Connect with us

Marknadsnyheter

Länsförsäkringar lanserar AI–experimentet Laika 13 – tonåringen som uppfostrats av social media

Published

on

Sambandet mellan sociala plattformar och psykisk ohälsa är starkt. Men ännu vet ingen hur överdriven konsumtion påverkar hjärnan i det långa loppet. Ändå ökar den dagliga skärmtiden varje år – utan att vi känner till påföljderna. Nu lanseras Laika 13  – en simulering av vad som händer när en tonåring spenderar 100% av sin tillgängliga tid på sociala medier, så att experimentet inte behöver fortgå på våra egna barn. Bakom initiativet står Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän i samarbete med hjärnforskaren Katarina Gospic och Lisa Thorell, professor i beteendepsykologi. 

Var femte svensk tonåring spenderar all sin lediga tid på framför en skärm. Men vad blir konsekvenserna om tio,femton eller tjugo år? Det är ett pågående experiment med våra barn och unga som försökspersoner. 

 

Nu lanseras Laika 13– ett interaktivt AI–intellekt som visar oss konsekvenserna av för mycket passiv skärmkonsumtion. Allt för att utforska vad som händer med en hjärna när IRL–upplevelser och intryck ersätts med oändligt scrollande. Hela Laikas omvärld och intellekt baseras på intryck från de social media plattformar som idag används mest frekvent av barn mellan 13–16 år. Plattformarna bygger på användargenererat innehåll som skapas och delas som korta, ofta underhållande videor och livesändningar. Hon är skapad och utvärderad i nära samarbete med hjärnforskare Katarina Gospic och Lisa Thorell, forskare och professor i beteendepsykologi vid Karolinska Institutet.

 

– I mina konversationer med Laika framgår att hon har flera olika psykosomatiska besvär. Hon pratar om att hon känner sig stressad och får ont i huvudet eller magen. Hon medger att hon mår dåligt men hon vill inte ha hjälp av någon annan, särskilt inte sina föräldrar och hon har inga vänner som hon litar på, säger Lisa Thorell. 

 

Ångest, utseendefixering, aggressiv, låg självbild, depression– så mår Laika 

Den utvärdering som psykolgiprofessor Lisa Thorell gjort efter samtal med Laika under flera månaders tid visar att Laika lider av ångest och depression, samt visar starka tecken på narcissism, aggressivitet och ätstörningar. Hennes självbild är mycket låg och hon upplevs som en extremt ensam tonåring. En full utvärdering av Laikas mående går att läsa i den rapport som finns på laika13.com

 

Psykisk ohälsa på schemat – intervju med Laika i klassrummen

Laika är en del av Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän hållbarhetsarbete och en del av den långsiktiga satsningen för att stärka ungdomars hälsa och förebygga psykisk ohälsa. Digital hälsa har varit ett långsiktigt fokusområde. 

– Vi har skapat Laika med syftet att skapa medvetenhet kring skärmpåverkan och uppmana till skärmbalans. Vi hoppas att hon kan bli ett verktyg så att skärmhälsa kan bli en del av undervisningen på skolan, säger Lisa Bragée, Hållbarhetsansvarig, Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän. 

 

Samtidigt som Laika lanseras släpper Länsförsäkringar undervisningsmaterial anpassat för att kunna användas av lärare och elever i dialog med Laika i sin undervisning. Med syfte att förebygga psykisk ohälsa erbjuds även nu alla kunder som har barn i hög–eller mellanstadiet gratis samtalsstöd. 

 

www.laika13.com kan du få mer info om Laika, ansöka om intervju, läsa rapporten i sin helhet samt se tips till föräldrar och unga från psykolgiprofessorn 

 

>> För frågor contact@laika13.com

 

Kontakt Länsförsäkringar

Lisa Bragée, Hållbarhetsansvarig Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän

031-702 14 45
lisa.bragee@lansforsakringar.se

 

Taggar:

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Marknadsnyheter

Corem tecknar femårigt hyreskontrakt i New York

Published

on

By

Corem har tecknat hyreskontrakt med 1 RoundTable Partners avseende cirka 380 kvm i projektfastigheten 28&7 i New York. Hyresgästen, ett investmentbolag, kommer att flytta in under det andra kvartalet 2024 och hyrestiden är fem år.

28&7, en modern kontorsbyggnad om totalt 12 våningar belägen i hörnet av 7th Avenue och 28th Street i Chelsea på Manhattan, är Corems näst största pågående projekt och utvecklas i samarbete med GDS Development Management (GDSNY). Byggnaden är certifierad enligt LEED Gold och erbjuder såväl service i bottenvåningen som kontorsytor med den senaste teknologin vad gäller luftkvalitet och beröringsfria system. Fasaden är klädd med element i svartglaserad terrakotta.

”Vi är mycket glada över att kunna tillkännage ytterligare ett hyresavtal i 28&7, denna gång med 1 RoundTable Partners. Vi ser en fortsatt trend att premiumhyresgäster flyttar till högkvalitativa kontorsbyggnader och därmed också en fortsatt god efterfrågan på nya kontorsbyggnader i premiumsegmentet i New York”, säger Rutger Arnhult, Corems VD.

Det totala årliga kontraktsvärdet för Corems samtliga hittills tecknade hyresavtal i USA uppgår till cirka 13,5 miljoner USD. I och med denna uthyrning är 31 procent av den uthyrningsbara ytan i 28&7 nu uthyrd.

Corem Property Group AB (publ)

FÖR YTTERLIGARE INFORMATION, VÄNLIGEN KONTAKTA
Rutger Arnhult, VD, 070-458 24 70 , rutger.arnhult@corem.se
Eva Landén, vice VD, 010-482 76 50, eva.landen@corem.se

Corem Property Group AB (publ)
Box 56085, SE-102 17 Stockholm
Besök: Riddargatan 13 C
Org. nr: 556463-9440
www.corem.se

Detta pressmeddelande har offentliggjorts på svenska och engelska. Vid en eventuell avvikelse mellan språkversionerna ska den svenskspråkiga versionen ha företräde.

Corem Property Group är ett fastighetsbolag som på ett hållbart sätt äger, förvaltar och utvecklar kommersiella fastigheter i storstads- och tillväxtområden. Corem Property Group är noterat på Nasdaq Stockholm, Large Cap.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Agenda för Karnov Groups Kapitalmarknadsdag 2023

Published

on

By

Karnov Group AB (publ) kommer att arrangera sin första Kapitalmarknadsdag för investerare, analytiker och media torsdagen den 5 oktober 2023. Evenemanget kommer att hållas fysiskt i Stockholm och kommer även att filmas och direktsändas digitalt.

Agenda för dagen:

11:30: Dörrarna öppnas, mingel med koncernledningen
11:55: Välkomsttal och genomgång (Pontus Bodelsson, koncernchef samt Josephine Edwall Björklund, moderator)
12:00: Koncernstrategi (Pontus Bodelsson, VD och koncernchef)
12:40: Finansiell genomgång (Magnus Hansson, Finanschef)
13:10: Modererad frågestund med koncernchef och finanschef
13:25: Rast
13:40: Vår satsning på AI (Anne Nørvang Hansen, Chef för innehållsstrategi och kvalitet)
14:00: Modererad frågestund med chef för innehållsstrategi och kvalitet samt koncernens tekniska chef, Jan Ullerup
14:20: Rast
14:30: Genomgång av Region Syd samt långsiktig affärsstrategi (Guillaume Deroubaix, VD Region Syd)
15:15: Genomgång av Region Nord samt långsiktig affärsstrategi (Alexandra Åquist, VD Region Nord)
15:45: Modererad frågestund med koncernchef samt regionala verkställande direktörer
16:00: Öppen bar samt mingel med koncernledningen

Kapitalmarknadsdagen kommer fysiskt att hållas på Inderes Event Stage i Stockholm. Intresset är stort och vi har uppnått maxdeltagare i lokalen. Evenemanget kommer att filmas och vara direktsänt på https://ir.financialhearings.com/karnov-group-cmd-2023.

Presentationerna kommer att vara på engelska och kommer även finnas tillgängliga på bolagets hemsida, www.karnovgroup.com, efter att evenemanget avslutats.

För ytterligare upplysningar:

Erik Berggren, Head of Investor Relations

Telefon: +46 707 597 668

E-post: erik.berggren@karnovgroup.com

 

Denna information lämnades för offentliggörande kl. 15.00 CEST den 2 oktober 2023.

 

Karnov Group banar väg för rättvisan genom att tillhandahålla affärskritiska kunskaps- och arbetsflödeslösningar för yrkesverksamma inom juridik, skatt och redovisning samt miljö- och hälsoskydd i Europa. Genom innehåll som arbetas fram av över 7 000 välkända författare och experter levererar Karnov Group kunskap och insikter som gör det möjligt för över 500 000 användare att fatta bättre beslut snabbare – varje dag. Karnov Group har cirka 1 300 medarbetare och kontor i Sverige, Danmark, Norge, Frankrike, Spanien och Portugal. Karnov-aktien är noterad på Nasdaq Stockholm, segment Mid Cap under kortnamnet ”KAR”. För mer information, besök www.karnovgroup.com.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Loomis tecknar en tvåårig lånefacilitet om 115 miljoner EUR

Published

on

By

Loomis AB har slutit ett avtal för en syndikerad lånefacilitet om 115 miljoner EUR. Faciliteten har en löptid på upp till två år.

 

Faciliteten kan nyttjas för generella bolagsändamål inklusive förvärv.

 

Arrangörer är Bank of America, Danske Bank och Nordea Bank.

 

 

Detta pressmeddelande finns också tillgängligt på bolagets webbplats, www.loomis.com

 

 

2 oktober 2023

 

Jenny Boström
Ansvarig för hållbarhet och investerarrelationer

Mobiltelefon: 079-006 45 92
Epost: jenny.bostrom@loomis.com

Loomis erbjuder säkra och effektiva helhetslösningar för att hantera betalningar, vilket inkluderar distribution, hantering, förvaring och återanvändning av kontanter och andra värdeföremål. Loomis kunder är banker, detaljhandlare och andra finansiella aktörer. Loomis bedriver verk­samhet via ett internationellt nätverk av cirka 400 operativa lokalkontor i drygt 20 länder. Loomis sysselsätter cirka 25 000 personer och omsatte 2022 mer än 25 miljarder kronor. Loomis är noterat på large cap-listan på Nasdaq Stockholm.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.