Connect with us

Marknadsnyheter

Matilda Ernkrans deltar vid Nordiska ministerrådets möte i Helsingfors

Published

on

Den 11–12 oktober är Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, i Helsingfors för att delta vid Nordiska ministerrådets möte för utbildning och forskning. 

Under Nordiska ministerrådets möte den 12 oktober kommer deltagarna att diskutera utvecklingen av det nordiska forskningssamarbetet och arbetet för ett öppet Norden där studenter och forskare kan dra nytta av de möjligheter som finns i hela regionen. Restriktionerna för att minska smittspridningen har fått allvarliga sociala och ekonomiska konsekvenser – för gränshandel, besöksnäring och inte minst för de vardagliga mellanmänskliga kontakterna över gränserna. Sveriges och Nordens återstartsarbete behöver gå hand i hand och fokusera på att snabbt skapa förutsättningar för jobb men också samarbeten som är hållbara över tid. Det nordiska samarbetet inom utbildningssektorn är byggt på vikten av att skapa en utbildnings- och forskningsgemenskap i Norden och är en viktig del i att stärka det nordiska samarbetet framöver. 

– Vi vet att vetenskapligt baserad kunskap är en grundläggande förutsättning för starka, hållbara och demokratiska samhällen. Ett utvecklat nordiskt forskningssamarbete ökar forskningens kvalitet och genomslag i samhället, vilket är till glädje och nytta för alla i Norden, säger Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning.

På agendan står även det nordiska samarbetet kring utbildning och social hållbar utveckling med fokus på ungdomars delaktighet och engagemang. Deltagarna kommer också att göra en uppföljning av tidigare diskussioner om ungas psykiska hälsa. 

Den 11 oktober kommer Matilda Ernkrans att delta i ett bilateralt möte med Finlands minister för forskning och kultur Antti Kurvinen samt besöka Aalto-universitetet och Aalto Design Factory.  
 

Kontakt

Samuel Guron, t.f. pressekreterare hos Matilda Ernkrans, 073-232 46 74

Continue Reading

Marknadsnyheter

Fler regioner satsar på riktade hälsosamtal

Published

on

By

Allt fler regioner satsar på riktade hälsosamtal för att förebygga hjärt-kärlsjukdom. 17 av Sveriges 21 regioner erbjuder invånarna någon form av hälsosamtal, jämfört med 13 för två år sedan. Men det finns stora skillnader i vilka åldersgrupper som erbjuds riktade hälsosamtal, visar en enkät från Hjärt-Lungfonden.

– Det är glädjande att fler regioner satsar på att arbeta förebyggande. Riktade hälsosamtal är en vetenskapligt beprövad metod som kan ge människor ett längre och friskare liv. Att erbjudas möjlighet till hälsosamtal borde vara en rättighet oavsett var i landet man bor, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Tabell: Så ser det ut i alla regioner

Sammanlagt 17 av Sveriges 21 regioner erbjuder invånarna riktade hälsosamtal, visar en enkät som Hjärt-Lungfonden genomfört med hjälp av Nätverket Hälsofrämjande hälso- och sjukvård. 14 regioner har riktade hälsosamtal som en del av sin ordinarie verksamhet, medan tre regioner (Region Stockholm, Region Uppsala och Västra Götalandsregionen) genomför pilotstudier för att testa metoden. Det innebär en ökning jämfört med hur det såg ut för två år sedan, då endast 13 av regionerna erbjöd invånarna riktade hälsosamtal. Ytterligare två regioner (Region Gotland och Region Kalmar län) har beslutat att införa riktade hälsosamtal, men inte börjat än.

– Att arbeta förebyggande borde inte ses som en kostnad, utan som en investering. Forskningen har gett oss kunskap om vilka som är de största riskfaktorerna för hjärt-kärlsjukdom. Genom riktade hälsosamtal kan hälso- och sjukvården stödja fler människor att minska dessa. Därför är det glädjande att allt fler regioner ser värdet av riktade hälsosamtal, säger Ralph Harlid, nationell koordinator för Nätverket Hälsofrämjande hälso- och sjukvård.

Region Blekinge och Region Värmland är de enda regionerna som inte tillämpar eller har några planer på att införa metoden. Samtidigt visar enkäten att det finns stora skillnader i vilka åldersgrupper som erbjuds riktade hälsosamtal. I Region Halland, Gävleborg och Uppsala bjuds exempelvis endast 40-åringarna in till riktade hälsosamtal, medan Region Jönköping och Örebro erbjuder hälsosamtal till 40-, 50-, 60-, och 70-åringar samt alla förstagångsföräldrar.

­– Lagen slår fast att målet för hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor. Vår enkätundersökning visar att det finns stora skillnader i vilka som erbjuds riktade hälsosamtal. Det innebär att människor i olika delar i landet inte får samma chans att förebygga hjärt-kärlsjukdom genom att ändra ohälsosamma levnadsvanor, säger Kristina Sparreljung.

Hjärt-kärlsjukdom är den vanligaste dödsorsaken i Sverige och beräknas kosta samhället omkring 60 miljarder kronor om året. Riktade hälsosamtalen innebär att utvalda grupper i befolkningen bjuds in till ett samtal om levnadsvanor, biologiska riskfaktorer, livssituation, psykisk hälsa och ärftlighet. Flera olika utvärderingar har visat att metoden minskar både sjuklighet och dödlighet i hjärt-kärlsjukdom.

För mer information, kontakta gärna:
Mattias Areskog, projektledare på Hjärt-Lungfonden, telefon 070-524 46 90, mattias.areskog@hjart-lungfonden.se

Ralph Harlid, legitimerad läkare och nationell koordinator för Nätverket Hälsofrämjande hälso- och sjukvård, telefon 070-816 31 00, ralph@harlid.se

Bilder:
Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden
Ralph Harlid, nationell koordinator för Nätverket Hälsofrämjande hälso- och sjukvård
Grafik: Regioner som erbjuder riktade hälsosamtal

Filer:
Enkätundersökning om riktade hälsosamtal

Fakta om riktade hälsosamtal
Riktade hälsosamtal är ett systematiskt sätt att uppmärksamma frisk- och riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom inom primärvården. Riktade hälsosamtalen innebär att utvalda grupper i befolkningen bjuds in till ett samtal om levnadsvanor, biologiska riskfaktorer, livssituation, psykisk hälsa och ärftlighet. Genom att identifiera riskfaktorer kan deltagarna erbjudas kunskap, stöd till förändring och uppföljning, om behov och önskemål finns. Utvärderingar av metoden visar en positiv effekt med lägre dödlighet, både på befolkningsnivå och i ännu högre grad bland deltagarna, i jämförelse med motsvarande grupper nationellt.

Fakta om undersökningen
Enkätundersökningen är gjord av Hjärt-Lungfonden, i samarbete med HFS-nätverkets temagrupp för riktade hälsosamtal (Nätverket Hälsofrämjande hälso- och sjukvård). Samtliga 21 regioner har svarat på enkäten. I de flesta fall är frågorna besvarade av HFS-nätverkets representant i regionen. I de fall en HFS-representant saknas i regionen har frågan ställts till registrator.

Mer från Hjärt-Lungfonden:
– Ge en gåva till forskningen
– Gilla oss på Facebook
– Följ oss på Twitter
– Följ oss på Instagram
– Swisha valfri summa till nummer 90 91 92 7

Om Hjärt-Lungfondens arbete: www.hjart-lungfonden.se

Hjärt-Lungfonden samlar in pengar till vinnande hjärt-lungforskning och arbetar för ökad kunskap om forskningens betydelse, för att ge fler ett längre och friskare liv. Hjärt-Lungfonden bildades 1904 i kampen mot tuberkulos (tbc) och i dag är vår vision en värld fri från hjärt-lungsjukdom. Verksamheten är helt beroende av gåvor från privatpersoner och företag. Stöd forskningen på pg 90 91 92-7 eller swisha valfri gåva till 90 91 927. www.hjart-lungfonden.se

Information om Hjärt-Lungfondens personuppgiftspolicy
Med anledning av EU:s dataskyddsförordning, GDPR, vill vi informera dig som finns på våra sändlistor för pressmeddelanden om vår personuppgiftspolicy.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Förslag på åtgärder för ökad motståndskraft och bevarande av hotade skogsträd

Published

on

By

Torsdag 16 maj tog landsbygdsminister Peter Kullgren emot betänkandet En framtid för alm och ask – förädling, forskning och finansiering från den särskilda utredaren Staffan Eklöf.

– Den svenska skogen och skogsnäringen spelar en viktig roll för svensk välfärd. Det finns även behov att se över hur man kan öka motståndskraften hos hotade skogsträd såsom alm och ask. Mot den bakgrunden är utredningens arbete angeläget och betänkandet går nu in som ett underlag för regeringens arbete för ett långsiktigt hållbart skogsbruk och bevarande av natur- och kulturmiljövärden, säger landsbygdsminister Peter Kullgren. 

Regeringen beslutade i april 2023 att tillsätta en utredning för att identifiera inhemska skogsträd där förädling kan vara en kostnadseffektiv åtgärd för långsiktigt bevarande. Den särskilda utredaren har haft i uppdrag att bland annat identifiera arter av skogsträd som särskilt riskerar att utsättas för skador på grund av klimatförändringarna, skadegörare och sjukdomar och där skogsträdsförädlingen i Sverige är otillräcklig eller saknas samt föreslå hantering av förädlingsverksamhet för att öka motståndskraften.

Utredaren har nu redovisat uppdraget och föreslår flera förslag på åtgärder för att öka motståndskraft och bevarande av alm och för ask. Förslagen handlar bland annat om behov av ett nationellt program för alm och ask, fortsatt bekämpning av almsjuka på Gotland och program för resistensförädling samt stödjande forskning för alm och ask som ökar motståndskraften.  

Genväg

SOU 2024:35 En framtid för alm och ask – förädling, forskning och finansiering

Presskontakt
Mattias Svensson
Pressekreterare hos landsbygdsminister Peter Kullgren
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-110 51 67
mattias.svensson@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Svensson & Son: Formar framtidens målare

Published

on

By

I Layer Groups senaste satsning, Layer Academy, är vår vision att bli en ledande aktör inom kompetensutveckling och utbildning. Vi tror på att investera i lärlingar genom att erbjuda både handledare och lärlingar möjligheter till lärande och utveckling. Layer Groups dotterbolag, Svensson & Son, är ett lysande exempel på hur ett företag kan skapa en givande och gynnsam miljö för både lärlingar, handledare och företaget i sin helhet.


Ola Svensson tillsammans med lärlingen Adrian.

År 2010 tog Ola Svensson över ansvaret från sin far och blev ägare till Svensson & Son, ett väletablerat lokalt måleriföretag i Trelleborg. För Ola handlar hans arbete inte bara om att måla väggar och tak, det handlar om att rekrytera och vägleda nästa generation av målare. Som en erfaren målare inom branschen och med en arbetslivserfarenhet på 30 år, har Ola inte bara sett branschen förändras, utan också aktivt deltagit i att forma dess framtid. Men det är inte bara hans skicklighet som har gjort Svensson & Son framgångsrikt, utan också deras engagemang för att ge unga individer en start i yrkeslivet.

Under det senaste årtiondet har Ola ägnat sig åt att arbeta med lärlingar, en process som har utvecklats och fördjupats över åren. Med en övertygelse om att rätt handledning är nyckeln till framgång, har han inte bara en dedikerad handledare på sitt företag för att ta emot lärlingar, utan har också personligen investerat i att utveckla sitt ledarskap för att kunna vägleda dem på bästa sätt. För Ola handlar det inte bara om att erbjuda praktikplatser, det handlar om att skapa en meningsfull och givande upplevelse för varje ung individ som kliver in i hans företag.

Mer än hälften av alla våra lärlingar har vi anställt, det är ett bevis på att vi inte bara tar emot ungdomar och skickar iväg dem arbetslösa, utan vi tar ett ansvar i lärlingsprogrammet genom att hålla en dialog med både skolan och ungdomarna.” Berättar Ola Svensson.

En generell uppfattning inom hantverksbranschen är att dagens ungdomar inte är beredda att ta sig an de utmaningar som kommer med yrket, en uppfattning som Ola Svensson menar inte stämmer. Han är fast övertygad om att dagens ungdomar har potentialen och viljan att göra jobbet, förutsatt att de ges rätt vägledning och möjligheter.

“Vi har ett ansvar för nästa generation målare, därför är det viktigt att ta emot dem med respekt, om vi inte gör det står vi utan en generation av målare. Så för mig kvarstår det enda alternativet, att behandla och ta emot lärlingar på bästa sätt.” Förklarar Ola Svensson bestämt.

Det är inte bara Ola Svensson som är en viktig del i processen av att forma framtidens hantverkare. På Bygg- och anläggningsprogrammet vid Söderslättsgymnasiet, finns också engagerade lärare som har ett nära samarbete med Svensson & Sons handledare samt Ola. Samarbetet är avgörande för att säkerställa att lärlingarna är väl förberedda för vad det innebär att gå ut i arbetslivet. På så sätt kan de tillsammans skräddarsy utbildningen för att bättre matcha de krav och förväntningar som arbetsgivaren har.

“Fördelen med att jobba nära skolan är att jag får en kontakt med lärarna, vilket gör att jag förstår hur de tänker med utbildningen. Det finns alltid saker jag lär mig utav dem, samtidigt som de behöver lära sig saker av oss som företag. Ju närmare jag arbetar med skolan, desto lättare är det för mig att hitta ungdomar som vill vara hos oss.”

Genom det nära samarbetet med Bygg- och anläggningsprogrammet på Söderslättsgymnasiet, har Ola aktivt sökt efter och rekryterat engagerade elever som är redo att ta sina första steg in i yrkeslivet. Men vad innebär det egentligen för ungdomar att gå in på en praktikplats på Svensson & Son? För Ola handlar det om att erbjuda mer än bara en möjlighet att lära sig yrket, det handlar om att erbjuda en plattform för personlig och professionell tillväxt, där varje lärling kan utveckla färdigheter och självförtroende som kommer att vara värdefulla genom hela deras karriär.

“Förståelsen för ungdomar är A och O. Vi har ett ansvar och en möjlighet till att forma ungdomar, därför är det viktigt att förstå hur ungdomen tänker. Så fungerar det även med vuxna, det är inte lönt att tro att alla tänker som jag, för det hade ju varit tråkigt.”

Ola Svensson och Svensson & Son representerar en modell för hur Layer Groups företag och utbildningsinstitutioner kan arbeta tillsammans för att forma nästa generation av skickliga målare. Genom sitt starka engagemang för att stödja och vägleda ungdomar i deras yrkesmässiga resa, visar de att det finns en väg framåt, även i en tid av förändring och osäkerhet.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.