Connect with us

Marknadsnyheter

Kostnaden för livmodertransplantation beräknad

Published

on

Den uppmärksammade svenska forskningen kring livmodertransplantationer har tagit ett nytt steg – på området hälsoekonomi. För första gången finns nu en vetenskaplig kostnadsberäkning på genomförd behandling.

Den aktuella forskningen utgår från de nio livmodertransplantationer, med levande donatorer, som genomfördes 2013 under ledning av Mats Brännström, professor i obstetrik och gynekologi på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, och överläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Transplantationerna gjordes inom ramen för världens första systematiska och vetenskapligt baserade studie på området. Efter den första födseln i Göteborg 2014 följde ytterligare sju födslar innan någon utanför Sverige födde barn efter livmodertransplantation. 

När kostnaderna nu kartlagts redovisas resultaten med vissa reservationer. Dels är antalet studerade fall begränsat till nio, och dels har behandlingarna utförts som del av ett forskningsprojekt med de krav det inneburit. Med det sagt ger studien ändå en kostnadsbild att utgå ifrån.

Den totala summan som forskarna kommit fram till, och som finns redovisad i tidskriften Human Reproduction, var i genomsnitt 74 564 euro, i dagens penningvärde. Summan omfattar kostnaderna kring både mottagare och donator.

Det som ingår är undersökningar och behandlingar året före transplantationen, inklusive IVF, själva operationerna på donator och mottagare, samt kostnaderna under två månader efter transplantationen, inkluderat kostnader för sjukskrivningar.

Viktig pusselbit

Enskilt största posten i kostnadsberäkningen var sjukfrånvaro (25,7 procent), följt av sjukhusvård efter operation (17,8), kirurgi (17,1), undersökningar inför operation (15,7), anestesi (9,7), läkemedel (7,8 procent), tester efter kirurgi (4,0) och återinläggning på sjukhus (2,2 procent).

Totalsumman beskrivs som relativt hög, delvis beroende på de omfattande vetenskapliga kraven. I en framtida klinisk miljö skulle den sammantagna kostnaden för en transplantation troligen bli lägre, menar forskarna.

Thomas Davidson är docent i utvärdering och hälsoekonomi vid Linköpings universitet, och studiens försteförfattare:

– Ur ett prioriteringsperspektiv är den här studien viktig eftersom den bidrar med en pusselbit när man ska fatta beslut om huruvida livmodertransplantation ska erbjudas inom offentligt finansierad hälso- och sjukvård. En kostnadsberäkning är en utgångspunkt för att framöver bedöma om åtgärden är kostnadseffektiv, säger han.

Kostnadseffektivitet mäts oftast i form av kostnad per vunnet kvalitetsjusterat levnadsår, QALY, en måttstock som kombinerar ekonomi och aspekter kring livslängd och livskvalitet. Thomas Davidson igen:

– När kostnadseffektiviteten ska bedömas måste både kostnaden och effekten, gärna mätt i QALYs av åtgärden, relateras till alternativa behandlingar. 

Flera frågor återstår

Lars Sandman är professor i hälso- och sjukvårdsetik, föreståndare för Prioriteringscentrum vid Linköpings universitet, och medförfattare i studien:

– Det återstår fortfarande väsentliga frågor som vi vill fortsätta utreda. En sådan är hur vi ska se på effekten av en livmodertransplantation. Ska den QALY-vinst som genereras omfatta endast vinsten för modern av att få genomgå en graviditet, föda ett barn och vara förälder till detta barn, eller ska även vinsten av att det föds ett barn läggas till? Det kommer att göra stor skillnad för kostnadseffektiviteten hos åtgärden – en viktig faktor i prioriteringssammanhang, säger han.

Mats Brännström, professor och korresponderande författare:

– Alla kostnader för utredning, personal och sjukhusvård bekostades av forskningsanslag och totalsumman var ungefär vad vi kalkylerat med, och jämförbar med den aktuella kostnaden för njurtransplantation från levande donator. Livmodertransplantation kommer med stor sannolikhet att bli mer kostnadseffektiv i framtiden med den robotkirurgiteknik vi utvecklat, som innebär kortare vårdtider och en snabbare återgång till arbetsliv, säger han.

Titel: The costs of human uterus transplantation: a study based on the nine cases of the initial Swedish live donor trial, https://doi.org/10.1093/humrep/deaa301

Kontakter:

Mats Brännström, tel. 0736 25 44 55, e-post mats.brannstrom@obgyn.gu.se

Thomas Davidson, tel. 0709 20 03 44, e-post thomas.davidson@liu.se

Lars Sandman, e-post lars.sandman@liu.se

Bilder:

Arkivbild från tidigare operation med forskarteamet bakom livmodertransplantationerna (foto: Björn Larsson Rosvall)

Porträttbilder på, från vänster, Thomas Davidson (foto: Emma Busk Winquist), Lars Sandman (foto: Charlotte Perhammar) och Mats Brännström (foto: Cecilia Hedström)

Margareta Gustafsson Kubista
Pressansvarig kommunikatör
Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet
0705 30 19 80
press@sahlgrenska.gu.se

Sahlgrenska akademin är Göteborgs universitets medicinska fakultet med utbildning och forskning inom medicin, odontologi och vårdvetenskap. Fakulteten har 4851 helårsstudenter, 942 forskarstuderande och 1774 anställda, www.gu.se/sahlgrenska-akademin

Continue Reading

Marknadsnyheter

Nu firar vi vår 14-årsdag

Published

on

By

Lördagen den 18 maj är det 14 år sedan föreningen ”Syntolkning Nu i Sverige” bildades. Runt om i Sverige har vi sedan dess livesyntolkat teater, film, konserter och andra upplevelser. Allt får inte plats i listan här nedan, så Bruce Springsteen, Beach Boys, de första livesända syntolkningarna av Guldbaggegalan, Melodifestivalen och Allsång på Skansen nämns redan här. Övriga 1500 livesyntolkningar och över 80 inläsningar för biofilmer finns även registrerade.

Syntolkning Nu i Sveriges första hemsida. Allt hade bara börjat och vi fortsatte verksamheten, utan bidrag men med hjälp från olika uppdragsgivare. 2024, Folkoperan och Stockholm Stadsteater tillkommer som uppdragsgivare och erbjuder tillgängliga produktioner med hjälp av oss och våra disponibla syntolkar.

Skärmdumb från hemsidan vid årsskiftet 2010-2011

Vi börjar från början 2010 den 30 januari med:

2010 – Mölndalsrevyn, Vita Hästen och Ladies Night i Globen och Scandinavium

2011 – Where the Action is och Allsång på Skansen med Måns Zelmerlöw

2012 – Dirty dancing, Jesus Christ Superstar och Cirkus Scott

2013 – After Dark, Chalmers Cortégen, Let’s dance och Talang

2014 – Astrid Lindgrens Värld, R.E.A. och Livet är en schlager

2015 – Kristina från Duvemåla, Eurovision Song Contest direkt från Wien

2016 – Jersey Boys, Möss och människor och Phantomen på operan

2017 – Falkenbergsrevyn, Almedalsveckan, FEI invigning och Soldat Bom

2018 – Macken, La strade del amore och Såsom i himmelen

2019 – Hans och Greta, Return to the forbidden planet och Lola

2020 – Sound of music, Funny girl och Bröllopstårtan

2021 – MAMMA MIA! The party, Sådan far och Dracula

2022 – Masked singer, Amadeus och Viva la mama

2023 – Tysta Maria, Räkhästen, Lotta på Liseberg och Coldplay

2024 – Disney on ice, Wicked, En midsommarnattsdröm, ESC I Malmö, m.m, m.m.

Vi bifogar även en länk till den jubileumsfilmen som Mediatorget gjorde i ordning till tio-års jubileet.
Enklast att bli uppdaterad om vad som skall komma och att få förhandsinformation om kommande livesyntolkningar, är att bli medlem. Men våra nyhetsbrev, såsom detta, når alla som är intresserade. Information går även ut till intresserade taltidningar liksom tidningen Perspektiv som SRF sänder ut samt under 2024 i Sverige runt.

Som tidigare meddelats får medlemmar under födelsedagen 14% i rabatt vid nybokning till valfri kommande livesyntolkning. Gäller endast under den 18 maj.

Kontakt:
Peter Lilliecrona, verksamhetskoordinator i Syntolkning Nu i Sverige, 0730-345112, peter@syntolkning.nu 

Om syntolkning: 

Syntolkningen är ett icke subventionerat hjälpmedel, främst för personer med synnedsättning. Förmedlas från en syntolk, som beskriver det som syns. Livesyntolkning kan ske trådlöst i en lokal eller utomhus. Syntolkning kan ske enskilt, men oftast till grupp och då även på flera olika språk samtidigt. Syntolkning skall inte förväxlas med teckenspråkstolkning, eller referat.
Livesyntolkning av evenemang sker lika bra både utomhus som inomhus. Ibland sker det i stora teatersalonger eller arenor liksom i små intima teaterlokaler. Någon gång kan det ske på en utomhusteater liksom utomhus på stora ytor i en park eller nöjesfält. Syntolkning sker alltid med respekt för scenen, evenemanget och för publiken, både de som tar del av syntolkningen liksom de som inte gör det. Syntolkningen finns där utan att märkas, då den sänds trådlöst, från digitala sändare till mottagare hos berörda. 
Syntolkning Nu samarbetar bland annat med SRF, US och FSBU. Läs mer om syntolkning på Wikipedia.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Från vision till verklighet: Byggnader mot en cirkulär framtid med ett CO2-avtryck i världsklass

Published

on

By

Hydro Building Systems kontor i Vetlanda har genomgått en betydande förändring, där den gamla fasaden har ersatts med en återvunnen fasad tillverkad av 100% återvunnet aluminium. Detta projekt är unikt och är ett av få av sitt slag i världen.

Varför har vi renoverat?

Att hålla jämna steg med utvecklingen handlar inte bara om att uttrycka goda intentioner, det handlar om att faktiskt utföra arbetet. Vi fortsätter det engagerade arbetet mot en hållbar framtid, samtidigt som vi säkerställer att våra produkter och tjänster håller samma takt. I år lanserar vi vår nya fasad TENTAL, som erbjuder fler designmöjligheter utan att kompromissa med hållbarhet eller funktionalitet.

Utöver produkter, investerar vi även i vår arbetsstyrka och strävar efter att skapa en så bra arbetsmiljö som möjligt, och det är väldigt viktigt för oss att våra kollegor trivs. Om vi går in på detaljer angående komforten, har TENTAL en optimerad termisk, akustisk och vattentät prestanda. Detta innebär att systemet är “top pf the line” när det gäller komfort. Dessutom släpper de stora glasytorna in massor med naturligt ljus, vilket skapar en väldigt trivsam och bra miljö.

Hållbarhet i fokus

Valet att byta till en återvunnen aluminiumfasad är inte bara estetiskt tilltalande utan också ett uttryck för vårt djupa engagemang till hållbarhet. Genom att använda 100% återvunnet aluminium minskar vi inte bara mängden materialavfall, utan vi minskar även det totala koldioxidavtrycket. TENTAL sätter en ny standard för hållbarhet inom byggindustrin, och vi är stolta över att vara frontlinjen för denna förändring.

 

Skapande av en trivsam arbetsmiljö

Vår personal är vår viktigaste tillgång, och att erbjuda dem en trivsam arbetsmiljö är av högsta prioritet. TENTAL ger inte bara en visuellt tilltalande yttre, utan dess utmärkta prestanda säkerställer också en behaglig inomhusmiljö för våra medarbetare. Genom att kombinera elegans med funktionalitet har vi skapat en arbetsplats där människor kan blomstra och vara produktiva.

Kontoret i Vetlanda har inte bara fått ett ansiktslyft, det har också tagit ett stort steg mot en mer hållbar och trivsam framtid för alla som arbetar där. Vi ser fram emot att fortsätta pusha gränserna för hållbarhet och innovation inom byggbranschen.

Hanna Bouveng Communication Managerhanna.bouveng@hydro.com

/ OM SAPA

SAPA är en av de största leverantörerna av byggnadssystem i aluminium i Europa. SAPA erbjuder arkitekter, planerare, metalltillverkare, investerare och husägare över hela världen ett omfattande utbud av innovativa, pålitliga och estetiskt tilltalande aluminiumsystem för fasader, fönster, dörrar och byggnadsintegrerade solceller.

SAPA är ett varumärke som tillhör Hydro, ett globalt integrerat aluminiumföretag med produktions-, försäljnings- och marknadsföringsaktiviteter över hela värdekedjan – Från bauxit, aluminiumoxid och energiframställning till aluminiumproduktion, rolled products, extrudering och återvinning. Med huvudkontor i Norge har företaget cirka 35 000 anställda i mer än 40 länder världen över. Med mer än ett sekels erfarenhet inom produktion av förnybar energi, teknikutveckling och många samarbeten med andra företag genom åren.

 

/ FÖLJ OSS

facebook.com/Sapa-sverige

www.linkedin.com/company/sapa-sverige

Continue Reading

Marknadsnyheter

Scandinavian Astor Group tillträder förvärvet av Airsafe Sweden AB

Published

on

By

Scandinavian Astor Group AB (publ) (”Astor Group” eller ”Bolaget”) har idag fullföljt det tidigare offentliggjorda förvärvet av Airsafe Sweden AB (”Airsafe” eller ”Förvärvet”) – ett företag som erbjuder konstruktion, tillverkning och försäljning av militär och civil flygsäkerhetsmateriel i Upplands Väsby. Genom tillträdet stärker Astor Group sin position inom försvarssektorn.

Vi är glada över att ha slutfört förvärvet av Airsafe Sweden AB, vilket utgör ett betydelsefullt steg för Astor Group inom försvarssektorn. Genom detta förvärv stärker vi vår position och breddar vår försäljning av försvarsprodukter, inte minst genom deras orderbok som per sista mars som uppgick till cirka 21 MSEK. Förvärvet har möjliggjorts genom en framgångsrik riktad emission och vi ser fram emot att integrera Airsafe i vår koncernstruktur”, kommenterar Astor Groups VD Odd Werin.

Den 9 april meddelade Astor Group att Bolaget hade ingått avtal avseende förvärv av samtliga aktier i Airsafe. Samtliga villkor för Förvärvets genomförande har uppfyllts och Astor Group har därmed idag den 17 maj 2024, tillträtt aktierna i Airsafe. Astor Group kommer att redovisa Airsafe som ett dotterbolag och konsolidera Förvärvet i koncernen från förvärvsdatumet vilket kommer att redovisas i delårsrapporten för andra kvartalet 2024.

Förvärvet bidrar till att bredda Astor Groups försäljning av försvarsprodukter och stärka sin position inom försvarssektorn. Förvärvet har fullt ut finansierats av en genomförd riktad emission.

Den initiala köpeskillingen uppgår till 20 MSEK med en potentiell tilläggsköpeskilling om högst 5 MSEK, förutsatt att vissa förutbestämda finansiella mål och villkor uppfylls. Den totala köpeskillingen, förutsatt den maximala tilläggsköpeskillingen, uppgår således till 25 MSEK. Astor Group har nu utbetalat den initiala köpeskillingen om 20 MSEK och tillträtt förvärvet. Om Airsafe uppvisar ett reviderat bokslut för räkenskapsåret 2024 med ett EBITDA-resultat som överstiger 2 MSEK, ska 2 MSEK i tilläggsköpeskilling erläggas senast tio dagar efter att bokslutet är reviderat, dock senast 2025-06-30. Om Airsafe uppnår ett EBITDA-resultat som överstiger 2,8 MSEK för 2024 ska ytterligare 3 MSEK erläggas enligt samma villkor. Sammanlagt kan således Tilläggsköpeskillingen bli maximalt 5 MSEK.

Rådgivare

Advokatfirman Fylgia har agerat legal rådgivare till Astor Group i samband med förvärvet.

Scandinavian Astor Group – Strength and security in all elements

För ytterligare information vänligen kontakta:

Scandinavian Astor Groups VD Odd Werin

e-post: info@astorgroup.se

Om Scandinavian Astor Group AB (publ)

Scandinavian Astor Group är verksamma inom försvarsindustrin. Bolaget är en leverantör av produkter, tjänster och tillhörande tekniska lösningar inom militärt försvar och civil säkerhet samt produkter för industrier. Koncernen delas in i två affärsområden, Astor Industry och Astor Tech där produktportföljerna består exempelvis av radarstörningssystem samt metall- och kompositkomponenter. Astor Group är ett publikt bolag vars aktie handlas under kortnamn ASTOR på Spotlight Stock Market. Bolaget bedriver sin verksamhet i Sverige. För mer information om Astor Groups verksamhet, besök: www.astorgroup.se. 

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.