Lantmännens skördeprognos: Torka i juni sänker skörden i Kalmar och på Öland

| 13 juli, 2021 | 0 kommentarer

Skördepotentialen i Kalmar och på Öland ser ut att gå mot nivåer under det normala. Orsaken är stora höga temperaturer och torka i juni.

Föregående års skörd var snabb och intensiv och kunde avslutas rekordtidigt vilket gav lantbrukarna i Kalmar och på Öland förutsättningar att tidigt komma ut i fält och så sin höstsådd.

– Det har såtts mycket höstraps och höstspannmål i den här regionen i år. Att förutsättningarna dessutom var väldigt gynnsamma passar bra ur lantbrukarsynpunkt då det råder höga priser på raps just nu, säger Fredrik Bodin, regionchef för region Syd på Lantmännen.

En mild höst gjorde att alla grödorna hann etablera sig bra, växa lagom långsamt för att bygga ett bra rotsystem. Men likt andra delar av landet uppstod på sina håll problem med skadegörare och bladlös, främst i tidigt sådda höstvetearealer och i de kustnära områdena.

– För den enskilde lantbrukaren är varje sådant angrepp en pina. Vi har exempel på hur enskilda förlorar upp emot en femtedel av sin skörd. Men sett till Kalmar och Öland som helhet har det inte varit ett stort problem, säger Fredrik Bodin.

I mars växlade väderleken snabbt och det blev plötsligt mycket kalla temperaturer. Sett över regionen klarade sig grödorna dock väl från utvintring. I Kalmar och på Öland drabbades grödorna av utvintring på de platser där ett skyddande snötäcke saknades men överlag klarade sig grödorna mycket bra.

Lantbrukarna i området fick vänta länge med vårsådden till följd av låga temperaturer, men tack vare att den stora höstsådden klarat sig väl blev årets vårbruk trots det litet, och kunde avslutas enligt plan.

– Väderförhållandena var goda ända in i maj, grödorna fick lagom med nederbörd på de flesta håll och temperaturerna var på lagom nivåer. De fina bestånden från hösten kunde utvecklas väl, och vårgrödorna fick en bra start, säger Fredrik Bodin.

Den stora vändningen för vad som såg ut att bli en god skörd kom i juni då höga temperaturer och torka stressade grödan att på kort tid gå i ax.

– Inom lantbruket ser man gärna att väderomslagen blir mindre ombytliga och kraftfulla. Man föredrar en långsammare process så att kärnan matas långsammare och blir fyllig. Med den här värmen så svettas grödorna både näring och vatten, fotosyntesen avstannar och man får helt enkelt en gröda som avkastar sämre, säger Fredrik Bodin.

Skörden spås starta i slutet av juli med de tidiga spannmålsgrödorna.

Gällande vallarna så gynnades även de av höstens fina förutsättningar och den svala våren. De hann växa sig tjocka och täta. Förstaskörden blev på de flesta håll i regionen mycket hög och av mycket god kvalitet. En god vallskörd är av stor vikt, främst för regionens animalieproducenter.

– De som tog förstaskörden tidigt hann få ett regn på återväxten och kan med lite tur få en hyfsad andraskörd. Men de allra flesta vallar har inte fått någon vidare återväxt på grund av torka och värme och ser ut att gå mot en låg andraskörd.

Läs gärna Lantmännens skördeprognos för hela landet, www.lantmannen.se.

För mer information, kontakta: 

Fredrik Bodin, regionchef region Syd, Lantmännen 
Tel: 0738 67 59 46 
E-post
[email protected]  

Lantmännens pressavdelning   
Tel: 010 556 88 00  
E-post
[email protected] 

Om Lantmännen
Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel. Vi ägs av 19 000 svenska lantbrukare, har 10 000 anställda, har verksamheter i ett 20-tal länder och omsätter 45 miljarder SEK på årsbasis. Med basen i spannmål förädlar vi åkermarkens resurser för ett livskraftigt lantbruk. Några av våra mest kända varumärken inom livsmedel är AXA, Bonjour, Kungsörnen, GoGreen, Gooh, FINN CRISP, Korvbrödsbagarn och Hatting. Vårt företag är grundat på kunskap och värderingar som har funnits i generationer hos våra ägare. Genom forskning, utveckling och verksamhet i hela värdekedjan tar vi tillsammans ansvar från jord till bord. Läs gärna mer på www.lantmannen.se.

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *