Neoen inleder byggnation av sin första anläggning i Sverige, vindparken Storbrännkullen (57,4 MW)

| 11 juli, 2022 | 0 kommentarer
  • Neoen har börjat bygga sin vindpark Storbrännkullen i Jämtlands och Västernorrlands län.
  • Med en kapacitet på 57,4 MW ska parken tas i drift i slutet av 2023.
  • Den årliga elproduktionen kommer motsvara förbrukningen av 30 000 bostäder.
  • Storbrännkullen är Neoens första projekt för vilket byggnation påbörjas i Sverige, där bolaget har utvecklat en stor projektportfölj under de senaste två åren.

Neoen, (FR0011675362, Ticker: NEOEN) som är en ledande producent av uteslutande förnybar energi, meddelar att byggnationsarbetet har påbörjats för Storbrännkullen, företagets första vindpark i Sverige.

Storbrännkullens vindpark kommer byggas i Jämtlands och Västernorrlands län inom kommunerna Ragunda, Strömsund och Sollefteå, ungefär 100 kilometer från Östersund. Parken kommer att bestå av tio Nordex N163 turbiner med en effekt på mellan 5,5 och 5,9 MW per verk, totalt 57,4 MW. Stenger & Ibsen Construction (SIC) ansvarar för anläggningsarbeten och idrifttagning. Parken kommer att anslutas till E.ON:s regionnät och planeras att tas i drift i slutet av 2023. Neoen avser att sälja en stor del av den el som produceras via ett ”Power Purchase Agreement” (PPA). Den förväntade produktionen motsvarar årsförbrukningen av 30 000 bostäder, inklusive uppvärmning.

I linje med sin långsiktiga strategi att ”utveckla för att äga”, kommer Neoen finnas kvar som 100 % ägare under parkens livslängd och även ansvara för parkens drift. Företaget arbetar för att investeringen ska gynna lokalsamhället, vars stöd har varit avgörande. Genom att inrätta en fond till förmån för lokalsamhället kommer Neoen stödja lokala initiativ och bidra till utvecklingen av närområdet.

För Neoen är Storbrännkullen det första steget mot målet att vara en ledande aktör på den svenska energimarknaden och spela en aktiv roll för att stödja omställningen till ett 100% förnybart energisystem år 2040. Neoen har funnits i Sverige sedan hösten 2020 och har idag ett snabbväxande team som utvecklar såväl vind-, sol- och energilagringsprojekt över hela Sverige.

Christophe Desplats-Redier, Regionansvarig Europa, säger: “Jag gratulerar vårt svenska team för deras engagemang i detta första projekt, vilket är en milstolpe i vår utveckling i Sverige. Jag vill också tacka alla berörda parter, särskilt E.ON, för deras stöd under de senaste åren. Vi började etablera vårt svenska team  för mindre än två år sedan och att redan nu kunna påbörja byggnationen av vindparken är en genuin prestation som visar vårt engagemang och vår förmåga att snabbt utvecklas i Sverige.”

Xavier Barbaro, Neoens styrelseordförande och VD, konstaterar: “Vårt svenska team såväl som  vår projektportfölj expanderar snabbt och vi är stolta över att få ta en aktiv roll i Sveriges energiomställning. Tillgången till konkurrenskraftig, närproducerad och tillförlitlig förnybar energi är vår kärnkompetens och vi kommer göra vårt bästa för att bidra med denna till Sveriges energibransch.”

Om Neoen

Neoen är en av världens ledande oberoende producenter av uteslutande förnybar energi. Neoen har över 5,4 GW sol-, vind- och energilager i drift eller under konstruktion i Australien, Frankrike, Finland, Mexiko, El Salvador, Argentina, Irland, Sverige, Portugal, Jamaica, Moçambique och Zambia. Företaget är också verksamt i Kroatien, Kanada, Ecuador och Italien. Neoens flaggskeppsprojekt inkluderar Frankrikes mest kraftfulla solpark i Cestas (300 MWp) och två av världens största litium-jon-batterier: Hornsdale Power Reserve (150 MW / 193,5 MWh) och Victorian Big Battery (300 MW / 450 MWh) i Australien. Neoens mål är mer än 10 GW kapacitet i drift eller under konstruktion till slutet av 2025. Neoen (ISIN Code: FR0011675362, ticker: NEOEN) är noterat i ”Compartment A” på den reglerade handelsplatsen Euronext Paris.

Presskontakt:
Simon Markebeck
+46 (0) 761 27 90 72
[email protected]

För mer information: www.neoen.com

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.