Connect with us

Marknadsnyheter

Markus och Linda Ekelund, Thimons Konditori i Nässjö och Aneby, är Årets Företagare i bageribranschen 2018

Published

on

lö, sep 01, 2018 09:17 CET

Markus och Linda Ekelund, Thimons Konditori i Nässjö och Aneby, vann i helgen utmärkelsen Årets Företagare i bageribranschen som delas ut av branschorganisationen Sveriges bagare konditorer. Detta efter att ha varit finalister tre år i rad tack vare deras höga nivå som företagsledare.

Årets Företagare i bageribranschen är en tävling som arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare konditorer. Huvudsponsor är bagerileverantörer Zeelandia. Tävlingens syfte är att inspirera företagare runt om i Sverige att utvecklas både som affärsmän och som ledare. Det är viktigt för såväl det egna företaget, personalen som för Sverige. Fyra av fem nya jobb i landet skapas av småföretag och bageribranschen är en bransch som växer. Framgångsrika företag skapar tillväxt, fler arbetstillfällen och bidrar till landets välfärd.

Juryns motivering till att Markus och Linda Ekelund på Thimons Konditori blivit utsedda till Årets Företagare i bageribranschen 2018:

Med ett personligt engagemang, en ledarstil som skapat en kreativ och tillåtande kultur har Markus och Linda utformat ett tydligt koncept med bland annat ett brett sortiment, välfyllda och lockande diskar till dagens sista kund

Thimons visar på en professionalitet i sitt arbeta att säkra medarbetarnas engagemang, kundupplevelsen, samt företagskultur och identitet. Ett bevis på detta är att de tagit fram en handbok om deras 10 bud- och ledord.

Thimons har genom åren visat på en imponerade tillväxt och lönsamhet. De har mer än dubblerat lönsamheten mot året innan.

– Vi är enormt stolta över att ha vunnit utmärkelsen Årets Företagare i bageribranschen. Att vi varit en av finalisterna tre år i rad är vi mycket stolta över och är möjligt tack vare vårt långsiktiga arbete. Det är tack vare samarbetet med personalen som vi lyckas så bra som vi gör, så nu ska vi fira med alla anställda, säger Markus Ekelund som driver Thimons Konditori i Nässjö och Anaby tillsammans med sin fru Linda.

-Det är imponerande att Markus och Linda Ekelund lyckats nå finalen i Årets Företagare i bageribranschen tre år i rad för sitt arbete med att driva Thimons, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare konditorer, som är står bakom utmärkelsen. Med den här tävlingen vill vi inspirera alla företagare runt om i landet till att utveckla både sitt entreprenörkunnande och sitt ledarskap. Markus och Linda är goda förebilder som många kan lära av.

På andra plats i årets tävling placerade sig Anna och Ola Lanemo som driver Lanemo Konditori i Linköping och på tredje plats kom Veronica Kasper Mokrosinski som driver Valhallabageriet i Stockholm.

Utmärkelsen Årets Företagare i bageribranschen går till en företagare i bageribranschen som genom skickligt företagande lyckats utveckla företaget både avseende ekonomiska nyckeltal, exempelvis lönsamhet, tillväxt och rörelseresultat, och faktorer som mål och visioner, marknadsföring och strategi, profilering, ledarskap och medarbetarskap.

Förstapriset består bland annat av 50 000 kronor, att använda för fortsatt utveckling av företagandet, och delades ut i samband med en bagerimässa i Malmö den 31 augusti.

Årets Företagare i bageribranschen är ett initiativ från branschorganisationen Sveriges bagare konditorer. Huvudsponsor är bagerileverantören Zeelandia.

Tidigare vinnare av Årets Företagare i bageribranschen är:
2017 Tobias Karlsson och Mikael Pettersson Engström, Urshultsbagarn
2016: Christian Jörgensen, Dahls Bageri i Göteborg

Juryn har bestått av:
Samuel Engström, Partner på Valuation Företagsvärderingar
Morgan Holmström, affärskonsult MHM Consulting
Johan Sörberg, bagarmästare
Carl Eckerdal, chefekonom Livsmedelsföretagen

Foton och filmer

Filmer där pristagarna presenteras

Markus och Linda Ekelund https://youtu.be/P1rk2DZCt68 

Anna och Ola Lanemo https://youtu.be/W5VjZAY4rIQ

Veronica och Kasper mokrosinski https://youtu.be/RNUVxfc9WrQ

För mer information, kontakta:

Martin Lundell, vd Sveriges bagare konditorer: 08-762 67 94, 070-364 67 94, martin@bageri.se

Markus och Linda Ekelund, Thimons Konditori i Nässjö och Aneby, 070-250 24 41

Anna Lanemo, Lanemos 0708-35 66 24

Martin Lundell
VD
08 762 67 94
martin@bageri.se

 

Markus och Linda Ekelund, Thimons Konditori i Nässjö och Aneby, 070-250 24 41

Anna Lanemo, Lanemos 0708-35 66 24

Taggar:

Linköping
, ledarskap
, stockholm
, företagande
, entreprenör
, Sveriges Bagare och Konditorer
, Nässjö
, företagare
, bageri
, Aneby
, Östermalm
, konditor
, bagare
, Sveriges Bagare Konditorer
, konditori
, Årets Företagare i bageribranschen
, 4av5jobb
, Zeelandia

Continue Reading

Marknadsnyheter

Regeringen föreslår lättnader i byggkraven för studentbostäder

Published

on

By

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till lättnader i byggkraven för studentbostäder. Syftet är att öka möjligheterna till flexibilitet vid byggandet.

– På många studieorter är det svårt för studenter att hitta boende. Därför behöver byggregelverket förenklas. Syftet är att möjliggöra för fler studentbostäder genom sänkta byggkostnader och ökad flexibilitet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Förslaget innebär att det blir möjligt att göra undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet i en byggnad som innehåller studentbostäder. Undantagen ska kunna tillämpas vid både nyproduktion och vid ändring av en byggnad.

Det ska vara möjligt att göra undantag för högst 80 procent av studentbostäderna i ett byggprojekt. Minst 20 procent av studentbostäderna ska fortfarande uppfylla gällande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Lagändringen ger större flexibilitet vid byggande av studentbostäder och skapar fler tänkbara sätt att utforma planlösningar. Till exempel kan bostadsytan minskas och fler bostäder rymmas inom en given yta.  

De föreslagna undantagen ska inte hindra personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i sociala sammanhang. En studentbostad som omfattas av undantagen ska kunna besökas av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Regeringen breddar också definitionen av studentbostäder till att inkludera all vuxenutbildning för att göra det möjligt för fler kommuner att erbjuda studentbostäder.

Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.

Lagrådsremissen: Lättnader i byggkraven för studentbostäder – Regeringen.se

Presskontakt
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
ebba.gustavsson@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

“Vi behöver tillsammans enas om vettiga avtal, som sätter standard för branschen”

Published

on

By

Sveriges Radios Kulturnytt gör just nu en mycket välkommen granskning av villkoren i musikbranschen. Igår lyftes artisten Siw Malmkvists situation med ett avtal som inte förnyats på över 60 år. Hennes situation är tyvärr långt ifrån unik. Musikerförbundet har länge uppmärksammat att majorbolagen fortsätter att betala extremt låga royaltynivåer till artister vars kontrakt skrevs på 1960-talet – en tid då digital streaming inte existerade. 

– Jag kan intyga att artisterna som talar ut i P1 är långt ifrån ensamma om sin situation och vi uppmanar deras artistkollegor att gå ut med sitt tydliga stöd till de som vågar bryta tystnaden om oskäliga ersättningar, säger Musikerförbundets ordförande Karin Inde. 

Musiker och artister skapar det värde som skivbolagen tjänar pengar på, men ändå ser vi gång på gång hur bolagen behåller stora delar av intäkterna. Att en av Sveriges mest folkkära artister, med en karriär som sträcker sig över decennier, fortfarande har en oskälig royalty är ett tydligt bevis på branschens obalans. 

– Tystnadskulturen kring prissättning är enbart bra för bolagen. Både artister och musiker skulle verkligen tjäna på att dela med sig till varandra om hur betalningar och dealar verkligen ser ut. Förstås i trygga, egna rum. Det är bara bolagen som tjänar på att vi inte pratar med varandra om pengar, säger Karin Inde. 

Stort tack till de modiga artister som ser till att lyfta problematiken! För att vi ska få till en i grunden mer rättvis musikbransch behöver de stora parterna i sammanhanget – skivbolagen, musikerna och artisterna – göra som de flesta andra svenska branscher lyckas med:  

– Vi behöver tillsammans enas om vettiga och balanserade avtal, som sätter standard för branschen. Musikerförbundet är redo att göra vår del i arbetet för bättre villkor i musikbranschen, frågan är om skivbolagen är redo, säger Karin Inde.  

Karin Inde
Förbundsordförande
karin.inde@musikerforbundet.se
+46 (0)704447228

Musikerförbundet är fackförbundet för professionella musiker och artister. Vi arbetar för förbättrade upphovsrättsliga och arbetsrättsliga villkor och för att våra medlemmar ska få en rättvis del av de värden de skapar i samhället.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Bönor från egen kaffeskog, sump till jord – Viking Lines nya kaffe gör gott på många olika sätt

Published

on

By

Viking Lines resenärer dricker varje år 8,5 miljoner koppar kaffe. Nu satsar rederiet på ett helt nytt kaffe som ger minskade klimatutsläpp och bättre levnadsvillkor för odlarna. Kaffet från Slow Forest odlas på rederiets egen odling i Laos utan kemiska gödningsmedel, handplockas och rostas därefter i Danmark.

Allt kaffe som serveras på Viking Lines fartyg är nu hållbart producerat Slow Forest-kaffe, odlat på rederiets 75 hektar stora odling på högplatåerna i Laos och rostat i Danmark. Kaffeplantorna odlas bland träd på återbeskogad mark, i stället för på traditionellt skövlade plantager. Viking Lines odling ligger i en kolsänka där målsättningen är att plantera 30 000 träd, vilket innebär nästan 400 träd per hektar. Kaffeskogen förbättrar också den lokala biologiska mångfalden i området.

Odlingen, bearbetningen och rostningen av kaffet hanteras av Slow Forest Coffee. För företaget är det viktigt att produktionskedjan är rättvis och transparent. Utöver miljöfördelarna erbjuder Slow Forest bättre lönevillkor och sjukersättning för byns odlare.

”Den traditionella kaffetillverkningens koldioxidavtryck är stort och merparten av intäkterna går till Europa i stället för produktionsländerna. Vi ville göra annorlunda. Våra kunder vill göra hållbara val, och nu kan de njuta av sitt kaffe med bättre samvete än någonsin tidigare,” berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.

Bönorna till Slow Forest-kaffet får sakta mogna i skuggan av träden, utan kemiska gödningsmedel. De plockas också för hand, vilket avsevärt förbättrar kaffets kvalitet och smak. Viking Lines nya kaffe består till 100 procent av Arabica-bönor, med en balanserad syrlighet samt smak av nötter och choklad. Rostningsprofilen har skapats av den världsberömda danska rostningsmästaren Michael de Renouard.

”Vi valde en mörkrost till fartygets kaffe, vilket passar både finländarnas och svenskarnas nuvarande smakpreferenser gällande rostning. Finländarnas smak gällande kaffe har under de senaste åren utvecklats mot en mörkare rostning. Innan vi gjorde vårt slutgiltiga val testades det nya kaffet i Viking Cinderellas bufférestaurang och personalmässen – och båda testgrupperna gav toppbetyg. Då 8,5 miljoner koppar kaffe bryggs varje år kan inget lämnas åt slumpen!” säger Janne Lindholm.

Viking Lines hållbarhetsmål stannar inte vid produktionskedjan. Kaffesump från fartygen återvinns nämligen som råmaterial för trädgårdsjord. Detta minskar avsevärt användningen av jungfrulig torv vid tillverkningen av mylla.

”Vi har som mål att allt som tagits ombord på fartygen som är möjligt att återvinna ska återanvändas eller återvinnas. Det gäller inte bara kaffet utan även matavfall och till exempel textilier som tas ur bruk. Ett bra exempel på vårt livscykeltänkande är att frityrolja från fartygets restauranger blir till biobränsle för den finska sjöfartsindustrin,” säger Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg.

Slow Forest Coffee – 5 fakta:

  1. Slow Forest Coffee är ett kaffeföretag som verkar i Laos, Vietnam och Indonesien i samarbete med över 500 lokala kaffeodlare.
  2. Företaget grundades år 2019 av Pinja Puustjärvi, driven av en vilja att skydda skogarna i Laos och stötta lokala odlare. Puustjärvi bodde som barn i Laos på grund av sin fars arbete.
  3. Kaffet odlas i restaurerade kaffeskogar, som binder stora mängder kol och ökar den biologiska mångfalden.
  4. Det är viktigt för företaget att produktionskedjan är ansvarsfull och transparent, samt att verksamheten gynnar både miljön och de lokala samhällena.
  5. Slow Forest Coffee betalar odlarna bättre ersättning än genomsnittet i Laos och erbjuder förmåner som underlättar deras liv: förskottsbetalningar, utbildning och möjligheten att låna pengar från en krisfond.

Mera infomation om Slow Forest Coffee här

Tilläggsinformation:

Janne Lindholm, restaurangchef

janne.lindholm@vikingline.com, tel. +358 400 744 806

Dani Lindberg, hållbarhetschef

dani.lindberg@vikingline.com, tel. +358 18 27 000

Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör

johanna.boijer@vikingline.com, tel. +358 18 270 00

Christa Grönlund, informationschef

christa.gronlund@vikingline.com, tel. +358 9 123 51

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.