Marknadsnyheter
Magprofessorns genvägar till en bättre magkänsla i sommar – Ljumma drycker, mellanmål och pauser för rörelse är enkla nycklar till en gladare mage under semestern

Så många som 7 av 10 upplever att magproblemen påverkar semestern. Finns det genvägar till en bättre magkänsla under sommaren? En av Sveriges mest framstående forskare inom maghälsa har tagit fram råd och recepttips för dig som vill njuta av ledigheten med en mage i balans.
Enligt Sveriges största undersökning om maghälsa, Magrapporten® utförd av Kantar Sifo på uppdrag av Valio känner nästan 7 av 10 (66%) att magproblemen påverkar semestern. Varannan svensk (48%) med magproblem upplever ibland eller ofta att detta begränsar vad man vill göra i livet och att det påverkar livskvaliteten. Sju av tio (71%) svenska män med magproblem tycker att livskvaliteten påverkas särskilt under resa och vid byte av miljö, och sex av tio (62%) kvinnor upplever samma sak. Det kan göra stor skillnad om man slipper magproblem när man äntligen får chans att åka på den efterlängtade resan eller har planerat för lata dagar på stranden. Professor Robert Brummer har tagit fram enkla tips och förslag på recept från Valio för en bättre magkänsla i sommar. Han har varit delaktig i framtagandet av Valios studie Magrapporten®, som i över ett decennium undersökt svenskarnas maghälsa. Robert arbetar som läkare och har en bred forskningsbakgrund inom samspelet mellan nutrition, tarmflora, mag-tarmkanal och hjärnan.
”Att få magproblem och känna sig uppblåst är för många ett återkommande problem och det är vanligt att glömma goda vanor under ledigheter, vilket kan påverka magen. Givetvis finns det inga hundraprocentiga sanningar för vilka livsmedel som passar alla med magproblem. Det är bra att prova sig fram för att hitta den kost som passar en själv. Att ha en strategi för mellanmål, frukost och dagen som helhet kan vara en god idé för att slippa besväras av uppblåsthet i lika stor utsträckning” säger professor Robert Brummer.
Tre tips för en glad mage i sommar
1. Släck törsten, men gör det på ett sätt som är smart för magen.
Sommarvärmen kan lätt leda till uttorkning om du inte dricker tillräckligt, och det i sin tur kan göra dig förstoppad och gasig. Men undvik drycker med sötningsmedel, kolsyrade drycker och att dricka med sugrör. Att dricka för kallt är inte heller bra för dig som lätt får magproblem. Välj ljummet vatten och te som är snälla alternativ för magen.
2. Planera in pauser för rörelse under långa resor & gör en tre minuters mag-yoga eller massage vid plötsliga besvär.
Rörelse är alltid bra för magen. Behöver du resa längre än två timmar – planera in pauser där du gör ett par knäböj eller någon annan rörelse som väcker kroppen och minskar gasbesvär. Om du känner dig uppblåst: lägg dig på rygg och för benen upp mot magen och andas djupt – så kan magknip och gaser lätta. I annat fall kan du massera försiktigt medsols på magen och runt naveln, i tarmens riktning.
3. Ät ofta, i lugn och ro, samt mindre måltider och mellanmål.
Magen uppskattar lagom stora måltider, så försök undvika att äta tills du får känslan av ”matkoma”. Nyttiga mellanmål med jämna mellanrum kan hjälpa dig att äta precis så mycket som din mage kan hantera när det är dags för dagens större mål. Att äta under stress kan även det störa matsmältningen, så gör sommarens måltider till en avslappnande stund. Ät långsamt och prata inte samtidigt som du tuggar för att undvika att det smiter ner luft i magen.
Svalkande sommarmellanmål
Här nedan hittar du några svalkande mellanmål, fler hittar du här
Yoghurtglass med kiwi
Svalka dig med en yoghurtglass med smak av Kiwi. Gör enkelt fräscha och laktosfria yoghurtpinnglassar med endast två ingredienser.
“Kiwi är välkänt för att främja matsmältningen, förhindra förstoppning och stödja en sund tarmfunktion. Dessutom innehåller grön kiwi enzymet actinidin, som hjälper kroppen att bryta ned proteiner i tunntarmen. På det viset underlättar den matsmältningen och bidrar till en bra tarmflora. Mixa den tillsammans med Valios laktosfria yoghurt för hälsosamma glasspinnar till sommarens varma dagar.”
Ingredienser: 4 portioner
1 kiwi
4½ dl Valio Världens smaker yoghurt Nya Zeeland
Du behöver också
4 pinnglassformar av plast eller silikon
Gör så här
Skala kiwin och skär den i tunna skivor. Dela skivorna i halvor. Lägg kiwiskivorna längst med kanterna av pinnglassformarna. Häll på yoghurten. Ställ in formarna i frysen över natten.
Kefirsmoothie med citron, fläder och mango
Mixa smaksatt kefir, ihop med färsk mango, och njut av en god och sommarfräsch smoothie.
”Valios laktosfria kefir har en mild smak och är lätt porlande. Den innehåller dessutom världens mest studerade mjölksyrabakterie Lactobacillus rhamnosus GG (LGG®). Kefiren mixas med Mango, som är rikt på näringsämnen, inklusive vitaminer som C, A och E, samt antioxidanter. Mangons kostfiber bidrar till produktion av kortkedjade fettsyror som är bra för hälsan. Här är ett lätt och svalkande recept på kefirsmoothie, perfekt till mellanmål eller frukost en varm dag”
Ingredienser: 1 portioner
2 dl Valio Laktosfri kefir citron & fläder
½ dl Valio Laktosfri mjölkdryck
1 dl mango, färsk eller frusen
Gör så här
Mixa alla ingredienser i en blender eller med en stavmixer.
Laktosfri och proteinrik overnight oats med kvarg
Overnight oats med kvarg är en proteinrik och lite syrligare variant av det klassiska receptet.
“Att äta overnight oats kan ha positiva effekter på vår maghälsa. Bland annat har man sett att havre stärker tarmens barriärfunktion. Betaglukaner, en typ av fiber som finns i havre, har betydelse för att upprätthålla och förbättra tarmens slemhinna. Havregryn är också en källa till magnesium, järn och B-vitamin.”
Ingredienser: 1 portioner
1 tsk chiafrön
1 dl havregryn
1 dl Valio Laktosfri mjölkdryck
½ dl Valio Laktosfri kvarg vanilj
Förslag på topping
frukt, färska bär, frön och nötter, agavesirap eller flytande honung, kokosflarn
Gör så här
Vispa samman chiafrön, havregryn, havredryck och kvarg i en skål. Häll upp i ett glas eller i en burk. Låt stå i kylen minst 4 timmar, gärna över natten. Lägg på valfri topping.
För mer information, intervju eller mer material, vänligen kontakta:
Marilyn Roseneld, presskontakt på Valios kommunikationsbyrå Shomei
Mail: marilyn.r@shomei.se
Mobil: 079 313 2073
Anette Björnlund, Kommunikation – och hållbarhetschef, Valio Sverige AB
Mail: anette.bjornlund@valio.se
Mobil: 070 303 3561
Om undersökningen
Valio har sedan mitten av 1900-talet bedrivit forskning för hälsa och välmående. Forskningen kompletteras med flera återkommande trendmätningar, däribland Magrapporten®, som är Sveriges största undersökning om maghälsa. Magrapporten® 2023 är den sjätte upplagan och bygger på en statistiskt säkerställd undersökning genomförd av Kantar Sifo under perioden 16–27 maj 2023. Totalt intervjuades 2 001 personer i Sverige i åldrarna 16–79 år. Av dem var 500 personer mellan 16–30 år och 500 personer mellan 31–45 år. I gruppen som uppger att de har haft problem med magen det senaste året ingår 765 personer.
Om Valio
Valio grundades i Finland 1905. 1994 introducerades Valio i Sverige och 2002 lanserades de första laktosfria produkterna på den svenska marknaden. Varje år investerar Valio motsvarande ca 330 miljoner kronor i forskning, utveckling och nya innovationer. Satsningen har resulterat i ett av marknadens bredaste sortiment av laktosfria produkter som smakar som de ska. Valio har överfört den kunskapen till växtbaserat och erbjuder ett växande sortiment av gurt, dryck, alternativ till matlagning och ost under varumärket Oddlygood. Valio är även känt för sitt goda smör, krämiga yoghurt och läckra proteinprodukter. De senaste tio åren har Valio kontinuerligt ökat tillväxten på den svenska marknaden och omsatte ca 2 miljarder under 2023. Resan med att utveckla goda och hälsosamma produkter för ditt välbefinnande fortsätter även i framtiden. Läs mer på www.valio.se
Taggar:
Marknadsnyheter
Regeringen föreslår lättnader i byggkraven för studentbostäder
Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till lättnader i byggkraven för studentbostäder. Syftet är att öka möjligheterna till flexibilitet vid byggandet.
– På många studieorter är det svårt för studenter att hitta boende. Därför behöver byggregelverket förenklas. Syftet är att möjliggöra för fler studentbostäder genom sänkta byggkostnader och ökad flexibilitet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.
Förslaget innebär att det blir möjligt att göra undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet i en byggnad som innehåller studentbostäder. Undantagen ska kunna tillämpas vid både nyproduktion och vid ändring av en byggnad.
Det ska vara möjligt att göra undantag för högst 80 procent av studentbostäderna i ett byggprojekt. Minst 20 procent av studentbostäderna ska fortfarande uppfylla gällande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.
Lagändringen ger större flexibilitet vid byggande av studentbostäder och skapar fler tänkbara sätt att utforma planlösningar. Till exempel kan bostadsytan minskas och fler bostäder rymmas inom en given yta.
De föreslagna undantagen ska inte hindra personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i sociala sammanhang. En studentbostad som omfattas av undantagen ska kunna besökas av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.
Regeringen breddar också definitionen av studentbostäder till att inkludera all vuxenutbildning för att göra det möjligt för fler kommuner att erbjuda studentbostäder.
Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.
Lagrådsremissen: Lättnader i byggkraven för studentbostäder – Regeringen.se
Presskontakt
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
ebba.gustavsson@regeringskansliet.se
Marknadsnyheter
“Vi behöver tillsammans enas om vettiga avtal, som sätter standard för branschen”


Sveriges Radios Kulturnytt gör just nu en mycket välkommen granskning av villkoren i musikbranschen. Igår lyftes artisten Siw Malmkvists situation med ett avtal som inte förnyats på över 60 år. Hennes situation är tyvärr långt ifrån unik. Musikerförbundet har länge uppmärksammat att majorbolagen fortsätter att betala extremt låga royaltynivåer till artister vars kontrakt skrevs på 1960-talet – en tid då digital streaming inte existerade.
– Jag kan intyga att artisterna som talar ut i P1 är långt ifrån ensamma om sin situation och vi uppmanar deras artistkollegor att gå ut med sitt tydliga stöd till de som vågar bryta tystnaden om oskäliga ersättningar, säger Musikerförbundets ordförande Karin Inde.
Musiker och artister skapar det värde som skivbolagen tjänar pengar på, men ändå ser vi gång på gång hur bolagen behåller stora delar av intäkterna. Att en av Sveriges mest folkkära artister, med en karriär som sträcker sig över decennier, fortfarande har en oskälig royalty är ett tydligt bevis på branschens obalans.
– Tystnadskulturen kring prissättning är enbart bra för bolagen. Både artister och musiker skulle verkligen tjäna på att dela med sig till varandra om hur betalningar och dealar verkligen ser ut. Förstås i trygga, egna rum. Det är bara bolagen som tjänar på att vi inte pratar med varandra om pengar, säger Karin Inde.
Stort tack till de modiga artister som ser till att lyfta problematiken! För att vi ska få till en i grunden mer rättvis musikbransch behöver de stora parterna i sammanhanget – skivbolagen, musikerna och artisterna – göra som de flesta andra svenska branscher lyckas med:
– Vi behöver tillsammans enas om vettiga och balanserade avtal, som sätter standard för branschen. Musikerförbundet är redo att göra vår del i arbetet för bättre villkor i musikbranschen, frågan är om skivbolagen är redo, säger Karin Inde.
Karin Inde
Förbundsordförande
karin.inde@musikerforbundet.se
+46 (0)704447228
Musikerförbundet är fackförbundet för professionella musiker och artister. Vi arbetar för förbättrade upphovsrättsliga och arbetsrättsliga villkor och för att våra medlemmar ska få en rättvis del av de värden de skapar i samhället.
Marknadsnyheter
Bönor från egen kaffeskog, sump till jord – Viking Lines nya kaffe gör gott på många olika sätt


Viking Lines resenärer dricker varje år 8,5 miljoner koppar kaffe. Nu satsar rederiet på ett helt nytt kaffe som ger minskade klimatutsläpp och bättre levnadsvillkor för odlarna. Kaffet från Slow Forest odlas på rederiets egen odling i Laos utan kemiska gödningsmedel, handplockas och rostas därefter i Danmark.
Allt kaffe som serveras på Viking Lines fartyg är nu hållbart producerat Slow Forest-kaffe, odlat på rederiets 75 hektar stora odling på högplatåerna i Laos och rostat i Danmark. Kaffeplantorna odlas bland träd på återbeskogad mark, i stället för på traditionellt skövlade plantager. Viking Lines odling ligger i en kolsänka där målsättningen är att plantera 30 000 träd, vilket innebär nästan 400 träd per hektar. Kaffeskogen förbättrar också den lokala biologiska mångfalden i området.
Odlingen, bearbetningen och rostningen av kaffet hanteras av Slow Forest Coffee. För företaget är det viktigt att produktionskedjan är rättvis och transparent. Utöver miljöfördelarna erbjuder Slow Forest bättre lönevillkor och sjukersättning för byns odlare.
”Den traditionella kaffetillverkningens koldioxidavtryck är stort och merparten av intäkterna går till Europa i stället för produktionsländerna. Vi ville göra annorlunda. Våra kunder vill göra hållbara val, och nu kan de njuta av sitt kaffe med bättre samvete än någonsin tidigare,” berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.
Bönorna till Slow Forest-kaffet får sakta mogna i skuggan av träden, utan kemiska gödningsmedel. De plockas också för hand, vilket avsevärt förbättrar kaffets kvalitet och smak. Viking Lines nya kaffe består till 100 procent av Arabica-bönor, med en balanserad syrlighet samt smak av nötter och choklad. Rostningsprofilen har skapats av den världsberömda danska rostningsmästaren Michael de Renouard.
”Vi valde en mörkrost till fartygets kaffe, vilket passar både finländarnas och svenskarnas nuvarande smakpreferenser gällande rostning. Finländarnas smak gällande kaffe har under de senaste åren utvecklats mot en mörkare rostning. Innan vi gjorde vårt slutgiltiga val testades det nya kaffet i Viking Cinderellas bufférestaurang och personalmässen – och båda testgrupperna gav toppbetyg. Då 8,5 miljoner koppar kaffe bryggs varje år kan inget lämnas åt slumpen!” säger Janne Lindholm.
Viking Lines hållbarhetsmål stannar inte vid produktionskedjan. Kaffesump från fartygen återvinns nämligen som råmaterial för trädgårdsjord. Detta minskar avsevärt användningen av jungfrulig torv vid tillverkningen av mylla.
”Vi har som mål att allt som tagits ombord på fartygen som är möjligt att återvinna ska återanvändas eller återvinnas. Det gäller inte bara kaffet utan även matavfall och till exempel textilier som tas ur bruk. Ett bra exempel på vårt livscykeltänkande är att frityrolja från fartygets restauranger blir till biobränsle för den finska sjöfartsindustrin,” säger Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg.
Slow Forest Coffee – 5 fakta:
- Slow Forest Coffee är ett kaffeföretag som verkar i Laos, Vietnam och Indonesien i samarbete med över 500 lokala kaffeodlare.
- Företaget grundades år 2019 av Pinja Puustjärvi, driven av en vilja att skydda skogarna i Laos och stötta lokala odlare. Puustjärvi bodde som barn i Laos på grund av sin fars arbete.
- Kaffet odlas i restaurerade kaffeskogar, som binder stora mängder kol och ökar den biologiska mångfalden.
- Det är viktigt för företaget att produktionskedjan är ansvarsfull och transparent, samt att verksamheten gynnar både miljön och de lokala samhällena.
- Slow Forest Coffee betalar odlarna bättre ersättning än genomsnittet i Laos och erbjuder förmåner som underlättar deras liv: förskottsbetalningar, utbildning och möjligheten att låna pengar från en krisfond.
Mera infomation om Slow Forest Coffee här
Tilläggsinformation:
Janne Lindholm, restaurangchef
janne.lindholm@vikingline.com, tel. +358 400 744 806
Dani Lindberg, hållbarhetschef
dani.lindberg@vikingline.com, tel. +358 18 27 000
Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör
johanna.boijer@vikingline.com, tel. +358 18 270 00
Christa Grönlund, informationschef
christa.gronlund@vikingline.com, tel. +358 9 123 51
-
Analys från DailyFX10 år ago
EUR/USD Flirts with Monthly Close Under 30 Year Trendline
-
Marknadsnyheter5 år ago
BrainCool AB (publ): erhåller bidrag (grant) om 0,9 MSEK från Vinnova för bolagets projekt inom behandling av covid-19 patienter med hög feber
-
Marknadsnyheter2 år ago
Upptäck de bästa verktygen för att analysera Bitcoin!
-
Analys från DailyFX12 år ago
Japanese Yen Breakout or Fakeout? ZAR/JPY May Provide the Answer
-
Marknadsnyheter2 år ago
Därför föredrar svenska spelare att spela via mobiltelefonen
-
Analys från DailyFX12 år ago
Price & Time: Key Levels to Watch in the Aftermath of NFP
-
Analys från DailyFX8 år ago
Gold Prices Falter at Resistance: Is the Bullish Run Finished?
-
Nyheter7 år ago
Teknisk analys med Martin Hallström och Nils Brobacke