Marknadsnyheter
Metacon levererar milestone och ammoniak cracker-prototyp till Pherousa som möjliggör vätgasbaserad fartygsdrift med nollutsläpp för sjöfartsindustrin
Metacons dotterbolag Helbio har levererat en första ”ammoniak cracker”-prototyp enligt plan till det norska företaget Pherousa Green Technologies AS (Pherousa). Samtidigt kommer Metacon genom Helbio att öka sitt aktieinnehav från 5% till 10% i Pherousa. Ammoniak-till-vätgas-effektivitet större än 99,3% uppnåddes oberoende av belastning och vätgasreningsenheten kunde avlägsna 100% av alla ammoniakrester, uppfylla gränsvärdet för NH3 enligt ISO 14687: 2019 och möjliggöra matning av en LT PEM-bränslecell.
Pherousa har erhållit exklusiva licensierade rättigheter att marknadsföra ammoniak-till-väte-crackern inom sjöfartssektorn globalt samt nödvändiga immateriella rättigheter från Helbio för ammoniak cracking-teknologin för användning inom samma (maritima) sektor globalt. Metacon har rättigheter att fungera som leverantör av reaktormodulerna (crackers) till Pherousa. Metacon behåller också ensamrätten till denna teknik för produktion av vätgas från ammoniak i alla andra tillämpningar utanför den maritima marknaden, inklusive lagring av vätgas på land.
Behovet av att snabbt förnya alla delar av transportsektorn är enormt och akut för att kunna begränsa den ökade globala uppvärmningen. Beräkningar har visat att om den globala sjöfartsindustrin skulle behandlas som ett land skulle den inta plats nummer sex bland världens största utsläppare av växthusgaser. Därför står sjöfartsnäringen på många platser i världen inför ett snabbt ökande reglerings- skatte- och marknadsdrivet tryck för att fasa ut fossila bränslen.
Ammoniak är intressant i sammanhanget ”gröna bränslen” eftersom det är en mycket kapabel, mycket tillgänglig, lätt att göra flytande och icke-explosiv bärare av väte. Ammoniakmolekylen består av en kväveatom och tre väteatomer (NH3) och är därmed fri från kol. Av denna anledning pekas ofta ammoniak ut som nyckeln till att möjliggöra en ”koldioxidfri ekonomi”. Dessutom innehåller ammoniak mer än fyra gånger så mycket vätgas per volymenhet som högkomprimerad vätgas. Det har dock inte varit särskilt lätt rent kemiskt att hitta en lämplig teknisk lösning för att effektivt klyva ammoniakmolekylen för att ge användbar vätgas.
Pherousa inledde därför ett samarbete med Helbio för att konstruera och tillverka ett effektivt proof-of-concept-system för denna klyvning (”cracking”). Det är denna första prototyp under partnerskapet som nu har levererats med mycket lovande resultat. Detta genombrott skulle kunna göra det möjligt för sjöfartsindustrin att använda ammoniak som ett vätgaslagringsmedium på den globala sjöfartsmarknaden, vilket skulle ge branschen en länge eftertraktad framdrivningsteknik med nollutsläpp.
Christer Wikner, President & CEO Metacon sade i en kommentar: ”Vi är mycket glada över vårt samarbete och vårt deltagande i Pherousa och den framväxande gröna ammoniakmarknaden. Den ammoniakbaserade vätgasekonomin har stor potential både för utfasning av fossila bränslen inom sjöfarten och för energilagring i allmänhet. Vi ser fram emot att ta nästa steg i uppskalningen mot kommersialisering tillsammans med Pherousa”.
Vasilis Besikiotis, CEO Pherousa Green Technologies kommenterade: “Pherousas teknologi för utsläppsfri sjöfart baserad på ammoniak och vätgas kan utgöra den första helt utsläppsfria och genomförbara lösningen i världen för sjöfartssektorn. Vi är mycket glada över att se resultaten och den lovande prestandan hos den första crackern som utvecklats tillsammans med Helbio och vi ser fram emot nästa steg i samarbetet.”
Denna information är sådan information som Metacon AB (publ) är skyldig att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom nedanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 17 Maj 2022 kl. 15:30 CEST.
Christer Wikner
CEO
+46 707647389
info@metacon.se
__________________________________________________________________
Metacon AB
Tomtebogatan 2, 703 43 Örebro | Tfn: +46 19 126800 | E-post: info@metacon.se
Marknadsnyheter
Ingredion och Lantmännen bildar strategiskt partnerskap för att accelerera utvecklingen av växtbaserade proteiner
Avtalet utökar båda företagens kapacitet i en snabbt växande och utvecklande proteinmarknad.
Ingredion Incorporated (NYSE: INGR), en ledande global leverantör av ingredienslösningar för livsmedel, drycker och industriella applikationer, och Lantmännen tillkännager ett nytt långsiktigt samarbete. Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, bioenergi, livsmedel och råvaror. Samarbetet kommer att inledas med att tillgodose den europeiska marknadens behov av konkurrenskraftiga, hållbart framställda och högkvalitativa ärtproteinisolat kombinerat med försäljning, produktinnovation och processförbättring.
Lantmännen kommer att investera 1,2 miljarder kronor i en modern anläggning i Sverige, samtidigt som man samarbetar med Ingredion för att utveckla en differentierad portfölj av växtbaserade proteinisolat baserade på gula ärtor. Byggandet av produktionsanläggningen kommer att slutföras under 2027.
– Genom samarbetet med Lantmännen utökar vi vår närvaro på den europeiska marknaden. Detta markerar en viktig milstolpe i vår strategi att befästa vår position som en global ledare inom den växtbaserade proteinindustrin, säger Mike O’Riordan, Ingredions Senior Vice President of Texture and Healthful Solutions i EMEA.
– Detta partnerskap gör det möjligt för oss att utnyttja våra kombinerade styrkor för att leverera överlägsna, hållbart framställda ärtproteinisolat som möter de föränderliga behoven på den globala marknaden, säger Mike O’Riordan.
– Samarbetet med Ingredion är en milstolpe för vår verksamhet inom växtbaserade proteiner, säger Lars-Gunnar Edh, vice vd för Lantmännens division Energy och vd för Lantmännen Biorefineries.
– Ingredions breda marknadsräckvidd och djupa expertis inom processteknik och produktutveckling kompletterar vår vertikalt integrerade produktionskapacitet på ett mycket bra sätt. Tillsammans är vi redo att revolutionera den växtbaserade proteinmarknaden med innovativa, högkvalitativa ärtproteinisolat, avslutar Lars-Gunnar Edh.
Mer information om vad som händer framöver inom växtbaserade proteiner finns på mässan Food Ingredients Europe den 19-21 november 2024 i Frankfurt, Tyskland. Träffa Ingredion i monter 3.1H90 och Lantmännen i monter 4.2 H53.
För mer information, kontakta gärna:
Lantmännens presstjänst
Tel: 010 556 88 00
E-post: press@lantmannen.com
Om Ingredion
Ingredion Incorporated (NYSE: INGR), med huvudkontor i en förort till Chicago, är en ledande global leverantör av ingredienslösningar som betjänar kunder i nästan 120 länder. Med en årlig nettoomsättning för 2023 på cirka 8 miljarder USD förvandlar företaget spannmål, frukt, grönsaker och andra växtbaserade material till mervärdeslösningar för livsmedels-, dryckes-, djurfoder-, bryggeri- och industrimarknaderna. Med Ingredion Idea Labs® innovationscenter runt om i världen och fler än 12 000 anställda skapar företaget tillsammans med kunder och uppfyller sitt syfte att föra samman potentialen hos människor, natur och teknik för att göra livet bättre. Besök ingredion.com för mer information och de senaste företagsnyheterna.
Om Lantmännen
Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel. Vi ägs av 18 000 svenska lantbrukare, har 12 000 anställda, har verksamheter i ett 20-tal länder och omsätter cirka 70 miljarder SEK på årsbasis. Med basen i spannmål förädlar vi åkermarkens resurser för ett livskraftigt lantbruk. Några av våra mest kända varumärken inom livsmedel är AXA, Kungsörnen, Scan, Korvbrödsbagarn, GoGreen, FINN CRISP och Bonjour. Vårt företag är grundat på kunskap och värderingar som har funnits i generationer hos våra ägare. Genom forskning, utveckling och verksamhet i hela värdekedjan tar vi tillsammans ansvar från jord till bord. Läs gärna mer på www.lantmannen.se
Marknadsnyheter
Fabeges Kvarter 1 i Haga Norra vinner Årets Fasad
”Vi är väldigt stolta över att vinna Årets Fasad i kategorin nybyggnation. Det återbrukade teglet som pryder fasaden har blivit ett lyckat exempel på återbruk, både vad gäller design och hållbarhet. Genom noggrann hantering och ett gediget hantverk tillsammans med BAU, Zengun, Bruksspecialisten och Kovenda har vi lyckats bevara teglets naturliga patina och skiftande kulör som skulle vara svår att återskapa med nytt material, säger John McMillen, Projektchef på Fabege.
Det är tionde året som branschföreningen Mur & Putsföretagen delar ut priset för att uppmärksamma vackra, intressanta och hållbara byggnader med material som står för tidlös kvalitet, god estetik och hållbarhet.
Juryns motivering:
”Med hälsning från grannen Danmark har nu 355 790 tegelstenar används åter till en fasad. Varje tegelsten bär på en historia och ger fasaden en autentisk och beständig känsla. Den stora byggnaden om 27 000 kvm uthyrbar yta har delats upp i mindre volymer med varierande liv och skapar variation i stadsrummet. Det är tegelpilastrar med mönstermurning i relief och djupgröna och bruna terrazzo-omfattningar som markerar husets tre huvudentréer. Teglets egenskaper, som bland annat innebär en lång livslängd och minimalt med underhåll, medverkar till att minska koldioxidutsläpp och fasadens U-värden. Kvalificerat murarhantverk i kombination med lagarbetet mellan alla medverkande, arkitekt, tegelleverantör, entreprenör samt en byggherre med ett långsiktigt tänkande i detta komplexa projekt, har verkligen givit resultat.”
Kvarter 1 i Arenastadens stadskvarter Haga Norra bär på 5 500 kvm tegel och är den största kontorsfastigheten med återbrukat tegel i Sverige just nu.
Teglet bär på en unik historia. Enligt de märkningar vi noterat vid murandet tillverkades mycket av teglet ursprungligen vid Vedstaarups tegelbruk i Danmark år 1973 och har tidigare dekorerat flera byggnader i Danmark.
En mötesplats för framtiden
Kvarter 1 är inte bara ett kontorshus, utan blir också en viktig mötesplats i Haga Norra som är Arenastadens stadskvarter. Här kommer man att mötas av en stadsdel som lever dygnets alla timmar, med en noga utvald blandning av restauranger, caféer, kontor och bostäder.
Andra utmärkelser för Haga Norra Kvarter 1
- Årets vinnare – BREEAM Byggnad 2023 – ett pris som hyllar fastigheter som inspirerar och leder vägen inom hållbarhet.
- Fastigheten har preliminärt certifierats med den högsta betygsnivån ”Outstanding” enligt BREEAM-SE och är för närvarande en av endast tio nyproducerade byggnader i Sverige som har uppnått denna höga standard.
- Kvalitetsutmärkelsen ”PQi – Utmärkt Projektkvalitet,” ett årligt pris inom bygg- och fastighetssektorn.
- Nominerad till Årets Bygge 2025 (Vinnare utses 18 mars 2025).
Fakta om Haga Norra Kvarter 1
- Adress: Torfredsplatsen och Mathildatorget i Solna.
- Storlek: 27 000 kvm.
- Kontorshyresgäster: JM, Coor och Randstad.
- Kontorshuset innehåller: Bistro Mathilda, Café Vigor och Joy’s, SATS-gym, konferensanläggning, reception, lounge, ljusgårdar, bobutik, cykelgarage och bilgarage.
- Totalentreprenör: Zengun.
- Arkitekt: BAU – Byrån för Arkitektur & Urbanism
Marknadsnyheter
Fabeges Kvarter 1 i Haga Norra vinner Årets Fasad
”Vi är väldigt stolta över att vinna Årets Fasad i kategorin nybyggnation. Det återbrukade teglet som pryder fasaden har blivit ett lyckat exempel på återbruk, både vad gäller design och hållbarhet. Genom noggrann hantering och ett gediget hantverk tillsammans med BAU, Zengun, Bruksspecialisten och Kovenda har vi lyckats bevara teglets naturliga patina och skiftande kulör som skulle vara svår att återskapa med nytt material, säger John McMillen, Projektchef på Fabege.
Det är tionde året som branschföreningen Mur & Putsföretagen delar ut priset för att uppmärksamma vackra, intressanta och hållbara byggnader med material som står för tidlös kvalitet, god estetik och hållbarhet.
Juryns motivering:
”Med hälsning från grannen Danmark har nu 355 790 tegelstenar används åter till en fasad. Varje tegelsten bär på en historia och ger fasaden en autentisk och beständig känsla. Den stora byggnaden om 27 000 kvm uthyrbar yta har delats upp i mindre volymer med varierande liv och skapar variation i stadsrummet. Det är tegelpilastrar med mönstermurning i relief och djupgröna och bruna terrazzo-omfattningar som markerar husets tre huvudentréer. Teglets egenskaper, som bland annat innebär en lång livslängd och minimalt med underhåll, medverkar till att minska koldioxidutsläpp och fasadens U-värden. Kvalificerat murarhantverk i kombination med lagarbetet mellan alla medverkande, arkitekt, tegelleverantör, entreprenör samt en byggherre med ett långsiktigt tänkande i detta komplexa projekt, har verkligen givit resultat.”
Kvarter 1 i Arenastadens stadskvarter Haga Norra bär på 5 500 kvm tegel och är den största kontorsfastigheten med återbrukat tegel i Sverige just nu.
Teglet bär på en unik historia. Enligt de märkningar vi noterat vid murandet tillverkades mycket av teglet ursprungligen vid Vedstaarups tegelbruk i Danmark år 1973 och har tidigare dekorerat flera byggnader i Danmark.
En mötesplats för framtiden
Kvarter 1 är inte bara ett kontorshus, utan blir också en viktig mötesplats i Haga Norra som är Arenastadens stadskvarter. Här kommer man att mötas av en stadsdel som lever dygnets alla timmar, med en noga utvald blandning av restauranger, caféer, kontor och bostäder.
Andra utmärkelser för Haga Norra Kvarter 1
- Årets vinnare – BREEAM Byggnad 2023 – ett pris som hyllar fastigheter som inspirerar och leder vägen inom hållbarhet.
- Fastigheten har preliminärt certifierats med den högsta betygsnivån ”Outstanding” enligt BREEAM-SE och är för närvarande en av endast tio nyproducerade byggnader i Sverige som har uppnått denna höga standard.
- Kvalitetsutmärkelsen ”PQi – Utmärkt Projektkvalitet,” ett årligt pris inom bygg- och fastighetssektorn.
- Nominerad till Årets Bygge 2025 (Vinnare utses 18 mars 2025).
Fakta om Haga Norra Kvarter 1
- Adress: Torfredsplatsen och Mathildatorget i Solna.
- Storlek: 27 000 kvm.
- Kontorshyresgäster: JM, Coor och Randstad.
- Kontorshuset innehåller: Bistro Mathilda, Café Vigor och Joy’s, SATS-gym, konferensanläggning, reception, lounge, ljusgårdar, bobutik, cykelgarage och bilgarage.
- Totalentreprenör: Zengun.
- Arkitekt: BAU – Byrån för Arkitektur & Urbanism
-
Analys från DailyFX9 år ago
EUR/USD Flirts with Monthly Close Under 30 Year Trendline
-
Marknadsnyheter2 år ago
Upptäck de bästa verktygen för att analysera Bitcoin!
-
Marknadsnyheter4 år ago
BrainCool AB (publ): erhåller bidrag (grant) om 0,9 MSEK från Vinnova för bolagets projekt inom behandling av covid-19 patienter med hög feber
-
Analys från DailyFX11 år ago
Japanese Yen Breakout or Fakeout? ZAR/JPY May Provide the Answer
-
Analys från DailyFX11 år ago
Price & Time: Key Levels to Watch in the Aftermath of NFP
-
Analys från DailyFX7 år ago
Gold Prices Falter at Resistance: Is the Bullish Run Finished?
-
Marknadsnyheter1 år ago
Därför föredrar svenska spelare att spela via mobiltelefonen
-
Nyheter6 år ago
Teknisk analys med Martin Hallström och Nils Brobacke