Massflyktsdirektivet – EU:s svar på skyddssökande från Ukraina

| 13 maj, 2022 | 0 kommentarer

Tillfälligt skydd – Varför, vem, vad, var och hur. Ny Policy Brief från Delmi.

Efter den hastiga massflykten från Ukraina av människor som nu är i behov av skydd har EU:s medlemsstater beslutat att aktivera massflyktsdirektivet. Denna rättsliga ram för storskaliga flyktrörelser har aldrig tidigare aktiverats. Vad innebär direktivet? Vem kan söka skydd under det? Var någonstans kan man söka skydd och vilka rättigheter är skyddet förknippat med? Delmis nya Policy Brief svarar på dessa frågor och beskriver hur implementeringen i Sverige ser ut.

Denna Policy Brief observerar två möjliga konsekvenser efter aktiveringen. För det första kan sekundära förflyttningar förväntas och för det andra skapar premissen om tillfällighet väsentliga utmaningar på nationell nivå.

Författare är Eleni Karageorgiou, postdoc och Vladislava Stoyanova, docent i folkrätt, båda verksamma som forskare vid Juridiska Institutionen, Lund Universitetet.

Läs hela Policy Briefen på Delmis webbplats

Delegationen för migrationsstudier är en oberoende kommitté som initierar studier och förmedlar forsknings­resultat som underlag till framtida migrations­politiska beslut och för att bidra till samhällsdebatten. Delmis webbplats

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.