Miljonsatsning på kultur, idrott och föreningsliv för ukrainska flyktingar

| 10 maj, 2022 | 0 kommentarer

Region Stockholm satsar 9 miljoner kronor för att möjliggöra kultur- och idrottsaktiviteter för och med flyktingar. Föreningslivet och studieförbunden i regionen får ökat stöd för att bidra till ett gott mottagande av människor som söker sig hit från krigets Ukraina. Beslutet togs i kväll av regionfullmäktige.

– Genom satsningen vill vi bidra till att människor på flykt, särskilt barn och ungdomar, får ett gott bemötande och ett positivt inslag i vardagen. Kulturlivet, förenings- och idrottsrörelsen har en fantastisk kraft när det gäller att inkludera och knyta band mellan människor som vi vill ska komma många till del av dem som nu tvingats fly från Putins fruktansvärda krig, säger kulturregionrådet Anna Starbrink (L).

Det extra stödet kan exempelvis innebära bokcirklar på ukrainska, språkcaféer, stärkt tillgång till barn- och ungdomsidrott med tränare som pratar ukrainska, med mera. 2 miljoner av medlen kommer utgöras av projektstöd kultur och hälsa: konst- och kulturaktiviteter inom vården och i nära samverkan med vården, som exempelvis sjukhusclowner och musikterapeutisk verksamhet.

– Vi behöver hjälpas åt för att möta de som nu flyr till vår region med värdighet och värme. Folkbildningens och civilsamhällets aktörer är centrala för att säkerställa ett bra flyktingmottagande. Kulturens läkande kraft kan ge glädje och mening till dem som har förlorat så mycket, kultur i vården är särskilt viktig när vi ska möta barn och unga med olika former av trauman. Jag är säker på att de extra medel vi nu tillför kommer att komma till stor nytta, säger Cecilia Elving (L), ordförande i regionens kulturnämnd.

Satsningen på kultur, idrott och föreningsliv för asylsökande från Ukraina är ett led i Region Stockholms stora engagemang för att stödja Ukraina och bidra till hälsa och humanitära insatser för människor som drabbas hårt av kriget. Regionen har skänkt sjukvårdsutrustning till ukrainska sjukhus, tar emot vårdbehövande från Ukraina, utför hälsoinsatser, inklusive vaccination, samt ger ukrainska medborgare möjlighet att resa med SL.

 

Rasmus Jonlund, kommunikationschef, Liberalerna i Region Stockholm, presstelefon 08-737 25 29, [email protected]

 

Vi är Liberalerna i Stockholms län, och Region Stockholm. För en modern hälso- och sjukvård med större frihet för patienterna. För en modern kollektivtrafik, trygg och attraktiv för fler resenärer. För en modern region för alla stockholmare, med digital tillgänglighet, möjligheter till god hälsa, arbete och ett rikt kulturliv.

För en frihet, värd att försvara.

 

Pressbild Anna Starbrink

Pressbild Cecilia Elving

Följ liberala nyheter i Stockholms län:
news.cision.com/se/liberalerna-i-stockholms-lan
stockholm.liberalerna.se

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.