Lantmännens skördeprognos: En riklig vallskörd och ökade arealer av spannmål i Västerbotten

| 13 juli, 2021 | 0 kommentarer

Växtodlingssäsongen i Västerbotten kom igång sent på grund av den kalla och blöta våren, men lantbrukarna kunde ändå bärga en bra första vallskörd. Vädret kommande veckor kommer att avgöra spannmålsskördens storlek.

Våren var kall och blöt på de flesta områden i Västerbotten, vilket innebar att växtligheten på vallarna kom igång senare än vanligt. I de södra och kustnära delarna av länet startade första vallskörden i mitten av juni medan den i övriga delar kom igång först i slutet av juni.

– Vallskörden är viktig för regionens mjölk- och köttbönder och därför är det glädjande att vallarna, trots den kalla och blöta våren, lyckades växa till sig ordentligt innan första vallskörden. På de flesta håll i regionen kunde man bärga en riklig första skörd, säger Hans Westbom, regionchef region Norr på Lantmännen.

Den kalla och blöta våren gjorde att också vårsådden av spannmål kom igång senare än normalt, på många håll först i slutet av maj, men när den väl startade kunde den genomföras utan längre avbrott. Intresset för att odla spannmål har ökat markant i Västerbotten de senaste åren och det gynnsamma vädret förra året gjorde att regionens lantbrukare kunde bärga rekordstora skördar av framförallt foderkorn. På Lantmännens spannmålsmottagning i Degernäs utanför Umeå, tar Lantmännen emot den spannmål som inte förbrukas på gårdarna, och under skörden 2020 nådde torkanläggningen sin maxkapacitet.

– Vi har sett en positiv utveckling av spannmålsodlingen i Västerbotten under de senaste åren och spannmålsarealen växer för varje år. Detta har gjort att vi tidigarelagt en planerad investering och kommer till årets skörd att fördubbla kapaciteten i en ny anläggning i Degernäs, säger Hans Westbom.

Hur stor skördepotentialen är i årets spannmålsodling samt i den andra vallskörden är idag svårt att sia kring. Vädret blir den avgörande faktorn.

– Så här långt ser vårgrödorna fina ut men på sina håll kan man se gula partier i fälten som beror på mangan eller kvävebrist. Vädret kommande veckor avgör potentialen. Önskvärt vore dagstemperaturer på mellan 20 och 25 grader och regn på nätterna, då ges grödorna bra förutsättningar för att utvecklas optimalt, säger Hans Westbom.

Läs gärna Lantmännens skördeprognos för hela landet, www.lantmannen.se.

För mer information, kontakta:

Hans Westbom, regionchef för region Norr på Lantmännen
Tel: 072-24 22 746
E-post: [email protected]

Lantmännens pressavdelning 
Tel: 010 556 88 00
E-post:
[email protected]

Om Lantmännen
Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel. Vi ägs av 19 000 svenska lantbrukare, har 10 000 anställda, har verksamheter i ett 20-tal länder och omsätter 45 miljarder SEK på årsbasis. Med basen i spannmål förädlar vi åkermarkens resurser för ett livskraftigt lantbruk. Några av våra mest kända varumärken inom livsmedel är AXA, Bonjour, Kungsörnen, GoGreen, Gooh, FINN CRISP, Korvbrödsbagarn och Hatting. Vårt företag är grundat på kunskap och värderingar som har funnits i generationer hos våra ägare. Genom forskning, utveckling och verksamhet i hela värdekedjan tar vi tillsammans ansvar från jord till bord. Läs gärna mer på www.lantmannen.se.

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *