Marknadsnyheter
Makalös succé för den nya operan ”Herr Arnes penningar” på Folkoperan

Peter Nordahl har komponerat musiken till den nya lovordade operan ”Herr Arnes penningar”. Nyligen var det premiär på Folkoperan och föreställningen som bygger på den välkända berättelsen med samma namn av Selma Lagerlöf möttes av idel bravorop och har fått fantastiska recensioner. Librettot har skrivits av Sara Bergmark Elfgren och föreställningen spelas hela innevarande höst till och med den 24 november.
”Jag känner mig överväldigad av både den unisont jublande publiken och av alla recensenter som hyllar föreställningen på ett sätt som jag inte ens kunnat drömma om. Nu ser jag fram emot att få följa verket under höstens 40 föreställningar på Folkoperan. Jag hoppas och tror att sångarna och orkestern kan utvecklas och ha roligt ända in i mål,” säger Peter Nordahl.
Den senaste trenden inom opera
Den senaste trenden inom opera, som är särskilt stark i USA, är att nyskrivna operor drar större publik än klassiker som “Trollföjten”, “Aida” och “Carmen”. Något som aldrig har hänt i modern tid. Och som till och med fått den världsledande Metropolitanoperan i New York att ändra sin repertoarpolitik.
Peter Nordahl sprider nya operatrenden
Den tonsättare som ser ut att kunna sprida denna trend till Sverige är Peter Nordahl – med sin opera ”Herr Arnes penningar” som nyligen hade urpremiär på Folkoperan. Nordahl, med sin bakgrund i pop och jazz och med sin klassiska dirigentutbildning, har samma breda kompetens som flertalet av sina amerikanska kompositörskollegor. Och en liknande vilja och förmåga att nå ut över rampen med sitt tonspråk. Något som nu förlösts i samarbetet med den bästsäljande författaren Sara Bergmark Elfgren som skrivit det skräckgotiskt färgade librettot, baserat på Selma Lagerlöfs berättelse.
”Med sin förbluffande starka närkontakt med såväl orden som det sceniska är Peter Nordahls tonsättning av ”Herr Arnes penningar” inte bara ojämförligt gripande och uttrycksfull utan också något av en vändpunkt för svensk operakonst,” säger Martin Nyström, musik- och operakritiker, essäist och författare.
Några kommentarer i media:
Dagens Nyheter, Camilla Lundberg
”storstilad operadramatik”
”Peter Nordahl har en flott palett med filmmusikens – men med en friare tonalitet. Det brusar mäktigt om hans orkester, inte så mycket i havsvågor som av känslosvall.”
Aftonbladet, Barbro Westling
”Kompositören Peter Nordahl skapar mycket skickligt stämningar av obehaglig stiltje, musikaliska omslag och höjdpunkter och varierar spännande instrumentellt det stora musikdramat. Ena stunden grymt ödestungt, nästa lekfullt öppet, skapas här rörelse och driv i intrigen.”
Kulturbloggen, Ingegerd Rönnberg
”Fantastisk, förunderligt vacker och drabbande ny opera”
”Att tonsättaren Peter Nordahl och författaren Sara Bergmark Elfgren – som båda är debutanter i musikteatersammanhang – lyckas skapa ett sådan helgjuten opera är inget mindre än en sensation. Deras mäktiga, svindlande vackra och gruvligt hemska musikdrama river ner våra skyddsmurar och öppnar våra sinnen.”
”Peter Nordahls musik målar skickligt fram känslor och stämningar och lyfter texten så att vi verkligen på djupet förstår det som berättas. Det finns hjärtskärande vackra arior, vemodiga och ångestfyllda ”dialogscener”, förföriskt sirliga tongångar och körpartier som brusar vilt som havet där fiskrenserskorna utför sitt arbete”
”…inget mer än en sensation”
Expressen, Axel Englund
”Över lag målar Nordahl med dova, dystra nyanser, ömsom hotfullt återhållet, ömsom i dramatiska utbrott: en grotesk vals, isigt stillaliggande ackord, våldsamt glidande knivhugg i violinerna – allt tätt sammanhållet i en gastkramande atmosfär.”
”..ett helgjutet stycke musikteater där text och ton arbetar tillsammans i en obönhörligt pådriven dramaturgi.”
Svenska Dagbladet, Loretto Villalobos
”På Folkoperan strilar musiken i en melodisk rännil längs orkestern, fortplantar sig och flyter ihop i en gemensam vattenkropp för att därefter frysa fast i en lång, utdragen ton när illgärningen på Solberga gård äger rum”
”Musiken sprider skräck i ruggig kärlekshistoria”
”Skräckelementet inskärps inte med den sceniska framställningen, utan musikaliska. Skirt och luftigt låter det när Sigrid skrider fram samtidigt som Sir Archies samvetskval får genklang i vårstormens isbrytning – metalliskt gnisslande och knakande.”
Tidskriften Opera, Claes Wallin
”Nordahls musik är effektiv, med täta och lödiga klanger som lätt kan identifieras som näraliggande de skiftande känslolägena”
För mer information, v.v. kontakta:
Peter Nordahl
peter@arietta.se
+46 705 31 36 01
Birgitta Plyhm
Plyhm Kommunikation
birgitta@plyhm.se
+46 707 77 12 90
Om Peter Nordahl:
Peter Nordahl, som är född i Värmland, har låtit tala om sig för sitt jazzsamarbete med Lisa Ekdahl, sina symfoniska projekt med Håkan Hellström, Miss Li, Tomas Ledin och utifrån Ted Gärdestads originalsång. Samt för sin filmmusik till “Monica Z”. Det är också Nordahl som axlar Ulf Björlins mantel när han nu komponerar musiken till SVT:s storsatsning “Vi på Saltkråkan”.
Det definitiva genombrottet för Peter Nordahl kom 2014 med albumet “Hommage” med Sven-Bertil Taube. En makalös konstnärlig och kommersiell framgång som ledde till omfattande turnéer, tv-framträdanden och ytterligare fyra symfoniska skivprojekt. Det sista av dem – det hyllade “Sånger ur havet”, till texter av Lars Forssell – innebar också för Nordahls del att han på ett djärvt och vackert sätt närmade sig konstmusiken i sina tonsättningar.
Det unika med Nordahls symfoniska koncept är hur han gått mycket längre än alla andra genom att utmana populärmusiken, sätta den på hal is genom att utesluta trummor och bas, det trygghetsskapande beatet. För att få sångare och orkester att mötas på nya villkor, på ny och osäkrad mark. Och för att få texterna att tala till oss på ett nytt vis.
www.peternordahl.com och https://sv.wikipedia.org/wiki/Peter_Nordahl
Bilder:
- Peter Nordahl Foto: Myrra Malmberg
- Sara Bergmark Elfgren och Peter Nordahl Foto: Mats Bäcker
3-8 Föreställningsbilder Foto: Mats Bäcker
Om operan ”Herr Arnes penningar”
Selma Lagerlöfs berättelse Herr Arnes penningar, om en ung flickas kärlek och en silverskatt med en förbannelse över sig, utspelar sig i ett isbelagt Marstrand. Med Peter Nordahls musik och Sara Bergmark Elfgrens libretto blir den en gotisk opera om innerligt systerskap, en farlig första kärlek, hämnd, skuld och ond bråd död.
Lyssna på smakprov på musiken här.
Taggar:
Marknadsnyheter
Regeringen föreslår lättnader i byggkraven för studentbostäder
Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till lättnader i byggkraven för studentbostäder. Syftet är att öka möjligheterna till flexibilitet vid byggandet.
– På många studieorter är det svårt för studenter att hitta boende. Därför behöver byggregelverket förenklas. Syftet är att möjliggöra för fler studentbostäder genom sänkta byggkostnader och ökad flexibilitet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.
Förslaget innebär att det blir möjligt att göra undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet i en byggnad som innehåller studentbostäder. Undantagen ska kunna tillämpas vid både nyproduktion och vid ändring av en byggnad.
Det ska vara möjligt att göra undantag för högst 80 procent av studentbostäderna i ett byggprojekt. Minst 20 procent av studentbostäderna ska fortfarande uppfylla gällande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.
Lagändringen ger större flexibilitet vid byggande av studentbostäder och skapar fler tänkbara sätt att utforma planlösningar. Till exempel kan bostadsytan minskas och fler bostäder rymmas inom en given yta.
De föreslagna undantagen ska inte hindra personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i sociala sammanhang. En studentbostad som omfattas av undantagen ska kunna besökas av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.
Regeringen breddar också definitionen av studentbostäder till att inkludera all vuxenutbildning för att göra det möjligt för fler kommuner att erbjuda studentbostäder.
Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.
Lagrådsremissen: Lättnader i byggkraven för studentbostäder – Regeringen.se
Presskontakt
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
ebba.gustavsson@regeringskansliet.se
Marknadsnyheter
“Vi behöver tillsammans enas om vettiga avtal, som sätter standard för branschen”


Sveriges Radios Kulturnytt gör just nu en mycket välkommen granskning av villkoren i musikbranschen. Igår lyftes artisten Siw Malmkvists situation med ett avtal som inte förnyats på över 60 år. Hennes situation är tyvärr långt ifrån unik. Musikerförbundet har länge uppmärksammat att majorbolagen fortsätter att betala extremt låga royaltynivåer till artister vars kontrakt skrevs på 1960-talet – en tid då digital streaming inte existerade.
– Jag kan intyga att artisterna som talar ut i P1 är långt ifrån ensamma om sin situation och vi uppmanar deras artistkollegor att gå ut med sitt tydliga stöd till de som vågar bryta tystnaden om oskäliga ersättningar, säger Musikerförbundets ordförande Karin Inde.
Musiker och artister skapar det värde som skivbolagen tjänar pengar på, men ändå ser vi gång på gång hur bolagen behåller stora delar av intäkterna. Att en av Sveriges mest folkkära artister, med en karriär som sträcker sig över decennier, fortfarande har en oskälig royalty är ett tydligt bevis på branschens obalans.
– Tystnadskulturen kring prissättning är enbart bra för bolagen. Både artister och musiker skulle verkligen tjäna på att dela med sig till varandra om hur betalningar och dealar verkligen ser ut. Förstås i trygga, egna rum. Det är bara bolagen som tjänar på att vi inte pratar med varandra om pengar, säger Karin Inde.
Stort tack till de modiga artister som ser till att lyfta problematiken! För att vi ska få till en i grunden mer rättvis musikbransch behöver de stora parterna i sammanhanget – skivbolagen, musikerna och artisterna – göra som de flesta andra svenska branscher lyckas med:
– Vi behöver tillsammans enas om vettiga och balanserade avtal, som sätter standard för branschen. Musikerförbundet är redo att göra vår del i arbetet för bättre villkor i musikbranschen, frågan är om skivbolagen är redo, säger Karin Inde.
Karin Inde
Förbundsordförande
karin.inde@musikerforbundet.se
+46 (0)704447228
Musikerförbundet är fackförbundet för professionella musiker och artister. Vi arbetar för förbättrade upphovsrättsliga och arbetsrättsliga villkor och för att våra medlemmar ska få en rättvis del av de värden de skapar i samhället.
Marknadsnyheter
Bönor från egen kaffeskog, sump till jord – Viking Lines nya kaffe gör gott på många olika sätt


Viking Lines resenärer dricker varje år 8,5 miljoner koppar kaffe. Nu satsar rederiet på ett helt nytt kaffe som ger minskade klimatutsläpp och bättre levnadsvillkor för odlarna. Kaffet från Slow Forest odlas på rederiets egen odling i Laos utan kemiska gödningsmedel, handplockas och rostas därefter i Danmark.
Allt kaffe som serveras på Viking Lines fartyg är nu hållbart producerat Slow Forest-kaffe, odlat på rederiets 75 hektar stora odling på högplatåerna i Laos och rostat i Danmark. Kaffeplantorna odlas bland träd på återbeskogad mark, i stället för på traditionellt skövlade plantager. Viking Lines odling ligger i en kolsänka där målsättningen är att plantera 30 000 träd, vilket innebär nästan 400 träd per hektar. Kaffeskogen förbättrar också den lokala biologiska mångfalden i området.
Odlingen, bearbetningen och rostningen av kaffet hanteras av Slow Forest Coffee. För företaget är det viktigt att produktionskedjan är rättvis och transparent. Utöver miljöfördelarna erbjuder Slow Forest bättre lönevillkor och sjukersättning för byns odlare.
”Den traditionella kaffetillverkningens koldioxidavtryck är stort och merparten av intäkterna går till Europa i stället för produktionsländerna. Vi ville göra annorlunda. Våra kunder vill göra hållbara val, och nu kan de njuta av sitt kaffe med bättre samvete än någonsin tidigare,” berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.
Bönorna till Slow Forest-kaffet får sakta mogna i skuggan av träden, utan kemiska gödningsmedel. De plockas också för hand, vilket avsevärt förbättrar kaffets kvalitet och smak. Viking Lines nya kaffe består till 100 procent av Arabica-bönor, med en balanserad syrlighet samt smak av nötter och choklad. Rostningsprofilen har skapats av den världsberömda danska rostningsmästaren Michael de Renouard.
”Vi valde en mörkrost till fartygets kaffe, vilket passar både finländarnas och svenskarnas nuvarande smakpreferenser gällande rostning. Finländarnas smak gällande kaffe har under de senaste åren utvecklats mot en mörkare rostning. Innan vi gjorde vårt slutgiltiga val testades det nya kaffet i Viking Cinderellas bufférestaurang och personalmässen – och båda testgrupperna gav toppbetyg. Då 8,5 miljoner koppar kaffe bryggs varje år kan inget lämnas åt slumpen!” säger Janne Lindholm.
Viking Lines hållbarhetsmål stannar inte vid produktionskedjan. Kaffesump från fartygen återvinns nämligen som råmaterial för trädgårdsjord. Detta minskar avsevärt användningen av jungfrulig torv vid tillverkningen av mylla.
”Vi har som mål att allt som tagits ombord på fartygen som är möjligt att återvinna ska återanvändas eller återvinnas. Det gäller inte bara kaffet utan även matavfall och till exempel textilier som tas ur bruk. Ett bra exempel på vårt livscykeltänkande är att frityrolja från fartygets restauranger blir till biobränsle för den finska sjöfartsindustrin,” säger Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg.
Slow Forest Coffee – 5 fakta:
- Slow Forest Coffee är ett kaffeföretag som verkar i Laos, Vietnam och Indonesien i samarbete med över 500 lokala kaffeodlare.
- Företaget grundades år 2019 av Pinja Puustjärvi, driven av en vilja att skydda skogarna i Laos och stötta lokala odlare. Puustjärvi bodde som barn i Laos på grund av sin fars arbete.
- Kaffet odlas i restaurerade kaffeskogar, som binder stora mängder kol och ökar den biologiska mångfalden.
- Det är viktigt för företaget att produktionskedjan är ansvarsfull och transparent, samt att verksamheten gynnar både miljön och de lokala samhällena.
- Slow Forest Coffee betalar odlarna bättre ersättning än genomsnittet i Laos och erbjuder förmåner som underlättar deras liv: förskottsbetalningar, utbildning och möjligheten att låna pengar från en krisfond.
Mera infomation om Slow Forest Coffee här
Tilläggsinformation:
Janne Lindholm, restaurangchef
janne.lindholm@vikingline.com, tel. +358 400 744 806
Dani Lindberg, hållbarhetschef
dani.lindberg@vikingline.com, tel. +358 18 27 000
Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör
johanna.boijer@vikingline.com, tel. +358 18 270 00
Christa Grönlund, informationschef
christa.gronlund@vikingline.com, tel. +358 9 123 51
-
Analys från DailyFX9 år ago
EUR/USD Flirts with Monthly Close Under 30 Year Trendline
-
Marknadsnyheter2 år ago
Upptäck de bästa verktygen för att analysera Bitcoin!
-
Marknadsnyheter5 år ago
BrainCool AB (publ): erhåller bidrag (grant) om 0,9 MSEK från Vinnova för bolagets projekt inom behandling av covid-19 patienter med hög feber
-
Analys från DailyFX12 år ago
Japanese Yen Breakout or Fakeout? ZAR/JPY May Provide the Answer
-
Marknadsnyheter2 år ago
Därför föredrar svenska spelare att spela via mobiltelefonen
-
Analys från DailyFX12 år ago
Price & Time: Key Levels to Watch in the Aftermath of NFP
-
Analys från DailyFX8 år ago
Gold Prices Falter at Resistance: Is the Bullish Run Finished?
-
Nyheter6 år ago
Teknisk analys med Martin Hallström och Nils Brobacke