Lantmännen köper 10 procent av Hargs Hamn AB

| 31 augusti, 2021 | 0 kommentarer

Läs original

Lantmännen köper 10 procent av Hargs Hamn AB. Sedan 2019 har Hargshamn utvecklats till en viktig utskeppningshamn av spannmål för Lantmännen. Investeringen är en tydlig markering för vikten av fortsatta investeringar i spannmålsvärdekedjan.

Lantmännen köper 10 procent av Hargs Hamn AB. Investeringen är en tydlig markering för vikten av fortsatta investeringar i spannmålsvärdekedjan, Lantmännens långsiktiga engagemang i hamnen och innebär ökade möjligheter att påverka utvecklingen i en positiv riktning för spannmålshantering.

– Hargs hamn är en viktig strategisk hamn för Lantmännen. När vi fick möjlighet att köpa in oss i hamnen så nyttjade vi den möjligheten, säger Joachim Haas, vd på Lantmännen Fastigheter.

– Vi välkomnar den nya ägaren som tillför kompetens, långsiktighet och framtidstro i bolaget, säger Jacob Spangenberg, ordförande i kommunstyrelsen.

Viktig spannmålsinfrastruktur

Hargs hamn har utvecklats till en viktig utskeppningshamn av spannmål för Lantmännen sedan silon och kvarnen i Uppsala avvecklades och stängdes 2018/19, i synnerhet för spannmålsodlarna i norra Mälardalen. Under skördeåret 2020 skeppades det ut 95 000 ton från hamnen.

Efter vinterns muddring har farleden ett djup som tillåter att lasta fartyg upp till 40 000 ton. Detta öppnar upp nya försäljningsmöjligheter till destinationer längre bort från Sverige vilket innebär bättre betalt för spannmålet än att lasta mindre fartyg i Köping och Västerås.

Fler satsningar att vänta

Lantmännens strategiska inriktning framåt innebär fortsatta satsningar på och utveckling av vår anläggning i Hargshamn de kommande åren.

–Vår nuvarande silostruktur i norra Mälarområdet står inför stora förändringar där både silon Stockholm och Västerås riskerar att stänga ner pga. stadsplanering. I ljuset av det kommer verksamheten i Hargshamn bli allt viktigare och i framtiden är det inte orimligt att anta att vi kommer att skeppa cirka 200 000 ton per år, säger Mikael Jeppsson, spannmålschef på Lantmännen.

Hargs Hamn AB hanterar förutom spannmål, sågtimmer och massaved, fastbränsle, styckegods och annan torrbulk.

För mer information, kontakta gärna:

Jacob Spangenberg, kommunstyrelsens ordförande
E-post: [email protected]
Tel: 070-252 01 42

Peeter Nömm, vd i Hargs Hamn AB
E-post: [email protected]
Tel: 0173-76 80 45

Joachim Haas, vd Lantmännen Fastigheter
E-post: [email protected]

Mikael Jeppsson, spannmålschef Lantmännen
E-post: [email protected]

Lantmännens pressavdelning  
Tel: 010 556 88 00
E-post:
[email protected]

Om Hargs Hamn
Hargs Hamn är en bulkhamn i Östhammars kommun med en historia som sträcker sig ända till 1600-talet. Idag hanterar hamnen en mängd olika godsslag som till exempel bränslen till regionens värmeverk, spannmål, vägsalt, mineraler och skrot. Hamnen omsätter cirka 75 miljoner kronor och hanterar cirka 800 000 ton gods per år. Med en fördjupad farled och en ny 200m-kaj färdigställd 2023 kommer fartyg med en lastkapacitet upp till 40 000 ton att kunna hanteras. Läs mer på www.hargshamn.se

Om Lantmännen
Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel. Vi ägs av 19 000 svenska lantbrukare, har 10 000 anställda, har verksamheter i ett 20-tal länder och omsätter 45 miljarder SEK på årsbasis. Med basen i spannmål förädlar vi åkermarkens resurser för ett livskraftigt lantbruk. Några av våra mest kända varumärken inom livsmedel är AXA, Bonjour, Kungsörnen, GoGreen, Gooh, FINN CRISP, Korvbrödsbagarn och Hatting. Vårt företag är grundat på kunskap och värderingar som har funnits i generationer hos våra ägare. Genom forskning, utveckling och verksamhet i hela värdekedjan tar vi tillsammans ansvar från jord till bord. Läs gärna mer på www.lantmannen.se.

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *