Connect with us

Marknadsnyheter

Med ett klick på en datormus: Artificiell intelligens (AI) ger snabb och objektiv embryobedömning till IVF

Published

on

Världens första kliniska studie, publicerad i Nature Medicine, visar att en AI-programvara för djupinlärning som utvecklats av Vitrolife Group (intelligent data analysis score: iDAScore®), som inte kräver mänsklig input, är 10 gånger snabbare än vanlig manuell bedömning och ger liknande kliniska resultat.

Dr Peter Illingworth, Medical Director, Strategic Growth of Virtus Health och Principal Investigator för studien, säger: ”Syftet med studien var att avgöra om detta AI-verktyg kan användas inom IVF-kliniker för att potentiellt förbättra effektiviteten i arbetsflödet, utan att minska de kliniska resultaten.” För närvarande bedöms embryon manuellt av utbildade embryologer och rangordnas för att bestämma i vilken ordning de kommer att överföras tillbaka till patienten. Denna process är tidskrävande och kräver professionell personal med många års erfarenhet. Bedömningens subjektiva karaktär innebär dessutom att det finns en mänsklig variation.

År 1999 introducerade Prof. Gardner, Scientific Director of Virtus Health, medförfattare och samarbetspartner till Vitrolife Group, ett manuellt rankningssystem för att bedöma blastocystmorfologi inom IVF-området. Han sade: ”Även om detta vanligt använda manuella system har varit effektivt, påverkas det av subjektivitet och inneboende variation mellan olika embryologer. Dessutom tar det flera sekunder att gradera varje blastocyst. Vår världsunika studie visar att blastocystselektion med hjälp av AI inte bara kan uppnå liknande graviditetsfrekvenser som med Gardner-graden, utan att det dramatiskt minskar den tid som är förknippad med processen.”

iDAScore är en avancerad version av ett tidigare AI-verktyg, som skapades genom ett samarbete mellan Virtus Health och Harrison AI. Vitrolife förvärvade denna teknologi 2019 och utvecklade den för att användas med våra EmbryoScope time-lapse inkubatorer. Jørgen Berntsen, Technology Data Science Manager på Vitrolife, säger: Det är en spännande tid för AI inom IVF-området. Detta exemplifieras av det faktum att den version av iDAScore som användes i studien redan har förbättrats med hjälp av tjugo gånger mer data än det ursprungliga AI-verktyget som förvärvades från Virtus Health.”

Bronwyn Brophy, VD för Vitrolife Group, säger: ”Vitrolife Group är djupt engagerade i att stödja IVF-kliniker i att förbättra deras effektivitet och ändamålsenlighet. Vi tror att det bästa sättet att göra detta är att ha ett nära samarbete med våra kliniska partners. Utvecklingen av iDAScore och den här studien är ett bra exempel på ett sådant samarbete.” Dr Illingworth höll med och sa att ”Tillsammans med våra samarbetspartners är vi mycket stolta över att vara de första i världen som genomför en randomiserad studie för att utvärdera embryoselektionsförmågan hos en djuplärande AI jämfört med en embryolog som manuellt bedömer dem, baserat på fysiskt utseende. Det råder ingen tvekan om att den här studien har stor betydelse, eftersom vi har sett med egna ögon på våra kliniker hur den har förbättrat vårt sätt att arbeta.”

Om studien:
Den randomiserade kontrollerade studien omfattade 1 066 deltagare och genomfördes på 14 IVF-kliniker i Australien och Europa. Den prekliniska valideringen av denna AI-teknik genomfördes på Virtus Health-kliniker i Australien och Danmark från 10 638 embryon. Denna studie fann att iDAScore® gav en nästan tiofaldig minskning av tiden för att utvärdera ett embryo, 21,3+/- 18,1 sekunder, jämfört med 208,3 +/-144,7 sekunder med en vanlig manuell bedömning. Graviditetsfrekvensen i de två grupperna var kliniskt likartad (46,5 % i iDAScore-gruppen och 48,2 % i embryologgruppen). Artikeln ”Deep learning vs. manual morphology-based embryo selection in IVF: a randomised, double blind, non-inferiority trial” är publicerad i Nature Medicine.

Om iDAScore®, AI-teknik:
Initieringen av iDAScore® utvecklingen skedde efter ett möte redan 2018 när Dr Simon Cooke, IVF Australia’s Scientific Director, presenterade på UNSW och förklarade den enorma utmaning som embryologer står inför när de analyserar stora mängder data för att manuellt granska ett embryos utveckling. Aengus Tran, som studerar sista året på läkarprogrammet, satt i publiken och insåg att AI skulle kunna hjälpa till med den här datafrågan. Efter månader av samarbete med Dr Tran och Virtus Health’s scientific teams bildades ett partnerskap och AI-programvaran, som nu är känd som ”IVY”, skapades. IVY AI fick sina tidiga lovande resultat publicerade i en ledande peer-reviewed tidskrift som fick citeringar över hela världen. Resultaten publicerades i Human Reproduction (maj 2019). I april 2019 ingick Virtus Health en transfer och ett samarbete mellan IVY och det svenska företaget Vitrolife – tillverkaren av EmbryoScope time lapse inkubatorer. IVY AI-systemet har nu vidareutvecklats för att generera iDAScore®. Jämfört med den ursprungliga IVY-modellen utvecklades iDAScore som användes i denna studie på tio gånger mer data. Den senaste kommersiella versionen av iDAScore har nästan tjugo gånger mer data, vilket visar hur snabbt innovationen går.

För ytterligare information kontakta:
Patrik Tolf, CFO, telefon 031-766 90 21

____________________________________________________________________________________________________________________________

Vitrolife Group är en internationell koncern som tillhandahåller medicintekniska produkter och genetiska tjänster. Baserat på vetenskap och avancerad forskningskapacitet utvecklar vi tjänster och produkter för individanpassad genetisk information samt medicintekniska produkter inom fertilitet. Vi stödjer våra kunder i deras verksamhet för att förbättra patienternas utkomst av fertilitetsbehandlingar. Koncernen har sitt huvudkontor i Göteborg, Sverige, och sysselsätter för närvarande cirka 1 100 personer över hela världen.

Vitrolife Groups produkter och tjänster finns tillgängliga i över 125 länder genom egen närvaro i över 25 länder och ett nätverk av distributörer. Vi är en ledande aktör inom fertilitetsområdet och har som målsättning att vara den främsta partnern för IVF-klinikerna genom att leverera oöverträffade produkter och tjänster med visionen att göra det möjligt för individer att uppfylla drömmen om ett friskt barn. Vitrolife AB (publ) är noterat på NASDAQ Stockholm.
____________________________________________________________________________________________________________________________

Vitrolife AB (publ), Box 9080, 400 92 Göteborg. Org. Nr. 556354-3452. Tel: 031-721 80 00. Fax: 031-721 80 99. E-mail: info@vitrolife.com. Hemsida: www.vitrolifegroup.com

Continue Reading

Marknadsnyheter

Sveriges äldsta krydda hittad i Varberg

Published

on

By

Under sommaren har det rafflande hållbarhetsinitiativet Sveriges äldsta krydda ägt rum och nu står det klart. De glada vinnarna i Sveriges äldsta krydda 2024 är Kicki Högberg och Mikael Nilsson i Träslövsläge, Varberg. Deras krydda är en över 100 år gammal starkpeppar, daterad till 1910–1920-tal i obruten originalförpackning.  
 
Fredagen den 6 september hade allmänheten chansen att smaka på en maträtt med den 100-åriga kryddan då den gästspelade hos den välkända kocken Fredrik Eriksson på Långbro Värdshus i Stockholm. 

Sveriges äldsta krydda är ett hållbarhetsinitiativ från Matsmart som syftar till att öka kunskapen kring bäst före-märkningen på mat. Enligt Naturvårdsverket slänger de svenska hushållen 343 000 ton ätbar mat årligen.1 En stor bidragande faktor till detta matsvinn är okunskap om vad bäst före-märkningen står för. Var sjätte svensk slänger exempelvis skafferivaror som ris och pasta bara för att de passerat bäst före-datumet.2 
 
”Om fler vågar titta, lukta och smaka på varor med passerat bäst före-datum kan vi minska det stora matsvinnet.” – Anna Holmqvist, hållbarhetschef på Matsmart.
 
I Sveriges äldsta krydda uppmanades allmänheten att skicka in bilder på de äldsta kryddburkarna de kunde hitta hemma i sina kryddskåp. Men det var inte enkelt att utse Sveriges äldsta krydda. Ett hundratal av de inskickade kryddorna var så gamla att bäst före-datum inte var branschstandard när de såldes. Matsmart har därför låtit mathistorikern Richard Tellström, känd från SVT:s Historieätarna, undersöka och datera de äldsta bidragen – för att på så vis hitta den vinnande kryddan.  

Fredagen den 6 september gästspelade starkpepparn på den välkända kocken Fredrik Erikssons restaurang Långbro Värdshus i Stockholm. Fredrik komponerade en specialrätt med vinnarkryddan som endast kunde avnjutas denna kväll. På plats fanns även vinnarna av Sveriges äldsta krydda, Kicki Högberg och Mikael Nilsson som fick smaka på sin egen krydda.
 
Historien bakom den vinnande kryddan
I början av 1980-talet köpte Mikaels far två små matbutiker i Träslövsläge. Med butikerna följde även kryddorna, som redan då hade många år på nacken. Mikaels far kunde inte förmå sig att slänga kryddorna, så de fick stanna kvar på hyllorna. När Mikael och hans fru Kicki, som senare tagit över butikerna, hörde om initiativet ”Sveriges äldsta krydda” förstod de att de förmodligen hade ett starkt bidrag på sin kryddhylla.

”Det är så häftigt att min svärfars 100 år gamla starkpeppar fick tillagas på en av Sveriges bästa restauranger!” – Kicki Högberg, vinnare.
 
”På Långbro Värdshus gillar vi att ta tillvara på råvaror, det här initiativet från Matsmart hjälper oss svenskar att bli ännu bättre på att rädda mat.” – Fredrik Eriksson, krögare, Långbro värdshus.
 
”Bäst-före-datum kom till Sverige 1985, så historiskt sett är det en ny företeelse.” – Richard Tellström, Mathistoriker.
 
Om bäst före-märkningen 
Till skillnad från vad många tror så har inte bäst före-datumet med matsäkerhet att göra, utan det är bara en garanti från livsmedelsproducenten att maten behåller sin kvalitet i form avsmak, färg, krispighet, spänstighet och tuggmotstånd, fram till det specifika datumet.3 Det betyder alltså inte att den blir oätlig efter passerat datum, utan ofta är den god i veckor, månader och ibland till och med år efter datumet. En del mat, som vinäger och många kryddor, blir i princip aldrig gamla.

Obs! Inte att förväxla med märkningen ‘sista förbrukningsdag’ som är en märkning för livsmedel som kan bli hälsofarliga efter kort tid. Sådana livsmedel finns det inte så många av, därför är mat märkt med sista förbrukningsdag ovanligt.4

Exempel på hur länge maten egentligen håller efter passerat bäst före-datum, från Skafferiguiden:

Havregryn: 1+ år
Kaffe: 1+ år
Konservburkar: 5+ år
Mjöl: 3+ år
Pasta: evigheter*
Salt: evigheter*
Socker: evigheter*
 
*Vad menas med evigheter? Jo, att produkten håller i väldigt många år om den förvaras på rätt sätt.

Källor

1 Naturvårdsverket (2024). Livsmedelsavfall i Sverige 2022. [online] Available at: https://www.naturvardsverket.se/49501f/globalassets/media/publikationer-pdf/8900/978-91-620-8908-5.pdf.

2 Livsmedelsverket (2023). Matsvinn i hemmet 2022. Kännedom, attityd och beteende. [online] www.livsmedelsverket.se. Available at: https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/rapporter/2023/l-2023-nr-03-matsvinn-i-hemmet-2022.pdf.

Livsmedelsverket (2023b). Vad betyder datummärkningen? [online] Livsmedelsverket.se. Available at: https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/matsvinn/tips/vad-betyder-datummarkningen

4 Livsmedelsverket (2023b). Vad betyder datummärkningen? [online] Livsmedelsverket.se. Available at: https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/matsvinn/tips/vad-betyder-datummarkningen

Isabelle Bjerlestam
Communications and Sustainability Specialist
+46791028875
isabelle.bjerlestam@matsmart.se

Om Matsmart
Matsmart-Motatos är en europeisk mat-e-handel och impact-bolag. Bolaget bidrar till en hållbar reformering av det globala matsystemet med en affärsmodell som linjerar helt med det globala hållbarhetsmålet 12.3: att världens matsvinn ska halveras till år 2030. Idag finns Matsmart-Motatos med på Financial Times lista över Europas snabbast växande bolag och är etablerat på fem europeiska marknader. På Matsmart-Motatos kan konsumenter handla mat och konsumentprodukter som annars skulle ha riskerat att slängas, på grund av till exempel överskottsproduktion, kort datum eller säsongsvariationer. År 2023 omsatte Matsmart-Motatos 1043 miljoner kronor

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Viktiga steg för en mer effektiv jämställdhetspolitik i budgeten

Published

on

By

Regeringen vill ta flera steg framåt på jämställdhetsområdet i den kommande budgeten. Anslaget till Jämställdhetsmyndigheten föreslås öka med 72 miljoner kronor, vilket finansieras med en flytt av andra medel på jämställdhetsområdet. Myndigheten får bättre förutsättningar genom att medel ska börja gå direkt till myndigheten i stället för att ges genom olika uppdrag. Det ger bättre effektivitet för skattepengarna och ligger i linje med Statskontorets förslag i sin analys av Jämställdhetsmyndigheten som myndighet.

I den kommande budgetpropositionen vill regeringen se ökade satsningar på jämställdhet samtidigt som ändringar görs så att jämställdhetspolitiken kan fungera mer effektivt.

Regeringen delar Statskontorets bild att nuvarande sätt att finansiera Jämställdhetsmyndigheten gör det svårt för myndigheten att planera sin verksamhet och utnyttja sina resurser effektivt. I budgeten för 2025 föreslår regeringen därför ändringar som syftar till att skapa bättre möjligheter till långsiktighet och högre effektivitet i myndighetens arbete. 

Regeringen avser att lämna dessa förslag i den kommande budgeten. Förslagen bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Sverigedemokraterna.
 

Kontakt
Emelie Franzén
Pressassistent hos jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg
076-77 10 951
emelie.franzen@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Ökade medel till Arbetsmiljöverket för skärpt och effektivare tillsyn mot dödsolyckor och andra arbetsmiljörisker

Published

on

By

I budgetpropositionen för 2025 avser regeringen att föreslå att Arbetsmiljöverket tillförs medel för att för en skärpt och effektivare tillsyn mot dödsolyckor och andra allvarliga arbetsmiljörisker. Där ingår också att utveckla hur urvalet av vilka arbetsplatser som ska inspekteras görs för att tillsynen i större utsträckning ska riktas mot de arbetsplatser där riskerna är som störst. För detta föreslås Arbetsmiljöverkets förvaltningsanslag därför öka med 50 miljoner kronor för 2025. Därefter beräknas anslaget öka med 75 miljoner kronor för 2026 och permanent med 100 miljoner kronor för 2027.

Under 2023 avled 63 arbetstagare i arbetsolyckor med dödlig utgång, vilket är en ökning jämfört med tidigare år. Dålig arbetsmiljö bedöms vara en bidragande orsak till för tidig död i många fall varje år. Till exempel bidrar stress till för tidig död för drygt 770 personer per år. Arbetet med att förebygga dödsolyckor i arbetslivet och med tillsyn av arbetsmiljön är avgörande för att upprätthålla skyddet för arbetstagarna och för att rättvisa konkurrensförhållanden ska kunna råda på arbetsmarknaden.

Det behövs en fortsatt hög ambitionsnivå för arbetsmiljöpolitiken för att möta olika typer av utmaningar i arbetslivet. Därför satsar regeringen ytterligare medel på Arbetsmiljöverkets för en skärpt och effektivare tillsyn mot dödsolyckor och andra allvarliga arbetsmiljörisker.

En arbetsmiljö som är säker och utvecklande är central för medborgarnas välfärd och bidrar på ett avgörande sätt till ett tryggare Sverige. God arbetsmiljö har betydelse för såväl tillväxt som sysselsättning, liksom för en god, jämlik och jämställd hälsa. Ingen ska dö eller skadas till följd av sitt arbete.

Regeringen avser att lämna dessa förslag i den kommande budgeten. Förslagen bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Sverigedemokraterna.

Kontakt
Emelie Franzén
Pressassistent hos jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg
076-771 09 51
emelie.franzen@regeringskansliet.se

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.