Lyckad bostadskongress i Gävle

| 8 juni, 2022 | 0 kommentarer

Den 30 maj samlades ett 90-tal bostadspolitiskt intresserade åhörare till regionens bostadskongress i Gävle. Under dagen lyftes och diskuterades Hyregästföreningens tre prioriterade valfrågor under det övergripande paraplyet trygghet: fler hyresrätter till rimliga kostnader, hållbara renoveringar utan renovräkning samt rättvis beskattning för olika boendeformer. I pauserna underhöll Gävle Bock och Tack-teater.

Delar ur programmet:

Regionordförande Hans Eklund hälsade välkommen och satte Hyresgästföreningens bostadspolitiska arbete i ett större perspektiv – vi är inte partipolitiska men vi har en viktig roll i att driva politiska frågor för att få en hållbar bostadspolitik.

Amelie Othén och Lisa Pehrsdotter, båda boendeutvecklare i Gävle, berättade om det framgångsrika arbetet med stadsdelsnätverk där civilsamhälle, myndigheter och boende samverkar för att skapa trygga och trivsamma bostadsområden.

Martin Hofverberg, Hyresgästföreningens chefsekonom, lyfte Hyresgästföreningens förslag för att öka byggandet av hyresrätter och minska skatteorättvisan mellan hyrt och ägt boende; ett statligt, förmånligt bygglån och en skattereform för att jämna ut skatteklyftan. Dessa frågor plockades sedan upp och debatterades i två politiska panelsamtal – ett med ungdomsförbunden och ett med riksdagspartierna.

Marie Linder lyfte vikten av hållbara renoveringar där människor har råd att bo kvar och inte tvingas att flytta på grund av höga hyreshöjningar efter renoveringar. För att uppnå det behöver hyresgästernas ställning stärkas och skattefria underhållsfonder införas, där bostadsbolagen skattefritt kan lägga undan pengar för kommande underhållsbehov.

Alexander Wilson van Deurs från organisationen jagvillhabostad.nu gav sin bild av unga vuxnas bostadssituation och vad som behöver göras för att förbättra den. Visionen är Ett tryggt hem åt alla som ger unga valfrihet och egenmakt att forma sina liv.

De olika partierna gav under dagen sin syn på våra förslag samt lyfte sina viktigaste valfrågor. Vill du veta mer om vad de politiska partierna tycker, läs mer här: Vad tycker partierna i bostadspolitiken?

——————————

Bostadskongressen anordnades av regionens bostadspolitiska grupp, där Ulla-Maja Moilanen är sammankallande.

Region Aros-Gävle
Petra Olofsson
0104591360
[email protected]

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.