Connect with us

Marknadsnyheter

Lagen om barnkonvention, uthyrning och digitaliserade förhandlingar: Så påverkar nya lagar bostadsrättsföreningen

Published

on

Förändringar av en mängd olika lagar ställer höga krav på styrelserna i landets bostadsrättsföreningar. SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB redogör för nya lagar och uppdateringar som är viktiga att hålla koll på. Men hur påverkar dessa lagändringar bostadsrättsföreningen?

Som medlem i bostadsrättföreningens styrelse är det viktigt att hålla sig à jour med såväl nya som kommande bestämmelser. Beslut som fattas av styrelsen är av stor betydelse och kan påverka hela fastigheten. Under 2019 trädde flera lagar i kraft som innebar förändringar för bostadsrättsföreningar. Ändringar i hyreslagen genomfördes under hösten, något som påverkar alla bostadsrättsföreningar med hyreslägenheter. Lagstiftningen har skärpts för bland annat lägenhetsbyten och andrahandsuthyrning.

En annan lag som trädde i kraft under 2019 var det utökade rökförbudet. Förbudet påverkar främst bostadsrättsföreningar med lokalhyresgäster så som caféer och restauranger. Det är förbjudet att röka vid entréer till lokaler som allmänheten har tillgång till och fastighetsägaren har ansvar att se till att det följs. 

– Både det utökade rökförbudet och ändringarna i hyreslagen var två viktiga lagändringar under 2019 som berör bostadsrättsföreningar. Trots att 2020 precis börjat har ytterligare ett par viktiga lagar trätt i kraft. Bland annat har barnkoventionen nu blivit lag. Hur lagen om barnkonvention kommer att påverka rättstillämpningen vid vräkning av barnfamiljer återstår att se, men dömande instanser och myndigheter behöver ett tydligare barnrättsperspektiv, vilket kan innebära att sociala myndigheter kan komma att behöva arbeta mer proaktivt, säger Stefan Lindberg, Bolagsjurist på SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB.

Ytterligare en lag som trätt i kraft är lagändringen om digitaliserade hyresförhandlingar, vilken innebär att bostadsrättsföreningar med hyresgäster nu har möjlighet att underteckna förhandlingsprotokoll digitalt, något som snabbar på processen och ligger i linje med digitaliseringstrenden.

Även om ledamöter i föreningens styrelse bör hålla sig uppdaterade och ha kunskaper som arbetet kräver finns det hjälp att få. SBC erbjuder ekonomisk och teknisk förvaltning till bostadsrättsföreningar samt juridiska tjänster och projektledning. Ett praktiskt exempel är ändringar i förordningen om energieffektivisering som träder i kraft under 2021. Något som berör cirka 14 procent av landets flerbostadshus. Bostadsrättsföreningar kan behöva ändra sina stadgar för att möjliggöra individuell mätning och debitering eller ta hjälp av en projektledare för energieffektiviserande åtgärder.

– Att sitta i styrelsen i en bostadsrättsförening är oerhört kompetenskrävande och man kan personligen bli skadeståndsskyldig om man skadar föreningen. Det handlar om kunskap om lagar samt föreskrifter från myndigheter och kommuner som berör medlemmar och hyresgäster. Därför är det viktigt att ta in extern hjälp om kunskaperna brister, säger Stefan Lindberg, Bolagsjurist på SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB.

Centrala lagar som trätt i kraft under 2019 och 2020:
Barnkonventionen blir lag: Den 1 januari 2020 blev barnkonventionen lag. Det innebär en större möjlighet och skyldighet för domstolar och myndigheter att sätta barnets rättigheter i fokus. Hur det påverkar föreningar som har problem med föräldrar som inte betalar avgiften, stör grannar eller vanvårdar fastigheten är svårt att förutsäga, men bedömningen kommer troligen att bli mer barnrättsfokuserad.

Digitaliserade hyresförhandlingar: Lagen trädde i kraft 1 januari 2020. Vid förhandling enligt hyresförhandlingslagen ska de involverade parterna ha möjlighet att justera protokoll och underteckna överenskommelser elektroniskt. Lagen gäller föreningar med tre eller fler hyresgäster och som har en förhandlingsordning med hyresgästföreningen.
Hyreslagen: Den 1 oktober 2019 trädde ändringar i hyreslagen i kraft. Fler krav ställs på hyresgästen när det exempelvis gäller uthyrning och byte av bostad. Hyreslagen reglerar alla hyresförhållanden även när bostadsrättsföreningen är hyresvärd. Det finns ingen möjlighet för bostadsrättsföreningen att referera till bostadsrättslagen eller de egna stadgarna. Då många föreningar har problem med bl.a. olovlig andrahandsuthyrning kan kunskap om lagen vara viktig för att komma till rätta med problemen.
Rökförbud: Den 1 juli 2019 utökades rökförbudet till fler offentliga platser som uteserveringar, busshållplatser, idrottsplatser och tågperronger. Rökföbudet gäller även elektroniska cigaretter och får heller inte ske i bostadsrättsföreningens gemensamma utrymmen så som tvättstuga, trapphus eller utanför entrén. Lagen gäller inte rökning på balkong.

Kommade lag 2021: 
Energieffektiviseringsdirektivet: Den 1 november 2019 fattade regeringen beslut om en ändring i förordningen om energimätning i byggnader efter påtryckningar från EU-kommissionen som inte ansåg att Sverige mött EUs energieffektiviseringsdirektiv. Den 1 juli 2021 träder ändringen i kraft. Den innebär att ägare till fastigheter med sämst energiprestanda måste installera utrustning för individuell mätning och debitering av de boendes värmeanvändning och tappvarmvatten eller göra en energieffektiviserande renovering så att man klarar prestandakraven.

För ytterligare information kontakta:
Stefan Lindberg, Bolagsjurist på SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB
Telefon: 076-534 06 21
E-post: stefan.lindberg@sbc.se

 

SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB, är ett av landets ledande företag av förvaltningstjänster för bostadsrätter och har funnits sedan 1921. SBC erbjuder full service inom ekonomisk förvaltning, teknisk förvaltning, projektledning av ombyggnation och renoveringar samt juridisk expertis. Bolaget tillhandahåller kundportalen Vår Brf med tillhörande app för mobiltelefon samt utbildningar som t.ex. Styreslecertifiering. SBC har kontor på fem orter i landet med ca 320 anställda. Bolaget omsatte år 2018, 436 mkr i koncernen. www.sbc.se. 

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Paulina Brandberg besöker Sundsvall

Published

on

By

Den 27-28 maj besöker jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg Sundsvall. Ministern kommer bland annat att besöka stödcentrum för våldsutsatta vuxna samt träffa länsstyrelsen och Mittuniversitetet.

Paulina Brandberg kommer även att delta på en lunch som arrangeras av regionens IT-kluster på temat tech och jämställdhet.

Hon kommer också att träffa länsstyrelsen och Mittuniversitetet och bland annat få information om regionens nya jämställdhetsstrategi, jämställdhet i förskolan samt en presentation av enkätstudien Ungas psykiska hälsa utifrån utsatthet för våld och trakasserier. Statsrådet kommer även att ta del av Forum jämställdhets forskningsprojekt om kvinnor i mansdominerade sektorer. 

I samband med besöket är Paulina Brandberg tillgänglig för media. Vid intresse, kontakta pressassistent Emelie Franzén. 

Kontakt
Emelie Franzén
Pressassistent hos jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg
076-771 09 51
emelie.franzen@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Årsredovisning för Cline Scientific AB (publ), 556867-8238, för period 1 januari – 31 december 2023

Published

on

By

 Cline Scientific AB (publ) (”Cline” eller ”Bolaget”) avger årsredovisning för 2023.

Rapporten publiceras på www.clinescientific.com/financial-reports

Bolaget är noterat på Nasdaq First North Growth Market. Redeye AB är Cline Scientifics Certified Adviser. Informationen lämnades för offentliggörande via kontaktpersonen som anges ovan, klockan 09:15 CEST den 26 maj 2024.

För mer information, vänligen kontakta:
Patrik Sundh, VD
E-post: patrik.sundh@clinescientific.com
Telefon: 0703-585 088

Cline Scientific AB (publ)                                                
Pepparedsleden 1
AstraZeneca BioVentureHub 
                                              E-post: info@clinescientific.com
431 53  MÖLNDAL                                                              Hemsida: www.clinescientific.com

Kort om Cline Scientific
Cline Scientific utvecklar avancerade cancerdiagnostik och stamcellsterapier.  Clines unika, patenterade ytnanoteknologi erbjuder nya lösningar på kritiska utmaningar för cellbaserade produkter och processer inom Life Science. Cline driver två projekt in i klinisk fas, StemCART – en stamcellsterapi för broskreparation, och CellRACE – en cancerdiagnostisk produkt för att förutsäga metastasering.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Ta ett snack om ekonomi med mamma på mors dag i morgon

Published

on

By

Tre av fyra tänker fira mors dag, enligt en undersökning från Svensk Handel. I genomsnitt lägger man 250 kronor på presenten och vanligast är att ge blommor. Om man också lägger till att, som partner i en relation, prata lite ekonomi med mor kan mors dag bli ännu bättre.

Prata ekonomi 

Visst är det fint att visa uppskattning med en blomma, ett smycke eller en middag på mors dag. Barnen ger en blomma, man äter en god middag och passar kanske på att prata ekonomi med sin partner. Om man lever i en parrelation kan mors dag vara en bra dag att prata ekonomi.  Prata drömmar, visioner, och räkna på era möjligheter att klara er ifall något oförutsett sker. Räkna till exempel på att någon av er står utan arbete, blir sjuk eller om ni separerar – hur ser era möjligheter ut att klara er? Det mesta handlar om att bli medveten om skillnaderna och bestämma sig för hur man vill ha det. Arbetar du deltid ska du vara exempelvis vara medveten om att det påverkar både inkomsten nu och pensionen i framtiden. 

– Det kanske inte blir så att ni pratar parekonomi precis på mors dag, men prata gärna om det och räkna på det en annan dag. Det är viktigt  att ni är uppmärksamma på om det uppstått inbyggda ekonomiska orättvisor. Inget ni gjort med flit, utan det har ofta bara blivit så. Någon tjänar mer, en annan mindre och så har ni fortsatt att dela lika på utgifterna. Gör en sanitycheck över er ekonomi och justera om något skaver. Ibland kan de ekoniska skillnaderna bli uppenbara först när något sker som man inte räknat med. Och det visar sig i hur lätt eller svårt det är att individuellt klara de nya utmaningar ekonomiskt, säger Claudia Wörmann, sparekonom på Hypoteket. 

Löneskillnader

Löneskillnaden mellan män och kvinnor var 10 procent 2022, enligt SCB. En del av löneskillnaden kan förklaras av att kvinnor och män har olika yrken och har olika utbildning. SCB använder sig av statistiska metoder för att ta hänsyn till det och få fram om kvinnor och män får olika betalt för samma jobb. I statistiken kallas det för standardvägning. Efter den uträkningen är löneskillnaden mellan kvinnors och mäns löner på den svenska arbetsmarknaden totalt 5 procent. Den här skillnaden kan man inte hitta någon förklaring till i statistiken.

Forskning visar att gemensam ekonomi kan betyda färre konflikter 

En studie från Stockholms Universitet visar att par med gemensam ekonomi upplever färre konflikter,  men det gäller främst par som varit tillsammans länge. Gemensam ekonomi kan leda till mer av en team- känsla och kan ge en känsla av stabilitet i förhållandet. 

Exempel på olika vanliga ekonomiska upplägg

  1. En helt gemensam ekonomi kan innebära att alla inkomster läggs ihop, utgifterna betalas gemensamt och det sätts av till ett gemensamt sparande. Att ha helt gemensam ekonomi innebär att ni ser inkomsten som en, alldeles oavsett om den ena tjänar mer. Båda lönerna läggs ihop, det är vad som kommer in. Utgifterna betraktas också som gemensamma. Glöm inte att emellanåt prata om era gemensamma sparmål. Ibland kan dessa ändras, både för er gemensamt och för var och en. Att ha gemensam ekonomi kan skapa en annan typ av trygghet, speciellt för den i relationen som tjänar mindre. 
  1. Väljer ni upplägget delvis gemensam ekonomi kan det till exempel innebära att dela på alla fasta utgifter, samtidigt som ni har ett visst gemensamt sparande, ett enskilt sparande och de pengar som blir över efter det förfogar var och en över. Prata ihop er om vad ni betraktar som gemensamma utgifter. Man kan tänka att det är de stora posterna i ert liv som är gemensamma. Som avgift till föreningen, hyra, ränta, amortering och försäkring. Det kan också ingå kostnader för barnomsorg, fritidsaktiviteter för barnen, kostnader och avgifter till A- kassan. Drivmedelskostnader kan också ingå i det gemensamma. Hela familjen kan gynnas av att det finns en bil även om en person har körkort. Här är det bra att prata om och se över vad ni båda menar med gemensamma utgifter. 
  1. Väljer man helt separat ekonomi är det en hårdare linje mellan era gemensamma utgifter och era enskilda. Exempelvis boendekostnader, transportkostnader och matkostnader delas och betalas gemensamt och resten sköter var och en själv. Försök att hitta er egen lösning, prata ihop er och hitta en samsyn. 

För mer information och kommentarer: 

Claudia Wörmann; sparekonom på Hypoteket

claudia@hypoteket.com eller 0709 – 90 68 14

Studien om gemensam ekonomi hittar du här: Best done differently? Couples’ money pooling and the association with economic conflicts https://journals.sagepub.com/eprint/KQEDMRHWXZKSK8AGEKE8/full

Hypoteket har sedan 2018 hjälpt över 20.000 bolånekunder sänka sina boendekostnader genom ett digitalt, enkelt och smidigt bolån där alla får en låg ränta utan förhandling. Bolånen finansieras av Nordens största pensionsfonder och försäkringsbolag. Enligt jämförelsetjänsten Trustpilot har Hypoteket Sveriges nöjdaste bolånekunder.

Taggar:

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.