Nära 40 000 anmälda till högskoleprovet

| 1 september, 2021 | 0 kommentarer

När anmälan till högskoleprovet stängde vid midnatt hade nästan 40 000 personer anmält sig till höstens prov. Provet äger rum den 24 oktober och genomförs med en åldersgräns på 19 år.

– Vi förutsåg ett stort intresse för att skriva högskoleprovet i höst och så har det också varit. Av smittskyddsskäl har det varit nödvändigt att begränsa antalet platser, men de allra flesta som verkligen behöver ett resultat för vårens antagning får möjlighet att skriva provet, säger Peter Honeth, regeringens nationella samordnare för högskoleprovet. 

För att öka förutsättningarna för att anordna högskoleprovet på ett smittskyddssäkert sätt fanns vid anmälan ett tak på 40 000 platser. När anmälan stängde vid midnatt den 31 augusti fanns det endast 96 platser kvar, i Mariehamn på Åland. 

För att få skriva provet i höst ska man fylla 19 år under 2021 eller vara äldre. Även yngre personer som påbörjat gymnasiet före 16 års ålder och avslutat sin gymnasieutbildning kan göra provet. Det går inte att anmäla sig till högskoleprovet i efterhand.

– UHR följer tillsammans med regeringens nationella samordnare noga utvecklingen kring smittspridningen och har en nära dialog med regeringen, Folkhälsomyndigheten och de regionala smittskyddsenheterna om förutsättningarna för att genomföra höstens prov på ett smittskyddssäkert sätt, säger Tuula Kuosmanen, avdelningschef vid UHR. 

På grund av rådande situation kan UHR behöva ta beslut om att ställa in högskoleprovet, helt eller på vissa orter. De som var anmälda till ett prov som ställs in får då tillbaka anmälningsavgiften. 

Högskoleprovet är ett urvalsprov som har betydelse om det är fler sökande än platser till en utbildning. Till de flesta högskoleutbildningar råder ingen konkurrens och då antas alla sökande som uppfyller kraven på behörighet. Giltighetstiden för högskoleprovsresultat är idag, efter att regeringen förlängt den, åtta år.

Mer om höstens högskoleprov (Studera.nu).

Fler länkar finns i pressrummet på uhr.se.

Kontakt

Pressfunktionen
010-470 06 91
[email protected]

Universitets- och högskolerådet, UHR, är en statlig myndighet med ett brett uppdrag inom utbildningsområdet och med verksamhet i Stockholm och i Visby.

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *