Kontantupproret presenterar lagförslag för att säkra kontanterna

| 6 juli, 2022 | 0 kommentarer

Användningen av kontanter har gått ner kraftigt i Sverige. Detta skapar problem både för människor i digitalt utanförskap och för vår nationella beredskap. Kontantupproret har nu tagit fram ett eget lagförslag som ska säkra kontanterna i Sverige. Lagförslaget presenteras vid ett seminarium i Almedalen idag och har den danska lagen som förebild.

Kontantupproret består av ett antal folkrörelser och organisationer som med oro sett på utvecklingen i Sverige med minskad kontantanvändning. Nu presenterar Kontantupproret ett lagförslag för att kontanterna ska finnas kvar i Sverige. Med förslaget vill Kontantupproret att de politiska partierna agerar för att rädda kontanterna.

– Det är fem i tolv för kontanterna i Sverige. Allt fler butiker och andra verksamheter blir kontantlösa och bankerna försvårar kontantanvändningen genom regler och avgifter. Nu får det vara slut på välvilligt prat, det är dags för politiken att agera och rädda våra kontanter, säger Björn Eriksson som är ordförande i Kontantupproret.

De som drabbas i det kontantlösa samhället är i första hand grupper som lever i digitalt utanförskap – äldre, funktionsvarierade, boende på landsbygden och personer som lever under hot eller förföljelse. Enligt Internetstiftelsen handlar det om ungefär en miljon människor.

På senare tid har även beredskapsfrågan blivit allt viktigare. Inträffar ett haveri i de digitala systemen eller om vi drabbas av en attack av något slag behöver vi ha kontanter för att kunna handla förnödenheter.

– Titt som tätt inträffar haverier i betalsystemen och då står människor där med värdelösa plastkort. När vi nu också fått ett fruktansvärt krig inpå knuten är det direkt ansvarslöst att låta kontanterna försvinna, säger Björn Eriksson.

Lagförslaget har den danska lagen som förebild. Där är handeln skyldig att ta emot kontanter som betalning.

– Vi ser att i Danmark lever kontanterna sida vid sida med de digitala systemen och det fungerar alldeles utmärkt. En motsvarande svensk lag kan införas snabbt om bara politikerna vill, säger Björn Eriksson.

Lagförslaget framgår i bilaga.

För mer information:

Björn Eriksson, tel 070-6264606

Om Kontantupproret

Kontantupproret är ett nätverk av organisationer och föreningar som tycker att det är viktigt att kontanter finns kvar som betalmedel i Sverige. Kontantupproret anordnar möten och seminarier samt bildar opinion för användningen av kontanter. Vi anser att det behövs ett tydligt regelverk kring kontanterna och att det inte bara kan vara privata aktörers sak att besluta om.kontanternas framtid. Våra förslag finns sammanfattade i en skrift som även kan laddas ner. Läs mer på Kontantupprorets hemsida.

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.