Marknadsnyheter
Mikromobilitet – leder vägen mot en utsläppsfri stadsmiljö
Cyklar, elmopeder och kickbikes blir allt vanligare för företag som tar sig runt i Göteborg – en växande trend som är avgörande för att nå stadens klimatmål. Bravida tar täten inom sitt segment med sin mikrologistik-tjänst, och mobilitetshotellet i Nordstan är konceptet som ska inspirera fler att testa.
Att utveckla hållbara transportsystem har länge varit en viktig fråga för städer över hela världen, och Göteborg är inget undantag. Stadens mål är att minska koldioxidutsläppen med minst 90 procent till 2030. Samtidigt behövs åtgärder för att minska trafikproblem så som trängsel och buller i innerstaden. Mikromobilitetsfordon är en viktig pusselbit för att nå målen, och de är dessutom både kostnadseffektiva och hälsofrämjande.
– Mikromobilitetslösningar är avgörande för att minska utsläppen, förbättra tillgängligheten i stadskärnan och stärka stadens attraktionskraft, säger Anastazia Kronberg, processledare på Business Region Göteborg, som är en stark ambassadör för mikromobilitet och mikrologistik. Hon fortsätter: – Mikromobilitet kan liknas vid ett kinderägg – en lösning som kombinerar ekonomiska, ekologiska och sociala fördelar, där varje del är lika viktig.
Klimatsmart och effektivt
Bravida, som är en helhetsleverantör av installationer och tjänster inom el, VS, ventilation, automation och driftteknik, visar vägen inom sitt segment genom tjänsten GreenHub. Hubben lanserades först i Oslo, där den snabbt blev en framgångssaga både klimatmässigt och ekonomiskt. År 2021 beslutade ledningen att även Göteborg skulle lansera tjänsten.
– Vi är jättestolta. Förutom att vi minskar vår miljöpåverkan och förbättrar lönsamheten, utmanar vi också det traditionella arbetssättet för hantverkare. Vi måste bemöta verkligheten för vad den är, det är inte hållbart att ta servicebilen till en kund i centrala stan, säger Emanuel Larsson, avdelningschef på Bravida GreenHub i Göteborg.
– Dessutom blir det billigare för våra kunder, som slipper trängselskatter, framkörningskostnader och parkeringsavgifter. För våra montörer är det skönt att slippa fastna i bilköer och lägga tid på att leta efter parkering, fortsätter han.
Business Region Göteborg har varit involverad i Göteborgsetableringen och Bravidas satsning går helt i linje med ett ökat fokus på mikromobilitetslösningar i staden.
– Det finns ingen liknande tjänst i Sverige – den är unik. Bravida är en föregångare, säger Anastazia Kronberg
Helhetstänk och framåtanda
Just nu jobbar fem montörer på hubben i Göteborg, som utgår från lokalen på Kilsgatan nära Centralstationen. De får ta sig till jobbet på valfritt sätt – bara de använder fossilfria färdmedel. Många väljer att cykla eller åka kollektivt.
– Vi vill också att våra leverantörer levererar sina varor fossilfritt. För oss är det viktigt med helheten, och hubben är vårt sätt att visa att vi går från ord till handling, betonar Emanuel Larsson.
Utvecklingen av tjänsten har gått i rekordfart. Efter framgången i Oslo har Bravida lanserat ytterligare sex hubbar i Norge, två i Danmark, en i Finland och en i Stockholm, utöver den i Göteborg. I samtliga städer kan Bravida se en minskning av utsläppen från verksamheten.
– Vi minskar koldioxidutsläppen med 180 gram per kilometer i varje serviceuppdrag, vilket ger en betydande total effekt i de tolv städerna, förklarar Emanuel Larsson och tillägger:
– Vår ambition är att lansera tjänsten på fler platser. Förutsättningarna måste dock vara rätt – A och O är att vi smidigt ska kunna ta oss fram med våra elfordon. Just nu kikar vi till exempel på Lund och Uppsala. De kanske inte är de största städerna, men här finns välutbyggda cykelnät som är idealiska för våra lösningar.
Inspiration till mobilitetshotellet
Idén till Sveriges första mobilitetshotell i Nordstan, som Business Region Göteborg har utvecklat inom EU-projektet Move 21, har till stor del vuxit fram med inspiration från Bravidas omställning.
– Vi måste få bort tung trafik från innerstaden och skapa bättre förutsättningar för mindre yteffektiva och utsläppsfria fordon, och för att lyckas behöver vi få med oss hela staden och näringslivet, betonar Anastazia Kronberg.
Tillsammans med Göteborgs stad och Nordstans affärscentrum vill de tre initiativtagarna skapa en infrastruktur för mikromobilitet, som riktar sig till både privatpersoner och företag från olika branscher. I mobilitetshotellet samverkar för närvarande sex aktörer med ett gemensamt mål – att öka andelen utsläppsfria transporter i staden.
– Vi har placerat dem i en kontext där mikromobilitet står i fokus. Det här har ingen gjort tidigare, och vi tror helhjärtat på konceptet.
”Det borde vara ett självklart val”
I entréplan, ut mot Nordstan, finns bland annat en cykelverkstad och Urban Corner, som erbjuder service och produkter till cyklar och andra mikromobilitetsfordon. Hos GoCimo, på parkeringshusets gatuplan, kan företag som exempelvis Foodora byta batterier till sina elmopeder. En trappa upp har också cykeltransportföretaget Pling sina lokaler, tillsammans med Ahlsells obemannade mikrobutik för hantverkare som är öppet dygnet runt. Här finns också ett antal transportcyklar till hantverks- och serviceföretag som lånas ut av Göteborgs stad. Dessutom finns ett gemensamt lunchrum, omklädningsrum och en co-workingyta.
– Vi vill inspirera fler företag att testa cykel och annan mikromobilitet när de tar sig runt i stan. Det borde vara ett självklart val. Under nästa år hoppas vi att fler företag vill bli hyresgäster i mobilitetshotellet och att hotellets fina tjänster används ännu mer, säger Anastazia Kronberg.
Fakta
Vad är mikromobilitet?
Mikromobilitet handlar om små, lätta fordon som till exempel elsparkcyklar, cyklar och elmopeder. En smart transport för korta resor i stadsmiljöer. Det minskar utsläpp, trängsel och buller, samtidigt som det främjar hälsa och ökar tillgängligheten för både företag och privatpersoner. Sociala fördelar inkluderar friskare medarbetare och ökad inkludering, bland annat eftersom företag kan anställa personer utan körkort. Mikromobilitet bidrar också till ökad trygghet – ju fler som rör sig i staden, desto fler ögon får vi i på våra gator och torg.
Bravida GreenHub
GreenHub är Bravidas koncept för service med hållbarhetsfokus i Nordens större städer. Med central placering av GreenHub, mitt i city, tar sig personalen snabbt och enkelt fram med elcykel, elmoped eller till fots.
Marknadsnyheter
Koppling mellan alkohol och cancer
Går det att se en koppling mellan alkohol och cancer på befolkningsnivå? Svaret på frågan är ja. Om alkoholkonsumtionen i ett land minskar, så dör också färre i cancer.
Mats Ramstedt, forskningsansvarig på CAN, är en av författarna till en nyligen publicerad vetenskaplig artikel om alkohol och cancer.
”Detta är den första mer omfattande studien av sambandet mellan alkohol och cancer på befolkningsnivå”, säger Mats Ramstedt.
Om forskningsprojektet
”Vi har försökt ta reda på om det finns ett samband mellan totalkonsumtionen av alkohol i ett land och hur många som dör av cancer i det landet”, berättar Mats Ramstedt.
Totalkonsumtionen mäts i genomsnittligt antal liter alkohol per person och år. I studien har de också tittat på om sambandet varierar mellan kvinnor och män och mellan länder med olika skadliga dryckesmönster.
Resultaten
Om det genomsnittliga drickandet går ner, så går också dödligheten i cancer ner.
”En liters förändring i totalkonsumtionen av alkohol var förknippad med en förändring i cancerdödlighet, bland män med 1,1 procent och med 0,9 procent bland kvinnor”, säger Mats Ramstedt.
Bland män var sambandet starkare för cancer i läpp, munhåla, svalg, matstrupe och struphuvud, samt för prostatacancer. För kvinnor var sambandet starkast för bröstcancer.
Det skiljer sig också mellan olika länder:
”Sambanden var starkare i länder med mer skadligt dryckesmönster, i studien representerat av bland annat nordiska länder och länder i Nordamerika”
Mer skadligt dryckesmönster innebär att det till exempel är vanligt med berusningsdrickande.
Varför är detta viktigt?
”Det här ökar kunskapen om vad som på befolkningsnivå påverkar cancerdödlighet. Cancer kan nu läggas till de många dödsorsaker som påverkas av totalkonsumtionen av alkohol”, säger Mats Ramstedt.
Läs den vetenskapliga artikeln Is there a link between per capita alcohol consumption and cancer mortality? – Dadgar – Drug and Alcohol Review – Wiley Online Library
Läs mer om forskning hos CAN
Kontakt
Mats Ramstedt
Forskningsansvarig
072-371 43 34
mats.ramstedt@can.se
Sara Kristensson
Kommunikationschef
072-371 43 21
sara.kristensson@can.se
CAN är ett nationellt kompetenscentrum som tar fram och sprider kunskap om alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel om pengar.
Vi följer konsumtions- och skadeutvecklingen genom undersökningar och forskning. Myndigheter och organisationer använder kunskap från CAN som underlag för beslut och insatser. Vi är en del av civilsamhället och i vår styrelse finns representanter för våra medlemsorganisationer. Där finns även olika myndigheter representerade.
Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning – www.can.se
Marknadsnyheter
Telge Fastigheter tilldelar Veidekke uppdraget att bygga nytt vård- och omsorgsboende i Lina
Ett nytt vård- och omsorgsboende med plats för cirka 80 lägenheter och ett storkök ska byggas i stadsdelen Lina i Södertälje. Kommunstyrelsen tog beslut om det i mars 2024 och nu är avtalet påskrivet att Telge Fastigheter tilldelar bygg- och fastighetsföretaget Veidekke uppdraget att genomföra byggprojektet.
— Nu går vi äntligen i gång med nästa fas i utvecklingen av ett det här viktiga projektet för Södertälje. Veidekke har levererat ett anbud som motsvarar de krav vi har haft i vår förfrågan. Vi ser fram emot att jobba tillsammans med Veidekke för att förverkliga detta moderna boende, säger Tobias Stridsberg, projektchef Telge Fastigheter.
Projektet är en del i Södertälje kommuns planer på att stärka Linas befintliga bebyggelse och möta behovet av vård- och omsorgsboende i området.
— Det här gör att vi ökar tillgången av platser på vård- och omsorgsboende i kommunen. Boendet är genomtänkt och vi har bra möjligheter att möta framtidens utmaningar genom att använda välfärdstekniska lösningar. Det blir ett boende som är anpassat både utifrån de boendes och personalens behov, säger Karin Björkryd, omsorgsdirektör, Södertälje kommun
Det nya boendet byggs vid Kaxbergsvägen och Porslinsvägen som ligger nära Lina centrum, villaområden och naturen. Byggnaden blir fem våningar hög, inklusive suterrängvåning, och kommer att ha anpassade lägenheter, gemensamma ytor i trädgården, samt parkering för bil och cykel. Boendet är uppdelad i tre byggnadskroppar som hålls samman av ett centralt trapphus, vilket möjliggör för bra dagsljus i hela huset.
— Vi är mycket glada över att ha fått förtroendet att genomföra detta projekt. Vi har stor erfarenhet av att bygga samhällsfastigheter som äldreboenden. Nu ser vi fram emot att bygga moderna bostäder av hög kvalité för Södertäljes äldre utifrån senaste praxis, säger Frida Täcklind, arbetschef på Veidekke.
Fakta nytt vård- och omsorgsboende i Lina
- BTA (Bruttoarea) 7800kvm
- Tomt 8400kvm
- 5 våningsplan
- Ca 80 lägenheter
- Adress: Kaxbergsvägen 3
- Tidplan: Start januari 2025 – klart Q2 2027
Presstjänst08-550 220 50press@telge.se
Om Tegle Fastigheter
Telge Fastigheter är en av Södertäljes största fastighetsägare. Totalt äger och förvaltar bolaget drygt 500 000 kvadratmeter lokalyta fördelat på kommunala och kommersiella fastigheter. I beståndet finns allt från förskolor och skolor till stadshus och museibyggnader. Bolaget är också en av parterna i kommunens utveckling av Södertäljemodellen – en inspirationsmodell för nytänkande inom skolan.
Taggar:
Marknadsnyheter
Veidekke bygger nytt vård- och omsorgsboende åt Telge Fastigheter
Telge Fastigheter har tilldelat Veidekke uppdraget att bygga nytt vård- och omsorgsboende i stadsdelen Lina i Södertälje. Det nya boendet ska ha plats för cirka 80 lägenheter, gemensamhetsutrymmen och ett storkök. Projektet omfattar även installationer och markarbeten. Veidekke får uppdraget, som är en totalentreprenad, efter en offentlig upphandling. Ordervärdet är 256,5 MSEK.
Kommunstyrelsen tog beslut om att bygga det nya vård- och omsorgsboendet i mars 2024 och nu är avtalet alltså påskrivet. Projekteringen inleds i januari i år och projektet ska slutföras vid halvårsskiftet 2027.
– Nu går vi äntligen i gång med nästa fas i utvecklingen av ett det här viktiga projektet för Södertälje. Veidekke har levererat ett anbud som motsvarar de krav vi har haft i vår förfrågan. Vi ser fram emot att jobba tillsammans med Veidekke för att förverkliga detta moderna boende, säger Tobias Stridsberg, projektchef Telge Fastigheter.
Projektet är en del i Södertälje kommuns planer på att stärka Linas befintliga bebyggelse och möta behovet av vård- och omsorgsboende i området.
Det nya boendet byggs vid Kaxbergsvägen och Porslinsvägen, som ligger nära Lina centrum, villaområden och naturen. Byggnaden blir fem våningar hög, inklusive suterrängvåning, och kommer att ha anpassade lägenheter, gemensamhetsutrymmen och gemensamma ytor i trädgården, samt parkering för bil och cykel. Boendet är uppdelad i tre byggnadskroppar som hålls samman av ett centralt trapphus, vilket möjliggör för bra dagsljus i hela huset. Huskropparnas bruttoarea blir 7 800 kvm och byggnaden ska certifieras enligt Miljöbyggnad 3.1 Silver.
– Vi är mycket glada över att ha fått förtroendet att genomföra detta projekt. Vi har stor erfarenhet av att bygga samhällsfastigheter som äldreboenden. Nu ser vi fram emot att bygga moderna bostäder av hög kvalité för Södertäljes äldre utifrån senaste praxis, säger Frida Täcklind, arbetschef på Veidekke.
För mer information kontakta:
Frida Täcklind, arbetschef Veidekke Bygg Stockholm, tfn 073-068 72 26
Jonas Petersson, regionchef Veidekke Bygg Stockholm, tfn 076-832 91 40
Martin Gadd, verksamhetsområdeschef Veidekke Bygg, tfn 070-399 47 79
Visionsbild från White Arkitekter
Veidekke är en av Skandinaviens ledande entreprenörer och utför alla sorters bygg- och anläggningsuppdrag. Involvering och lokalkunskap kännetecknar verksamheten. Koncernen omsätter ca 43 miljarder NOK och hälften av de ca 8000 medarbetarna äger aktier i verksamheten. Veidekke är noterat på Oslobörs och har sedan starten 1936 alltid gått med vinst.
-
Analys från DailyFX9 år ago
EUR/USD Flirts with Monthly Close Under 30 Year Trendline
-
Marknadsnyheter2 år ago
Upptäck de bästa verktygen för att analysera Bitcoin!
-
Marknadsnyheter5 år ago
BrainCool AB (publ): erhåller bidrag (grant) om 0,9 MSEK från Vinnova för bolagets projekt inom behandling av covid-19 patienter med hög feber
-
Analys från DailyFX11 år ago
Japanese Yen Breakout or Fakeout? ZAR/JPY May Provide the Answer
-
Analys från DailyFX11 år ago
Price & Time: Key Levels to Watch in the Aftermath of NFP
-
Marknadsnyheter2 år ago
Därför föredrar svenska spelare att spela via mobiltelefonen
-
Analys från DailyFX7 år ago
Gold Prices Falter at Resistance: Is the Bullish Run Finished?
-
Nyheter6 år ago
Teknisk analys med Martin Hallström och Nils Brobacke