Connect with us

Marknadsnyheter

Minskad produktion av mousserande viner i Europa trots ökad efterfrågan

Published

on

Europa står inför en betydande utmaning med minskad produktion av prosecco, champagne och andra mousserande viner, vilket är en oroande trend för vinindustrin. Denna situation kan analyseras ur flera perspektiv, bland annat klimatförändringar, förändrade konsumtionsvanor och hot om nya handelstullar.

– Detta är helt klart en stor utmaning i vinindustrin eftersom en minskad produktion av mousserande viner i kombination med en ökad efterfrågan över hela världen gör att man har svårt med allokeringen. Effekterna av klimatförändringarna märkts tydligt, och stressen på grund av hotet av eventuella handelstullar till USA som är en viktig marknad är stor. Det här gör att producenterna måsta anpassa sig och hitta nya lösningar. Det är en tid av osäkerhet i branschen, men också full av möjligheter för den som kan navigera i dessa förändringar på ett effektivt sätt, säger Fredrik Schelin, vin- och dryckesexpert.

År 2024 drabbades Europas vingårdar, som är ledande producenter av dessa drycker, av extrema väderförhållanden. Trots den ökande populariteten för mousserande viner både i Europa och globalt, hotas produktionen av klimatförändringarnas effekter.
 

Den globala uppvärmningen påverkar vår smak för bubblor
Under 2024 upplevde Europas vingårdar torka och kraftiga, ibland mycket nedbrytande regn, vilket skapade problem i flera regioner. Enligt Eurostat, Europeiska unionens statistikkontor minskade produktionen av mousserande vin under 2024, och redan 2023 visade siffrorna en nedgång med cirka 8%.

Mousserande viner har däremot blivit en alltmer populär kategori under de senare åren. Den ökade efterfrågan har även lett till en uppgång av alkoholfria alternativ. Enligt en studie från FranceAgriMer i juli förra året har konsumtionen av mousserande vin ökat med 58% under de senaste två decennierna, trots en global nedgång i den totala vinproduktionen och konsumtionen.
 

– Det här är en trend som kan tillskrivas den bredare acceptansen av mousserande drycker, som nu konsumeras vid fler tillfällen än bara vid festligheter eller speciella tillfällen som bröllop. Det gäller delvis i Sverige, men framför allt är detta ett fenomen i länder som USA, Tyskland, Frankrike, Italien, Ungern och Ryssland, säger Fredrik Schelin.

Inflation, handelstullar och ökade produktionskostnader
Ekonomiska faktorer, som exempelvis inflation och förändrade handelsvillkor påverkar vinindustrin stort. Högre produktionskostnader, inklusive arbetskraft och råvaror, kan leda till att producenter tvingas höja priserna. Detta kan i sin tur påverka efterfrågan, särskilt bland konsumenter med begränsad budget. Dessutom kan förändringar i handelsavtal och tullar påverka exportmöjligheterna för europeiska viner, vilket ytterligare komplicerar situationen.

Prosecco det mest exporterade mousserande vinet
Enligt Eurostat producerade EU under 2023 totalt 1 496 miljarder liter mousserande vin från färska druvor, vilket innebär en minskning med 8 % jämfört med föregående år. Italien ledde produktionen med 638 miljoner liter, främst tack vare prosecco och andra mousserande viner. Frankrike följde med 312 miljoner liter. Prosecco är det mest exporterade mousserande vinet i Europa, med 266 miljoner liter, följt av champagne med 91 miljoner liter och mousserande vin från färska druvor med 100 miljoner liter. Spansk cava producerade 60 miljoner liter, vilket placerar det på fjärde plats.

Klimatförändringar är en betydande faktor bakom den minskade produktionen. Kraftiga regn, torka och stormar, som förvärras av klimatförändringar, kan påverka smaken på mousserande vin och i värsta fall leda till att vissa produkter försvinner helt. I Italien har extremt väder och markdegradering resulterat i minskade druvskördar, vilket sätter Prosecco i riskzonen med en förväntad produktionsminskning på upp till 20%.

Spaniens cava står också inför utmaningar på grund av svåra torka som påverkar många byar i Katalonien. Trots att cava-producenter är försiktigt optimistiska om att 2025 kan ge mer regn än de senaste tre åren, uppmanar stora företag den spanska regeringen att införa bevattningssystem och andra lösningar för att hantera torka framöver. I Katalonien har beslutats att man investerar 2,3 miljarder euro i bevattningslösningar fram till 2040, inklusive en avsaltningsanläggning för havsvatten vid Costa Brava för 200 miljoner euro. En plan som kommer kräva ekonomiskt stöd från den spanska regeringen för att bli verklighet.

Under 2023 exporterade EU 600 miljoner liter mousserande vin till länder utanför unionen, vilket innebar en minskning med 8 % från de 649 miljoner liter som exporterades 2022. Trots denna nedgång var exportvolymerna fortfarande högre än de som noterades under tidigare år: 498 miljoner liter 2018, 528 miljoner liter 2019 och 495 miljoner liter 2020. Samtidigt importerade EU-länderna endast 5 miljoner liter mousserande vin från länder utanför EU, vilket utgjorde mindre än 1 % av den totala exportvolymen.

Siffrorna är hämtade från Eurostat  (ds-056120 och ds-045409).

För mer information eller intervjuförfrågningar med Fredrik Schelin, kontakta gärna:
Magdalena Höglund, presskontakt, tel: 0733 338840 eller e-post:
magdalena@highlandpr.se

Fredrik Schelin är en av landets främsta vinexperter och har en förkärlek för mousserande viner i
allmänhet och champagne i synnerhet. Han bevakar det som rör branschens utveckling, utmaningar, trender och nyheter, exempelvis klimatpåverkan. Han fascinerades redan som 18-åring av hantverket bakom bubblorna. Hans första möte med drycken blev en livslång relation, vilket också har lett till att han idag bor delvis i Champagne. Fredrik drivs av att dela med sig av sina erfarenheter, kunskaper och av sin passion för dryck i kombination med god mat. Han vill på ett inbjudande, enkelt och inkluderande vis inspirera till mer kunnande om vin och mousserande viner för att just du ska hitta dina bästa smakupplevelser.

Redan 1995 öppnade Fredrik tillsammans med sin familj sin första restaurang. Stockholm Wine Club grundades 2005 som via vänner och kontakter spridit sig över landet och numera finns i många städer under namnet Sweden Wine Club. År 2009 startade Fredrik det digitala magasinet DinVinguide.se som sedan dess fått ett systermagasin med topplistor, DryckesListan.se.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Regeringen föreslår lättnader i byggkraven för studentbostäder

Published

on

By

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till lättnader i byggkraven för studentbostäder. Syftet är att öka möjligheterna till flexibilitet vid byggandet.

– På många studieorter är det svårt för studenter att hitta boende. Därför behöver byggregelverket förenklas. Syftet är att möjliggöra för fler studentbostäder genom sänkta byggkostnader och ökad flexibilitet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Förslaget innebär att det blir möjligt att göra undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet i en byggnad som innehåller studentbostäder. Undantagen ska kunna tillämpas vid både nyproduktion och vid ändring av en byggnad.

Det ska vara möjligt att göra undantag för högst 80 procent av studentbostäderna i ett byggprojekt. Minst 20 procent av studentbostäderna ska fortfarande uppfylla gällande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Lagändringen ger större flexibilitet vid byggande av studentbostäder och skapar fler tänkbara sätt att utforma planlösningar. Till exempel kan bostadsytan minskas och fler bostäder rymmas inom en given yta.  

De föreslagna undantagen ska inte hindra personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i sociala sammanhang. En studentbostad som omfattas av undantagen ska kunna besökas av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Regeringen breddar också definitionen av studentbostäder till att inkludera all vuxenutbildning för att göra det möjligt för fler kommuner att erbjuda studentbostäder.

Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.

Lagrådsremissen: Lättnader i byggkraven för studentbostäder – Regeringen.se

Presskontakt
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
ebba.gustavsson@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

“Vi behöver tillsammans enas om vettiga avtal, som sätter standard för branschen”

Published

on

By

Sveriges Radios Kulturnytt gör just nu en mycket välkommen granskning av villkoren i musikbranschen. Igår lyftes artisten Siw Malmkvists situation med ett avtal som inte förnyats på över 60 år. Hennes situation är tyvärr långt ifrån unik. Musikerförbundet har länge uppmärksammat att majorbolagen fortsätter att betala extremt låga royaltynivåer till artister vars kontrakt skrevs på 1960-talet – en tid då digital streaming inte existerade. 

– Jag kan intyga att artisterna som talar ut i P1 är långt ifrån ensamma om sin situation och vi uppmanar deras artistkollegor att gå ut med sitt tydliga stöd till de som vågar bryta tystnaden om oskäliga ersättningar, säger Musikerförbundets ordförande Karin Inde. 

Musiker och artister skapar det värde som skivbolagen tjänar pengar på, men ändå ser vi gång på gång hur bolagen behåller stora delar av intäkterna. Att en av Sveriges mest folkkära artister, med en karriär som sträcker sig över decennier, fortfarande har en oskälig royalty är ett tydligt bevis på branschens obalans. 

– Tystnadskulturen kring prissättning är enbart bra för bolagen. Både artister och musiker skulle verkligen tjäna på att dela med sig till varandra om hur betalningar och dealar verkligen ser ut. Förstås i trygga, egna rum. Det är bara bolagen som tjänar på att vi inte pratar med varandra om pengar, säger Karin Inde. 

Stort tack till de modiga artister som ser till att lyfta problematiken! För att vi ska få till en i grunden mer rättvis musikbransch behöver de stora parterna i sammanhanget – skivbolagen, musikerna och artisterna – göra som de flesta andra svenska branscher lyckas med:  

– Vi behöver tillsammans enas om vettiga och balanserade avtal, som sätter standard för branschen. Musikerförbundet är redo att göra vår del i arbetet för bättre villkor i musikbranschen, frågan är om skivbolagen är redo, säger Karin Inde.  

Karin Inde
Förbundsordförande
karin.inde@musikerforbundet.se
+46 (0)704447228

Musikerförbundet är fackförbundet för professionella musiker och artister. Vi arbetar för förbättrade upphovsrättsliga och arbetsrättsliga villkor och för att våra medlemmar ska få en rättvis del av de värden de skapar i samhället.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Bönor från egen kaffeskog, sump till jord – Viking Lines nya kaffe gör gott på många olika sätt

Published

on

By

Viking Lines resenärer dricker varje år 8,5 miljoner koppar kaffe. Nu satsar rederiet på ett helt nytt kaffe som ger minskade klimatutsläpp och bättre levnadsvillkor för odlarna. Kaffet från Slow Forest odlas på rederiets egen odling i Laos utan kemiska gödningsmedel, handplockas och rostas därefter i Danmark.

Allt kaffe som serveras på Viking Lines fartyg är nu hållbart producerat Slow Forest-kaffe, odlat på rederiets 75 hektar stora odling på högplatåerna i Laos och rostat i Danmark. Kaffeplantorna odlas bland träd på återbeskogad mark, i stället för på traditionellt skövlade plantager. Viking Lines odling ligger i en kolsänka där målsättningen är att plantera 30 000 träd, vilket innebär nästan 400 träd per hektar. Kaffeskogen förbättrar också den lokala biologiska mångfalden i området.

Odlingen, bearbetningen och rostningen av kaffet hanteras av Slow Forest Coffee. För företaget är det viktigt att produktionskedjan är rättvis och transparent. Utöver miljöfördelarna erbjuder Slow Forest bättre lönevillkor och sjukersättning för byns odlare.

”Den traditionella kaffetillverkningens koldioxidavtryck är stort och merparten av intäkterna går till Europa i stället för produktionsländerna. Vi ville göra annorlunda. Våra kunder vill göra hållbara val, och nu kan de njuta av sitt kaffe med bättre samvete än någonsin tidigare,” berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.

Bönorna till Slow Forest-kaffet får sakta mogna i skuggan av träden, utan kemiska gödningsmedel. De plockas också för hand, vilket avsevärt förbättrar kaffets kvalitet och smak. Viking Lines nya kaffe består till 100 procent av Arabica-bönor, med en balanserad syrlighet samt smak av nötter och choklad. Rostningsprofilen har skapats av den världsberömda danska rostningsmästaren Michael de Renouard.

”Vi valde en mörkrost till fartygets kaffe, vilket passar både finländarnas och svenskarnas nuvarande smakpreferenser gällande rostning. Finländarnas smak gällande kaffe har under de senaste åren utvecklats mot en mörkare rostning. Innan vi gjorde vårt slutgiltiga val testades det nya kaffet i Viking Cinderellas bufférestaurang och personalmässen – och båda testgrupperna gav toppbetyg. Då 8,5 miljoner koppar kaffe bryggs varje år kan inget lämnas åt slumpen!” säger Janne Lindholm.

Viking Lines hållbarhetsmål stannar inte vid produktionskedjan. Kaffesump från fartygen återvinns nämligen som råmaterial för trädgårdsjord. Detta minskar avsevärt användningen av jungfrulig torv vid tillverkningen av mylla.

”Vi har som mål att allt som tagits ombord på fartygen som är möjligt att återvinna ska återanvändas eller återvinnas. Det gäller inte bara kaffet utan även matavfall och till exempel textilier som tas ur bruk. Ett bra exempel på vårt livscykeltänkande är att frityrolja från fartygets restauranger blir till biobränsle för den finska sjöfartsindustrin,” säger Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg.

Slow Forest Coffee – 5 fakta:

  1. Slow Forest Coffee är ett kaffeföretag som verkar i Laos, Vietnam och Indonesien i samarbete med över 500 lokala kaffeodlare.
  2. Företaget grundades år 2019 av Pinja Puustjärvi, driven av en vilja att skydda skogarna i Laos och stötta lokala odlare. Puustjärvi bodde som barn i Laos på grund av sin fars arbete.
  3. Kaffet odlas i restaurerade kaffeskogar, som binder stora mängder kol och ökar den biologiska mångfalden.
  4. Det är viktigt för företaget att produktionskedjan är ansvarsfull och transparent, samt att verksamheten gynnar både miljön och de lokala samhällena.
  5. Slow Forest Coffee betalar odlarna bättre ersättning än genomsnittet i Laos och erbjuder förmåner som underlättar deras liv: förskottsbetalningar, utbildning och möjligheten att låna pengar från en krisfond.

Mera infomation om Slow Forest Coffee här

Tilläggsinformation:

Janne Lindholm, restaurangchef

janne.lindholm@vikingline.com, tel. +358 400 744 806

Dani Lindberg, hållbarhetschef

dani.lindberg@vikingline.com, tel. +358 18 27 000

Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör

johanna.boijer@vikingline.com, tel. +358 18 270 00

Christa Grönlund, informationschef

christa.gronlund@vikingline.com, tel. +358 9 123 51

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.