Connect with us

Marknadsnyheter

Kosta Bryggeri lanserar GW:s Nyktra Pilsner – med Pontus Frithiof som ambassadör

Published

on

Det småländska bryggeriet Kosta Bryggeri lanserar nu en alkoholfri lager – GW:s Nyktra Pilsner – den första av två ölnyheter som tagits fram genom ett nära samarbete mellan författaren och kriminologen Leif G.W. Persson, företagsledaren Torsten Jansson och initiativtagaren Pontus Frithiof. GW:s Nyktra Pilsner finns inledningsvis att köpa hos utvalda återförsäljare i dagligvaruhandeln samt på restauranger, barer och hotell.

Leif GW Persson Pontus Frithiof och Torsten Jansson

Under våren lanserarar Kosta Bryggeri två ölsorter som bär Leif G.W. Perssons namn och bild. GW:s Nyktra Pilsner är den första att lanseras och finns från och med vecka 7 hos utvalda återförsäljare. Bakom framtagning, produktion och lansering står trion Torsten Jansson, Leif G.W. Persson och Pontus Frithiof.

Det har varit roligt och lärorikt att producera öl, då jag själv är en kräsen och medveten ölkonnässör. Jag har stora förhoppningar på våra gemensamma produkter. Vår alkoholfria öl är ljus med bra beska och den smakar pilsner, säger Leif G.W. Persson.

Torsten Jansson kontaktade Pontus Frithiof och berättade om Kosta Bryggeri som, under pandemin, startade att tillverka kvalitativ hantverksöl. Efter ett inspirerande samtal föreslog Pontus idéen om att producera öl tillsammans med Leif G.W. Persson, som likt Torsten är en återkommande gäst på Pontus Frithiofs restauranger sedan lång tid tillbaka. Detta blev startskottet för ett nära samarbete, med Leif G.W. som ansiktet utåt för två nya produkter signerade bryggeriet.

Det känns väldigt roligt att ha fått till ett så nära och bra samarbete med Leif och Pontus och vi är alla spända på att äntligen få presentera vår första gemensamma produkt. Vi är tre enkla personer som gör något stort gemensamt och vi kommer att lyfta volymerna. Vår ambition är att bli ett lönsamt bryggeri, och en ny attraktion för destinationen Kosta, vilket ska locka fler besökare till platsen, säger Torsten Jansson, vd New Wave Group och Kosta Bryggeri.

Planerna på ett mikrobryggeri med hantverksskicklighet, inspirerat av lokala referenser och med kopplingen till Kosta Glasbruk (Orrefors Kosta Boda) med anor från 1742, har länge funnits hos Torsten Jansson. Hans idé om att brygga eget öl som påminner om Kostas historia låg till grund för satsningen som kom att bli Kosta Bryggeri, med öppning under rådande pandemi 2022. Sedan dess har hundratusentals liter öl producerats i Kosta och de återfinns på lokala restauranger såväl som på hyllorna på Systembolaget. Idag har Kosta Bryggeri fyra ölsorter i sitt sortiment: Hyttpilsner (en ljus lager), Julöl (mörk lager), Amber (Ale) och Modern English (India Pale Ale).  Alla i gammeldags mörka glasflaskor med vackra etiketter.   

Den folkkäre kriminologen och författaren Leif G.W. Persson har många strängar på sin lyra och har, parallellt med sin karriär, även lanserat sex viner i eget namn. Leif G.W. står även bakom en produktlinje med viltkött i fokus som idag finns att köpa i utvalda butiker under namnet Svenskt Gårdsvilt, där även Pontus är delägare.  

Tillsammans har vår starka trio en stor förkärlek till mat, dryck och affärer. Vi möter uteslutande positiva reaktioner från dagligvaruhandeln och vi har förhoppningar inom en snar framtid att se GW:s Nyktra Pilsner på Systembolagets hyllor, och därigenom nå fler konsumenter. I min roll som ambassadör kommer jag naturligtvis att servera pilsnern på mina restauranger, avslutar Pontus Frithiof, grundare och ägare Pontus Group.

GW:s Nyktra Pilsner är en alkoholfri bernstensljus lager med mycket smak. Den har en klassisk stil och karaktär med twist.  Pilsnern är bryggd på tyskt ädelhumle och har en fin balans mellan beska och sötma. Den karaktäristiska smaken av lager gör att den passar bra att dricka som den är, och även till matiga husmansrätter.  Flaskans utseende och etikett gå i linje med bryggeriets övriga sortiment.

GW:s Nyktra Pilsner
Volym:                                                                       330 ml
Alkohol:                                                                     0,5 %
Rekommenderat pris:                                               19,95 kronor
Lansering i butiker:                                                    fr.o.m. vecka 7, 2024

Om Leif G.W. Persson
Leif Gustav Willy Persson, känd som Leif G.W. Persson är en svensk kriminolog och författare. Han syns ofta i tv och i tidningar, och har skrivit flera samhällskritiska deckare. Utöver det har Leif G.W. Persson gjort sig ett namn inom vinbranschen, med sex viner som bär hans namn, samt i dagligvaruhandeln med produkter av viltkött.

Om Kosta Bryggeri
Kosta Bryggeri ligger ett stenkast från Kosta Glasbruk. Kosta Bryggeri producerar närmare 50 000 liter öl per år och erbjuder en handfull klassiska europeiska öltyper som Pils, Hefewizen, Pale Ale och Porter. Inspirationen kommer från Tyskland, Tjeckien, Storbritannien och Irland, men naturligtvis med bryggeriets egna personliga prägel på ölen. Bryggeriet invigdes 2022 och har sedan dess bryggt flera olika sorters öl så som Kosta Hyttpilsner, Kosta Bruksbitter, Kosta Belgian, Modern English, Kosta Julöl samt påsk- och julmust. https://destinationkosta.se/sv/kostabryggeri

Heléne Airijoki
Presskontakt
073 385 03 19
helene.airijoki@spoilconcept.se

Pontus Group grundades 1999 av Pontus Frithiof och består idag av 12 verksamheter. De helägda verksamheterna är La Tour och Le Bar i DN-huset och Pontus Catering, Event & Arena, som även står för mat- och dryckesutbudet på Solvalla. Sedan våren 2015 driver Pontus Group flertalet restauranger tillsammans med restauratören Thomas Dahlstedt och hans koncern Nordrest: Pontus! i Sälen och en lodgebar på SkiStar Lodge Hundfjället, Pic Poc på AC Marriott Hotel Stockholm samt American Express Lounge, Mondo och La Girafe som öppnar på Stockholm-Arlanda Airport Terminal 5 under 2024. Dessutom öppnar La Girafe även i Uppsala och i Stockholm City 2025.

Pontus Frithiof är kock, krögare och entreprenör. Han blev känd 1999 för Pontus in the Green House, som utsågs till Sveriges bästa restaurang. Han har under åren mottagit utmärkelser som årets krögare, årets affärskrog samt tilldelats Gastronomiska Akademins Guldmedalj. Pontus har gett ut två kokböcker. https://pontusfrithiof.com

Continue Reading

Marknadsnyheter

Regeringen föreslår lättnader i byggkraven för studentbostäder

Published

on

By

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till lättnader i byggkraven för studentbostäder. Syftet är att öka möjligheterna till flexibilitet vid byggandet.

– På många studieorter är det svårt för studenter att hitta boende. Därför behöver byggregelverket förenklas. Syftet är att möjliggöra för fler studentbostäder genom sänkta byggkostnader och ökad flexibilitet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Förslaget innebär att det blir möjligt att göra undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet i en byggnad som innehåller studentbostäder. Undantagen ska kunna tillämpas vid både nyproduktion och vid ändring av en byggnad.

Det ska vara möjligt att göra undantag för högst 80 procent av studentbostäderna i ett byggprojekt. Minst 20 procent av studentbostäderna ska fortfarande uppfylla gällande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Lagändringen ger större flexibilitet vid byggande av studentbostäder och skapar fler tänkbara sätt att utforma planlösningar. Till exempel kan bostadsytan minskas och fler bostäder rymmas inom en given yta.  

De föreslagna undantagen ska inte hindra personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i sociala sammanhang. En studentbostad som omfattas av undantagen ska kunna besökas av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Regeringen breddar också definitionen av studentbostäder till att inkludera all vuxenutbildning för att göra det möjligt för fler kommuner att erbjuda studentbostäder.

Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.

Lagrådsremissen: Lättnader i byggkraven för studentbostäder – Regeringen.se

Presskontakt
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
ebba.gustavsson@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

“Vi behöver tillsammans enas om vettiga avtal, som sätter standard för branschen”

Published

on

By

Sveriges Radios Kulturnytt gör just nu en mycket välkommen granskning av villkoren i musikbranschen. Igår lyftes artisten Siw Malmkvists situation med ett avtal som inte förnyats på över 60 år. Hennes situation är tyvärr långt ifrån unik. Musikerförbundet har länge uppmärksammat att majorbolagen fortsätter att betala extremt låga royaltynivåer till artister vars kontrakt skrevs på 1960-talet – en tid då digital streaming inte existerade. 

– Jag kan intyga att artisterna som talar ut i P1 är långt ifrån ensamma om sin situation och vi uppmanar deras artistkollegor att gå ut med sitt tydliga stöd till de som vågar bryta tystnaden om oskäliga ersättningar, säger Musikerförbundets ordförande Karin Inde. 

Musiker och artister skapar det värde som skivbolagen tjänar pengar på, men ändå ser vi gång på gång hur bolagen behåller stora delar av intäkterna. Att en av Sveriges mest folkkära artister, med en karriär som sträcker sig över decennier, fortfarande har en oskälig royalty är ett tydligt bevis på branschens obalans. 

– Tystnadskulturen kring prissättning är enbart bra för bolagen. Både artister och musiker skulle verkligen tjäna på att dela med sig till varandra om hur betalningar och dealar verkligen ser ut. Förstås i trygga, egna rum. Det är bara bolagen som tjänar på att vi inte pratar med varandra om pengar, säger Karin Inde. 

Stort tack till de modiga artister som ser till att lyfta problematiken! För att vi ska få till en i grunden mer rättvis musikbransch behöver de stora parterna i sammanhanget – skivbolagen, musikerna och artisterna – göra som de flesta andra svenska branscher lyckas med:  

– Vi behöver tillsammans enas om vettiga och balanserade avtal, som sätter standard för branschen. Musikerförbundet är redo att göra vår del i arbetet för bättre villkor i musikbranschen, frågan är om skivbolagen är redo, säger Karin Inde.  

Karin Inde
Förbundsordförande
karin.inde@musikerforbundet.se
+46 (0)704447228

Musikerförbundet är fackförbundet för professionella musiker och artister. Vi arbetar för förbättrade upphovsrättsliga och arbetsrättsliga villkor och för att våra medlemmar ska få en rättvis del av de värden de skapar i samhället.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Bönor från egen kaffeskog, sump till jord – Viking Lines nya kaffe gör gott på många olika sätt

Published

on

By

Viking Lines resenärer dricker varje år 8,5 miljoner koppar kaffe. Nu satsar rederiet på ett helt nytt kaffe som ger minskade klimatutsläpp och bättre levnadsvillkor för odlarna. Kaffet från Slow Forest odlas på rederiets egen odling i Laos utan kemiska gödningsmedel, handplockas och rostas därefter i Danmark.

Allt kaffe som serveras på Viking Lines fartyg är nu hållbart producerat Slow Forest-kaffe, odlat på rederiets 75 hektar stora odling på högplatåerna i Laos och rostat i Danmark. Kaffeplantorna odlas bland träd på återbeskogad mark, i stället för på traditionellt skövlade plantager. Viking Lines odling ligger i en kolsänka där målsättningen är att plantera 30 000 träd, vilket innebär nästan 400 träd per hektar. Kaffeskogen förbättrar också den lokala biologiska mångfalden i området.

Odlingen, bearbetningen och rostningen av kaffet hanteras av Slow Forest Coffee. För företaget är det viktigt att produktionskedjan är rättvis och transparent. Utöver miljöfördelarna erbjuder Slow Forest bättre lönevillkor och sjukersättning för byns odlare.

”Den traditionella kaffetillverkningens koldioxidavtryck är stort och merparten av intäkterna går till Europa i stället för produktionsländerna. Vi ville göra annorlunda. Våra kunder vill göra hållbara val, och nu kan de njuta av sitt kaffe med bättre samvete än någonsin tidigare,” berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.

Bönorna till Slow Forest-kaffet får sakta mogna i skuggan av träden, utan kemiska gödningsmedel. De plockas också för hand, vilket avsevärt förbättrar kaffets kvalitet och smak. Viking Lines nya kaffe består till 100 procent av Arabica-bönor, med en balanserad syrlighet samt smak av nötter och choklad. Rostningsprofilen har skapats av den världsberömda danska rostningsmästaren Michael de Renouard.

”Vi valde en mörkrost till fartygets kaffe, vilket passar både finländarnas och svenskarnas nuvarande smakpreferenser gällande rostning. Finländarnas smak gällande kaffe har under de senaste åren utvecklats mot en mörkare rostning. Innan vi gjorde vårt slutgiltiga val testades det nya kaffet i Viking Cinderellas bufférestaurang och personalmässen – och båda testgrupperna gav toppbetyg. Då 8,5 miljoner koppar kaffe bryggs varje år kan inget lämnas åt slumpen!” säger Janne Lindholm.

Viking Lines hållbarhetsmål stannar inte vid produktionskedjan. Kaffesump från fartygen återvinns nämligen som råmaterial för trädgårdsjord. Detta minskar avsevärt användningen av jungfrulig torv vid tillverkningen av mylla.

”Vi har som mål att allt som tagits ombord på fartygen som är möjligt att återvinna ska återanvändas eller återvinnas. Det gäller inte bara kaffet utan även matavfall och till exempel textilier som tas ur bruk. Ett bra exempel på vårt livscykeltänkande är att frityrolja från fartygets restauranger blir till biobränsle för den finska sjöfartsindustrin,” säger Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg.

Slow Forest Coffee – 5 fakta:

  1. Slow Forest Coffee är ett kaffeföretag som verkar i Laos, Vietnam och Indonesien i samarbete med över 500 lokala kaffeodlare.
  2. Företaget grundades år 2019 av Pinja Puustjärvi, driven av en vilja att skydda skogarna i Laos och stötta lokala odlare. Puustjärvi bodde som barn i Laos på grund av sin fars arbete.
  3. Kaffet odlas i restaurerade kaffeskogar, som binder stora mängder kol och ökar den biologiska mångfalden.
  4. Det är viktigt för företaget att produktionskedjan är ansvarsfull och transparent, samt att verksamheten gynnar både miljön och de lokala samhällena.
  5. Slow Forest Coffee betalar odlarna bättre ersättning än genomsnittet i Laos och erbjuder förmåner som underlättar deras liv: förskottsbetalningar, utbildning och möjligheten att låna pengar från en krisfond.

Mera infomation om Slow Forest Coffee här

Tilläggsinformation:

Janne Lindholm, restaurangchef

janne.lindholm@vikingline.com, tel. +358 400 744 806

Dani Lindberg, hållbarhetschef

dani.lindberg@vikingline.com, tel. +358 18 27 000

Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör

johanna.boijer@vikingline.com, tel. +358 18 270 00

Christa Grönlund, informationschef

christa.gronlund@vikingline.com, tel. +358 9 123 51

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.