Livräddande vaccin kan ultrakylas med ny teknologi på långa transportsträckor

| 18 juli, 2022 | 0 kommentarer

Secop – tidigare del af danske Danfoss – har utvecklat en ny, portabel ultra-kylkompressor med en medicinsk kylkedja från -70°C till -86°C. Teknologin kan användas i produkter som transporterar och förvarar livräddande vaccin mot sjukdomar såsom COVID-19 och Ebola. Kompressorn gör det möjligt att förbättra förvaringen avsevärt. 

De nya så kallade mRNA-baserade vaccinerna kräver förvaring i extremt låga temperaturer under hela kylkedjan – precis som många andra biomaterial. Traditionellt sett ställer detta stora krav på både transporten och förvaringen av vaccinerna. Secop, som framställer medicinska kylkompressorer löser denna utmaning med en nyutvecklad kompressor till portabla kylsystem för temperaturer från -70° till -86° Celsius. Den möjliggör säkra transporter, även med höga utomhustemperaturer tack vare nät-, batteri och solcellsdrift.

Secop är den globala vaccinationssamarbete GAVIs största leverantör. Företagets nya kompressor utgör en del av en produktserie för medicinska varor inom ULT (Ultra Low Temperatures från -60°C til -86°C). Secops ULT-produkter sparar tid och resurser för producenter som utvecklar kylsystem och banar vägen för en WHO-certifiering. Kunder som sjukhus, laboratorier och forskningsanläggningar kan kontrollera transportens temperatur exakt och pålitligt. De får en även en ökad robusthet och en kompatibilitet med etan (R170) köldmedium, för att nämna några av fördelarna med den nya teknologin.

 

“Några av världens ledande producenter av medicinska kyllösningar har använt våra produkter i många år. Bland annat GAVI-samarbetet som förbättrar tillgången till vacciner i u-länder världen över. Vår expertis inom den här typen av lösningar har gjort det möjligt för oss att utveckla ULT kylkompressorn. Den är energibesparande och gör det möjligt att förlänga livslängden på produkter som ska förvaras ultrakylda. Ett fokus på naturliga köldmedium gör våra produkter särskilt hållbara och attraktiva för både användare och distributörer. Efterfrågan på den här typen av lösningar är mycket stor, säger danska Peter Michael Hansen, Head of Global Applications på Secop.

 

Utvecklad till långa transporter under svåra förhållanden

MP2 kompressorn kan användas till 20–40 liters kylcontainrar och är särskilt lämpad för tempererade transporter under utmanande förhållanden. Till exempel för transport av mRNA-vaccin och andra biologiska/medicinska produkter. Secops expertis inom batteri- och soldrivna kylsystem har legat till grund för utvecklingen. Den nya kompressorn gör det möjligt att ultrakyla på långa sträckor och säkrar distributionen av vaccin och andra biomaterial till svåråtkomliga destinationer som områden med höga temperaturer, dålig eller ingen elförsörjning.

 

Eftersom kompressorn kan användas för att kontrollera temperaturen helt exakt, till skillnad från passiva system, säkerställs att inga vaccin förstörs eller behöver kasseras. Dessutom finns inget beroende av torris, vilket förutom miljövinsterna även ger fördelar vid distribution i avlägsna områden där torris kan vara otillgänglig.

 

Förutom den portabla kompressorn består ULT-serien av en serie stationära kompressorer. Dessa kompressorer kan användas för biomedicinska produkter som ska förvaras i -30°C till -60°. Secops stationära ULT kylkompressorer är dessutom anpassade till samtliga el-standarder i världen. De produceras för kylcontainrar med volym från 20–200 liter samt 200–500 liter. 

 

Snabbare time-to-market

 

För producenter av medicinska kyllösningar finns det en rad fördelar med att använda Secop ULT kylkompressorer. Utöver mer miljövänliga, högpresterande och exakta kompressorer samt tillhörande softwareverktyg får de hjälp av experter som kan assistera i utvecklingen och anpassningen av produkterna. Secops medicinske produkter är WHO-certifierade. Detta innebär en smidig och effektiv process när det gäller validering och kontrollering av kylenheterna. På så sätt kan producenterna nå ut på marknaden snabbare.
 

Läs mer om kylkompressorer och lösningar för medicinska kylkedjor.

###

 

Pressekontakt:

Christina Rytter, Scandinavian Communications
E: [email protected] 
M: +4523967733 

Om Secop

Secop är experten på avancerad hermetisk kompressorteknologi och kyllösningar inom kommersiell kyla. Vi utvecklar högpresterande stationära och mobila kyllösningar för ledande internationella kyltillverkare.

Koncernen har 1350 anställda över hela världen med produktionsanläggningar i Slovakien och Kina samt forskningscentra i Tyskland, Österrike, Slovakien, Kina och USA inklusive ett dedikerat motorkompetenscenter (MCC) i Tyskland för att stödja utvecklingen av elektronik och motorstyrningar. Secop har tillhört ESSVP IV-fonden sedan september 2019.

 

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.