Connect with us

Marknadsnyheter

Kontroller på serveringsställen: 9 av 10 tar ansvar för minskad smittspridning

Published

on

Södertälje kommuns miljökontor och tillståndsenhet inom Socialkontoret har sedan pandemins början gjort cirka 1 300 kontroller på restauranger, kaféer, krogar och festvåningar. Kontrollerna sker ofta tillsammans med Polisen och visar att i 9 av 10 fall har verksamhetsansvariga följt restriktioner och lagar och bidragit till minskad smittspridning av covid-19.

Under pandemin har Miljökontoret gjort 1 265 kontroller på restauranger, caféer och även festvåningar.  På 122 stycken av dessa har miljöinspektörer hittat någon form av avvikelse – det vill säga situationer där risk för smittspridning varit stor.

Avvikelserna har lett till olika beslut, såsom viten, ett slags straffbelopp. Sedan augusti har Miljönämnden fattat 66 beslut – 41 av dessa var beslut om viten. Exempel på beslut har varit förbud mot dans där man behöver betala 50 000 kronor om man strider mot förbudet, samt beslut om åtgärder för att hålla avstånd mellan olika sällskap, där man behöver betala 10 000 kronor om man strider mot beslutet.

Andra myndigheter och lagar styr vad kommunen kontrollerar

De kontroller kommunen gör, styrs av den tillfälliga lagstiftning som finns under pandemin, vars syfte är att minska smittspridningen.

– Det är Region Stockholm, länsstyrelsen eller Folkhälsomyndigheten som vägleder oss i arbetet. Våra kommunala myndigheter har i uppdrag att bedriva tillsyn för att hjälpa till att stoppa smittkedjor just i Södertälje där smittspridningen i samhället varit extra stor, säger Anna Flink, chef för krisledningsstaben i Södertälje kommun.

Kommunen har kraftsamlat tillsammans med Polisen för att leverera tillsyn enligt lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen. Detta för att hindra att fler människor smittas, behöver sjukhusvård eller i värsta fall dör. Enbart i Södertälje har 218 personer avlidit i covid-19, enligt Folkhälsomyndighetens siffror från den 28 mars.

De vanligaste avvikelserna totalt sett är för litet avstånd mellan olika sällskap samt att personalen inte är tillräckligt aktiv för att hindra att smittkedjor uppstår.

Lokala näringslivet har tagit stort ansvar

– Sett till helheten ser det mycket bra ut. Kommunen har både lyckats kontrollera i stor skala och samtidigt sett att det lokala näringslivet tagit stort ansvar för att se till att så få människor som möjligt blir sjuka av detta lömska virus, säger Helena Götherfors, chef för Miljökontoret.

Dock finns enstaka avvikelser. Vid en tillsyn nyligen blev kommunens tillsynsmedarbetare och Polisen stoppade av verksamhetsansvarig för ett serveringsställe.

– Tillit behövs mellan näringsidkare och myndighetsutövningen, för vårt gemensamma Södertälje. Signalen vi fick är att man har något att dölja. Polisen och kommunen ser allvarligt på den bristande samverkan mellan näringsidkare och ansvarig för tillsyn, säger Anna Flink.

Tillståndsenheten har även den gjort kontroller kopplat till pandemin. Man har totalt gjort kontroller på 100 stycken serveringsställen, som rör alkoholtillstånd. Socialnämnden gav en varning på nyår då ett sällskap på ett serveringsställe drack alkohol efter kl. 20.00. Annars har kontrollerna inte lett till sanktioner.

Ett axplock av det som kontrolleras på restauranger, kaféer, krogar och festvåningar:

  • att krögarna följer Folkhälsomyndighetens föreskrifter och lag om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen
  • att serveringsställen med tillstånd att servera alkohol avslutar sin servering senast kl 20.00, därefter ska serveringsstället vara utrymt senast 20.30. Besökare som hämtar mat får vara i lokalen men måste kunna hålla minst en meters avstånd till andra besökare, oavsett om serveringsstället har tillstånd att servera alkohol.
  • att det endast rör sig om sittande middag, inget mingel och så lite rörelse som möjligt. All mat och dryck ska intas sittande.
  • att max fyra personer från samma sällskap sitter vid samma bord, oavsett hur stort/långt bordet är
  • att det finns minst en meter mellan olika bord/personer i olika sällskap. Vid t ex passager/gångar där människor går bör avståndet ökas till upp till två meter.

För mer information:

Anna Flink, chef för krisledningsstaben, Södertälje kommun, anna.flink@sodertalje.se, tel. 08 5230 6728
Helena Götherfors, miljöchef, Södertälje kommun,
helena.gotherfors@sodertalje.se  tel. 08 5230 1928
Annika Rådström, socialdirektör, Södertälje kommun, annika.radstrom@sodertalje.se tel. 08 5230 1817

Helena Sundman, pressekreterare, helena.sundman@sodertalje.se tel. 08-5230 6603

Continue Reading

Marknadsnyheter

Regeringen föreslår lättnader i byggkraven för studentbostäder

Published

on

By

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till lättnader i byggkraven för studentbostäder. Syftet är att öka möjligheterna till flexibilitet vid byggandet.

– På många studieorter är det svårt för studenter att hitta boende. Därför behöver byggregelverket förenklas. Syftet är att möjliggöra för fler studentbostäder genom sänkta byggkostnader och ökad flexibilitet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Förslaget innebär att det blir möjligt att göra undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet i en byggnad som innehåller studentbostäder. Undantagen ska kunna tillämpas vid både nyproduktion och vid ändring av en byggnad.

Det ska vara möjligt att göra undantag för högst 80 procent av studentbostäderna i ett byggprojekt. Minst 20 procent av studentbostäderna ska fortfarande uppfylla gällande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Lagändringen ger större flexibilitet vid byggande av studentbostäder och skapar fler tänkbara sätt att utforma planlösningar. Till exempel kan bostadsytan minskas och fler bostäder rymmas inom en given yta.  

De föreslagna undantagen ska inte hindra personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i sociala sammanhang. En studentbostad som omfattas av undantagen ska kunna besökas av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Regeringen breddar också definitionen av studentbostäder till att inkludera all vuxenutbildning för att göra det möjligt för fler kommuner att erbjuda studentbostäder.

Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.

Lagrådsremissen: Lättnader i byggkraven för studentbostäder – Regeringen.se

Presskontakt
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
ebba.gustavsson@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Bönor från egen kaffeskog, sump till jord – Viking Lines nya kaffe gör gott på många olika sätt

Published

on

By

Viking Lines resenärer dricker varje år 8,5 miljoner koppar kaffe. Nu satsar rederiet på ett helt nytt kaffe som ger minskade klimatutsläpp och bättre levnadsvillkor för odlarna. Kaffet från Slow Forest odlas på rederiets egen odling i Laos utan kemiska gödningsmedel, handplockas och rostas därefter i Danmark.

Allt kaffe som serveras på Viking Lines fartyg är nu hållbart producerat Slow Forest-kaffe, odlat på rederiets 75 hektar stora odling på högplatåerna i Laos och rostat i Danmark. Kaffeplantorna odlas bland träd på återbeskogad mark, i stället för på traditionellt skövlade plantager. Viking Lines odling ligger i en kolsänka där målsättningen är att plantera 30 000 träd, vilket innebär nästan 400 träd per hektar. Kaffeskogen förbättrar också den lokala biologiska mångfalden i området.

Odlingen, bearbetningen och rostningen av kaffet hanteras av Slow Forest Coffee. För företaget är det viktigt att produktionskedjan är rättvis och transparent. Utöver miljöfördelarna erbjuder Slow Forest bättre lönevillkor och sjukersättning för byns odlare.

”Den traditionella kaffetillverkningens koldioxidavtryck är stort och merparten av intäkterna går till Europa i stället för produktionsländerna. Vi ville göra annorlunda. Våra kunder vill göra hållbara val, och nu kan de njuta av sitt kaffe med bättre samvete än någonsin tidigare,” berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.

Bönorna till Slow Forest-kaffet får sakta mogna i skuggan av träden, utan kemiska gödningsmedel. De plockas också för hand, vilket avsevärt förbättrar kaffets kvalitet och smak. Viking Lines nya kaffe består till 100 procent av Arabica-bönor, med en balanserad syrlighet samt smak av nötter och choklad. Rostningsprofilen har skapats av den världsberömda danska rostningsmästaren Michael de Renouard.

”Vi valde en mörkrost till fartygets kaffe, vilket passar både finländarnas och svenskarnas nuvarande smakpreferenser gällande rostning. Finländarnas smak gällande kaffe har under de senaste åren utvecklats mot en mörkare rostning. Innan vi gjorde vårt slutgiltiga val testades det nya kaffet i Viking Cinderellas bufférestaurang och personalmässen – och båda testgrupperna gav toppbetyg. Då 8,5 miljoner koppar kaffe bryggs varje år kan inget lämnas åt slumpen!” säger Janne Lindholm.

Viking Lines hållbarhetsmål stannar inte vid produktionskedjan. Kaffesump från fartygen återvinns nämligen som råmaterial för trädgårdsjord. Detta minskar avsevärt användningen av jungfrulig torv vid tillverkningen av mylla.

”Vi har som mål att allt som tagits ombord på fartygen som är möjligt att återvinna ska återanvändas eller återvinnas. Det gäller inte bara kaffet utan även matavfall och till exempel textilier som tas ur bruk. Ett bra exempel på vårt livscykeltänkande är att frityrolja från fartygets restauranger blir till biobränsle för den finska sjöfartsindustrin,” säger Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg.

Slow Forest Coffee – 5 fakta:

  1. Slow Forest Coffee är ett kaffeföretag som verkar i Laos, Vietnam och Indonesien i samarbete med över 500 lokala kaffeodlare.
  2. Företaget grundades år 2019 av Pinja Puustjärvi, driven av en vilja att skydda skogarna i Laos och stötta lokala odlare. Puustjärvi bodde som barn i Laos på grund av sin fars arbete.
  3. Kaffet odlas i restaurerade kaffeskogar, som binder stora mängder kol och ökar den biologiska mångfalden.
  4. Det är viktigt för företaget att produktionskedjan är ansvarsfull och transparent, samt att verksamheten gynnar både miljön och de lokala samhällena.
  5. Slow Forest Coffee betalar odlarna bättre ersättning än genomsnittet i Laos och erbjuder förmåner som underlättar deras liv: förskottsbetalningar, utbildning och möjligheten att låna pengar från en krisfond.

Mera infomation om Slow Forest Coffee här

Tilläggsinformation:

Janne Lindholm, restaurangchef

janne.lindholm@vikingline.com, tel. +358 400 744 806

Dani Lindberg, hållbarhetschef

dani.lindberg@vikingline.com, tel. +358 18 27 000

Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör

johanna.boijer@vikingline.com, tel. +358 18 270 00

Christa Grönlund, informationschef

christa.gronlund@vikingline.com, tel. +358 9 123 51

Continue Reading

Marknadsnyheter

“Vi behöver tillsammans enas om vettiga avtal, som sätter standard för branschen”

Published

on

By

Sveriges Radios Kulturnytt gör just nu en mycket välkommen granskning av villkoren i musikbranschen. Igår lyftes artisten Siw Malmkvists situation med ett avtal som inte förnyats på över 60 år. Hennes situation är tyvärr långt ifrån unik. Musikerförbundet har länge uppmärksammat att majorbolagen fortsätter att betala extremt låga royaltynivåer till artister vars kontrakt skrevs på 1960-talet – en tid då digital streaming inte existerade. 

– Jag kan intyga att artisterna som talar ut i P1 är långt ifrån ensamma om sin situation och vi uppmanar deras artistkollegor att gå ut med sitt tydliga stöd till de som vågar bryta tystnaden om oskäliga ersättningar, säger Musikerförbundets ordförande Karin Inde. 

Musiker och artister skapar det värde som skivbolagen tjänar pengar på, men ändå ser vi gång på gång hur bolagen behåller stora delar av intäkterna. Att en av Sveriges mest folkkära artister, med en karriär som sträcker sig över decennier, fortfarande har en oskälig royalty är ett tydligt bevis på branschens obalans. 

– Tystnadskulturen kring prissättning är enbart bra för bolagen. Både artister och musiker skulle verkligen tjäna på att dela med sig till varandra om hur betalningar och dealar verkligen ser ut. Förstås i trygga, egna rum. Det är bara bolagen som tjänar på att vi inte pratar med varandra om pengar, säger Karin Inde. 

Stort tack till de modiga artister som ser till att lyfta problematiken! För att vi ska få till en i grunden mer rättvis musikbransch behöver de stora parterna i sammanhanget – skivbolagen, musikerna och artisterna – göra som de flesta andra svenska branscher lyckas med:  

– Vi behöver tillsammans enas om vettiga och balanserade avtal, som sätter standard för branschen. Musikerförbundet är redo att göra vår del i arbetet för bättre villkor i musikbranschen, frågan är om skivbolagen är redo, säger Karin Inde.  

Karin Inde
Förbundsordförande
karin.inde@musikerforbundet.se
+46 (0)704447228

Musikerförbundet är fackförbundet för professionella musiker och artister. Vi arbetar för förbättrade upphovsrättsliga och arbetsrättsliga villkor och för att våra medlemmar ska få en rättvis del av de värden de skapar i samhället.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.