Marknadsnyheter
Linda Dahl vinner Årets Konditor 2023
Efter en intensiv finaldag står det klart att Linda Dahl från Olofström, boende i Stockholm, är årets Konditor 2023, tillika Svensk Mästare för professionella konditorer. Utifrån temat “Old School” skapade Linda rena mästerverk med smaker av svarta vinbär, krusbär, äpplen och punsch på tårta, éclairer och kondisbitar, en flirt med sin barndom tolkad genom skickligt hantverk. Tävlingen arrangeras av Sveriges bagare & konditorer och avgjordes inför publik den 10 november under Bak- & Chokladfestivalen på Stockholmsmässan.
Under fredagen har fyra finalister kämpat om den prestigefyllda titeln Årets Konditor 2023. Utifrån temat “Old School” har de tävlande haft sju timmar på sig att skapa tre olika delmoment: fyra tårtor, tolv stycken éclairer och tio stycken kondisbitar. Som extra utmaning fick finalisterna i år en hemlig råvarukorg med smaksättare och råvaror som skulle användas i éclairerna.
När alla de vackra bakverken var provsmakade, betygsatta och bedömda av en imponerad smak- och metodjury stod det klart att Linda Dahl är vinnaren av Årets Konditor 2023, tillika Svensk Mästare för professionella konditorer. Linda jobbar idag som konditor på Operakällaren i Stockholm, och det är första gången hon tävlar i Årets Konditor. Tidigare har hon varit medlem i Svenska Konditorlandslaget.
Vinnaren var tätt följd av andrapristagaren Hampus Fors från Göteborg och Montadar Kanbar från Järfälla som knep bronsplatsen.
Juryns motivering lyder:
”Årets Konditor 2023 – är en sann mästare i konsten att skapa vackra symfonier av både smaker och former. Med en hantverksskicklighet som vittnar om år av passionerat arbete, har vinnaren frammanat kulinariska mästerverk som följer tävlingens tema ”Old School”. Vinnarens arbete präglas av en unik precision, stor respekt för råvaror, och en förmåga att lyfta och kombinera rena, balanserade smaker med enastående konsistenser. Genom bakverken flödar en stark glöd och en djup förståelse för konditoryrkets kärna – en sann inspiration och en värdig vinnare.”
– Det här känns helt fantastiskt, vilken ära! När jag hörde juryns motivering och de nämnde ”rena smaker” så hoppades jag att de pratade om mig, för just rena smaker är något jag alltid strävar efter. Jag tror att mina smaker i kombination med min hantverksskicklighet var det som tog mig till guldet. Nu ser jag otroligt mycket fram emot att få bära titeln som Årets Konditor 2023, säger Linda Dahl, vinnare av Årets Konditor 2023, Svensk Mästare för professionella konditorer.
– Det har varit en härlig upplevelse att få följa Linda och de andra finalisterna under dagen när de skapat helt underbara bakverk med hjälp av traditionella metoder i ny form. De har visat både på en enorm hantverksskicklighet, och tolkat temat kreativt och personligt. Lindas fantastiska vinnarbord fyllt med toscabitar, éclairer och en jacond -och fragilitébottnad tårta med svartvinbärsbavaroise var något alldeles utöver det vanliga, säger Martin Lundell, vd på Sveriges bagare & konditorer.
Vinnare Linda Dahls tävlingsbidrag:
Tårta – med Jacondbotten, fragilité med pistage och en svartvinbärsbavaroise smaksatt med citronverbena, rödvinbärskräm, vaniljkräm, och pistagepraline.
Éclair – med äpple och punsch, en craquelin på farinsocker dekorerad med mörk choklad.
Kondisbit – Toscabit med mördeg på hasselnötter och frystorkade krusbär, fylld med krusbärskräm på röda krusbär smaksatt med citron och timutpeppar, en finansiär på mandel och brynt smör och toppad med en tosca med honung hasselnötter och mandel slutligen doppad i en ganache smaksatt med torkat krusbärspulver.
Resultat Årets Konditor 2023:
1. Linda Dahl, Konditor på Operakällaren, Olofström/Stockholm
2. Hampus Fors, Konditor på Signum, Göteborg
3. Montadar Kanbar, bagerichef och konditor på Bullar&Bröd, Järfälla
4. Linnea Andrae, driver egna konditoriet LINNEA’S, Tyresö
Juryn i Årets Konditor 2023:
Cecilia Andersson, juryordförande, “Årets konditor 2012”, konditor på Grytberg säteri i Stjärnhov.
Josefine Pagander, hedersmedlem, “Årets konditor 2022”, Head pastry chef på Gothia Towers i Göteborg.
Frida Leijon, “Årets konditor 2016”, driver Leijon Stenugnsbageri och Konditori i Uppsala.
Anna Björlin, bagarmästare & konditor, driver Lidingö Bröd & Pâtisserie.
Sara Aasum Hultberg, “Årets konditor 2014”, frilansande konditor och matstylist.
Patrik Fredriksson, “Årets konditor 2013”, Head of brand & Development F&B på Strawberry.
Maria Grave, “Årets konditor 2008”, coach Konditorlandslaget, yrkeslärare på Yrgo och Stadium i Göteborg.
Mia Öhrn, Bagare & konditor, förläggare på Bonnier Fakta.
Josefine Gauffin, Bagare & konditor, driver Gauffin Boulangerie i Borlänge.
Christer Lundin, Head of Food Service, Arla.
Daniel Lindeberg, Bagare & konditor, driver Lindeberg Bageri och Konditori i Nacka.
Mattias Ljungberg, “Årets konditor 2006”, driver Tössebageriet i Stockholm.
Kajsa Larsson, Bagare & konditor, yrkeslärare på Yrkeshögskolan i Kristianstad.
Alexander Pelli, “Årets bagare 2019”, bagerichef på Lillebrors bageri i Stockholm.
Annie Hesselstrand, chefskonditor på Artipelag i Värmdö.
Johan Larsson, Sveba Dahlen.
**
På plats som expertkommentatorer under tävlingen var:
Elisabeth Johansson, konditor och jurymedlem i Hela Sverige bakar.
Daniel Roos, chefskonditor på K-märkt Patisserie & bageri.
Pressbilder
Pressbilder finns på: www.aretskonditor.se/press/pressbilder
För mer information om Årets Konditor och Sveriges bagare & konditorer:
Martin Lundell, vd Sveriges bagare & konditorer
martin@bageri.se
0703-64 67 94
För mer information, andra- och högupplösta bilder och intervjuer med finalisterna:
Malou Rönnmark, presskontakt Årets Konditor
malou.ronnmark@kingstreetpr.se
0733-665 779
Om Årets Konditor
Årets Konditor arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och finalen sker under Bak- & Chokladfestivalen på Stockholmsmässan den 10 november. Finalen äger rum framför en stor publik som kan följa med under en fullspäckad finaldag när de tre olika delmomenten skapas: en eller flera tårtor, tolv stycken eclairer och tio stycken kondisbitar. Finalisternas tävlingsbidrag bedöms både av en smak- och en metodjury. Vinnaren får stolt titulera sig Årets Konditor, tillika Svensk Mästare för professionella konditorer. Dessutom vinner segraren 40 000 kr. Under ett års tid får vinnaren representera branschen och bära den välrenommerade titeln Årets Konditor. Årets Konditors huvudsponsorer är Arla, Sveba Dahlen och Ringdahls bageriutrustning.
Om Sveriges bagare & konditorer
Sveriges bagare & konditorer är en branschorganisation för bageribranschen i Sverige. Organisationen grundades år 1900 och har sedan dess arbetat för att främja utvecklingen av bagerier och konditorier i Sverige. Sveriges bagare & konditorer har cirka 450 medlemsföretag. Bland de projekt som organisationen driver kan nämnas tävlingarna Årets Konditor, Årets Bagare, SM Unga Bagare och Mack-SM. Dessutom driver Sveriges bagare & konditorer Svenska Konditorlandslaget, Svenska Bagarlandslaget och Svenska Juniorbagarlandslaget samt ger ut Tidningen BRÖD. För mer information: www.bageri.se
Marknadsnyheter
En ny julklassiker har anlänt – Fazer Klassiker
Fazer Klassiker heter den nya julasken som samlat många av svenskarnas chokladfavoriter i en och samma ask: Dumle, Geisha, Karl Fazer, Fazermint och Finlandia. Med sju olika populära smaker finns något för alla. En lagom stor ask som är perfekt både som gåva som att dela med familjen.
Julen är en högtid som handlar mycket om tradition, samtidigt som det uppskattas att addera nya inslag. Därför har Fazer samlat ett urval av sina populära varumärken i en och samma ask. Fazer Klassiker är fylld med både tradition som nya spännande smakkombinationer. En perfekt produkt för att fira in jul och nyår.
”Fazer Klassiker är en ultimat chokladask för vinterns alla höjdpunkter. Helt klart redan en klassiker som vi tror det kommer att tisslas och tasslas om i julstugorna. Vi har samlat ihop flera favoriter och skapat en perfekt mix av ett tryggt val och variation”, säger Robert Engman, VP Commercial Fazer Sweden.
Fazer Klassiker består av 32 praliner fördelat på 7 olika smaker i två lager. Fazermint i ny form, två olika varianter av Karl Fazer, en med tryffel och en med kola och riskrips, Finlandia hjärta med marmelad och mörk choklad, Dumle original och Dumle fudge, Geisha med en tvist, seasalt & caramel.
Fazermint, Truffle
Karl Fazer, Crispy toffee
Karl Fazer, Milk chocolate truffle
Finlandia
Dumle Original
Dumle Fudge
Geisha, Seasalt & Caramel
Fazer Klassiker finns i butik från och med vecka 45.
För mer information vänligen kontakta:
Ebba Beck-Friis, presskontakt Fazer Sverige
ebba.beck-friis@fazer.com
Fazer-koncernen
Med fokus på matupplevelser, gör Fazer det möjligt att njuta av dagens bästa stunder. Vår mission, Mat med mening, bygger på vårt unika över 130-åriga arv, djupa konsumentinsikter och innovationer för att skapa hållbara matlösningar för framtiden. Med våra ca 5 000 engagerade medarbetare fokuserar vi på konsumentprodukter, vår direkt till konsument-riktade verksamhet i Nordeuropa och export till mer än 40 länder. Vår verksamhet följer Fazers uppförandekod som baserar sig på koncernens värderingar och FNinitiativet Global Compact. Fazer-koncernens omsättning 2023 uppgick till 1,2 miljarder euro.
Northern Magic. Made Real.
Marknadsnyheter
En ny julklassiker har anlänt – Fazer Klassiker
Fazer Klassiker heter den nya julasken som samlat många av svenskarnas chokladfavoriter i en och samma ask: Dumle, Geisha, Karl Fazer, Fazermint och Finlandia. Med sju olika populära smaker finns något för alla. En lagom stor ask som är perfekt både som gåva som att dela med familjen.
Julen är en högtid som handlar mycket om tradition, samtidigt som det uppskattas att addera nya inslag. Därför har Fazer samlat ett urval av sina populära varumärken i en och samma ask. Fazer Klassiker är fylld med både tradition som nya spännande smakkombinationer. En perfekt produkt för att fira in jul och nyår.
”Fazer Klassiker är en ultimat chokladask för vinterns alla höjdpunkter. Helt klart redan en klassiker som vi tror det kommer att tisslas och tasslas om i julstugorna. Vi har samlat ihop flera favoriter och skapat en perfekt mix av ett tryggt val och variation”, säger Robert Engman, VP Commercial Fazer Sweden.
Fazer Klassiker består av 32 praliner fördelat på 7 olika smaker i två lager. Fazermint i ny form, två olika varianter av Karl Fazer, en med tryffel och en med kola och riskrips, Finlandia hjärta med marmelad och mörk choklad, Dumle original och Dumle fudge, Geisha med en tvist, seasalt & caramel.
Fazermint, Truffle
Karl Fazer, Crispy toffee
Karl Fazer, Milk chocolate truffle
Finlandia
Dumle Original
Dumle Fudge
Geisha, Seasalt & Caramel
Fazer Klassiker finns i butik från och med vecka 45.
För mer information vänligen kontakta:
Ebba Beck-Friis, presskontakt Fazer Sverige
ebba.beck-friis@fazer.com
Fazer-koncernen
Med fokus på matupplevelser, gör Fazer det möjligt att njuta av dagens bästa stunder. Vår mission, Mat med mening, bygger på vårt unika över 130-åriga arv, djupa konsumentinsikter och innovationer för att skapa hållbara matlösningar för framtiden. Med våra ca 5 000 engagerade medarbetare fokuserar vi på konsumentprodukter, vår direkt till konsument-riktade verksamhet i Nordeuropa och export till mer än 40 länder. Vår verksamhet följer Fazers uppförandekod som baserar sig på koncernens värderingar och FNinitiativet Global Compact. Fazer-koncernens omsättning 2023 uppgick till 1,2 miljarder euro.
Northern Magic. Made Real.
Marknadsnyheter
Var i landet bor svenskarnas katter och hundar?
Att svenskar älskar att leva med sina husdjur visar Agria SKK Stora djurundersökning. Katterna ökar i alla sju länsgrupper medan hundarna tar ny mark i fyra. Allra mest ökar katterna i Halland och Västra Götaland, medan hundarna blir fler i Stockholmsområdet.
Att svenskar älskar att sina husdjur visar Agria SKK Stora djurundersökning när mer än vart tredje hushåll väljer att leva tillsammans med en katt eller hund. I de västra delarna av landet har antalet katter ökat med nära 24 procent sedan 2020, medan hundarna blir fler och ökar med 6 procent i Stockholmsområdet.
– Vi ser att allt fler hushåll i landet väljer att leva tillsammans med husdjur, och framför allt är det katterna som fortsätter att öka i popularitet och blir allt fler, säger Patrik Olsson, chef för sällskapsdjur på Agria.
Om undersökningen
Agria SKK Stora djurundersökning genomförs av Novus vart fjärde år för att fördjupa kunskapen om hundar, katter och smådjur. Undersökningen baseras på svar från 9 854 personer mellan 18–89 år som deltagit i en webbpanel. Djurägarna fördelas på 2 119 kattägare, 1 555 hundägare och 562 smådjursägare. Resterande respondenter i undersökningen har inga djur.
-
Analys från DailyFX9 år ago
EUR/USD Flirts with Monthly Close Under 30 Year Trendline
-
Marknadsnyheter2 år ago
Upptäck de bästa verktygen för att analysera Bitcoin!
-
Marknadsnyheter4 år ago
BrainCool AB (publ): erhåller bidrag (grant) om 0,9 MSEK från Vinnova för bolagets projekt inom behandling av covid-19 patienter med hög feber
-
Analys från DailyFX11 år ago
Japanese Yen Breakout or Fakeout? ZAR/JPY May Provide the Answer
-
Analys från DailyFX11 år ago
Price & Time: Key Levels to Watch in the Aftermath of NFP
-
Analys från DailyFX7 år ago
Gold Prices Falter at Resistance: Is the Bullish Run Finished?
-
Marknadsnyheter1 år ago
Därför föredrar svenska spelare att spela via mobiltelefonen
-
Nyheter6 år ago
Teknisk analys med Martin Hallström och Nils Brobacke