Connect with us

Marknadsnyheter

Magprofessorns genvägar till en bättre magkänsla i sommar – Ljumma drycker, mellanmål och pauser för rörelse är enkla nycklar till en gladare mage under semestern

Published

on

Så många som 7 av 10 upplever att magproblemen påverkar semestern. Finns det genvägar till en bättre magkänsla under sommaren? En av Sveriges mest framstående forskare inom maghälsa har tagit fram råd och recepttips för dig som vill njuta av ledigheten med en mage i balans.

Enligt Sveriges största undersökning om maghälsa, Magrapporten® utförd av Kantar Sifo på uppdrag av Valio känner nästan 7 av 10 (66%) att magproblemen påverkar semestern. Varannan svensk (48%) med magproblem upplever ibland eller ofta att detta begränsar vad man vill göra i livet och att det påverkar livskvaliteten. Sju av tio (71%) svenska män med magproblem tycker att livskvaliteten påverkas särskilt under resa och vid byte av miljö, och sex av tio (62%) kvinnor upplever samma sak. Det kan göra stor skillnad om man slipper magproblem när man äntligen får chans att åka på den efterlängtade resan eller har planerat för lata dagar på stranden. Professor Robert Brummer har tagit fram enkla tips och förslag på recept från Valio för en bättre magkänsla i sommar. Han har varit delaktig i framtagandet av Valios studie Magrapporten®, som i över ett decennium undersökt svenskarnas maghälsa. Robert arbetar som läkare och har en bred forskningsbakgrund inom samspelet mellan nutrition, tarmflora, mag-tarmkanal och hjärnan.

Att få magproblem och känna sig uppblåst är för många ett återkommande problem och det är vanligt att glömma goda vanor under ledigheter, vilket kan påverka magen. Givetvis finns det inga hundraprocentiga sanningar för vilka livsmedel som passar alla med magproblem. Det är bra att prova sig fram för att hitta den kost som passar en själv. Att ha en strategi för mellanmål, frukost och dagen som helhet kan vara en god idé för att slippa besväras av uppblåsthet i lika stor utsträckning” säger professor Robert Brummer.

Tre tips för en glad mage i sommar

1. Släck törsten, men gör det på ett sätt som är smart för magen.
Sommarvärmen kan lätt leda till uttorkning om du inte dricker tillräckligt, och det i sin tur kan göra dig förstoppad och gasig. Men undvik drycker med sötningsmedel, kolsyrade drycker och att dricka med sugrör. Att dricka för kallt är inte heller bra för dig som lätt får magproblem. Välj ljummet vatten och te som är snälla alternativ för magen.

2. Planera in pauser för rörelse under långa resor & gör en tre minuters mag-yoga eller massage vid plötsliga besvär.
Rörelse är alltid bra för magen. Behöver du resa längre än två timmar – planera in pauser där du gör ett par knäböj eller någon annan rörelse som väcker kroppen och minskar gasbesvär. Om du känner dig uppblåst: lägg dig på rygg och för benen upp mot magen och andas djupt – så kan magknip och gaser lätta. I annat fall kan du massera försiktigt medsols på magen och runt naveln, i tarmens riktning.

3. Ät ofta, i lugn och ro, samt mindre måltider och mellanmål.
Magen uppskattar lagom stora måltider, så försök undvika att äta tills du får känslan av ”matkoma”. Nyttiga mellanmål med jämna mellanrum kan hjälpa dig att äta precis så mycket som din mage kan hantera när det är dags för dagens större mål. Att äta under stress kan även det störa matsmältningen, så gör sommarens måltider till en avslappnande stund. Ät långsamt och prata inte samtidigt som du tuggar för att undvika att det smiter ner luft i magen.

Svalkande sommarmellanmål

Här nedan hittar du några svalkande mellanmål, fler hittar du här

Yoghurtglass med kiwi
Svalka dig med en yoghurtglass med smak av Kiwi. Gör enkelt fräscha och laktosfria yoghurtpinnglassar med endast två ingredienser.

“Kiwi är välkänt för att främja matsmältningen, förhindra förstoppning och stödja en sund tarmfunktion. Dessutom innehåller grön kiwi enzymet actinidin, som hjälper kroppen att bryta ned proteiner i tunntarmen. På det viset underlättar den matsmältningen och bidrar till en bra tarmflora. Mixa den tillsammans med Valios laktosfria yoghurt för hälsosamma glasspinnar till sommarens varma dagar.”

Ingredienser: 4 portioner
1 kiwi
4½ dl Valio Världens smaker yoghurt Nya Zeeland

Du behöver också
4 pinnglassformar av plast eller silikon

Gör så här
Skala kiwin och skär den i tunna skivor. Dela skivorna i halvor. Lägg kiwiskivorna längst med kanterna av pinnglassformarna. Häll på yoghurten. Ställ in formarna i frysen över natten.

Kefirsmoothie med citron, fläder och mango
Mixa smaksatt kefir, ihop med färsk mango, och njut av en god och sommarfräsch smoothie.

”Valios laktosfria kefir har en mild smak och är lätt porlande. Den innehåller dessutom världens mest studerade mjölksyrabakterie Lactobacillus rhamnosus GG (LGG®). Kefiren mixas med Mango, som är rikt på näringsämnen, inklusive vitaminer som C, A och E, samt antioxidanter. Mangons kostfiber bidrar till produktion av kortkedjade fettsyror som är bra för hälsan. Här är ett lätt och svalkande recept på kefirsmoothie, perfekt till mellanmål eller frukost en varm dag”

Ingredienser: 1 portioner
2 dl Valio Laktosfri kefir citron & fläder
½ dl Valio Laktosfri mjölkdryck
1 dl mango, färsk eller frusen

Gör så här
Mixa alla ingredienser i en blender eller med en stavmixer.

Laktosfri och proteinrik overnight oats med kvarg
Overnight oats med kvarg är en proteinrik och lite syrligare variant av det klassiska receptet. 

“Att äta overnight oats kan ha positiva effekter på vår maghälsa. Bland annat har man sett att havre stärker tarmens barriärfunktion. Betaglukaner, en typ av fiber som finns i havre, har betydelse för att upprätthålla och förbättra tarmens slemhinna. Havregryn är också en källa till magnesium, järn och B-vitamin.”

Ingredienser: 1 portioner
1 tsk chiafrön
1 dl havregryn
1 dl Valio Laktosfri mjölkdryck
½ dl Valio Laktosfri kvarg vanilj

Förslag på topping
frukt, färska bär, frön och nötter, agavesirap eller flytande honung, kokosflarn

Gör så här
Vispa samman chiafrön, havregryn, havredryck och kvarg i en skål. Häll upp i ett glas eller i en burk. Låt stå i kylen minst 4 timmar, gärna över natten. Lägg på valfri topping.

För mer information, intervju eller mer material, vänligen kontakta:
Marilyn Roseneld, presskontakt på Valios kommunikationsbyrå Shomei
Mail: marilyn.r@shomei.se
Mobil: 079 313 2073

Anette Björnlund, Kommunikation – och hållbarhetschef, Valio Sverige AB
Mail: anette.bjornlund@valio.se
Mobil: 070 303 3561

Om undersökningen
Valio har sedan mitten av 1900-talet bedrivit forskning för hälsa och välmående. Forskningen kompletteras med flera återkommande trendmätningar, däribland Magrapporten®, som är Sveriges största undersökning om maghälsa. Magrapporten® 2023 är den sjätte upplagan och bygger på en statistiskt säkerställd undersökning genomförd av Kantar Sifo under perioden 16–27 maj 2023. Totalt intervjuades 2 001 personer i Sverige i åldrarna 16–79 år. Av dem var 500 personer mellan 16–30 år och 500 personer mellan 31–45 år. I gruppen som uppger att de har haft problem med magen det senaste året ingår 765 personer.

Om Valio
Valio grundades i Finland 1905. 1994 introducerades Valio i Sverige och 2002 lanserades de första laktosfria produkterna på den svenska marknaden. Varje år investerar Valio motsvarande ca 330 miljoner kronor i forskning, utveckling och nya innovationer. Satsningen har resulterat i ett av marknadens bredaste sortiment av laktosfria produkter som smakar som de ska. Valio har överfört den kunskapen till växtbaserat och erbjuder ett växande sortiment av gurt, dryck, alternativ till matlagning och ost under varumärket Oddlygood. Valio är även känt för sitt goda smör, krämiga yoghurt och läckra proteinprodukter. De senaste tio åren har Valio kontinuerligt ökat tillväxten på den svenska marknaden och omsatte ca 2 miljarder under 2023. Resan med att utveckla goda och hälsosamma produkter för ditt välbefinnande fortsätter även i framtiden. Läs mer på www.valio.se

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

WntResearch presenterar ad hoc-observationer från NeoFox-studien på ESMO GI

Published

on

By

WntResearch meddelar att en poster på de tidigare kommunicerade positiva ad hoc-observationerna från den pågående kliniska fas 2-studien NeoFox kommer att presenteras på ESMO Gastrointestinal Cancer Congress (ESMO GI), den ledande europeiska kongressen för gastrointestinal cancer som hålls mellan den 26-29 juni i München, Tyskland. 

Postern som presenteras på ESMO GI redogör för ad hoc-observationer från 110 patienter i den pågående NeoFox-studien, vilket indikerar att en tre veckors preoperativ behandling med Foxy-5 snabbt minskar lokal tumörspridning av tjocktarmscancer. Dessutom innehåller postern nya data avseende tumörstadieindelning. NeoFox är en öppen, randomiserad fas 2-studie i patienter med tjocktarmscancer i stadium II/III som jämför preoperativ behandling med Foxy-5 med en obehandlad kontrollgrupp.  

Resultat i korthet: 

Preoperativ behandling med Foxy-5 uppvisade en gynnsam säkerhetsprofil. 

Histopatologisk undersökning av bortopererad vävnad indikerade att Foxy-5 minskade den lokala spridningen av primärtumörerna inom 3-4 veckors behandling: 

  • Färre patienter hade perineural invasion av cancerceller 

  • Färre patienter hade venös invasion av cancerceller 

  • Patienter i Foxy-5-kohorten associerades med minskad lokal tumörbörda, s.k. TN(M)-downstaging.  

Betydelsen av de histologiska fynden stöds av en indirekt jämförelse med effekten av neoadjuvant cytostatika (FOLFOX). 

Titeln på postern är: “Positive ad hoc results from neoadjuvant Foxy-5 treatment of colon cancer patients in the ongoing phase 2 NeoFox study.” 

WntResearch har justerat studien efter de positiva observationerna för att fokusera på de tidiga preoperativa effekterna i patienter med tjocktarmscancer i stadium III, och planerar att presentera initiala effektdata mot slutet av 2024. Slutliga resultat förväntas under 2H 2025. För vidare upplysningar: 

Per Norlen vd 
E-post: per.norlen@wntresearch.com  

Om WntResearch 

WntResearch är ett biotechbolag inom onkologi som utvecklar nya terapier för att motverka utveckling av cancermetastaser. Bolagets forskning är fokuserad mot att studera det kroppsegna proteinet WNT5A, som i vetenskapliga studier visat sig påverka tumörcellers förmåga att förflytta och sprida sig i kroppen. WntResearch läkemedelskandidat Foxy-5 är en peptid som efterliknar WNT5A:s funktion med syfte att minska rörligheten och spridningen av cancerceller och därigenom motverka att metastaser uppstår. Även om dagens cancerbehandling har blivit mer effektiv, finns det inga effektiva sätt att förhindra uppkomsten av metastaser som orsakar cirka 90 procent av alla cancerrelaterade dödsfall. Foxy-5 har en unik verkningsmekanism och har uppvisat en god säkerhetsprofil med få biverkningar i två kliniska fas I-studier. Foxy-5s säkerhet och effekt utvärderas nu i den pågående klinisk fas 2-studien NeoFox, på patienter med tjocktarmscancer i stadium III. 

WntResearch säte är i Malmö och bolaget är noterat på Spotlight Stock Market. För mer information se: www.wntresearch.com

Continue Reading

Marknadsnyheter

Carbiotix AB meddelar utfall av inlösen av teckningsoptioner av serie TO 3

Published

on

By

Den 19 juni 2024 avslutades nyttjandeperioden för Carbiotix AB:s (”Carbiotix” eller ”Bolaget”) teckningsoptioner av serie TO 3 (”TO 3”). Totalt har 20 796 181 teckningsoptioner av serie TO 3 nyttjats, motsvarande cirka 39 procent av det totala antalet teckningsoptioner, innebärande att Bolaget tillförs cirka 0,83 MSEK före avdrag för emissionskostnader.

Under perioden 5-19 juni 2024 har innehavare av teckningsoptioner av serie TO 3 haft rätt att teckna aktier med stöd av teckningsoptioner. En (1) teckningsoption av serie TO 3 gav innehavaren rätt att teckna en (1) ny aktie i Carbiotix till en teckningskurs fastställd till 0,04 SEK. Totalt har 20 796 181 teckningsoptioner av serie TO 3 nyttjats, motsvarande teckning om 831 847,24 SEK. Nyttjandet medför en utspädning om cirka 10,3 procent. Konvertering från interimsaktier till ordinarie aktier förväntas ske omkring den 4 juli 2024 och ordinarie aktier förväntas vara synliga på varje tecknares depå cirka två bankdagar därefter.

Efter registrering på Bolagsverket kommer antalet aktier i Bolaget att ha ökat med 20 796 181 aktier och uppgå till totalt 201 022 976 aktier och aktiekapitalet kommer att ha ökat med 311 942,715 SEK och således uppgå till 3 015 344,64 SEK.

För mer information om TO 3, vänligen kontakta:
Sedermera Corporate Finance AB
Telefon: +46 (0)40 615 14 10
E-post: cf@sedermera.se
www.sedermera.se

För ytterligare information om bolaget, vänligen kontakta:
Erik Deaner, VD
Telefon: +46 (0)73-867 30 85
E-post: erik.deaner@carbiotix.com

Carbiotix AB (CRBX) (www.carbiotix.com) är ett prisbelönt bioteknikföretag som är banbrytande inom mikrobiomvård genom upcyclad prebiotika. Carbiotix mission är att förbättra människors hälsa genom att öka konsumtionen av prebiotika. Carbiotix erbjuder idag en kärntjänst som heter NutraCycle, en upcycling- och berikningstjänst på plats som gör det möjligt för livsmedels- och dryckes-, ingrediensoch foderproducenter att förvandla växtbaserade produkter till funktionella produkter.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Ellos Group Nordic AB (publ) emitterar nya seniora och superseniora säkerställda obligationer

Published

on

By

Pressmeddelande, Borås, 20 juni 2024

EJ FÖR DISTRIBUTION I ELLER TILL USA, KANADA, AUSTRALIEN ELLER JAPAN ELLER TILL NÅGON AMERIKANSK PERSON (U.S. PERSON SÅSOM DEFINIERAS I REGULATION S I UNITED STATES SECURITIES ACT OF 1933, I DESS NUVARANDE LYDELSE) ELLER NÅGON ANNAN JURISDIKTION DÄR PUBLICERING ELLER DISTRIBUTION AV DETTA PRESSMEDDELANDE ÄR FÖRBJUDET ENLIGT LAG

Ellos Group AB (publ) (”Bolaget”) meddelar idag att dess dotterbolag Ellos Group Nordic AB (publ) (”Emittenten”) har emitterat nya seniora säkerställda inlösenbara obligationer med löpande ränta till ett belopp om 1 100 000 000 kronor (de ”Seniora Obligationerna”) och nya superseniora säkerställda inlösenbara obligationer med löpande ränta till ett belopp om 400 000 000 kronor (de ”Superseniora Obligationerna” och tillsammans, ”Obligationerna”), båda med en löptid om tre år. De Seniora Obligationerna löper med en rörlig ränta om 3 månader STIBOR plus 900 baspunkter och de Superseniora Obligationerna löper med en rörlig ränta om 3 månader STIBOR plus 600 baspunkter. Emissionslikviden från Obligationerna kommer att användas för refinansiering av Bolagets utestående seniora säkerställda inlösenbara obligationerna med löpande ränta och utestående volym om 1 500 000 000 kronor med ISIN SE0012827996 och Bolagets utestående superseniora säkerställda inlösenbara obligationerna med fast ränta och utestående volym om 250 000 000 kronor med ISIN SE0021486917.

Emittenten avser att ansöka om upptagande till handel av Obligationerna på företagsobligationslistan vid Nasdaq Stockholm, för vilket ändamål Emittenten kommer att upprätta, och hos Finansinspektionen ansöka om godkännande av, ett noteringsprospekt.

ABG Sundal Collier AB agerade som arrangör och bookrunner i samband med emissionen av Obligationerna. Roschier Advokatbyrå AB agerade legal rådgivare till ABG Sundal Collier AB och Advokatfirman Cederquist KB agerade legal rådgivare till Bolaget och Emittenten i samband med emissionen av Obligationerna.

För ytterligare information:
Johan Stigson, CFO, Tel. +46 (0)33 16 08 05

OM ELLOS GROUP 

Ellos Group är en ledande nordisk shoppingdestination för heminredning och mode med onlinebutikerna Ellos, Jotex och Homeroom samt betalvarumärket Elpy. I nära relation med våra miljontals kunder utvecklar vi attraktiva och hållbara erbjudanden för kvinnan mitt i livet, hennes familj och hem. Med innovation, kreativitet och hållbarhet söker vi ständigt nya vägar i stort och smått, och alltid med kunden i fokus. Ellos Group, med huvudkontor i Borås, är verksamt i samtliga nordiska länder och på utvalda marknader i Europa. Ellos Group har ca 550 medarbetare och omsätter runt 3,4 miljarder SEK.

www.ellosgroup.se

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.