Connect with us

Marknadsnyheter

Luftkvaliteten på norra halvklotet under våren 2024

Published

on

Copernicus

CAMS Total Aerosal Optical Depth på 550 nm över Sydostasien mellan 01-30 april 2024. (Källa: CAMS/ECMWF) LADDA NED ANIMATION / LADDA NED DATA

Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) följer rutinmässigt viktiga indikatorer för atmosfärens sammansättning över hela världen, inklusive luftkvaliteten i Europa, rökutsläpp från skogsbränder och globala koncentrationer av luftföroreningar och växthusgaser, bland annat. Under den våren på norra halvklotet (mars-april-maj) 2024 inträffade flera viktiga händelser relaterade till atmosfärens sammansättning, som presenteras i denna säsongssammanfattning.

CAMS-data i praktiken – CAMS och det nya EU-direktivet om luftkvalitet

I syfte att ytterligare ta itu med de negativa effekter som luftföroreningar har på européernas hälsa har Europeiska kommissionen uppdaterat de europeiska luftkvalitetsdirektiven  (AAQD) för att uppnå en hälsosam och hållbar framtid. I de nya direktiven fastställs mer ambitiösa mål för 2030 och strängare gränsvärden för flera luftföroreningar. För att uppnå detta får vetenskapen en viktig roll när det gäller att övervaka luftkvaliteten och tillhandahålla korrekt, tillförlitlig och jämförbar information till medlemsstaterna.

CAMS omnämns i denna översyn av luftkvalitetsdirektivet, eftersom de uppgifterna från CAMS gör det möjligt för medlemsstaterna att utarbeta nya effektiva strategier för att minska luftföroreningarna och att utvärdera framsteg som gjorts för att uppnå miljömålen.

Laurence Rouil, CAMS Director, kommenterar: “Detta är ett viktigt åtagande från EU:s sida för att säkerställa en god luftkvalitet i vårt samhälle. Det är också ett viktigt ögonblick för Copernicus atmosfärövervakningstjänst, som visar att vi nu är en rutinerad operativ tjänst. CAMS är nu redo att serva EU:s medlemsstater med utvärdering och kvalitetsbedömning efter tillämpningen av luftkvalitetsdirektivet.

CAMS har dessutom utvecklat nya verksamheter för att underlätta medlemsstaternas användning av CAMS-produkter: Nationella samarbetsprogram hjälper nationella experter att använda och anpassa CAMS-produkter och CAMS-verktyg så att de bättre passar deras egna behov och vidareutveckla sitt egenansvar i enlighet med direktiven.

Mer information om översynen av direktiven finns i denna artikel.

Övervakning av utsläpp från bränder – skogsbrandssäsong i tropikerna

Copernicus

GFASv1.2 daglig total brandstrålningseffekt (översta raden) och säsongsmässiga totala beräknade koldioxidutsläpp (nedre raden) från 1 mars till 31 maj för (l-r) Colombia, Venezuela, Guyana och Surinam. (Källa: CAMS/ECMWF)

LADDA NED BILD / LADDA NED DATA

Utsläppen från skogsbränder och öppen förbränning i Sydostasien mellan januari och maj var mindre intensiva 2024 än tidigare år för kol, aerosoler och luftföroreningar samt brandstrålningseffekt (FRP). CAMS övervakade utvecklingen av bränder i denna region under hela våren och observerade utsläpp under genomsnittet för säsongen 2024 trots en ökning i slutet av april och början av maj. Trots att utsläppen låg under genomsnittet bidrog bränderna under säsongen till försämrad luftkvalitet utöver andra utsläppskällor.

Flera regioner i de tropiska delarna av Sydamerika, särskilt Venezuela och grannländerna, upplevde mer brandaktivitet på grund av de torrare förhållandena i slutet av 2023. Venezuela, Guyana, Surinam, Bolivia och den brasilianska delstaten Roraima upplevde rekordhöga FRP-värden och höga koldioxidutsläpp mellan den 1 januari och den 15 maj. Dessutom har Mexiko och Centralamerika sedan slutet av mars drabbats av betydande skogsbränder, vilket har lett till koldioxidutsläpp över genomsnittet för den här tiden på året.

En annan viktig händelse som övervakats under de senaste månaderna var den tidiga starten på skogsbrandssäsongen i Kanada. Enligt uppgifter från CAMS Global Fire Assimilation System (GFAS) var utsläppen från skogsbränder under maj 2024 i British Columbia mer än dubbelt så höga som den tidigare högsta nivån som registrerades i maj 2023, och Kanadas totala utsläpp i maj var också en av de högsta under de senaste 22 åren. CAMS fortsätter att övervaka situationen med skogsbränder i Nordamerika, Europa och Sibirien under sommaren.

Det finns mer information i den här artikeln wildfires around the world in 2024.

Övervakning av vulkanisk SO2 – vulkanutbrott i Reykjanes och Ruang

Copernicus

Totalt kolumn SO2-analyser som visar plymen från vulkanen Ruang klockan 00 UTC den 22 april 2024. (Källa: CAMS/ECMWF)

LADDA NED BILD /LADDA NED DATA

Vulkanen Mount Ruang, som ligger på Sulawesi i Indonesien, fick ett utbrott den 16 april för första gången sedan 2002. CAMS övervakade noggrant den svaveldioxid (SO2) och de sulfataerosoler som släpptes ut av utbrotten för att bedöma gasernas långväga transport och effekterna på atmosfären och den lokala luftkvaliteten.

Askmolnet som genererades av det första utbrottet uppskattas ha nått över 15 km. Dessutom transporterades de SO2-moln som utbrottet resulterade i över stora avstånd och nådde Indien och till och med Afrikas horn. Vulkanutbrottet påverkade dock bara luftkvaliteten lokalt, eftersom denna transport skedde på hög höjd.

CAMS har också följt den vulkaniska aktiviteten på Reykjaneshalvön på Island. Den 16 mars fick vulkanen ett utbrott som varade fram till den 9 maj. Ett par veckor senare, den 29 maj, började ett nytt utbrott som resulterade i ytterligare utsläpp av SO2.

Om du är intresserad av CAMS-övervakning av vulkanisk SO2 kan du läsa vår Volcano Q&A.

Återkommande dammoln från Sahara påverkar Europa

Copernicus

CAMS regionala prognos för dagligt maximalt stoft på 3000 m. initierades den 29 april kl 00 UTC och gäller för 1 maj. (Källa: CAMS/ECMWF)

LADDA NED BILD / LADDA NED

Våren i Sydeuropa dominerades av återkommande inträngningar av damm från Sahara. Mellan den 1 mars och den 31 maj observerade CAMS flera gånger hur höga koncentrationer av partiklar korsade Medelhavet. En av de mest betydelsefulla av dessa händelser ägde rum mellan den 22 och 24 april och drabbade särskilt Grekland. Som ett resultat av detta upplevdes röd- och orangefärgad himmel i många delar av Grekland, inklusive Aten.

Observationer visar att dessa händelser blivit mer intensiva och frekventa i vissa delar av Europa under de senaste åren. Mer information i artikel om stoftmoln från Sahara.

– –

Om Copernicus och ECMWF

Copernicus är en del av Europeiska unionens rymdprogram, med finansiering från EU, och är dess flaggskeppsprogram för jordobservation. Verksamheten fungerar genom sex tematiska tjänster: Atmosfär, marina, mark, klimatförändringar, säkerhet och nödsituationer. Den levererar fritt tillgängliga driftsdata och tjänster som ger användarna tillförlitlig och aktuell information om vår planet och dess miljö. Programmet samordnas och hanteras av EU-kommissionen och genomförs i partnerskap med medlemsstaterna, European Space Agency (ESA), European Organization for Exploitation of Meteorological Satellites (EUMETSAT), European Center for Medium-Distance Weather Forecasts ( ECMWF), EU-byråer och Mercator Océan, med flera.

ECMWF driver två tjänster från EU: s Copernicus Earth observationsprogram: Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) och Copernicus Climate Change Service (C3S). De bidrar också till Copernicus Emergency Management Service (CEMS), som genomförs av EU:s gemensamma forskningsråd (JRC). European Center for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF) är en oberoende mellanstatlig organisation som stöds av 35 stater. Det är både ett forskningsinstitut och en operativ tjänst 24/7 som producerar och sprider numeriska väderprognoser till sina medlemsstater. Dessa uppgifter är fullt tillgängliga för de nationella meteorologiska tjänsterna i medlemsstaterna. Superdatoranläggningen (och tillhörande dataarkiv) på ECMWF är en av de största i sin typ i Europa och medlemsstaterna kan använda 25 procent av sin kapacitet för sina egna ändamål.

ECMWF har utökat antalet platser där man bedriver verksamhet. Förutom huvudkontoret i Storbritannien och Computing Center i Italien kommer nya kontor med fokus på aktiviteter som genomförs i partnerskap med EU, såsom Copernicus, att lokaliseras i Bonn, Tyskland med början sommaren 2021.

Copernicus Atmosphere Monitoring finns här: http://atmosphere.copernicus.eu/

Copernicus klimatförändringstjänsts webbplats finns på https://climate.copernicus.eu/

Mer information om Copernicus: www.copernicus.eu

ECMWF:s webbplats finns på följande adress: https://www.ecmwf.int/

Twitter:
@CopernicusECMWF
@CopernicusEU
@ECMWF

LinkedIn

Mediekontakt

Nuria Lopez
Communications | Copernicus Contracts and Press
Office of the Director General
European Centre for Medium-Range Weather Forecasts
Reading, UK | Bologna, Italy
Email: copernicus-press@ecmwf.int
Mobile: +44 (0)7392 277 523
Twitter: @CopernicusECMWF

Björn Mogensen
+46 708-184298
bjorn.mogensen@mogensen.info

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Regeringen föreslår lättnader i byggkraven för studentbostäder

Published

on

By

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till lättnader i byggkraven för studentbostäder. Syftet är att öka möjligheterna till flexibilitet vid byggandet.

– På många studieorter är det svårt för studenter att hitta boende. Därför behöver byggregelverket förenklas. Syftet är att möjliggöra för fler studentbostäder genom sänkta byggkostnader och ökad flexibilitet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Förslaget innebär att det blir möjligt att göra undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet i en byggnad som innehåller studentbostäder. Undantagen ska kunna tillämpas vid både nyproduktion och vid ändring av en byggnad.

Det ska vara möjligt att göra undantag för högst 80 procent av studentbostäderna i ett byggprojekt. Minst 20 procent av studentbostäderna ska fortfarande uppfylla gällande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Lagändringen ger större flexibilitet vid byggande av studentbostäder och skapar fler tänkbara sätt att utforma planlösningar. Till exempel kan bostadsytan minskas och fler bostäder rymmas inom en given yta.  

De föreslagna undantagen ska inte hindra personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i sociala sammanhang. En studentbostad som omfattas av undantagen ska kunna besökas av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Regeringen breddar också definitionen av studentbostäder till att inkludera all vuxenutbildning för att göra det möjligt för fler kommuner att erbjuda studentbostäder.

Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.

Lagrådsremissen: Lättnader i byggkraven för studentbostäder – Regeringen.se

Presskontakt
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
ebba.gustavsson@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

“Vi behöver tillsammans enas om vettiga avtal, som sätter standard för branschen”

Published

on

By

Sveriges Radios Kulturnytt gör just nu en mycket välkommen granskning av villkoren i musikbranschen. Igår lyftes artisten Siw Malmkvists situation med ett avtal som inte förnyats på över 60 år. Hennes situation är tyvärr långt ifrån unik. Musikerförbundet har länge uppmärksammat att majorbolagen fortsätter att betala extremt låga royaltynivåer till artister vars kontrakt skrevs på 1960-talet – en tid då digital streaming inte existerade. 

– Jag kan intyga att artisterna som talar ut i P1 är långt ifrån ensamma om sin situation och vi uppmanar deras artistkollegor att gå ut med sitt tydliga stöd till de som vågar bryta tystnaden om oskäliga ersättningar, säger Musikerförbundets ordförande Karin Inde. 

Musiker och artister skapar det värde som skivbolagen tjänar pengar på, men ändå ser vi gång på gång hur bolagen behåller stora delar av intäkterna. Att en av Sveriges mest folkkära artister, med en karriär som sträcker sig över decennier, fortfarande har en oskälig royalty är ett tydligt bevis på branschens obalans. 

– Tystnadskulturen kring prissättning är enbart bra för bolagen. Både artister och musiker skulle verkligen tjäna på att dela med sig till varandra om hur betalningar och dealar verkligen ser ut. Förstås i trygga, egna rum. Det är bara bolagen som tjänar på att vi inte pratar med varandra om pengar, säger Karin Inde. 

Stort tack till de modiga artister som ser till att lyfta problematiken! För att vi ska få till en i grunden mer rättvis musikbransch behöver de stora parterna i sammanhanget – skivbolagen, musikerna och artisterna – göra som de flesta andra svenska branscher lyckas med:  

– Vi behöver tillsammans enas om vettiga och balanserade avtal, som sätter standard för branschen. Musikerförbundet är redo att göra vår del i arbetet för bättre villkor i musikbranschen, frågan är om skivbolagen är redo, säger Karin Inde.  

Karin Inde
Förbundsordförande
karin.inde@musikerforbundet.se
+46 (0)704447228

Musikerförbundet är fackförbundet för professionella musiker och artister. Vi arbetar för förbättrade upphovsrättsliga och arbetsrättsliga villkor och för att våra medlemmar ska få en rättvis del av de värden de skapar i samhället.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Bönor från egen kaffeskog, sump till jord – Viking Lines nya kaffe gör gott på många olika sätt

Published

on

By

Viking Lines resenärer dricker varje år 8,5 miljoner koppar kaffe. Nu satsar rederiet på ett helt nytt kaffe som ger minskade klimatutsläpp och bättre levnadsvillkor för odlarna. Kaffet från Slow Forest odlas på rederiets egen odling i Laos utan kemiska gödningsmedel, handplockas och rostas därefter i Danmark.

Allt kaffe som serveras på Viking Lines fartyg är nu hållbart producerat Slow Forest-kaffe, odlat på rederiets 75 hektar stora odling på högplatåerna i Laos och rostat i Danmark. Kaffeplantorna odlas bland träd på återbeskogad mark, i stället för på traditionellt skövlade plantager. Viking Lines odling ligger i en kolsänka där målsättningen är att plantera 30 000 träd, vilket innebär nästan 400 träd per hektar. Kaffeskogen förbättrar också den lokala biologiska mångfalden i området.

Odlingen, bearbetningen och rostningen av kaffet hanteras av Slow Forest Coffee. För företaget är det viktigt att produktionskedjan är rättvis och transparent. Utöver miljöfördelarna erbjuder Slow Forest bättre lönevillkor och sjukersättning för byns odlare.

”Den traditionella kaffetillverkningens koldioxidavtryck är stort och merparten av intäkterna går till Europa i stället för produktionsländerna. Vi ville göra annorlunda. Våra kunder vill göra hållbara val, och nu kan de njuta av sitt kaffe med bättre samvete än någonsin tidigare,” berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.

Bönorna till Slow Forest-kaffet får sakta mogna i skuggan av träden, utan kemiska gödningsmedel. De plockas också för hand, vilket avsevärt förbättrar kaffets kvalitet och smak. Viking Lines nya kaffe består till 100 procent av Arabica-bönor, med en balanserad syrlighet samt smak av nötter och choklad. Rostningsprofilen har skapats av den världsberömda danska rostningsmästaren Michael de Renouard.

”Vi valde en mörkrost till fartygets kaffe, vilket passar både finländarnas och svenskarnas nuvarande smakpreferenser gällande rostning. Finländarnas smak gällande kaffe har under de senaste åren utvecklats mot en mörkare rostning. Innan vi gjorde vårt slutgiltiga val testades det nya kaffet i Viking Cinderellas bufférestaurang och personalmässen – och båda testgrupperna gav toppbetyg. Då 8,5 miljoner koppar kaffe bryggs varje år kan inget lämnas åt slumpen!” säger Janne Lindholm.

Viking Lines hållbarhetsmål stannar inte vid produktionskedjan. Kaffesump från fartygen återvinns nämligen som råmaterial för trädgårdsjord. Detta minskar avsevärt användningen av jungfrulig torv vid tillverkningen av mylla.

”Vi har som mål att allt som tagits ombord på fartygen som är möjligt att återvinna ska återanvändas eller återvinnas. Det gäller inte bara kaffet utan även matavfall och till exempel textilier som tas ur bruk. Ett bra exempel på vårt livscykeltänkande är att frityrolja från fartygets restauranger blir till biobränsle för den finska sjöfartsindustrin,” säger Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg.

Slow Forest Coffee – 5 fakta:

  1. Slow Forest Coffee är ett kaffeföretag som verkar i Laos, Vietnam och Indonesien i samarbete med över 500 lokala kaffeodlare.
  2. Företaget grundades år 2019 av Pinja Puustjärvi, driven av en vilja att skydda skogarna i Laos och stötta lokala odlare. Puustjärvi bodde som barn i Laos på grund av sin fars arbete.
  3. Kaffet odlas i restaurerade kaffeskogar, som binder stora mängder kol och ökar den biologiska mångfalden.
  4. Det är viktigt för företaget att produktionskedjan är ansvarsfull och transparent, samt att verksamheten gynnar både miljön och de lokala samhällena.
  5. Slow Forest Coffee betalar odlarna bättre ersättning än genomsnittet i Laos och erbjuder förmåner som underlättar deras liv: förskottsbetalningar, utbildning och möjligheten att låna pengar från en krisfond.

Mera infomation om Slow Forest Coffee här

Tilläggsinformation:

Janne Lindholm, restaurangchef

janne.lindholm@vikingline.com, tel. +358 400 744 806

Dani Lindberg, hållbarhetschef

dani.lindberg@vikingline.com, tel. +358 18 27 000

Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör

johanna.boijer@vikingline.com, tel. +358 18 270 00

Christa Grönlund, informationschef

christa.gronlund@vikingline.com, tel. +358 9 123 51

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.