Musselpulver – miljösmart smakförstärkare som motverkar matsvinn

| 5 juli, 2022 | 0 kommentarer

Musselfeed torkar kött från blåmusslor som av estetiska skäl annars skulle ha kasserats. Resultatet blir ett klimatvänligt, svinnsmart, näringsrikt pulver fullt av smak – helt utan tillsatser!

Musslor är supermat från havet – nyttiga och miljösmarta. De är rika på bland annat, kalcium, järn, selen, zink och omega-3-fettsyror. Dessutom bidrar musselodlingar till minskad övergödning av haven eftersom de filtrerar växtplankton som annars bidrar till ett överskott av näringsämnen.

Ä-märkt produkt
Detta har företaget Musselfeed tagit vara på med sin produkt Musselpulver, som nu blivit Ä-märkt.

– Musselpulvret är en ren produkt utan några som helst tillsatser. Det görs på 100 % MSC- och Kravcertifierad blåmussla från Bohuslän, som varsamt torkas till ett pulver, berättar Jessica Vacklid, VD för företaget Musselfeed som tillverkar pulvret.

Musselpulvret tillverkas i Musselfeeds fabrik i Ellös på Orust, granne med de största musselodlingarna i Sverige, och packas sedan för hand.

– Glöm de tillsatsstinna buljongtärningarna och kryddblandningarna, här finns en smaksättare som är gjord på en enda råvara och utan några tillsatser. Att Ä-märka musselpulvret var därför självklart, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare på Äkta vara som driver Ä-märkningen. 
 

​​​​​​

Innovation som ger minskat matsvinn
Musselfeed använder musslor som sorteras bort inom musselindustrin, för att de är för små eller för att det är kalk på skalen till exempel, och får på så sätt fram en ny, användbar, näringsrik produkt med lång hållbarhet.

Användningsområden
– Musselpulver är fantastisk som smakförstärkare då det bidrar med naturlig sälta och mycket umami, som lyfter fram och fördjupar andra smaker och ger fyllighet till maträtter, säger Jessica Vacklid.

Musselpulvret kan användas som smakförstärkare, buljong och som smaksättare till olika rätter. Vad sägs om musselsmör till grillad fisk, musselsoppa eller en clamato-drink med musselpulver? Eller varför inte testa att tillsätta musselpulver till kryddblandningen när du gravar lax? För recept och inspiration, se www.musselpulver.se.        

    

För mer information:

Jessica Vacklid
VD, Musselfeed
[email protected]

Björn Bernhardson
Verksamhetsledare
[email protected]

Daniella Bergman
Redaktör
[email protected]

 

Om Äkta vara och Ä-märket
Konsumentföreningen Äkta vara jobbar för genuin mat utan tillsatser, bland annat med märkningen Ä-märket. Läs mer på www.ä-märket.se och www.aktavara.org.

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.