Connect with us

Marknadsnyheter

Lantbrukare lättade med ett normalt skördeår

Published

on

Skrdebild Uppland lantbrukaren Robert Ihrsn

Stabilare väder jämfört med i fjol har gjort att årets skörd ser ut att ha bättre volym och väsentligt förbättrad kvalitet jämfört med förra året. Det ger många lantbrukare andrum, i en tid där annat i lantbruksföretagarens ekonomi är utmanande.

Skörden är en av årets viktigaste händelser inom lantbruket, bärande i många lantbruksföretagares ekonomi. Landshypotek, som är specialister på utlåning till jord- och skogsbrukare, har nu sammanställt rapporter om skördeläget runt om i landet.

Av rapporterna framgår att lantbruken generellt haft ett väsentligt bättre skördeår. Fjolårets stora vädersvängningar har inte upprepats. Till stor lättnad för många lantbrukare märks i rapporterna: 

  • Skörden är relativt normal – definitivt bättre än förra året
  • Både volym och kvalitet är på många håll bättre
  • Men de låga priserna på spannmål är en utmaning

Många lantbrukare är beroende av skörden i sitt lantbruksföretagande, och ytterligare ett svagt år hade därför varit väldigt utmanande.

– Skörden betyder mycket för företagets ekonomi, men där är även annat, som exempelvis avsalupriserna avgörande. En normal skörd ger lantbruksföretagare ett visst andrum och är därmed avgörande en grund för att företagare ska våga satsa och investera för framtiden. Den är också viktig för Sverige. Om Sverige ska kunna öka självförsörjningsgraden på livsmedel så måste lantbrukssektorn växa, säger Per Lindblad, vd för Landshypotek Bank.

För att investeringarna verkligen ska komma igång krävs det mer, även om en normal skörd skapar en stabilare grund.

– Förra årets svåra skörd i kombination med höga kostnader för grödan tärde hårt på företagens ekonomi. Många har också känt av den generellt högre räntan. Det krävs mer än normal skörd i volym för att kunna stärka resultatet och likviditeten, det är dessutom är helt avgörande att avsalupriserna håller en god nivå, säger Stefan Malmström, affärschef för jord- och skogsbruksfinansiering.

Skördeläget 2024

Relativt normalt – bättre än förra året
Årets skörd ser ut att bli bättre än fjolårets. Under senvåren och sommaren har vädret varit ganska gynnsamt. Generellt ser skörden förhållandevis bra ut, både utifrån volym och kvalitet. Men i stora delar av Sverige ser skörden ut att inte bli lika bra som 2022 som generellt var ett väldigt bra skördeår i kombination med en för lantbrukaren bra prisbild och relativt sett lägre kostnader

Högre volym
Spannmålavkastningen per hektar är högre än förra året. Många rapporterar om att vårsådda grödor avkastar bättre än förväntat. Höstsådda grödor har generellt i år normal avkastning. Den totala volymen är definitivt högre än förra året och nära vad som normalt, trots lägre andel höstsådda grödor som har högre avkastning per hektar. Samtidigt råder på en del håll viss besvikelse då skörden för ögat såg ut att bli väldigt bra och man trodde därför att den skulle bli ännu bättre än normal.

Bättre kvalitet
Kvaliteten har förbättrats väsentligt jämfört med förra året då en stor andel av skörden inte höll tillräckligt hög kvalitet för att bli livsmedel. Generellt är många nöjda med årets kvalitet, även om delar av södra Sverige har haft sämre kvalitet på vetet.

Vallskörden bedöms hålla god kvalitet och många lantbrukare har varit mycket nöjda över kvaliteten på den viktiga förstaskörden.

Stora regionala variationer
Som ofta variationen stor, både mellan och inom regioner. I år gäller det särskilt för vårsådda grödor. Besvikelser finns där skörden inte matchar den avkastning som man har förväntat sig, vilket kan betyda att skörden inte matchar lantbrukarens kostnader. På vissa håll har det varit kraftiga regn som påverkat skörden negativt, även om det varit långt ifrån lika allvarligt som i fjol.

Negativ prisbild för spannmålsodlare
Världsmarknadspriserna har haft en negativ utveckling under senaste månaderna. Även om det är ett ganska normalt säsongsmönster är priserna nu väsentligt lägre än för ett år sedan. Priset på raps har följt med sojapriserna ner. Detta kompenseras till viss del på kostnadssidan eftersom priserna på flera insatsvaror, som t.ex. diesel och gödsel också har fallit.

I Rapporten ”En översiktlig sammanställning av skördeläget och lantbruket i Sverige och flera av landets regioner” går det att läsa mer om vad skörden betyder för Sverige och svenska lantbruket, samt aktuella regionala rapporter från runt om i landet.

Sammanställningen (se bifogad pdf) av skördeläget bygger på rapporter från lantbruksföretagare som också är förtroendevalda samt från andra inom Landshypotek som arbetar dagligen med lantbrukets ekonomi.

 

Landshypotek – finansiering av jord- och skogsbruk sedan 1836

Landshypotek grundades 1836 och är idag till utlåningen en av de tio största bankerna i Sverige. Banken räknas vara av systemvikt för jord- och skogsbruksnäringen, och har idag även kunder inom spara och bolån. Landshypotek Bank ägs av dess cirka 34 000 jord- och skogsbrukskunder organiserade i en ekonomisk förening, har drygt 240 medarbetare och verkar över hela landet.

Kontakta för mer information

Jonas Feinberg, presskontakt Landshypotek Bank, 070-349 24 10

 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Sveriges äldsta krydda hittad i Varberg

Published

on

By

Under sommaren har det rafflande hållbarhetsinitiativet Sveriges äldsta krydda ägt rum och nu står det klart. De glada vinnarna i Sveriges äldsta krydda 2024 är Kicki Högberg och Mikael Nilsson i Träslövsläge, Varberg. Deras krydda är en över 100 år gammal starkpeppar, daterad till 1910–1920-tal i obruten originalförpackning.  
 
Fredagen den 6 september hade allmänheten chansen att smaka på en maträtt med den 100-åriga kryddan då den gästspelade hos den välkända kocken Fredrik Eriksson på Långbro Värdshus i Stockholm. 

Sveriges äldsta krydda är ett hållbarhetsinitiativ från Matsmart som syftar till att öka kunskapen kring bäst före-märkningen på mat. Enligt Naturvårdsverket slänger de svenska hushållen 343 000 ton ätbar mat årligen.1 En stor bidragande faktor till detta matsvinn är okunskap om vad bäst före-märkningen står för. Var sjätte svensk slänger exempelvis skafferivaror som ris och pasta bara för att de passerat bäst före-datumet.2 
 
”Om fler vågar titta, lukta och smaka på varor med passerat bäst före-datum kan vi minska det stora matsvinnet.” – Anna Holmqvist, hållbarhetschef på Matsmart.
 
I Sveriges äldsta krydda uppmanades allmänheten att skicka in bilder på de äldsta kryddburkarna de kunde hitta hemma i sina kryddskåp. Men det var inte enkelt att utse Sveriges äldsta krydda. Ett hundratal av de inskickade kryddorna var så gamla att bäst före-datum inte var branschstandard när de såldes. Matsmart har därför låtit mathistorikern Richard Tellström, känd från SVT:s Historieätarna, undersöka och datera de äldsta bidragen – för att på så vis hitta den vinnande kryddan.  

Fredagen den 6 september gästspelade starkpepparn på den välkända kocken Fredrik Erikssons restaurang Långbro Värdshus i Stockholm. Fredrik komponerade en specialrätt med vinnarkryddan som endast kunde avnjutas denna kväll. På plats fanns även vinnarna av Sveriges äldsta krydda, Kicki Högberg och Mikael Nilsson som fick smaka på sin egen krydda.
 
Historien bakom den vinnande kryddan
I början av 1980-talet köpte Mikaels far två små matbutiker i Träslövsläge. Med butikerna följde även kryddorna, som redan då hade många år på nacken. Mikaels far kunde inte förmå sig att slänga kryddorna, så de fick stanna kvar på hyllorna. När Mikael och hans fru Kicki, som senare tagit över butikerna, hörde om initiativet ”Sveriges äldsta krydda” förstod de att de förmodligen hade ett starkt bidrag på sin kryddhylla.

”Det är så häftigt att min svärfars 100 år gamla starkpeppar fick tillagas på en av Sveriges bästa restauranger!” – Kicki Högberg, vinnare.
 
”På Långbro Värdshus gillar vi att ta tillvara på råvaror, det här initiativet från Matsmart hjälper oss svenskar att bli ännu bättre på att rädda mat.” – Fredrik Eriksson, krögare, Långbro värdshus.
 
”Bäst-före-datum kom till Sverige 1985, så historiskt sett är det en ny företeelse.” – Richard Tellström, Mathistoriker.
 
Om bäst före-märkningen 
Till skillnad från vad många tror så har inte bäst före-datumet med matsäkerhet att göra, utan det är bara en garanti från livsmedelsproducenten att maten behåller sin kvalitet i form avsmak, färg, krispighet, spänstighet och tuggmotstånd, fram till det specifika datumet.3 Det betyder alltså inte att den blir oätlig efter passerat datum, utan ofta är den god i veckor, månader och ibland till och med år efter datumet. En del mat, som vinäger och många kryddor, blir i princip aldrig gamla.

Obs! Inte att förväxla med märkningen ‘sista förbrukningsdag’ som är en märkning för livsmedel som kan bli hälsofarliga efter kort tid. Sådana livsmedel finns det inte så många av, därför är mat märkt med sista förbrukningsdag ovanligt.4

Exempel på hur länge maten egentligen håller efter passerat bäst före-datum, från Skafferiguiden:

Havregryn: 1+ år
Kaffe: 1+ år
Konservburkar: 5+ år
Mjöl: 3+ år
Pasta: evigheter*
Salt: evigheter*
Socker: evigheter*
 
*Vad menas med evigheter? Jo, att produkten håller i väldigt många år om den förvaras på rätt sätt.

Källor

1 Naturvårdsverket (2024). Livsmedelsavfall i Sverige 2022. [online] Available at: https://www.naturvardsverket.se/49501f/globalassets/media/publikationer-pdf/8900/978-91-620-8908-5.pdf.

2 Livsmedelsverket (2023). Matsvinn i hemmet 2022. Kännedom, attityd och beteende. [online] www.livsmedelsverket.se. Available at: https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/rapporter/2023/l-2023-nr-03-matsvinn-i-hemmet-2022.pdf.

Livsmedelsverket (2023b). Vad betyder datummärkningen? [online] Livsmedelsverket.se. Available at: https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/matsvinn/tips/vad-betyder-datummarkningen

4 Livsmedelsverket (2023b). Vad betyder datummärkningen? [online] Livsmedelsverket.se. Available at: https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/matsvinn/tips/vad-betyder-datummarkningen

Isabelle Bjerlestam
Communications and Sustainability Specialist
+46791028875
isabelle.bjerlestam@matsmart.se

Om Matsmart
Matsmart-Motatos är en europeisk mat-e-handel och impact-bolag. Bolaget bidrar till en hållbar reformering av det globala matsystemet med en affärsmodell som linjerar helt med det globala hållbarhetsmålet 12.3: att världens matsvinn ska halveras till år 2030. Idag finns Matsmart-Motatos med på Financial Times lista över Europas snabbast växande bolag och är etablerat på fem europeiska marknader. På Matsmart-Motatos kan konsumenter handla mat och konsumentprodukter som annars skulle ha riskerat att slängas, på grund av till exempel överskottsproduktion, kort datum eller säsongsvariationer. År 2023 omsatte Matsmart-Motatos 1043 miljoner kronor

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Ökade medel till Arbetsmiljöverket för skärpt och effektivare tillsyn mot dödsolyckor och andra arbetsmiljörisker

Published

on

By

I budgetpropositionen för 2025 avser regeringen att föreslå att Arbetsmiljöverket tillförs medel för att för en skärpt och effektivare tillsyn mot dödsolyckor och andra allvarliga arbetsmiljörisker. Där ingår också att utveckla hur urvalet av vilka arbetsplatser som ska inspekteras görs för att tillsynen i större utsträckning ska riktas mot de arbetsplatser där riskerna är som störst. För detta föreslås Arbetsmiljöverkets förvaltningsanslag därför öka med 50 miljoner kronor för 2025. Därefter beräknas anslaget öka med 75 miljoner kronor för 2026 och permanent med 100 miljoner kronor för 2027.

Under 2023 avled 63 arbetstagare i arbetsolyckor med dödlig utgång, vilket är en ökning jämfört med tidigare år. Dålig arbetsmiljö bedöms vara en bidragande orsak till för tidig död i många fall varje år. Till exempel bidrar stress till för tidig död för drygt 770 personer per år. Arbetet med att förebygga dödsolyckor i arbetslivet och med tillsyn av arbetsmiljön är avgörande för att upprätthålla skyddet för arbetstagarna och för att rättvisa konkurrensförhållanden ska kunna råda på arbetsmarknaden.

Det behövs en fortsatt hög ambitionsnivå för arbetsmiljöpolitiken för att möta olika typer av utmaningar i arbetslivet. Därför satsar regeringen ytterligare medel på Arbetsmiljöverkets för en skärpt och effektivare tillsyn mot dödsolyckor och andra allvarliga arbetsmiljörisker.

En arbetsmiljö som är säker och utvecklande är central för medborgarnas välfärd och bidrar på ett avgörande sätt till ett tryggare Sverige. God arbetsmiljö har betydelse för såväl tillväxt som sysselsättning, liksom för en god, jämlik och jämställd hälsa. Ingen ska dö eller skadas till följd av sitt arbete.

Regeringen avser att lämna dessa förslag i den kommande budgeten. Förslagen bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Sverigedemokraterna.

Kontakt
Emelie Franzén
Pressassistent hos jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg
076-771 09 51
emelie.franzen@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Viktiga steg för en mer effektiv jämställdhetspolitik i budgeten

Published

on

By

Regeringen vill ta flera steg framåt på jämställdhetsområdet i den kommande budgeten. Anslaget till Jämställdhetsmyndigheten föreslås öka med 72 miljoner kronor, vilket finansieras med en flytt av andra medel på jämställdhetsområdet. Myndigheten får bättre förutsättningar genom att medel ska börja gå direkt till myndigheten i stället för att ges genom olika uppdrag. Det ger bättre effektivitet för skattepengarna och ligger i linje med Statskontorets förslag i sin analys av Jämställdhetsmyndigheten som myndighet.

I den kommande budgetpropositionen vill regeringen se ökade satsningar på jämställdhet samtidigt som ändringar görs så att jämställdhetspolitiken kan fungera mer effektivt.

Regeringen delar Statskontorets bild att nuvarande sätt att finansiera Jämställdhetsmyndigheten gör det svårt för myndigheten att planera sin verksamhet och utnyttja sina resurser effektivt. I budgeten för 2025 föreslår regeringen därför ändringar som syftar till att skapa bättre möjligheter till långsiktighet och högre effektivitet i myndighetens arbete. 

Regeringen avser att lämna dessa förslag i den kommande budgeten. Förslagen bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Sverigedemokraterna.
 

Kontakt
Emelie Franzén
Pressassistent hos jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg
076-77 10 951
emelie.franzen@regeringskansliet.se

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.