MAX först i Europa med ny klimatmärkning på menyn

| 14 oktober, 2021 | 0 kommentarer

MAX var första restaurangen i världen med att klimatmärka sin meny år 2008. Idag blir de första företaget utanför USA att anta klimatmärkningen ”Cool Food Meals” som ska göra det lättare för gästerna att välja måltider med låg klimatpåverkan.

”Cool Food Meals” är en certifierad tredjepartsmärkning från World Resources Institute (WRI) som syftar till att minska matens klimatpåverkan. Eftersom MAX har klimatmärkt sin meny sedan länge  tyckte Kaj Török, hållbarhetschef på MAX, att det var ett naturligt steg i hållbarhetsresan:

– Vi har väntat i tretton år på en trovärdig tredjepartsgranskad klimatmärkning och äntligen är den här, säger han. Cool Food Meals har chansen att bli den globala standard som vi efterfrågat så länge. Vi på MAX är glada och stolta över att vara de första i Europa att anta märkningen.

För att kunna godkänna en måltid beräknar WRI både måltidens klimatavtryck och dess näringsmässiga kvalitet. Om måltiden faller under tröskelvärdet 0,9 kg CO2e per portion för utsläppen i jordbruksledet så är den kompatibel med WRI:s klimatkrav. WRI räknar dessutom på hur landanvändningen i produktionen påverkar klimatet vilket också påverkar om måltiden kan godkännas (så kallad Carbon Opportunity Cost). WRI bedömer att måltider som godkänns för märkningen är enligt WRI i linje med de utsläppsminskningar som krävs fram till 2030 för att hjälpa till att nå Parisavtalet.

För att få använda märkningen måste måltiden dessutom få betyg A, B eller C på näringsvärdesskalan Nutri-Score. Betyg D eller E godkänns ej.

– Vi är väldigt glada över att MAX blir först i Europa med klimatmärkningen Cool Food Meals. Detta innebär en enorm utökning både vad det gäller antalet certifierade måltider och antalet matgäster som nu får chansen att omsätta sina klimatambitioner när de äter ute, säger Edwina Hughes, Head of Cool Food på World Resources Institute.

Märkningen planeras rulla ut på MAX drygt 170 restauranger under början av 2022. I dagsläget är det okänt exakt hur många av MAX måltider som till slut kommer att klara gränsen för Cool Food Meal men det står redan klart att inga traditionella hamburgare av rött kött kommer att klara gränsen.  Frågan är bara hur många av de övriga måltiderna som kommer att klara av kraven.
 

Om World Resources Institute:
WRI är en global forskningsorganisation med 800 medarbetare och närvaro i över 60 länder. WRI har bland annat varit med och skapat den stora globala klimatberäkningsstandarden i världen – Greenhouse Gas Protocol. Mer information finns på www.wri.org.

Lovisa Haeger, presskontakt, MAX Burgers

[email protected]

MAX Burgers grundades 1968 och är Sveriges äldsta burgarkedja. MAX vill bli världens bästa burgarkedja och vägen dit är att göra världen lite godare. Både genom att servera de godaste burgarna och genom att vara en god kraft i samhället. Redan 2008 började MAX klimatmärka menyn och klimatkompensera för alla utsläpp från lantbrukarens jord till gästens bord. Sedan 2018 har MAX en klimatpositiv meny, vilket innebär att företaget binder mer klimatgaser än hela värdekedjan släpper ut och samtidigt minskar utsläpp i linje med FN:s globala 1,5-gradersmål. Från 2006 har 7-10 procent av den årliga nettovinsten fördelats till fattigdomsbekämpning och 2009 bildades stiftelsen Rättvis Fördelning. Hittills har 301 miljoner kronor före skatt avsatts från MAX till stiftelsen Rättvis Fördelning. Kedjan har 172 restauranger, varav 140 i Sverige och sysselsätter 5 500 medarbetare. MAX omsatte 3,6 miljarder kronor år 2020, varav 3,3 miljarder i Sverige.

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *