Connect with us

Marknadsnyheter

Marie Samuelsson, Stefan Forsberg och Hanna Hartman tilldelas konstmusikpriser

Published

on

Föreningen Svenska Tonsättares konstmusikpriser tilldelas en tonsättare vars unika röst och klangfantasi har berikat den svenska musikscenen, en visionär ledare som banat väg för nutida musik i världsklass, samt en konstnär som skulpterar fascinerande elektroakustiska ljud och former. Rosenbergpriset, som hedrar en tonsättare för betydelsefulla och nyskapande insatser, tilldelas Marie Samuelsson. Musikens Möjliggörare går till Stefan Forsberg, och Elektronmusikpriset prisar Hanna Hartmans verk Borderlines.

Rosenbergpriset 2023 tilldelas Marie Samuelsson
Rosenbergpriset, instiftat 1982 av Föreningen Svenska Tonsättare, delas ut till en tonsättare med betydelsefull och nyskapande verksamhet bakom sig. Prissumman är 100 000 kr.

Motiveringen lyder:
Marie Samuelsson tilldelas Rosenbergpriset för ett konstnärskap som med sin unika röst och klangfantasi har berikat den svenska musikscenen. Hennes musik förenar mänskliga och naturnära teman med en säregen kraft och musikalisk integritet. Med djup närvaro i samtiden väver hon samman det intima och monumentala, och bygger en tidlös klangvärld som genljuder såväl nationellt som internationellt. Som engagerad lärare har hon dessutom med hängivenhet förmedlat sin kunskap till nya tonsättare och bidragit till en framtid för konstmusiken i Sverige.

​– Det är ett unikt ögonblick för en tonsättare att få det fina Rosenbergpriset och jag är så innerligt glad över detta erkännande. Det är hedrande att nu ingå i den rad av lysande komponister som tidigare fått priset. Jag vill rikta ett varmt och hjärtligt tack till FST. Rosenbergpriset innebär i sig en bekräftande tillbakablick, men även en uppmuntrande framåtrörelse till skapande av ny musik, säger Marie Samuelsson

Marie Samuelsson tilldelas Rosenbergpriset 2023

Musikens Möjliggörare 2023 tilldelas Stefan Forsberg
Priset Musikens Möjliggörare, instiftat 2010, utdelar Föreningen Svenska Tonsättare till en konsertarrangör eller producent vars insatser varit av stor betydelse för nutida konstmusik. Priset innebär att mottagaren får beställa ett musikverk till ett värde av 110 000 kronor.

Motiveringen lyder:
Föreningen Svenska Tonsättares pris för Musikens Möjliggörare 2023 tilldelas Stefan Forsberg för hans betydande bidrag till den svenska nutida musiken. Han har lyckats med den svåra balansakten att leda ett konserthus i världsklass med fokus på den romantiska traditionen där den nya musiken alltid fått ta plats och breda ut sig, främst under de internationellt uppmärksammade tonsättarfestivalerna.

Jag blev helt vild av glädje när jag fick besked om denna enastående och fantastiska utmärkelse! Det är en enorm förmån att under ett helt yrkesliv få segla på Fru Musicas underbar ocean av musik. Föreningen Svenska Tonsättare är tillsammans med det internationella tonsättarkollektivet ett underbart musikaliskt laboratorium där det kokar, pyser, ryker och fräser och ibland även exploderar vilket varit en av mina främsta inspirationskällor under mina 21 år som Konserthuschef. Det är en stor ära att få ta emot denna ljuvliga gåva i form av ett beställningsverk – jag ska förvalta den mycket väl!, säger Stefan Forsberg, mottagare av Musikens Möjliggörare.

Stefan Forsberg tilldelas Musikens Mjliggrare 2023

Elektronmusikpriset 2024 tilldelas Hanna Hartman
FST:s Elektronmusikpris om 75 000 kronor instiftades 2023 för att främja och synliggöra den elektroniska konstmusiken. Det belönar särskilda och betydande verk inom elektronmusik, elektroakustisk musik eller live-elektronisk musik, alternativt musik som i huvudsak innehåller elektroniska inslag.

Motiveringen lyder:
Elektronmusikpriset tilldelas Hanna Hartman. Med stor konstnärlig integritet har Hartman under decennier skapat ett unikt och fascinerande fält inom elektroakustisk musik där materialen och dess klangliga kvalitéer belyses med en koncentrerad konceptuell inramning. I verket ’Borderlines’ skulpterar Hartman ljud och form på ett unikt sätt som berikat lyssnare världen över.

Blir väldigt glad över att få Elektronmusikpriset! Överväldigad och tacksam. Ett stort tack till FST!, kommenterar Hanna Hartman, mottagare av Elektronmusikpriset 2024.

Verket Borderlines beställdes av Curious Chamber Players år 2009 och har sedan dess framförts av flera ensembler runt om i världen. Det är skrivet för violin, förstärkta objekt och band. Länk till ett framförande i Potsdam år 2012.  

Hanna Hartman tilldelas Elektronmusikpriset 2024

Om pristagare
Marie Samuelsson är en prisad och erfaren tonsättare. Hon blev invald i Kungl. Musikaliska Akademien 2005. Hennes musik har blivit uppmärksammad som sinnlig, i nydanande klangskönhet och eggande rytmer. Orkestrar, ensembler och solister har genom åren framfört musiken i Sverige och utomlands. I hennes tonspråk återfinns naturens, djurens och stadens konkreta ljud musikaliserade i symbios med människans musikinstrument. Samuelsson tilldelades Kungl. Musikaliska Akademiens Stora Christ Johnsonpris i november 2023 för sitt verk Brandnäva, dubbelkonsert för gitarr, violin och orkester och har tidigare fått Ingvar Lidholm Priset samt Tonsättarpris till Bo Wallners Minne.

Stefan Forsberg är en musiker och kulturledare med en framstående karriär inom svenskt musikliv. Efter studier i trumpet vid Musikhögskolan i Göteborg inledde han sin professionella bana som trumpetare i Stockholms Läns Blåsarsymfoniker, där han verkade i elva år innan han blev orkesterchef för samma ensemble. Därefter tjänstgjorde han som programchef för Sveriges Radios Symfoniorkester och Radiokören i Berwaldhallen. År 2003 tillträdde Forsberg som konserthuschef och VD för Stockholms Konserthusstiftelse och Kungliga Filharmonikerna. Under hans ledning utvecklades Konserthuset till en central aktör inom både svenskt och internationellt musikliv. Han initierade flera betydande projekt och festivaler som främjade såväl klassisk som nutida musik. Efter en lång och framgångsrik karriär gick han i pension sommaren 2024.

Forsberg har haft flera betydande förtroendeuppdrag, bl.a. som ordförande för Svensk Scenkonst (2012–2020), ledamot i Polar Music Prize prisnämnd och Nobelstiftelsens konstnärliga råd samt styrelsemedlem i El Sistema Sverige. Han är kabinettskammarherre vid Kungliga Hovstaterna sedan 2008 och ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien. För sina insatser har Forsberg mottagit flera utmärkelser, däribland H.M. Konungens medalj i guld av 12:e storleken i Serafimerordens band. I juni 2024 promoverades han till filosofie hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet för sitt betydande bidrag till svensk musikutbildning och kultur.

Hanna Hartman är tonsättare, ljudkonstnär och performance artist baserad i Berlin. Hon har komponerat verk för radio, elektroakustisk musik, ensembler och ljudinstallationer samt genomfört otaliga framträdanden världen över. Bland hennes många utmärkelser och stipendier kan nämnas Karl-Sczuka-Prize, The Phonurgia Nova Prize, Villa Aurora-stipendium och The Rome Prize (Villa Massimo). Under 2007-2008 var hon Sveriges Radios Composer-in-Residence och 2019 vid Huddersfield Contemporary Music Festival. Hartman är ledamot av Tyska konstakademien.

Hennes verk har framförts vid ett stort antal konserter och festivaler, t.ex. Darmstädter Ferienkurse, Ultima Oslo Contemporary Music Festival, Huddersfield Contemporary Music Festival, el nicho aural i Mexico City, Akousma i Montreal, London Contemporary Music Festival, Eclat Festival i Stuttgart, Cut & Splice Festival i Manchester, Rainy Days i Luxemburg, Roma Europa i Rom och Other Minds Festival i San Francisco. För mer info, se här

F​ör tidigare pristagare, se här.

Anna Cokorilo, kommunikationsansvarig FST, 070-602 51 15, anna.cokorilo@fst.se

FST – organiserar svenska tonsättare sedan 1918.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Regeringen föreslår lättnader i byggkraven för studentbostäder

Published

on

By

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till lättnader i byggkraven för studentbostäder. Syftet är att öka möjligheterna till flexibilitet vid byggandet.

– På många studieorter är det svårt för studenter att hitta boende. Därför behöver byggregelverket förenklas. Syftet är att möjliggöra för fler studentbostäder genom sänkta byggkostnader och ökad flexibilitet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Förslaget innebär att det blir möjligt att göra undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet i en byggnad som innehåller studentbostäder. Undantagen ska kunna tillämpas vid både nyproduktion och vid ändring av en byggnad.

Det ska vara möjligt att göra undantag för högst 80 procent av studentbostäderna i ett byggprojekt. Minst 20 procent av studentbostäderna ska fortfarande uppfylla gällande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Lagändringen ger större flexibilitet vid byggande av studentbostäder och skapar fler tänkbara sätt att utforma planlösningar. Till exempel kan bostadsytan minskas och fler bostäder rymmas inom en given yta.  

De föreslagna undantagen ska inte hindra personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i sociala sammanhang. En studentbostad som omfattas av undantagen ska kunna besökas av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Regeringen breddar också definitionen av studentbostäder till att inkludera all vuxenutbildning för att göra det möjligt för fler kommuner att erbjuda studentbostäder.

Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.

Lagrådsremissen: Lättnader i byggkraven för studentbostäder – Regeringen.se

Presskontakt
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
ebba.gustavsson@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

“Vi behöver tillsammans enas om vettiga avtal, som sätter standard för branschen”

Published

on

By

Sveriges Radios Kulturnytt gör just nu en mycket välkommen granskning av villkoren i musikbranschen. Igår lyftes artisten Siw Malmkvists situation med ett avtal som inte förnyats på över 60 år. Hennes situation är tyvärr långt ifrån unik. Musikerförbundet har länge uppmärksammat att majorbolagen fortsätter att betala extremt låga royaltynivåer till artister vars kontrakt skrevs på 1960-talet – en tid då digital streaming inte existerade. 

– Jag kan intyga att artisterna som talar ut i P1 är långt ifrån ensamma om sin situation och vi uppmanar deras artistkollegor att gå ut med sitt tydliga stöd till de som vågar bryta tystnaden om oskäliga ersättningar, säger Musikerförbundets ordförande Karin Inde. 

Musiker och artister skapar det värde som skivbolagen tjänar pengar på, men ändå ser vi gång på gång hur bolagen behåller stora delar av intäkterna. Att en av Sveriges mest folkkära artister, med en karriär som sträcker sig över decennier, fortfarande har en oskälig royalty är ett tydligt bevis på branschens obalans. 

– Tystnadskulturen kring prissättning är enbart bra för bolagen. Både artister och musiker skulle verkligen tjäna på att dela med sig till varandra om hur betalningar och dealar verkligen ser ut. Förstås i trygga, egna rum. Det är bara bolagen som tjänar på att vi inte pratar med varandra om pengar, säger Karin Inde. 

Stort tack till de modiga artister som ser till att lyfta problematiken! För att vi ska få till en i grunden mer rättvis musikbransch behöver de stora parterna i sammanhanget – skivbolagen, musikerna och artisterna – göra som de flesta andra svenska branscher lyckas med:  

– Vi behöver tillsammans enas om vettiga och balanserade avtal, som sätter standard för branschen. Musikerförbundet är redo att göra vår del i arbetet för bättre villkor i musikbranschen, frågan är om skivbolagen är redo, säger Karin Inde.  

Karin Inde
Förbundsordförande
karin.inde@musikerforbundet.se
+46 (0)704447228

Musikerförbundet är fackförbundet för professionella musiker och artister. Vi arbetar för förbättrade upphovsrättsliga och arbetsrättsliga villkor och för att våra medlemmar ska få en rättvis del av de värden de skapar i samhället.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Bönor från egen kaffeskog, sump till jord – Viking Lines nya kaffe gör gott på många olika sätt

Published

on

By

Viking Lines resenärer dricker varje år 8,5 miljoner koppar kaffe. Nu satsar rederiet på ett helt nytt kaffe som ger minskade klimatutsläpp och bättre levnadsvillkor för odlarna. Kaffet från Slow Forest odlas på rederiets egen odling i Laos utan kemiska gödningsmedel, handplockas och rostas därefter i Danmark.

Allt kaffe som serveras på Viking Lines fartyg är nu hållbart producerat Slow Forest-kaffe, odlat på rederiets 75 hektar stora odling på högplatåerna i Laos och rostat i Danmark. Kaffeplantorna odlas bland träd på återbeskogad mark, i stället för på traditionellt skövlade plantager. Viking Lines odling ligger i en kolsänka där målsättningen är att plantera 30 000 träd, vilket innebär nästan 400 träd per hektar. Kaffeskogen förbättrar också den lokala biologiska mångfalden i området.

Odlingen, bearbetningen och rostningen av kaffet hanteras av Slow Forest Coffee. För företaget är det viktigt att produktionskedjan är rättvis och transparent. Utöver miljöfördelarna erbjuder Slow Forest bättre lönevillkor och sjukersättning för byns odlare.

”Den traditionella kaffetillverkningens koldioxidavtryck är stort och merparten av intäkterna går till Europa i stället för produktionsländerna. Vi ville göra annorlunda. Våra kunder vill göra hållbara val, och nu kan de njuta av sitt kaffe med bättre samvete än någonsin tidigare,” berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.

Bönorna till Slow Forest-kaffet får sakta mogna i skuggan av träden, utan kemiska gödningsmedel. De plockas också för hand, vilket avsevärt förbättrar kaffets kvalitet och smak. Viking Lines nya kaffe består till 100 procent av Arabica-bönor, med en balanserad syrlighet samt smak av nötter och choklad. Rostningsprofilen har skapats av den världsberömda danska rostningsmästaren Michael de Renouard.

”Vi valde en mörkrost till fartygets kaffe, vilket passar både finländarnas och svenskarnas nuvarande smakpreferenser gällande rostning. Finländarnas smak gällande kaffe har under de senaste åren utvecklats mot en mörkare rostning. Innan vi gjorde vårt slutgiltiga val testades det nya kaffet i Viking Cinderellas bufférestaurang och personalmässen – och båda testgrupperna gav toppbetyg. Då 8,5 miljoner koppar kaffe bryggs varje år kan inget lämnas åt slumpen!” säger Janne Lindholm.

Viking Lines hållbarhetsmål stannar inte vid produktionskedjan. Kaffesump från fartygen återvinns nämligen som råmaterial för trädgårdsjord. Detta minskar avsevärt användningen av jungfrulig torv vid tillverkningen av mylla.

”Vi har som mål att allt som tagits ombord på fartygen som är möjligt att återvinna ska återanvändas eller återvinnas. Det gäller inte bara kaffet utan även matavfall och till exempel textilier som tas ur bruk. Ett bra exempel på vårt livscykeltänkande är att frityrolja från fartygets restauranger blir till biobränsle för den finska sjöfartsindustrin,” säger Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg.

Slow Forest Coffee – 5 fakta:

  1. Slow Forest Coffee är ett kaffeföretag som verkar i Laos, Vietnam och Indonesien i samarbete med över 500 lokala kaffeodlare.
  2. Företaget grundades år 2019 av Pinja Puustjärvi, driven av en vilja att skydda skogarna i Laos och stötta lokala odlare. Puustjärvi bodde som barn i Laos på grund av sin fars arbete.
  3. Kaffet odlas i restaurerade kaffeskogar, som binder stora mängder kol och ökar den biologiska mångfalden.
  4. Det är viktigt för företaget att produktionskedjan är ansvarsfull och transparent, samt att verksamheten gynnar både miljön och de lokala samhällena.
  5. Slow Forest Coffee betalar odlarna bättre ersättning än genomsnittet i Laos och erbjuder förmåner som underlättar deras liv: förskottsbetalningar, utbildning och möjligheten att låna pengar från en krisfond.

Mera infomation om Slow Forest Coffee här

Tilläggsinformation:

Janne Lindholm, restaurangchef

janne.lindholm@vikingline.com, tel. +358 400 744 806

Dani Lindberg, hållbarhetschef

dani.lindberg@vikingline.com, tel. +358 18 27 000

Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör

johanna.boijer@vikingline.com, tel. +358 18 270 00

Christa Grönlund, informationschef

christa.gronlund@vikingline.com, tel. +358 9 123 51

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.