Mauri Kunnas livsverk och världar öppnar sig i en exceptionell utställning på Utställningscentret WeeGee i Esbo

| 23 september, 2022 | 0 kommentarer

Utställningshelheten för många sinnen öppnas den 7 oktober och ger folk i alla åldrar något helt nytt att uppleva och se. Utöver de bekanta temana ur Kunnas böcker, såsom Kalevala, julgubbslandet och världsalltets underverk, kan man på utställningen för första gången nu även se Kunnas säregna sätt att arbeta.

I barnförfattaren och serietecknaren Mauri Kunnas verk kan man ömsom ta sig en färd ut i Finlands historia eller till stormande hav, ömsom ut i världsrymden eller till snöiga Korvatunturi. Under sin karriär har Kunnas även tecknat seriebilder och politiska karikatyrer. Han är särskilt känd för sina rikliga illustrationer där man vid varje ny titt kan hitta någon ny spjuvrig detalj.

På den nya permanenta utställningen i Utställningscentret WeeGee blir Kunnas rika världar verklighet och konkreta – besökarna kan bland annat kliva ner i en krater på månen, eller ombord på en sjörövarbåt. Kunnas-fans och de med intresse för hur konst uppstår blir särskilt glada av att djupdyka i Kunnas sinnevärld, tekniker och metoder. Besökarna kan till exempel bli överraskade av Kunnas sätt att bearbeta de första utkasten till en bok.

Mauri Kunnas: ”Det är en hedersbetygelse att få en utställning till WeeGee”

Kunnas, som fyller 72 år i år, anser att det just nu är en lämplig stund för en utställning över livsverket, då det längs åren redan har hunnit samlas en avsevärd mängd arbeten.

”Jag anser det vara en hedersbetygelse för mig och jag är särskilt glad över att utställningen uttryckligen hålls i Esbo och på WeeGee. Som Esbobo är det en speciell sak att få utställningen just hit, eftersom WeeGee är ett betydande utställningscenter och förlänar en viss glamour. Jag anser att bildning även innefattar att se helheten på WeeGee”, fortsätter Kunnas.

Utställningen om Mauri Kunnas på WeeGee ger rikedom och en synvinkel på illustrationskonst.

Den nya utställningen om Mauri Kunnas tar hänsyn till såväl barn, vuxna, kultiverade Kunnas-intresserade som kulturvänner i allmänhet.

”Utställningen är garanterat en attraktionsfaktor som även intresserar internationella besökare. Därtill kompletterar den utomordentligt det övriga mångsidiga utbudet på utställningscentret. Vi vill betjäna varierande kulturbesökare”, säger kulturdirektör Susanna Tommila.

”Utställningen om Mauri Kunnas livsverk är betydande för Utställningscentret WeeGee, men också för hela Esbo stad. Det är fint att vi kan föra fram en konstnär, som bor i Esbo och även är internationellt meriterad.”

Konstnären Kunnas hoppas själv att det blir någonting kvar i sinnet av helheten, särskilt dess mångfald, hos besökare av olika ålder och bakgrund.

”Utställningen kan besökas av barn tillsammans med mor, far, mor- eller farföräldrar och det finns något att se för alla, och oftare än en gång.”

Kunnasutställningen ger nya upplevelser även framöver

För kommande år är det tänkt att utställningen utvecklas med nya innehåll, och det önskar även konstnär Kunnas.

”Jag hoppas att utställningen smått lever hela tiden, jag tror inte att det annanstans ställs upp något liknande permanent expo över mina arbeten”, säger Kunnas.

När utställningen öppnas har Kunnas en känsla över alla andra:

”Helt sjuttons kul!”, skrattar han.

Onsdag 5.10 kl. 11.00–12.30 ordnar vi för medierna möjlighet att besöka WeeGee före öppnandet och hålla en kort intervju med Mauri Kunnas. Kunnas finns på plats kl. 11.00–12.00. Anmälningar lämnas på https://link.webropolsurveys.com/S/17D1761303B3B219.

Utställningens samarbetspartner

Kustannusosakeyhtiö Otava och Pikkujätti

Mera information:

Piia Lääveri
040 7199 169
[email protected] 

Sirpa Tikkanen
040 550 6494
[email protected] 

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.