 års erfarenhet inom betalningsbranschen. Sipays kunder inkluderar stora aktörer inom turism, mode, fritid och försäkring. Bolaget hanterar över 100 miljoner transaktioner årligen och har kapacitet att verka i över 70 länder.
”Avtalet med Sipay stärker vår position på den tilltagande BNPL-marknaden och innebär ett stort steg fram i vår internationella expansionsresa. Vi är mycket glada över att addera Sipay till vår växande skara av kunder och ser fram emot att stödja dem med BNPL-funktionalitet,” säger David Larsson, vd på Sileon.
För mer information, vänligen kontakta:
David Larsson, VD, Sileon AB
E-post: david.larsson@sileon.com
Telefon: +46 725 502 306
Om Sileon
Sileon AB (publ) är ett globalt fintech-bolag som erbjuder en innovativ kortbaserad Buy Now Pay Later (BNPL) SaaS-funktionalitet till banker, kortutgivare och fintechs. Med Sileons BNPL-produkt kan kunder addera BNPL till sin befintliga kredit- eller betalkortsbas och driva sin B2B- eller B2C BNPL-verksamhet internt. Sileon verkar på en snabbväxande internationell marknad med en uppskattad transaktionsvolym på 680 miljarder USD globalt år 2025. Sileon är noterade på Nasdaq First North Growth Market och har cirka 50 anställda på sitt huvudkontor i Stockholm. Bolagets Certified Adviser är Erik Penser Bank.
Taggar:
Marknadsnyheter
Acuvi vinner ytterligare order inom avancerad robotkirurgi
Acuvis dotterbolag PiezoMotor har under en tid levererat mikromotorer till en schweizisk kund som har utvecklat en operationsrobot för behandling av dövhet. Genom avancerad robotkirurgi sätts ett implantat in i innerörats allra minsta beståndsdelar och PiezoMotors motorteknologi levererar den precision applikationen kräver.
Kunden har erhållit nödvändiga marknadsgodkännanden för produkten och inleder nu serieproduktion. Acuvi har som en konsekvens därav nu mottagit den första ordern för serieleveranser. Första ordervärdet uppgår till motsvarande ca 3,6 MSEK och kundens bedömning är att uppföljningsorder är att vänta under andra halvåret 2023. Leveranser inleds redan innevarande månad.
“Vi har jobbat nära kunden under deras utvecklingsarbete och nu kom första större ordern som markerar start av ramp-up. Genom en kombination av avancerade algoritmer och robotiserad mikrokirurgi sätts ett implantat in i innerörat. Tack vare den precision PiezoMotors motorteknologi levererar är detta möjligt. För en människa hade ingreppet varit omöjligt att genomföra. Nerver 0,4 mm bort från ingreppet får inte komma till skada”, säger Olof Stranding, VD för Acuvi.
Vid frågor, vänligen kontakta:
Olof Stranding, VD
Certified Adviser: Redeye AB
Om Acuvi
Acuvi är en bolagskoncern som tillhandahåller världsledande system och teknologier som möjliggör högre precision och ökad miniatyrisering. Kunderna återfinns inom bland annat Life Science, halvledarindustri och avancerad optik. Acuvis aktie handlas på Nasdaq First North Growth Market.
Informationen lämnades enligt ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 9 juni 2023.
-
Analys från DailyFX8 år ago
EUR/USD Flirts with Monthly Close Under 30 Year Trendline
-
Marknadsnyheter4 månader ago
Upptäck de bästa verktygen för att analysera Bitcoin!
-
Analys från DailyFX10 år ago
Japanese Yen Breakout or Fakeout? ZAR/JPY May Provide the Answer
-
Analys från DailyFX10 år ago
Price & Time: Key Levels to Watch in the Aftermath of NFP
-
Analys från DailyFX6 år ago
Gold Prices Falter at Resistance: Is the Bullish Run Finished?
-
Marknadsnyheter3 år ago
BrainCool AB (publ): erhåller bidrag (grant) om 0,9 MSEK från Vinnova för bolagets projekt inom behandling av covid-19 patienter med hög feber
-
Marknadsnyheter6 år ago
Tudorza reduces exacerbations and demonstrates cardiovascular safety in COPD patients
-
Nyheter5 år ago
Teknisk analys med Martin Hallström och Nils Brobacke