Minskad efterfrågan på exportkreditgarantier från SME

| 21 juni, 2022 | 0 kommentarer

Antalet garantiansökningar från små och medelstora företag sjönk hastigt efter krigsutbrottet och har ännu inte återhämtat sig. Ansökningarna har inte legat så lågt sedan 2015.

– Det finns anledning till oro. I början av pandemin såg vi också en hastig inbromsning men små och medelstora företag kom snabbt på fötterna igen. Nu är läget annorlunda, säger Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef SME och Midcorp, EKN.   

Under den senaste tremånadersperioden (mars-maj) är nedgången i antalet ansökningar 38 procent för tillverkande små och medelstora företag jämfört med motsvarande period 2021.    

– Små och medelstora företag står nu inför en riktig uppförsbacke och då är det extra viktigt att gasa. Men hög inflation, uppskjutna skatter som ska betalas samtidigt som många tvingas bygga lager för att säkra leveranser är ingen lätt kombination. Likviditeten tar stryk och vi ser att många avvaktar nyinvesteringar, säger Carl-Johan Karlsson.
 

För mer information, kontakta: 

Malin Alm Gerentz
Pressansvarig
08-788 01 66
[email protected]

Om EKN

Exportkreditnämnden, EKN, är en myndighet med uppgift att göra fler exportaffärer möjliga och utveckla det svenska näringslivets internationalisering.
Vi försäkrar betalningar och delar risker med exporterande företag och banker. Verksamheten finansieras med försäkringstagarnas premier.

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.