Connect with us

Marknadsnyheter

Metabolt BMI: nytt sätt att förutspå risken för typ 2-diabetes hos normalviktiga

Published

on

Fetma och övervikt innebär en ökad risk för att utveckla typ 2-diabetes, men normalviktiga får också sjukdomen. Forskare vid Lunds universitet har upptäckt att det går att identifiera individer med normal vikt som är i riskzonen genom att mäta BMI på ett nytt sätt. De har kartlagt överviktsliknande förändringar i ämnesomsättningen som kan kopplas till en ökad risk för att utveckla typ 2-diabetes.

Epidemiologisk forskning / peer review-granskad publikation / kvantitativ studie registerbaserad studie, statistiska samband / prospektiv kohortstudie / 7663 patienter, 5 grupper samt friska frivilliga.

Risken att utveckla typ 2-diabetes kan bland annat kopplas till livsstilsfaktorer som att människor rör för lite på sig och blir överviktiga. Men omkring 20 procent av patienter med sjukdomen är normalviktiga, och det är viktigt att identifiera vilka individer med ett normalt BMI som är i riskzonen att få typ 2-diabetes. En tidig upptäckt kan minska risken för vanliga komplikationer vid sjukdomen, som exempelvis hjärt- och kärlsjukdom och njursjukdom. Ett internationellt forskarlag har undersökt om det går att hitta normalviktiga personer med ökad risk genom att mäta nivåerna av några av de metaboliter som är viktiga för ämnesomsättningen.

Överviktsliknande förändringar i ämnesomsättningen

– I vår studie har vi identifierat en grupp individer som har ett normalt BMI, men som trots detta har överviktsliknande förändringar i sin ämnesomsättning, säger Filip Ottosson*, korresponderande författare för studien, som har publicerats i Diabetes Care.

Forskarna har mätt förekomsten av 108 olika sorters metaboliter som är kopplade till insjuknande i diabetes i blodprover hos 7663 deltagare i tre olika befolkningsstudier i Sverige och Italien. Deltagarna placerades i fem olika grupper** beroende på deras metaboliska BMI. Personer med ett metaboliskt BMI som var fem BMI-enheter högre än deras vanliga BMI studerades särskilt ingående. Gruppen hade två gånger så stor risk att få typ 2-diabetes jämfört med individer som hade ett normalt BMI baserat på både vikt och ämnesomsättningen.

– Vi hoppas att forskningen kan användas för att identifiera människor med en dold risk att utveckla sjukdomen. Om vi kan fånga upp de här personerna innan sjukdomen bryter ut kan vi sätta in förebyggande åtgärder. Det skulle kunna spara stora kostnader för samhället eftersom typ 2-diabetes ofta leder till olika typer av komplikationer, säger en av medförfattarna till studien, Olle Melander, professor i internmedicin verksam vid Lunds universitets diabetescentrum och överläkare på Skånes universitetssjukhus.

Nytt sätt att screena för typ 2-diabetes

Forskarna har använt sig av maskininlärningsmetoder för att gruppera deltagare med olika metaboliska profiler och för att räkna ut risken för ett insjuknande. De följde upp vilka grupper som utvecklade typ 2-diabetes i befolkningsstudien Malmö kost cancer (MKC), där deltagare har följts under 20 år. Resultaten behöver bekräftas i en annan befolkningsstudie med liknande uppföljningstid och det behövs även studier som undersöker fler metaboliter.

– Det här kan bli ett nytt sätt att screena för typ 2-diabetes och sätta in förebyggande åtgärder hos normalviktiga människor som är i riskzonen att få sjukdomen. Gruppen är inte hjälpt av att gå ner i vikt utan kan behöva andra åtgärder. På längre sikt är det möjligt att vi kan utveckla läkemedel som kan bidra till att sänka nivåerna för vissa metaboliter, säger Filip Ottosson, forskare inom metabolomik.

Publikation: Metabolome-Defined Obesity and the Risk of Future Type 2 Diabetes and Mortality
Diabetes Care, Mars 2022.

Kontakt
Filip Ottosson, forskare i metabolomik vid Statens serum institut (SSI) och knuten till Lunds universitet, +46 73 959 90 00, filip.ottosson@med.lu.se
*Filip Ottosson genomförde arbetet med studien när han var anställd vid Lunds universitet och knuten till Statens serum institut i Danmark. Nu är han anställd vid Statens serum institut, men fortsatt affilierad till Lunds universitet genom pågående forskningsprojekt i samarbete med professor Olle Melander samt handledaruppdrag för doktorand.

Olle Melander, professor i internmedicin vid Lunds universitet, överläkare på Skånes universitetssjukhus, 040 39 12 21, 040 39 12 09, olle.melander@med.lu.se

**De fem grupperna:
• Individer med ett normalt BMI i förhållande till längd, vikt och ämnesomsättning.
• Överviktiga individer kopplat till vikt, längd och ämnesomsättning.
• Feta individer i förhållande till vikt, längd och ämnesomsättning.
• Individer med ett normalt BMI kopplat till längd och vikt, men med överviktsliknande förändringar i sin ämnesomsättning.
• Individer med ett metaboliskt BMI som var lägre än deras BMI baserat på vikt och längd.

—————–
Presskontakt Medicinska fakulteten vid Lunds universitet
: Katrin Ståhl, 046-222 01 31, 0725-27 97 97, katrin.stahl@med.lu.se

Lunds universitet grundades 1666. Här finns 40 000 studenter och över 8000 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor. Lunds universitet rankas återkommande som ett av världens 100 främsta lärosäten.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Camurus ansökan om marknadsgodkännande för oktreotid månadsdepå (CAM2029) för akromegali har accepterats för granskning av EMA

Published

on

By

Lund – 23 maj 2024 – Camurus (NASDAQ STO: CAMX) meddelar idag att den europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) accepterat företagets ansökan om marknadsgodkännande (MAA) för oktreotid subkutan (SC) depå (CAM2029) för behandling av patienter med akromegali. Granskningsprocessen inför ett möjligt EU-godkännande av CAM2029 har nu formellt påbörjats.

CAM2029 är en ny subkutan månadsdepå av oktreotid designad för enkel självadministrering och för att ge en hög och förlängd läkemedelsexponering med potential för effektiv sjukdomskontroll och ökad livskvalitet för patienter med akromegali.

”Europeiska läkemedelsmyndighetens antagande av Camurus registreringsansökan för CAM2029 för granskning är ytterligare ett steg mot att kunna ge patienter med akromegali tillgång till ett nytt och effektivt behandlingsalternativ”, säger Fredrik Tiberg, Camurus vd och koncernchef.

Registreringsansökan för CAM2029 baseras på resultat från sju kliniska studier, inklusive två fas 3-studier inom ACROINNOVA-programmet.1,2 En motsvarande registreringansökan (NDA) för CAM2029 har tidigare lämnats in till den amerikanska läkemedelsmyndigheten (FDA) och är för närvarande under granskning med måldatum för godkännandebeslut (PDUFA) den 21 oktober 2024.

CAM2029 har beviljats särläkemedelstatus för behandling av akromegali i EU.

För vidare information
Fredrik Tiberg, vd och forskningschef
Tel. +46 (0)46 286 46 92
fredrik.tiberg@camurus.com

Fredrik Joabsson, Chief Business Development Officer
Tel.
+46 (0)70 776 17 37
ir@camurus.com

Om akromegali
Akromegali är en sällsynt, långsamt progressiv sjukdom som oftast orsakas av en benign tumör i hypofysen som leder till överproduktion av tillväxthormon (GH) och därigenom också överskott av insulinlik tillväxtfaktor 1 (IGF-1). Okontrollerade IGF-1 nivåer kan leda till onormal ben- och vävnadstillväxt, förändrade ansiktsdrag, förstoring av händer, fötter och inre organ, och symptom som trötthet, ledsmärta, huvudvärk, syndefekter, överdrivna svettningar och parestesi.3 För patienter med akromegali kan bristande biokemisk eller symptomkontroll resultera i försämrad livskvalitet och förkortad livslängd.4-9 Prevalensen av akromegali uppskattas till omkring 60 personer per en miljon invånare.10

Om CAM2029
CAM2029, är en långtidsverkande subkutan depå av oktreotid under utveckling för behandling av tre sällsynta sjukdomar; akromegali, gastroenteropankreatiska neuroendokrina tumörer (GEP-NET) och polycystisk leversjukdom (PLD). Produkten är designad för att möjliggöra enkel och bekväm självadministrering med hjälp av en förfylld injektionspenna en gång i månaden.

Det kliniska programmet för CAM2029 i akromegali inkluderar sju kliniska studier; fyra fas 1-studier, en fas 2-studie och två fas 3-studier inom det kliniska programmet ACROINNOVA. CAM2029 har påvisat en cirka femfaldig ökning i dosjusterad plasmaexponering jämfört med nuvarande godkänd, långtidsverkande, intramuskulär oktreotid.11 I fas 3 ACROINNOVA-programmet har CAM2029 visat på signifikant förbättrad biokemisk kontroll jämfört med placebo, samt förbättrad symptomkontroll, behandlingstillfredsställelse och livskvalitet jämfört med medicinsk behandling med första generationens somatostatinanaloger. Säkerhetsprofilen för CAM2029 var jämförbar med den för godkända injektionsprodukter med oktreotid och lanreotid, utan nya eller oväntade observationer.

Om Camurus
Camurus är ett svenskt forskningsbaserat läkemedelsföretag med fokus på utveckling och marknadsföring av differentierade och innovativa läkemedel för behandling av svåra och kroniska sjukdomar. Produkterna baseras på den unika formuleringsteknologin FluidCrystal® samt en omfattande expertis inom alla faser av läkemedelsutveckling. Den kliniska forskningsportföljen innehåller produkter för behandling av beroende, smärta, cancer och endokrina sjukdomar. Utvecklingen sker i egen regi och i partnerskap med internationella läkemedelsbolag. Bolagets aktier är noterade på Nasdaq Stockholm under kortnamnet ”CAMX”. För mer information, se www.camurus.com.

Referenser

  1. Clinicaltrials.gov: NCT04076462
  2. Clinicaltrials.gov: NCT04125836
  3. Colao A., et al. Acromegaly. Nat Rev Dis Primers. 2019;5(1):20.
  4. Webb SM, et al. Quality of Life in Acromegaly. Neuroendocrinology. 2016;103(1):106-111.
  5. Strasburger CJ, et al. Patient-reported outcomes of parenteral somatostatin analogue injections in 195 patients with acromegaly. Eur J Endocrinol. 2016 Mar;174(3):355-62.
  6. Melmed S., et al. Causes and clinical manifestations of acromegaly, UpToDate, last updated May 2020, accessed May 2023.
  7. Melmed S., et al. Diagnosis of acromegaly, UpToDate, last updated Dec 2021, accessed May 2023.
  8. Katznelson L., et al. Acromegaly: An Endocrine Society Clinical Practice Guideline. J Clin Endocrinol Metab. 2014;99(11):3933-51.
  9. Holdaway IM, et al. Factors influencing mortality in acromegaly. J Clin Endocrinol Metab. 2004;89(2):667-74
  10. Crisafulli S., et al. Global epidemiology of acromegaly: a systematic review and meta-analysis. Eur J Endocrinology. 2021; 185:251-63.
  11. Prescribing Information SANDOSTATIN® LAR, https://www.accessdata.fda.gov/drugsatfda_docs/label/2024/021008Orig1s047Corrected_lbl.pdf

Denna information är sådan information som Camurus AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom verkställande direktörens försorg, för offentliggörande den 23 maj 2024 kl. 11.30.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Market Notice 94/24 – Level Bio AB will be delisted after close of the market on May 28, 2024

Published

on

By

Level Bio AB will be delisted from Spotlight after close of the market on May 28, 2024. For more information, see press release from the company May 16, 2024. 

Information about the share:  
Shortname: LEVBIO 
ISIN-code: SE0000885501 
Orderbook-ID: 302495 
CFI: ESVUFR 
FISN: LEVELBIO/SH 
Organisation number: 556555-4382 
LEI: 549300NYXXGXTSV6LL78 
Last day of trading at Spotlight: May 28, 2024 

Stockholm May 23, 2024 

Spotlight Stock Market 
08-511 68 000
backoffice@spotlightstockmarket.com

 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Stockholm bjuder in till samtal med branscher i omställning

Published

on

By

Sverige befinner sig i en lågkonjunktur och många branscher har det tufft att behålla kompetens. Samtidigt skriker andra delar av arbetsmarknaden efter rätt kompetens. För att hitta vägar fram för omställning och kompetensöverföring bjuder Stockholms arbetsmarknadsborgarråd in till samtal med relevanta branschaktörer.

– Vi befinner oss i en tuff samhällsekonomisk tid, och jag vet att flera branscher i Stockholm kämpar. Samtidigt arbetar andra hårt för att hitta kompetens till branscher som fortfarande växer. Här måste vi samarbeta för att finna vägar fram som håller arbetslösheten nere, och hjälpa människor att lätt ställa om och byta bana, säger arbetsmarknadsborgarrådet Emilia Bjuggren (S).

– Dagens arbetsmarknad kräver snabb omställning, och här måste staden vara lika snabbfotad och hjälpa både branscher och individer i processen. Därför vill vi lyssna in, och se hur vi med hjälp av näringsliv och branschföreträdare kan underlätta för Stockholms olika arbetsgivare att hitta rätt kompentens, säger arbetsmarknadsnämndens ordförande Arvid Vikman Rindevall (S).

I dialogen deltar också representanter från Arbetsmarknadsförvaltningen, Byggföretagen, Transportföretagen och Installatörsföretagen.

Presskontakt
Naomi Grossman
076 122 92 53
naomi.grossman@stockholm.se

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.