Connect with us

Marknadsnyheter

Minskade utsläpp och ökad motståndskraft – klimatrapporter 2020

Published

on

Nettonollutsläpp 2040, vad innebär det i praktiken för en kapitalförvaltare? Och vad kan en försäkringsverksamhet göra för att bidra till att begränsa global uppvärmning? Dessa frågor och hur de relaterar till risk och avkastningspotential berättar Handelsbanken Liv och Handelsbanken Fonder mer om i respektive klimatrapport för 2020.

Klimatförändringarna är tillsammans med den globala pandemin och växande ojämlikheter vår tids största utmaningar. Inget land, inget företag och ingen människa kan hantera de här frågorna på egen hand. Som betydande leverantörer av pensions- och försäkringslösningar respektive fonder har Handelsbanken Liv och Handelsbanken Fonder viktiga roller att spela i omställningen till en hållbar utveckling.

– Vi tror på samarbete i kampen mot den globala uppvärmningen och arbetar för att bidra till att uppfylla Parisavtalets mål. Vi vill också bidra till ökad transparens i linje med rekommendationerna från Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD), säger Simon Park, hållbarhetsanalytiker på Handelsbanken Fonder, och fortsätter:

– Handelsbanken Fonder är stolta över att presentera kvantitativa delmål för vad vi ska uppnå till 2030 – vi ska reducera vår utsläppsintensitet med 50 procent och vi ska dubbla vår andel investeringar i klimatlösningar. Dessa målsättningar leder oss på vägen mot vårt övergripande åtagande och mål om nettonollutsläpp 2040.

 
Sammanfattning av klimatrapporter 2020

Handelsbanken Liv – Årets rapport

Under året tog Handelsbanken och Handelsbanken Liv nästa kliv mot nettonollutsläpp av växthusgaser. En ny hållbarhetsambition togs fram som rymmer ett långsiktigt klimatåtagande och tre tydliga klimatmål. Handelsbankens och Livbolagets klimatåtagande är nettonollutsläpp senast 2040. I Handelsbanken Livs klimatarbete ingår att premiera fondbolag som systematiskt minskat växthusgasutsläpp i sina innehav. Vi väljer aktivt bort fonder som investerar i fossila bränslen. 
Mål för hållbarhet och klimat

2020 i korthet:

  • Klimatmål antagna från 2020 till 2025.
  • Ökat utbud av fonder med miljö-och klimatfokus i fondförsäkring till 9 från 4 procent av fondutbudet i fondförsäkring.
  • Fortsätter minska exponering mot fossila bränslen. Till 91 från tidigare 86 procent av fonderna i fondförsäkring väljer bort investeringar i kol, olja och gas. 
  • Minskar klimatavtrycket (koldioxidintensitet viktat medeltal) från Handelsbanken Livs investeringar i noterade aktier med 18 procent från 11 ton till 9 ton CO2e/mkr. 

Hantering av klimatrelaterade omställningsrisker:

  • Scenarioanalyser och stresstester visar att portföljerna påverkas av omställningsrisker i fossilintensiva sektorer.
  • Under året minskade exponeringen mot klimatrelevanta sektorer från 5,8 procent 2019 till 4,1 procent 2020 i aktieportföljen.
  • Vår strategi för att hantera klimatrelaterade risker visar också att det finns motståndskraft i portföljerna vid de olika scenarierna.

 Handelsbanken Fonder – Årets rapport 

  • I december anslöt sig Handelsbanken Fonder till Net Zero Asset Manager Initiative . En viktig del i vårt åtagande är vår en handlingsplan för hur vi ska nå nettonoll och detta utvecklar vi i årets klimatrapport.
  • Under 2020 tog vi viktiga steg i att mäta hur våra investeringar bidrar till Globala målen , där bidrag till att begränsa global uppvärmning är en viktig del.
    Läs mer m vår SDG-modell.

Vad innebär vårt åtagande till nettonollutsläpp 2040?
Vi sätter delmål för vad vi ska uppnå till 2030:

  • Vi ska reducera vår utsläppsintensitet med 50 procent
  • Vi ska dubbla vår andel investeringar i klimatlösningar

Löpande agerar vi och tar viktiga steg på vägen för att nå målen:

  • Vi har stärkt processen för vår dialog med bolag inom nyckelsektorer för klimatomställningen.
  • Under maj bytte Handelsbanken Fonder, som första svenska fondbolag, index på fem av sina globala och regionala indexfonder till Paris Aligned Index. Det är fonder med ett förvaltat kapital på sammanlagt 127 miljarder kronor som nu byter index. Detta är ett viktigt steg på vår resa mot att ha nettonoll utsläpp.
  • I början av juni anpassades våra norska aktivt förvaltade fonder till att till fullo tillämpa vårt exkluderingsramverk. Det betyder att även verksamheter inom fossil produktion och distribution väljs bort. Även denna omställning är ett steg på vägen för att vi ska leverera på våra klimatmål. Dessa fonder har möjlighet att välja in så kallade omställningsbolag det vill säga bolag med viss fossil exponering men med trovärdiga omställningsplaner i linje med Parisavtalets målsättningar.

Hantering av klimatrelaterade risker och möjligheter:

  • För tredje året i följd minskade fondbolagets totala växthusgasintensitet.
  • Årets stresstester visar att vi är bättre på att fånga klimatrelaterade möjligheter tack vare vårt arbete med att investera i omställningsbolag inom kraftsektorn.
  • Vår strategi för att hantera klimatrelaterade risker visar också att det finns motståndskraft i portföljerna vid de olika scenarierna.

Här hittar du  Handelsbanken Livs Klimatrapport 2020 (svenska)
Här hittar du Handelsbanken Fonders Klimatrapport 2020 (engelska)

Continue Reading

Marknadsnyheter

Den globala koncernen KraussMaffei lägger sin första order på EcoRubs 3D-printmaterial EcoAdd

Published

on

By

Ordervärdet uppgår till 100.000 kr och materialet skall levereras omgående från fabriken i Skellefteå

KraussMaffei, som är en av världens ledande tillverkare av maskiner och industri 3D-printrar har efter en längre tids utvärdering, har lagt en första order på EcoRubs 3D-printmaterial EcoAdd. Ordervärdet uppgår till 100.000 kr och materialet skall levereras omgående från fabriken i Skellefteå.

KrausMaffei är en av världens största tillverkare av bland annat industriella 3D-printers och maskiner som används i tillverkningsindustrin. Man har kunder inom de flesta industrisegment som tex fordon, medicin och förpackningsindustrin. Efter en längre tids utvärdering har nu EcoRub blivit utvalda som leverantör av material till deras industriella 3D-printers. Materialet kommer användas till att demonstrera möjliga produkter som kan tillverkas med deras 3D-printer PowerPrint och som kan tillverka föremål med en volym på upp till 10m3.

EcoRub har de senaste åren har satsat hårt på att utveckla återvunna material med egenskaper som besitter gummits elasticitet till styvheten hos hårda plaster. Bolaget fokuserar nu på att ta fram återvunna kvalitets material, där några är specifikt utvecklade för 3D-printning. De är en viktig del i bolagets ambition att etablera sig på marknaden i Sverige, men framför allt i Europa.

-Vi är såklart stolta över att blivit utvalda som leverantörer, då KraussMaffei har extremt höga krav på sina underleverantörer. Det är ett erkännande och kan bana väg för större ordrar och fler internationella kunder för EcoRub. Men också ett kvitto på att även stora internationella kunder efterfrågar ett 3D-print material som är baserat på 100% återvunnet material. Genom EcoAdd så får dom möjlighet att skapa produkter av hög kvalitet för sina kunder, säger Anders Färnlöf, vd på EcoRub.

Läs mer om KraussMaffei 3D-printer powerPrint
https://www.kraussmaffei.com/en/our-products/powerprint

Läs mer om Ecorubs material EcoAdd
https://www.ecorub.se/3d-printing/

Info om KraussMaffei
Är en av världens ledande tillverkare av maskiner och system för produktion och bearbetning av plast och gummi. Produkter och tjänster omfattar alla teknologier inom formsprutning, extrudering, reaktionsprocessmaskiner och additiv tillverkning.  Levererar tjänster till kunder inom bland annat fordons-, förpacknings-, medicin-, återvinnings- och byggindustrin samt till tillverkare av elektriska och elektroniska produkter och hushållsapparater. Bolaget har cirka 4 700 anställda personer över hela världen och består av 30 dotterbolag och 570 handels- och servicepartners. Bolaget grundades 1838 och har sitt huvudkontor i München, Tyskland. I slutet av 2018 noterades KraussMaffei-koncernen på Shanghaibörsen.

Info om EcoRub
Är ett Greentech-bolag som producerar återvunnet kvalitetsmaterial av gummi och plast för formsprutning, strängsprutning och 3D-printning vilket möjliggör återvunna alternativ för den cirkulära ekonomin. Bolagets återvunna material utvecklas och produceras med materialegenskaper som inrymmer material med gummits elasticitet till styvheten hos hårda plaster. EcoRub producerar också egna industrimattor såväl som gummiprodukter för gym och stall. Bolaget grundades 1995 och har sin fabrik i Lövånger utanför Skellefteå.

Informationen är sådan som EcoRub är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (EU nr 596/2014) samt lag (2007:528) om värdepappersmarknaden. Informationen lämnades, genom angiven kontaktpersons försorg, för offentliggörande 2024-03-28 08:35 CET.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Bara knappt sju av tio svenskar tycker att det är helt fel att köra bil efter ett glas vin

Published

on

By

Påsken är här och med den en av de intensivaste helgerna i trafiken. Samtidigt anser bara knappt sju av tio svenskar (69 procent) att det är helt fel att köra bil efter att ha druckit ett glas öl eller vin. Det visar Systembolagets undersökning Alkoholindex som har tagits fram årligen sedan 2010 med hjälp av Novus.

– Att dricka alkohol och sedan sätta sig bakom ratten är en farlig kombination. Med Trafikverkets nollvision, där ingen ska dö eller skadas i trafiken, är det mest rimliga att alkohol inte alls kombineras med att vara ute i trafiken. Att det då bara är knappt sju av tio svenskar som tycker att det är helt fel att köra bil efter att ha druckit alkohol är oroande, säger Mojtaba Ghodsi, vd för IQ.

På nationell nivå har andelen som svarar att det är helt fel att köra bil efter att ha druckit ett glas vin eller öl minskat från 88 procent 2010 till 69 procent 2023. Andelen som anser att det är rätt att köra bil efter ett glas har rört sig långsamt i en mer tillåtande riktning, från 3 procent 2010 till 5 procent i den senaste mätningen.

Färre unga tar helt avstånd

Bland unga, under 29 år, är det endast 59 procent som helt tar avstånd till att köra bil efter ett glas vin eller en öl. Bland män under 29 år är det bara drygt varannan, 53 procent, som helt tar avstånd. Bland kvinnor i samma ålder tar 64 procent helt avstånd.

– Vi vet att unga är mer riskbenägna, och att konsekvenstänkandet är fullt utvecklat först i 25-årsåldern. Därför är det extra bekymmersamt att just unga verkar se mindre allvarligt på att dricka alkohol och köra bil, säger Mojtaba Ghodsi.

Minst återhållsamma är man i Stockholms län, där 62 procent tycker att det är helt fel att köra bil efter att ha druckit alkohol. Mest restriktiv är man i Norrbottens län, där 81 procent tycker att det är helt fel.

Att någon gång köra bil när man druckit ett glas vin eller en öl?

Andel som svarat ”helt fel” eller ”mer rätt än fel”, samt ”helt rätt” på den frågan

Län Antal svarande Helt fel Rätt
Norrbotten 224 81 % 3 %
Blekinge 167 77 % 6 %
Dalarna 207 77 % 2 %
Gävleborg 220 76 % 3 %
Gotland 157 76 % 1 %
Jämtland 213 75 % 4 %
Västernorrland 216 74 % 6 %
Värmland 213 74 % 4 %
Kronoberg 223 73 % 2 %
Västerbotten 215 73 % 2 %
Kalmar 220 73 % 3 %
Västmanland 213 72 % 3 %
Halland 214 72 % 4 %
Jönköping 225 72 % 3 %
Västra Götaland 338 70 % 6 %
Riket 4921 69 % 5 %
Östergötland 206 69 % 2 %
Örebro 223 67 % 7 %
Södermanland 210 67 % 7 %
Uppsala 209 67 % 3 %
Skåne 308 64 % 3 %
Stockholm 500 62 % 6 %

2022 omkom 47 personer i en alkohol- eller narkotikarelaterad trafikolycka i Sverige, vilket är 25 procent av alla omkomna i trafiken. Enligt Trafikverket sker det minst 15 000 resor dagligen i Sverige med förare som är så påverkade att de skulle dömas för rattfylleri om de upptäcktes. Rattfylleri är när en person som kör ett motordrivet fordon har minst 0,2 promille alkohol eller narkotika i blodet. I flera länder är rattfyllerigränsen noll promille.

­– Att så många rattfyllerister finns ute på våra vägar är allvarligt och utgör en risk för andra trafikanter. Det finns ingen säker gräns för alkohol och bilkörning. Så dricker du alkohol i påsk, låt bilen stå, uppmanar Mojtaba Ghodsi.

Om Alkoholindex

Alkoholindex är ett samlat mått på svenskarnas attityd till alkohol, med betoning på berusningsdrickande. Indexvärdet 59,5 för 2023 är det längsta någonsin. Alkoholindex skapas från svaren på sju frågor och presenteras på en skala från 0–100, där 0 är mest tillåtande och 100 är mest restriktiv.

Samma frågor ställs sedan 2010 en gång per år till personer 16 år och äldre. Fram till 2022 genomfördes undersökningen på uppdrag av IQ. Sedan 2023 är Systembolaget ansvarig för Alkoholindex. Undersökningen genomförs av Novus och resultatet 2023 är baserat på 4 921 intervjuer. Läs mer om Alkoholindex på https://www.omsystembolaget.se/folkhalsa/samhalle/rapporter-och-seminarier/alkoholindex/

För mer information

Mojtaba Ghodsi, Vd, IQ
Tel: 0702-40 78 15
E-post: mojtaba@iq.se

David Wahlund, Press- och PR-ansvarig, IQ
Tel: 070-921 75 55
E-post: david@iq.se

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Cereno Scientific deltar på ISHLT 44th Annual meeting and Scientific sessions för att utöka sitt nätverk och träffa prövare i Fas II-studien för CS1 i PAH

Published

on

By

Cereno Scientific (Nasdaq First North: CRNO B), ett banbrytande bioteknikbolag som utvecklar innovativa behandlingar för vanliga och sällsynta kardiovaskulära sjukdomar, meddelade idag sitt deltagande på ISHLT 44thAnnual meeting and Scientific sessions, som organiseras av The International Society for Heart and Lung Transplantation, i Prag, den 10–13 april 2024.

Cereno Scientific har under de senaste månaderna rapporterat positiva fynd från den pågående studien som tyder på en potentiell positiv effekt av läkemedelskandidat CS1 hos patienter med den svåra sällsynta sjukdomen PAH. Slutförande av studien och topline-resultat förväntas under Q3 2024. Den 30 januari beviljade FDA Cerenos ansökan om Expanded Access, även kallat ”Compassionate Use”, för läkemedelskandidaten CS1 för användning som en förlängning av den pågående Fas II-studien som utvärderar CS1 i pulmonell arteriell hypertension (PAH).  

ISHLT 44th Annual meeting and Scientific sessions, som organiseras av The International Society for Heart and Lung Transplantation, hålls detta år i Prag, den 10–13 april. Dr. Rahul Agrawal, Chief Medical Officer och Head of R&D, samt Dr. Björn Dahlöf, Chief Scientific Officer, kommer att närvara på konferensen för att ta del av de senaste framstegen inom vård av patienter med allvarliga hjärt- och lungsjukdomar, utöka Bolagets nätverk inom akademi och industri, samt träffa prövare för att diskutera slutförandet av den pågående Fas II-studien av CS1 i PAH, likväl som Expanded Access-programmet för CS1.

 

The International Society for Heart and Lung Transplantation (ISHLT) är en ideell, tvärvetenskaplig, professionell organisation som är dedikerad till att förbättra vården för patienter med allvarliga hjärt- eller lungsjukdomar genom transplantation, medicintekniska hjälpmedel och innovativa behandlingar via forskning, utbildning och påverkansarbete.

 

Läs mer om konferensen på ISHLT:s webbplats här.

 

 

För mer information, vänligen kontakta:

Henrik Westdahl, Director IR & Communications

E-post: henrik.westdahl@cerenoscientific.com

Telefon: +46 70-817 59 96

 

Sten R. Sörensen, VD

E-post: sten.sorensen@cerenoscientific.com

Telefon: +46 73-374 03 74

 

Om Cereno Scientific AB
Cereno Scientific utvecklar innovativa behandlingar för vanliga och sällsynta kardiovaskulära sjukdomar. Den längst avancerade läkemedelskandidaten, CS1, är en HDAC-hämmare (histondeacetylas) som verkar som en epigenetisk modulator med tryckreducerande, ”reverse-remodeling”, anti-fibrotiska, anti-inflammatoriska, och anti-trombotiska egenskaper. En klinisk Fas II-studie pågår för att utvärdera CS1s säkerhet, tolerabilitet och effekt hos patienter med den sällsynta sjukdomen pulmonell arteriell hypertension (PAH). Ett samarbetsavtal med det globala läkemedelsbolaget Abbott tillåter Cereno att använda deras banbrytande teknologi CardioMEMS HF System i studien. Två initiativ som genomfördes under den pågående Fas II-studien har visat positiva fynd som tyder på den potentiella kliniska nyttan av CS1 hos PAH-patienter. Dessa initiala resultat är dock inte en garanti för de slutliga studieresultaten som förväntas under tredje kvartalet 2024. Sedan januari 2024 är vi glada att FDA:s Expanded Access-program ger patienter med PAH, ett allvarligt och livshotande tillstånd, tillgång till CS1 då inga jämförbara alternativa behandlingar finns att tillgå. Cereno har också två lovande prekliniska läkemedelskandidater under utveckling genom forskningssamarbeten med University of Michigan. Läkemedelskandidaten CS014 är en HDAC-hämmare under utveckling som en behandling av arteriell och venös trombosprevention. Den innovativa läkemedelskandidaten representerar ett banbrytande tillvägagångssätt för anti-trombotisk behandling potentiellt utan tillhörande ökad risk för blödning hos människor. CS014 är en ny kemisk entitet med en mångfaldig verkningsmekanism som en epigenetisk modulator – som reglerar blodplättsaktivitet, fibrinolys och blodproppsstabilitet för att förebygga trombos utan ökad risk för blödning, vilket dokumenterats i prekliniska studier. Läkemedelskandidat CS585 är prostacyklinreceptor-agonist som i prekliniska studier har visat effekt på IP-receptorn och förebygger trombos utan ökad risk för blödning. Bolaget är beläget i Göteborg, Sverige och har ett amerikanskt dotterbolag Cereno Scientific Inc. med kontor på Kendall Square i Boston, Massachusetts, USA Cereno är noterat på Nasdaq First North Growth Market (CRNO B). Mer information finns på www.cerenoscientific.se.

 

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.