Connect with us

Marknadsnyheter

LightAir: Årsredovisning 2022

Published

on

(NGM: LAIR)

LightAir Årsredovisning 2022

LightAir i korthet

Verksamt inom CleanTech och erbjuder främst industriell och kommersiell luftrening för att främja hälsa, produktivitet och hållbarhet hos nordiska och internationella bolag och organisationer. 

Erbjudandet är baserat på två unika och egenutvecklade teknologier: CellFlow och IonFlow. På olika vis nyttjar de båda teknologierna ozonfri jonisering för att oskadliggöra skadliga partiklar såsom föroreningar, virus och pollen. 

Marknaden är internationell och numera bearbetas tre segment: industri, kommersiell och konsumentinriktad luftrening. 

Bolagets rötter återfinns inom konsumentinriktad försäljning, samtidigt som det strategiska fokuset under senare tid har justerats till B2B-försäljning gentemot de kommersiella och industriella segmenten. Hos LightAir sammanförs dessa två segment under begreppet Professional Solutions, och bolagets prioriterade målgrupper framöver består av industrier, kontor och skolor. 

I dag bearbetas den nordiska hemmamarknaden, med Sverige och Finland i spetsen, via egen direktförsäljning, samt genom ett växande nätverk av återförsäljare och partners. Därutöver sker export till en mängd internationella marknader, med några uttalade nyckelregioner såsom Benelux. 

Bolagets aktie är listad på Nordic SME Sweden (Nordic Growth Market NGM AB) under kortnamnet LAIR. 
 

Vd har ordet

Som nytillträdd vd konstaterar jag att LightAir står inför utmaningar, samtidigt som möjligheterna är mycket stora. Mina personliga ambitioner är höga och tillsammans med ett sammansvetsat team av medarbetare ska vi nu, tillsammans med dig som aktieägare, bygga en allt mer framgångsrik verksamhet med växande försäljningsambitioner. 

LightAirs fokus är att fullfölja den strategiska utvecklingen med ett starkt erbjudande inom främst industriell luftrening. Detta med än hårdare organisatoriskt fokus och minskade distraktioner från allehanda övriga utmaningar.

Det är inte tu tal om att detta bolag kommer från allt för låga försäljningsnivåer historiskt sett. Samtidigt finns det många parametrar som idag understryker en positiv syn på bolagets framtidsutsikter. Allt sedan slutet av räkenskapsåret 2022 har jag med egna ögon kunnat se hur vi genom ett allt tydligare fokus på industriell luftrening byggt en allt stabilare bas, med en växande prospektering, mångdubblat antal aktuella offerter och gryende försäljningstillväxt.

Bygga bolag genom försäljning
Trots en grundläggande teknisk bakgrund ser jag mig själv främst som en säljinriktad kraft med ett tydligt ledarskap. Det rimmar väl med att vår viktigaste uppgift på LightAir idag är att säkerställa att fortsätta stänga allt fler affärer inom vår B2B-försäljning. Givetvis tillsammans med att fortsätta leverera kvalitet i enlighet med det produktlöfte vi de facto ställer gentemot våra målgrupper. 

Med detta sagt är en stabil grund lagd i dagsläget och framtiden handlar främst om att bygga verksamhet genom att affär läggs till affär och installation till installation.

Ny vd som haft sin inskolning
I skrivande stund har jag varit vd för LightAir i knappa två månader och det är med stor entusiasm och tillförsikt jag antagit denna utmaning. Genom att dessförinnan varit involverad i bolaget under cirka fem månader som sälj- och managementkonsult anser jag mig ha skapat mig en god bild av bolagets samlade styrkor och svagheter. 

Samtidig inser jag att du som aktieägare fått visa stort tålamod och nu har all rätt att förvänta dig konkreta resultat framöver. Personligen ser jag på bolaget och de grundläggande teknologierna som något av en oslipad diamant. Det är min och mina medarbetares uppgift att verkligen ta fram denna potential i ljuset och slipa till verksamheten till de allt högre nivåer av försäljning, kundnöjdhet och aktieägarvärde som vi har förutsättningar att nå inom en relativt snar framtid.

Konkurrenskraftiga styrkor
Min positiva framtidssyn grundas mycket på de egenutvecklade, och till stora delar patenterade, teknologier vi bygger vårt erbjudande på. 

Detta erbjudande inkluderar svårmatchade fördelar gentemot eventuella konkurrenter och vår marknadsbearbetning har under sista halvåret levererat goda tecken på hur vi framöver kan vidareutveckla vår verksamhet. Renare luft i kombination med låga driftskostnader är helt enkelt något som lockar industriella aktörer. 

Möjligheter för vidare produktutveckling
Den patenterade teknologin, CellFlow DEP, omfattar dessutom stora möjligheter för vidare produktutveckling. 

Projekt att lyfta fram i detta sammanhang är ett nyligen igångsatt utvecklingsarbete som sker via Chalmers i Göteborg. Man har i detta erhållit statligt finansieringsstöd med syftet att finna lösningar för skapandet av så ren luft som möjligt i utsatta operationsrum och vårdlokaler. Projektet ska fortlöpa under tre års tid och luftreningsteknologin som inkluderas är just CellFlow DEP. Framtida kommersiell potential återstår att utröna men kan vara betydande. 

Vidare återfinns ett internt utvecklingsprojekt, där det konstruerats prototyper för integration i befintliga ventilationslösningar hos olika typer av fastigheter. Avsikten är att nu ta detta till kommersiella tester och utvärdering tillsammans med samarbetspartners inom dessa marknader. Denna typ av integrerad luftrening bedöms ha stor framtida potential och ter sig på sikt vara mycket intressant för LightAir.

Positiva vindar för framtida seglats
Min framtidsoptimism bygger framförallt på hur det industriella marknadssegmentet har visat sig vara rejält mottagligt för vårt budskap och erbjudande. Det finns gott om verksamheter med olika utgångspositioner, samtliga med ett behov av renad luft i sina produktionsanläggningar och lagerlokaler. Allt för att skapa hälsosammare arbetsmiljö såväl som säkerställa drift och funktion hos känsliga maskiner och robotar.

Våra försäljningsdiskussioner och utestående offerter har – dock från blygsamma nivåer – mer än tiofaldigats sista sex månaderna. Det egna direkta försäljningsarbetet gentemot den svenska industrimarknaden har under senare tid resulterat i ett antal vunna kontrakt och ett tiotal testinstallationer hos en bredd av små, medelstora och stora verksamheter.

Genom ett fortsatt dedikerat arbete gentemot målgruppen är givetvis ambitionen att fortsätta bygga på denna gryende tillväxt och skörda framgångar genom att löpande stänga allt fler affärer och avtal framgent.

Utöver arbetet med att skapa organisk tillväxt gör vi löpande utvärderingar av presumtiva förvärv. Vår uttalade förvärvsstrategi är främst inriktad mot utökad säljkapacitet och kundstock, för att agera ytterligare hävstång till vår tillväxt.

Ödmjuka och tillitsfulla inför framtiden
Medvetenheten är stor att vi har långt kvar på vår resa. Där kommer finnas luftgropar under färden, samtidigt som jag är övertygad om att den långsiktiga destinationen såväl är lockande som högst möjlig. Detta i form av ett framgångsrikt och vinstdrivande tillväxtföretag på en högintressant marknad för luftrening inom framför allt B2B. 

Framför oss ligger ett fortsatt hårt, men stimulerande, arbete att fortsätta utvecklas inom främst det industriella marknadssegmentet. Möjligheterna är stora och viljan att lyckas än större — tillsammans bygger vi nu nytt och ser till att nyttja den bas vi lagt för framtida framgångar under kommande år. 

LightAir Årsredovisning 2022

För ytterligare information kontakta:

Peter Svensk
VD, LightAir AB (publ)
070-562 72 72
peter.svensk@lightair.com

Om LightAir

LightAir AB (publ) har som mission att förbättra människors hälsa och välbefinnande genom att utveckla och sälja effektiva luftrenare för alla typer av miljöer. Produkterna är baserade på två unika teknologier. Bolagets aktie är listad på Nordic SME Sweden (Nordic Growth Market NGM AB) under kortnamnet LAIR. Läs mer på www.lightair.com.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

True Heading Patent AB genomför nyemission.

Published

on

By

True Heading Patent AB genomför nyemission med företrädesrätt för befintliga aktieägare fram till och med 4 oktober.

 

True Heading Patent AB innehar unika patent kopplade till den i Sverige av Håkan Lans ursprungliga uppfinningen AIS (Automatic Identification System) som är implementerat inom sjöfarten för att se var fartyg befinner sig. Tekniken kring patenten ger möjlighet att upptäcka om ett fartyg sänder felaktig information om sin position men den patenterade tekniken kan också användas som ett backupsystem (R-Mode) för GPS när detta system störs, vilket nyligen skett tex. i Östersjön. Patenten innefattar också teknik som gör det möjligt att använda AIS systemet, utan att ändra på några av de underliggande standarder vilka reglerar AIS, för att tex. kunna skicka korta informationssekvenser som ett larm eller ändra en sändares effekt. Något som nu internationellt vill utnyttjas för att förbättra AIS systemet. Myndigheter, akademi och företag som Sjöfartsverket, Tyska Rymdstyrelsen (DLR), RISE och SAAB har redan gjort lyckade försök med den patenterade tekniken.

 

Bolaget genomför nu en företrädesemission om drygt 3,3 MSEK för att kunna finansiera och förvalta de immateriella tillgångarna. Teckning sker i enlighet med instruktion respektive bank/förvaltare; för fullständig information hänvisas läsaren till informationsmemorandumet på följande länk: https://www.partnerfk.com/wp-content/uploads/2024/08/2024-08-26-TRUE-HEADING-PATENT.pdf

 

Teckning utan företräde kan också ske via:

https://app.verified.eu/web/partner-application/?company=True_Heading_anmalan_tuf

 

Teckningsperioden löper till och med den 4 oktober och omfattar 8 369 500 aktier till en teckningskurs på 0,40 SEK/aktie.

 

Största ägaren i bolaget AETEB Holding AB har förbundit sig att teckna sin del i emissionen om ca 12%. True Heading Patent AB har idag över 1700 individuella aktieägare.

 

För ytterligare information:

Anders Bergström, True Heading Patent AB, E-mail: anders.bergstrom@trueheading.se

Tel. +46 76 774 84 01

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Railway Metrics and Dynamics tecknar avtal med tyska HVLE

Published

on

By

Digitaliseringen av järnvägen fortsätter att ta fart i Europa, och Havelländische Eisenbahn AG (HVLE) har nu valt att testa Railway Metrics and Dynamics (RMD) avancerade teknik och produkter. Först ut är ett pilottest av RMD:s backkamera.

Om HVLE
Havelländische Eisenbahn AG, som antog sitt nuvarande namn 2006, har en historia som sträcker sig ända tillbaka till 1892. Företaget är verksamt inom järnvägstransport och infrastruktur med särskilt fokus på godstrafik, där kalk- och spannmålstransporter utgör en stor del. HVLE är även aktiva inom bygglogistik, verkstadstjänster, växlingstjänster och lokaltrafik, och har sitt huvudkontor i Elstal, cirka 30 kilometer väster om Berlin.

Framåtsträvande och innovation
HVLE har en tradition av att anamma nya lösningar och driva utvecklingen framåt. 2010 utvecklade de till exempel en optimerad bulkvagn med pneumatisk lossning. Företaget var även involverat i utvecklingen av hybridloket EuroDUAL BR 159, som godkändes för drift 2020.

I dag är digitaliseringen en central fråga inom järnvägsindustrin, och RMD:s teknologi och produkter har fångat HVLE:s intresse. Flera potentiella projekt är under utvärdering, och först ut är RMD:s innovativa backkamera.

Backkameran i fokus
Testerna av backkameran syftar till att undersöka hur den kan effektivisera växlingsarbete, med särskilt fokus på säkerhet, tidsbesparingar och kostnadsminskningar.

– Säkerheten är naturligtvis en prioritet för HVLE. Men förbudet mot att stå på fotsteg vid backning gäller för närvarande endast i Sverige. Det är glädjande att HVLE även ser de rent ekonomiska fördelarna med snabbare, effektivare och mindre personalkrävande växlingsarbete, säger Jan Lindqvist, VD för RMD.

Nästa steg
Ett ramavtal som reglerar samarbetet mellan HVLE och RMD har nu undertecknats. Backkameran levereras i september och kommer att testas och utvärderas under resten av 2024. Samtidigt pågår diskussioner om att implementera PMU:er (Performance Monitoring Units), särskilt för urspårningsdetektion och identifiering av hjulplattor.

För mer information, vänligen kontakta:

Jan Lindqvist, VD
Telefon: +46 (0)70-587 76 26
E-mail:
jan.lindqvist@railwaymetrics.com

Railway Metrics and Dynamics är ett svenskt teknikbolag grundat 2011. Bolaget utvecklar och levererar en heltäckande systemplattform för förvaltning och övervakning av materiella tillgångar i realtid. Plattformen bygger på patenterad sensorteknik, avancerade logaritmer, Machine Learning och AI. Bolaget riktar sig mot alla marknader, med fokus på tåg och järnvägsinfrastruktur. Bolagets marknad är global och det har sitt huvudkontor i Stockholm.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Erik Segersäll – En flytande vindkraftspark i Östersjön

Published

on

By

Norconsult Sverige har fått i uppdrag av Deep Wind Offshore att ansvara för tillståndshanteringen för Erik Segersäll, en flytande havsbaserad vindkraftspark i svensk ekonomisk zon, 50 kilometer öster om Sandhamn.

Parken är planerad att ligga nära 30 kilometer norr om Gotska Sandön i Sveriges ekonomiska zon, vilket innebär att tillstånd för anläggning, drift och avveckling av den planerade vindkraftsparken beslutas av regeringen. Parken kommer bestå av upp till 225 vindkraftverk och täcka ett ca 880 km2 stort område. En flytande vindkraftspark byggs med flytande fundament som är förankrade i botten via linor, kedjor eller liknande.   Tekniken är väl beprövad inom olje- och gasindustrin och möjliggör anläggning av vindkraftverk på områden där det tidigare inte varit tekniskt möjligt, på grund av djupen. Det tilltänkta området har ett havsdjup på 100 – 200 m. Fördelarna med flytande vindkraft är flera, bland möjligheten att få tillgång till mycket goda vindförhållanden och en placering av parken långt från bebyggelse.

 

Flytande fundament innebär att fotavtrycket på havsbotten blir mindre än med bottenfasta fundament. Vidare utgörs området av döda havsbottnar, vilket innebär att det finns en avsaknad av bottenlevande organismer.

 

Inför inlämning av tillståndsansökan genomfördes flertalet utredningar, bland annat fågelutredningar, modellering av luft- och undervattensbuller, grumling och sedimentation samt skrivbordsstudier avseende kulturmiljö, fisk och marina däggdjur. Dessutom har riskberäkningar för sjöfarten gjorts.

 

Vindkraftsparken kommer att ligga långt ut till havs och synligheten från fastlandet kommer därför vara begränsad. Norconsult har tagit fram fotomontage och hinderljusanimeringar för att visa hur parken kommer att se ut både dag- och nattetid.

 

Norconsults miljö- och tillståndsteam har varit delaktiga i samrådsprocessen, samordnat genomförda utredningar och tagit fram MKB. Tidigare erfarenhet av projekt med havsbaserad vindkraft har varit till stor nytta även om etablering av en flytande vindkraftspark är ett nytt område. Nu ligger ansökan hos regeringen som kommer att skicka den till Länsstyrelsen för beredning. När Länsstyrelsen anser att ansökan är komplett går ansökan på en remissrunda till berörda myndigheter. Därefter ger Länsstyrelsen sin rekommendation till regeringen.

Cecilia Köljing
Presskontakt
+46790060855
cecilia.koljing@norconsult.com

Norconsult är ett av Nordens ledande konsultföretag inom samhällsbyggnad som kombinerar ingenjörskonst, arkitektur och digital expertis i projekt av alla storlekar, för privata och offentliga kunder. Genom innovation och samarbete, och med vårt syfte ”Varje dag förbättrar vi vardagen”, söker vi ständigt efter hållbara, effektiva och samhällsnyttiga lösningar. Med cirka 6 300 medarbetare på över 140 kontor i Norge, Sverige, Danmark, Island, Polen och Finland kombinerar vi tvärfacklig expertis med lokal närvaro.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.